Autor Wątek: Kokpity, panele - dla budowniczych symulatorów  (Przeczytany 131025 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Kokpity, panele - dla budowniczych symulatorów
« Odpowiedź #570 dnia: Lutego 01, 2010, 04:54:38 »
EGHI
Proponuję trzymać się planu, jak Skalarki zrobi sterowanie silnikami będzie można zastąpić serwo. Do tego potrzebny
Tak zrobię.Muszę zrobić skrypty pod OC i FAST.Serwo na krokowy zawsze możemy wymienić.Teraz mam wzorce będzie łatwiej.Przy okazji gratulacje wyglądają tak jak RedDoga.
Jak znam codekinga i jego soft to spokojnie razem damy radę.
To jest optymistyczne.Wiem,że teraz przechodzi się na wyświetlacze LCD,ale w wojskowych samolotach niektóre wskaźniki trzeba zrobić w tradycyjny sposób dlatego myślę,że nowy moduł zwiększy atrakcyjność Twojego rozwiązania.

« Odpowiedź #571 dnia: Lutego 01, 2010, 17:17:12 »
Wykonałem kolejne testy z moim serwo i wyniki są zadawalające.Serwo kupiłem pod linkiem
http://www.modelmotor.pl/category/serwomechanizmy-serwa-analogowe-serwa-tower-pro/2
Jest to SG 91R i kosztuje 19.50 PLN.
Skrypt,który otrzymałem działa poprawnie.Testowałem serwo w pomiarze RPM  w Falconie podczas lotu i zapomniałem o ograniczeniach mocy silnika(zakreskowany obszar).Dzisiaj wykonałem testy z ramp start oraz podczas lotu i teraz mam pełny zakres wychylenia wskazówki serwera.Jest to pokazane na szkicu.Jak widać zakres mocy silnika od 0 do 95% odpowiada wychyleniu kątowemu około 160 stopni.Teraz trzeba dobrać odpowiednią  przekładnię tak aby otrzymać zakres od 0 do około 340 stopni.Myślę,że jest to do zrobienia.

« Odpowiedź #572 dnia: Lutego 01, 2010, 22:56:35 »

« Odpowiedź #573 dnia: Lutego 02, 2010, 13:33:53 »
A może by tak gotowiec...http://www.sklep.pilots.pl/product_info.php/products_id/542 :)
Fajnie wygląda, poczekajmy na cenę i co tam będzie działać.

vito,
coś dla nas:
http://www.zebatki.com.pl/index.php?zadanie=glowna

« Odpowiedź #574 dnia: Lutego 07, 2010, 19:20:57 »
Robię testy oraz poprawiam skrypt pod serwo.Z skryptem był problem,ponieważ na forum OC są przykłady ale pod FS,nie ma przykładu dla Falcona.Robiąc testy natrafiłem na problem związany z silnikiem serwo.Zakres pracy tego silnika jest od 0 do 1023 w umownej skali.W obu moich silnikach jest problem na początku zakresu tzn. od 0 do 150 na tej umownej skali.Problem polega na tym,że silnik się grzeje i nie chce się obracać.Pomierzyłem prąd i okazało się,że jest bardzo duży od 160 do 100mA.Dla pozostałego zakresu od 150 do 1023 wynosi 8mA.To by wskazywało na jakąś blokadę czy coś podobnego.Nie mam odwagi zdemontować serwa,ponieważ jestem kiepskim mechanikiem.Pozostaje kupić nowe i je sprawdzić.

« Odpowiedź #575 dnia: Lutego 07, 2010, 19:52:35 »
Czy po włączeniu całego układu z serwami, serwa wracają do pozycji wyjściowych (jeśli były lekko "przekręcone") ? Może to jest problem, brak zerowania i w początkowym zakresie serwo dostaje sygnał, żeby kręciło się w stronę w którą już nie może bo jest zablokowane. To jest tylko moje przypuszczenie, nie znam płytki OC a serwa używałem tylko w modelu RC.

« Odpowiedź #576 dnia: Lutego 07, 2010, 22:29:28 »
To jest ciekawe co piszesz.Co zaobserwowałem.Serwo niepodłączone do napięcia można poruszać mechanicznie w zakresie około 160 stopni.Mam program z OC do testowania serw.W tym programie mogę suwakiem (programowym) lub wpisując do okienka wartość (liczbę)sterować serwem.Zakres przesuwu ramienia zależy od wpisanej liczby lub zakresu przesuwu suwaka.Mogę robić to ze skokiem co 1 w zakresie od 0 do 1023 lub płynnie.Ten program daje duże możliwości sterowania.
Po podłączeniu serwa do karty oraz ustawieniu warości na 0 serwo jest w skrajnej lewej pozycji i prąd nie płynie.Jeśli będę przesuwał suwak zwiększając zakres do 150 to serwo zaczyna buczeć tak jakby chciało poruszać się w przeciwnym kierunku,grzeje się i prąd zwiększa się do 260mA.Prąd stopniowo maleje i w końcu przy wartości 150 osiąga 8mA.
Działając suwakiem w przeciwnym kierunku mogę przesunąc ramię do pozycji zerowej.Najlepiej pokaże to na zdjęciu

Zastanawiam się gdzie jest błąd.Program testujący wydaje się dobry,karta OC powinna być dobra,serwo może jest uszkodzone,ale dlaczego dwie sztuki.
Co mogę zrobić:zaprojektować tester do sprawdzania serw,kupić inny typ serwa,rozebrać serwo i sprawdzić mechanikę.Może ktoś ma pomysł?

« Odpowiedź #577 dnia: Lutego 07, 2010, 22:40:45 »
Jeśli to wygląda na próbę ruszania się w złym kierunku to może serwa są niekompatybilne z płytką OC. Dziwne, ale może mają za mały zakres ruchu.

« Odpowiedź #578 dnia: Lutego 08, 2010, 09:54:18 »
Chyba masz rację codeking.W opisie kart USBServo piszą
THIS CARD MANAGES UP TO 6 SERVOMOTORS WITH 10 BITS OF RESOLUTION (0-1023 POSITIONS)
THIS CARD IS PERFECT TO BUILD ANALOGUE GAUGES WITH LIMITED AND SMOOTH MOVEMENTSES DUE TO ITS 10 BITS RESOLUTION.
ANY TYPE OF COMMERCIAL SERVO MOTOR CAN BE CONNECTED TO THIS CARD.
Jak widać nie jest to do końca prawda.Jeśli przesuwam suwak w lewo to przy warości 150 serwo osiąga skrajną pozycję (blokada).Z teorii wynika,że szerokość impulsów decyduje o położeniu serwa.Przykładowo szerość impulsu 1,5 ms odpowiada pozycji 90 stopni 1.25 ms 0 stopni a 1.75ms odpowiada 180 stopni wychylenia ramienia serwa.Jeśli szerokość wysyłanych z karty OC impulsów nie odpowiada zaprogramowanym wartościom w serwerze to mamy konflikt.Co można zrobić:
-dopasować serwo do karty OC
-programowo ograniczyć zakres serwa.
W tym ostatnim przypadku mamy 2 sytuacje.Ograniczenie od początku skali lub od końca.
Dla ograniczenia od początku skali mam stałą warość(150) dla zakresu od 0 do 150 co odpowiada dla RPM od 0 do 17% .Skala dla tego zakresu jest "martwa".
Dla ograniczenia od końca skali warości dla RPM od 0 są bardzo dokładne,ale dla większych wartości mocy powyżej 70% jest zmniejszony zakres przesuwu ramienia serwa.
Nie wiem czy dokładnie to opisałem.Robię różne skrypty i je testuję,ale zawsze jest to kompromis.Pytanie do codeking jako programisty.Co wybrać?
Gdyby nie to ograniczenie na początku skali to zależność wychylenia ramienia serwa w pełnym zakresie 0 do 1023 można opisać równaniem
ServoRPM = 9.3*RPM gdzie RPM zmienia się od 0 do 110%.
Ja to zrobiłem w ten sposób
dla ograniczenia z początku skali
L0 = 9.3*RPM
IF L0 <150
   ServoRPM = 150
ELSE
   ServoRPM = L0
dla ograniczenia a końca skali
L0 = 9.3*RPM
L1 = L0 + 150
IF L1 > 1023
   ServoRPM =1023
ELSE
   ServoRPM = L1
Czy można zrobić to lepiej?

« Odpowiedź #579 dnia: Lutego 08, 2010, 10:24:44 »
Jeśli po 70% wychylenia mają być mniejsze to lepiej robić to na dwa równania, inne dla RPM < 70% i inne dla RPM >= 70%. Po prostu w jednym dasz inny współczynnik (teraz 9.3). Musisz dobrać je doświadczalnie, jeśli masz wydrukowaną tarczę z prawidłową skalą dla RPM to po prostu trzeba się pobawić.

A co do tych serw, na szybko przeszukałem forum OC i wyszyły ciekawe rzeczy, zobacz te tematy:
 - http://www.opencockpits.com/modules.php?op=modload&name=Forums&file=viewtopic&topic=4991&forum=13
 - http://www.opencockpits.com/modules.php?op=modload&name=Forums&file=viewtopic&topic=4991&forum=13

W jednym z nich zasugerowano serwo http://www.emodel.pl/hitec-serwo-hs311-p-186.html (działa w zakresie od 20).

« Odpowiedź #580 dnia: Lutego 08, 2010, 16:46:54 »
Zrobiłem coś takiego i to działa,ale jest cofnięcie wskazówki przy RPM=50 co jest logiczne.Trzeba z krzywej o dwóch kątach nachylenia przejść na parabolę.
L0 = 9.74*RPM
L1 = 9.12*RPM
IF RPM < 50
   ServoRPM = L1 + 155
ELSE
   ServoRPM = L0
Pozostaje jeszcze szukanie odpowiedniego serwa.HS-311 jest 2 razy większe od SG-90R.Jeśli EGHI wyrobi z wymiarami to można pomyśleć o testach.

« Odpowiedź #581 dnia: Lutego 08, 2010, 22:25:24 »
Jeśli EGHI wyrobi z wymiarami to można pomyśleć o testach.
HS-311 są ogromne, ale sprawdzę czy zmieszczą się. Zrobiłem prototyp pod połowę mniejsze, może być ciężko.
Tak wygląda z najmniejszymi:

Te mają  20/11mm, HS-311 około 20/40mm.
 Myślę, że servo nie ma tutaj większego znaczenia, ważne żeby były Typ R/C. Problem leży w odpowiednim dobraniu zakresu ruchu servo.
  Może należy zmniejszyć zakres ruchu? Po co wykręcać na max w lewo i prawo? Przecież robię przekładnie i z np. 150* też można zrobić 360*, kwestia odpowiedniego przełożenia. Sprawdź, czy jak zmniejszysz skale servo nadal się grzeje?

« Odpowiedź #582 dnia: Lutego 08, 2010, 23:20:30 »
Jeśli zmniejszę skalę o około 150 z 1023 to jest o.k.Problem w tym,czy wytypowane zębatki pokryją zakres np.340 stopni.

« Odpowiedź #583 dnia: Lutego 08, 2010, 23:38:43 »
vito,
możesz zrobić rysunek z zmniejszoną skalą? Sprawdzę jak to się ma do przełożenia które mamy zamiar zastosować. Może nie trzeba dużo zmniejszać by servo zaczęło działać poprawnie?

« Odpowiedź #584 dnia: Lutego 10, 2010, 18:33:59 »
W końcu rozwiązałem problem skalowania wskaźnika sterowanego serwem.Zrobiłem to przy pomocy niezawodnego kolegi codeking,który podpowiedział jak ułożyć równania realizujące ten projekt.
Przystępując do projektu nie miałem pojęcia jak działa serwo i jak zrobić skrypt do wskaźnika np.RPM dla Falcona.
1.Etap pierwszy to znalezienie sposobu sterowania serwem w relacji SIOC (program OpenCockpits),FAST (program do komunikacji Falcon SIOC) oraz serwo podpięte do karty USBServo.Ten etap był najtrudniejszy,ponieważ w dokumentacji OC są przykłady ale dotyczące FS.Na forum OC brak informacji.W końcu przez prywatny kontakt z forum viperpits uzyskałem informację jak zrealizować sterowanie Falcona w relacji SIOC,FAST.
2.Etap drugi to testowanie serwa przy pomocy programu testującego.Program jest niedostępny na stronie OC.Dostałem go od członka forum OC w momencie gdy realizowałem etap trzeci i miałem problemy z serwem.
Etap drugi polega na tym,że zmieniamy sterowanie serwem manualnie zadając wartość z zakresu od 0 do 1023 i obserwujemy wychylenie "wskazówki serwa".Karta OC umożliwia sterowanie serwa z rozdzielczością 10 bitów co odpowiada zakresowi 1 do 1023.Badając serwo zauważyłem,że działa wadliwie w zakresie 1 do 155.Objawiało się to tym,że wzrastał prąd z 8mA do 200 mA,serwo się grzało oraz hałasowało.Sterując serwo od warości większych do mniejszych przy zakresie 120 serwo przestało się obracać.
W etapie drugim poznałem wady tego typu serwa.
3.W etapie trzecim mojego projektu znając jego wady ułożyłem przy pomocy codeking równania realizujące sterowanie.
Założenia były następujące:
-określenie rozmiaru zakresu z uwzględnieniem wadliwego 1 do 155
-podział zakresu 868 na dwa zakresy tak aby rozszerzyć jeden kosztem drugiego,punkt podziału to 70% RPM
Po uwzględnieniu tych założeń można było obliczyć współczynniki dla obu zakresów i ułożyć odpowiednie równania.
4.W etapie 4 mając wyliczone dla poszczególnych warości RPM odpowiadające im wartości zakresu mogę to sprawdzić w relacji program testujący,serwo, wyliczenia i wykonać skalowanie.
Na załączonym wykresie jest to pokazane.Ten rysunek zrobiłem dla punktu podziału 40% RPM.
5.W etapie 5 trzeba napisać skrypt i wykonać skalowanie.Skalowanie wykonujemy na podstawie wskazań wskaźnika RPM w Falconie.
6.W tym etapie porównujemy skalowania z punktu 4 oraz 5 i wykonujemy korekcję równań.
Jak widać jest dużo pracy.Każdy wskaźnik ma trochę inną charakterystykę (zakres,liniowość).Trzeba w związku z tym dobrać przekładnie oraz zębatki aby skala pokrywała 0 do 360 stopni.
Na koniec chciałbym podziękować codeking za pomoc teoretyczną oraz EGHI za pomoc w realizacji precyzyjnego wykonania panelu.Projekt jest w fazie realizacji,ale jest nadzieja,że będzie zrealizowany i konkurencyjny do projektu na viperpits,który kosztuje około 300 EUR bez silniczków (4x20 EUR).