Autor Wątek: Kokpity, panele - dla budowniczych symulatorów  (Przeczytany 131008 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Kokpity, panele - dla budowniczych symulatorów
« Odpowiedź #645 dnia: Kwietnia 22, 2010, 06:10:15 »
Masz rację,jeśli działa na prostej przejściówce to szkoda czasu na rozbudowę karty tym bardziej,że jest to tanie rozwiązanie.

« Odpowiedź #646 dnia: Kwietnia 22, 2010, 21:10:12 »

Trochę się nie zrozumieliśmy - chodzi o sposób podpięcia LED do złącza na płytce, ale najlepiej zobrazuje to ten rysunek

Ja się zastanawiam, jaki ma sens podpinać dwa przewody miedzy każdą diodą a złączem płytki? Jeśli jest wspólna anoda lub katoda to na wszystkie diody wystarczy jedno złącze, wspólne dla wszystkich diodek.
 Wyprowadź mnie z błędu jeśli się mylę? :)

« Odpowiedź #647 dnia: Kwietnia 22, 2010, 22:46:48 »
Ja się zastanawiam, jaki ma sens podpinać dwa przewody miedzy każdą diodą a złączem płytki? Jeśli jest wspólna anoda lub katoda to na wszystkie diody wystarczy jedno złącze, wspólne dla wszystkich diodek.
 Wyprowadź mnie z błędu jeśli się mylę? :)

Masz racje można zastosować wariant z płytki jednostronnej z jednym złączem dla wspólnej anody - tylko jest takie ograniczenie, że wspólną anodę ma tylko 8 diod w jednym rzędzie. Tylko czasami może być problem jeżeli diody są oddalone od siebie w kokpicie wtedy trzeba kombinować. Przy konstrukcji płytki simout XL mogę dołożyć takie pojedyńcze złącze dla wspólnej anody oprócz tych co są a i tak przy takiej konstrukcji jak teraz nie ma szans na jednostronna płytkę.

pozdrawiam Zając
Zapraszam na stronę projektu www.simproject.zajac.waw.pl

« Odpowiedź #648 dnia: Kwietnia 22, 2010, 23:15:28 »
Pytam dlatego, że można zmniejszyć ilość kłębów kabli. Jeśli ogranicza się do 8 diod na jedną wspólną anodę, to i tak jest to jakiś rozwiązanie. Zamiast 16 przewodów będzie 9. Rozumie, że każde 8 diod ma wspólną anodę? Czyli na 40 diod będzie tylko 5 dodatkowych wspólnych wyprowadzeń.
Na obrazku zrobiłem ten właśnie sposób podłączenie, jest tam 5 diod ( na 8 będzie identycznie).

Pozwoli to wyeliminować prawie połowę okablowania.

« Odpowiedź #649 dnia: Kwietnia 23, 2010, 06:58:05 »
Nie zwróciłem na to uwagi,ponieważ dla mnie jest oczywiste,że wyprowadzamy tylko jedno połączenie na diodę a drugie jest wspólne u mnie GND.OC wyprowadza sygnały sterujące diody z układu HC259,które sterują anodę diody.Katody diod są połączone wspólną masą GND.Można zastosować tzw.rozdzielacz sygnałów (jak tak mam zrobione),gdzie grupujemy diody po 8 szt.(grupę tworzy 8 sygnałów sterujących plus 1 przewód masy GND).Takie grupy rozprowadzamy po kokpicie wiązką 9 przewodów.

« Odpowiedź #650 dnia: Kwietnia 29, 2010, 22:40:04 »
Witam
Pytam dlatego, że można zmniejszyć ilość kłębów kabli. Jeśli ogranicza się do 8 diod na jedną wspólną anodę, to i tak jest to jakiś rozwiązanie. Zamiast 16 przewodów będzie 9. Rozumie, że każde 8 diod ma wspólną anodę? Czyli na 40 diod będzie tylko 5 dodatkowych wspólnych wyprowadzeń.

Można w ten sposób - robiąc poprzednie rozwiązanie wzorowałem się na mjoy-u, gdzie na każde 8 przycisków jest 8 wyprowadzeń masy. Myślę, że można zastosować złącze 2x5 gdzie na pianach 1-8 będą sygnały diod a 9 i 10 to wspólna anoda i oczywiście złącze na taśmę 10 żyłową / jestem zwolennikiem takich taśm i mocowania na złącza zaciskane na taśmę  /.

Wracając do tematu pcb to udało mi się wykonać projekt simout XL na płytce jednostronnej - bedzie dużo tańsza - / wymiary 180x90mm / - teraz zrobię modyfikacje do domowego wykonania i tu moje pytanie jakie powinna być minimalna szerokość ścieżek oraz minimalne odstępy miedzy ścieżkami, aby taką płytkę można bez problemów wykonać w domu.

oto projekt

- niedługo szczegóły na www.simout.wa.pl

pozdrawiam zając

« Odpowiedź #651 dnia: Kwietnia 30, 2010, 17:20:20 »
Witam
Można w ten sposób - robiąc poprzednie rozwiązanie wzorowałem się na mjoy-u, gdzie na każde 8 przycisków jest 8 wyprowadzeń masy. Myślę, że można zastosować złącze 2x5 gdzie na pianach 1-8 będą sygnały diod a 9 i 10 to wspólna anoda i oczywiście złącze na taśmę 10 żyłową / jestem zwolennikiem takich taśm i mocowania na złącza zaciskane na taśmę  /.
I o to właśnie chodzi  :001:. Pomysł z 10 żyłowymi taśmami jest idealny. Ja też jestem zwolennikiem takich połączeń. Uprości to budowę skrzyneczek, paneli.

Wracając do tematu pcb to udało mi się wykonać projekt simout XL na płytce jednostronnej - bedzie dużo tańsza - / wymiary 180x90mm / - teraz zrobię modyfikacje do domowego wykonania i tu moje pytanie jakie powinna być minimalna szerokość ścieżek oraz minimalne odstępy miedzy ścieżkami, aby taką płytkę można bez problemów wykonać w domu.
Odpowiedź jest prosta- czym grubsze tym lepiej. Z własnego doświadczenia wiem, że nie wszędzie jest możliwość  i trzeba zrobić cieniutkie żyłki. Jest to jednak możliwe przy zachowaniu odpowiednich reguł. Mi się udało wytrawić ścieżki 0,2 mm, czego przykładem mogę pokazać domowej robot PCB( jednostronna) pod wyświetlacze 7-seg. (Znalazłem kilka starych fotek)
Na tym foto jest płytka wrzucona do roztworu:

Tutaj w połowie trawienia:

Przed zmyciem tonera z ścieżek:

Efekt finalny:

Lutowanie wyświetlaczy:
\
Docelowo znalazła się w (FCU) autopilocie Airbusa:

Wszytko według tego przepisu- http://f16pit.dbv.pl/readarticle.php?article_id=3
Z jedną zmianą, żelazko zastąpiłem laminatorem.
Demonstruje to nie po to, żeby pokazać moje wynalazki. Spostrzegawczy i znający temat zobaczyli na foto, że w pewnych miejscach ścieżki zostały przerwane. Mimo zachowania wszystkich reguł jest ryzyko, że jakaś ścieżka zostanie przerwana. To się łatwo da naprawić, ale  ta metoda nie daje 100% gwarancji na jakość. Oczywiście są inne,bardziej zaawansowane sposoby, ja nie znam tańszych więc trzymam się tego schematu. Kolejny problem to wiercenie otworów, wiertła 0.5, 0.8 są bardzo małe i nie każda wiertarka, wkrętarka potrafi złapać tak cienkie wiertło. Do tego dochodzi ilość otworów i precyzja wiercenia.
Nie chcę nikogo zniechęcać do wytrawienia płytki w domu. Jeśli posiadasz drukarkę laserową, laminator, papier kredowy i dużo cierpliwości,możesz próbować. Jednak, płytka pod Simout nie należy do prostych i moim zdaniem lepiej zrobić zbiorowe zamówienie w jakiejś firmie, podobnie jak z Mjoy. Metoda powyżej opisana sprawdzi się w pojedynczych, prostych projektach płytek np. pod konkretne, jednorazowe  panele. :)

zajac, w EAGLE można konwertować do PDF, lub Corel?

« Odpowiedź #652 dnia: Kwietnia 30, 2010, 20:18:29 »
I o to właśnie chodzi  :001:. Pomysł z 10 żyłowymi taśmami jest idealny. Ja też jestem zwolennikiem takich połączeń. Uprości to budowę skrzyneczek, paneli.
Ok to sprawa załatwiona tak zostaje - mi również odpowiada takie rozwiązanie

Jednak, płytka pod Simout nie należy do prostych i moim zdaniem lepiej zrobić zbiorowe zamówienie w jakiejś firmie, podobnie jak z Mjoy. Metoda powyżej opisana sprawdzi się w pojedynczych, prostych projektach płytek np. pod konkretne, jednorazowe  panele. :)

zajac, w EAGLE można konwertować do PDF, lub Corel?

To proponuje, żeby na simout XL tą dużą zamówić np. w drukowane.pl / tam gdzie mjoy / i wtedy przy zamówieniu 10 szt. koszt jednostkowy wychodzi bez przesyłki 29 PLN - płytka jednostronna a dwustronna około 38 PLN przy jednej sztuce to odpowiednio jednostronna 138 PLN -  a dwustronna 161 PLN - jak widać im więcej sztuk zamówimy to będzie taniej. Ceny jakie podałem zawierają zrobienie dokumentacji trwałej - następni będą mieli taniej.
Myślę, że najlepiej będzie jak te duża zamówimy a te mniejsze np master czy te osobne dla każdego rodzaju wyświetlaczy czy diod, każdy będzie mógł sobie zrobić we własnym zakresie lub tez zamówić - odpowiednie pliki umieszczę na stronie.
Projekty robię w SprintLayout 5.0 / nie EAGLE / a eksportować mogę do gerbera / zamówienia / lub bitmapy i pdf-y do własnej produkcji. Te mniejsze projekty postaram się tak zmodyfikować aby ścieżki i odstępy miedzy nimi była jak największe

pozdrawiam Zając

« Odpowiedź #653 dnia: Maja 01, 2010, 06:52:55 »
To proponuje, żeby na simout XL tą dużą zamówić np. w drukowane.pl / tam gdzie mjoy / i wtedy przy zamówieniu 10 szt. koszt jednostkowy wychodzi bez przesyłki 29 PLN - płytka jednostronna a dwustronna około 38 PLN
Jest to optymalne rozwiązanie.Nie ma sensu robić metodą domową simout XL.Myślę,że znajdzie się kilku chętnych i cena będzie mniejsza.Zgadzam się z EGHI,że można robić małe projekty metodą domową.Przyczyna jest prosta test płytki.
Płyty pcb są testowane w specjalnych testerach,gdzie są specjalne matryce zrobione pod płytę montażową i test jest wykonany przy pomocy programu komputerowego.W praktyce poszukanie zwarcia ścieżki (nie dokładne wytrawienie) będącej np."szyną adresową" powoduje cięcie ścieżki w kilku miejscach itp.Przerwy są trochę łatwiejsze do lokalizacji,ale trzeba znać dobrze schemat ideowy.Dla konstruktora projektu znajdowanie wad typu zwarcie brak połączeń jest uciążliwe ale możliwe do wykonania,dla laika stanowi to duży problem.

« Odpowiedź #654 dnia: Maja 04, 2010, 22:25:45 »
Witam !!

Przed chwila zaktualizowałem stronę www.simout.wa.pl o płytkę simoutXL w wersji jednowarstwowej / można również pobrać plik pdf z rysunkiem ścieżek /.

Chyba powoli można rozpocząć zapisy na te płytkę / jednostronna simout XL / - ja mogę zrobić zamówienie.  Koszty powinny być takie jak dwa posty powyżej. Ja chyba wezmę 3 szt. Jeżeli są chętni na inną wersje to trzeba będzie zrobić inne zamówienie.

pozdrawiam Zając

« Odpowiedź #655 dnia: Maja 04, 2010, 22:36:33 »
Coś nie tak z tym linkiem. Nie otwiera się.

ps. Działa, to coś u mnie :008:
« Ostatnia zmiana: Maja 04, 2010, 22:44:54 wysłana przez EGHI »

« Odpowiedź #656 dnia: Maja 05, 2010, 05:47:51 »
Coś nie tak z tym linkiem. Nie otwiera się.
U mnie też nie działa.

« Odpowiedź #657 dnia: Maja 05, 2010, 08:58:13 »
Problem na stronie stanowi ramka. Spróbujcie adres http://zajac.homeftp.net/simout/index.htm

W kwestii płytek - wezmę każdą (po jednej sztuce) jaka będzie zamawiana.

Moduł do DK jest już bliski ukończenia, sterowanie LCD, LED i wyświetlaczami 7LED działa, ale brakuje jeszcze okienek konfiguracyjnych.

« Odpowiedź #658 dnia: Maja 13, 2010, 22:46:03 »
Witam

Dzisiaj uruchomiłem na prototypowej płytce zestaw 5 wyświetlaczy 7-segmentowych. Oto wynik :

http://www.youtube.com/watch?v=ePVA9U-D3B8

encoder podłączony poprzez Mjoy-a a wyświetlacz przez płytkę simOUT. Całość obsługuje DK przesyłając dane do Fs-a i pobierając z niego dane.

Nie widzę natomiast zainteresowania zamówieniem płytek do simout, na razie chyba sam zacznę w domu takie robić będzie taniej niż pojedyncze zamawiać w drukowane.pl
Oczywiście na stronie / www.simout.wa.pl / umieszczę pliki na podstawie których będzie można zrobić takie płytki i potrzebny soft / oczywiście od Codekinga /.

Stronkę też zaktualizowałem więc zapraszam - pozdrawiam Zając

« Odpowiedź #659 dnia: Maja 14, 2010, 07:02:16 »
Gratulacje Zajac,zainteresowanie jest.Trzeba zrobić listę tak jak było w przypadku MJoya.Każdy zainteresowany będzie się kolejno do niej dopisywał.Ja jestem zainteresowany zakupem płytek.
Proponuję abyś otworzył listę na której będziemy się dopisywać.Mnie interesuje simOUT XL ale widzę,że już powstaje nowa wersja.Interesują mnie także pcb pod 7seg-LED.