Zrobiłem szybki test z matowieniem plexi i przyznam, że sugestie KosiMazaki są właściwe

. Jest jednak jedno ale.. Zmatowiona powierzchnia idealnie rozprasza światło diody które są umieszczone w nawierconych otworach plexi. Najlepszy efekt, kiedy są wsadzone w bok. Jednak, jeśli promień światła napotka na przeszkodę typu Toggle switch lub inną, poza przeszkodą robi się zaciemnione miejsce. Lekarstwem na to jest naszpikowanie Plexi diodami z każdej strony. Tak zrobiłem budując kiedyś panel MISC, efet był taki:

Jak widać, efekt w miarę dobry. Jest to chyba najlepsze rozwiązanie podświetlania paneli z zastosowaniem diod. Oczywiście są lepsze sposoby, bardziej zaawansowane i kosztowne, jak np. to (mata świecąca) -
http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=160460831287&ssPageName=ADME:B:EOIBSA:GB:1123 To jednak jest dosyć kosztowne rozwiązanie, gdzie do podświetlenia całego kokpitu trzeba zastosować kilka a może kilkanaście przetworników zasilania. Ja zostaję przy "tradycyjnym" sposobie czyli diody. Tutaj pojawia się kolejny problem, kolor podświetlania. Jak wiadomo, najmocniejsze światło dają diody białe, czego nie można powiedzieć o kolorowych a zwłaszcza zielonych. Długo szukałem odpowiednich i dzięki koledze Skalarki znalazłem odpowiednie. Jednak mimo mocnego światła nie dają idealnie zielonego koloru, można je stosować w bardzo małych elementach, gdzie są skupione na małej powierzchni. Szukając alternatywy wpadłem na zupełnie inny pomysł. Dioda biała daje najmocniejsze światło, trzeba tylko zmienić jego kolor. Idealnym rozwiązaniem stała się folia samoprzylepna, transparentna koloru zielonego. Przykleiłem taką folę od tyłu panela. Dioda biała podświetla płytkę pomocniczą tak samo jak w moim panelu MISC, lecz miedzy warstwami plexi znalazła się ta folia.

W takim patencie można stosować dowolne źródło światła białego jak diody, żarówki itp. folia zawsze zmieni kolor.
Wracając do mojego wynalazku Fuel Gauge do Falcona, znalazł się na swoim miejscu. Dolutowałem więcej diod i chyba lepiej to wygląda. Wskazówki jeszcze od prototypu, więc niezbyt efektowne ale nie mogłem się powstrzymać

.

Pozdrawiam.