Autor Wątek: Windows 7 / Seven  (Przeczytany 20263 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Silesian

• Gość
Odp: Windows 7 / Seven
« Odpowiedź #45 dnia: Listopada 07, 2009, 22:52:08 »
Obecnie jestem użytkownikiem Visty Business 64 z SP2, lecz rozważam zamianę na "7" wraz z wymianą pieca.
Dylematem jest wybór pomiędzy wersją Home Premium PL OEM 64Bit a Professional PL OEM 64Bit. Z tego co widzę to Professional w zasadzie odróżnia emulacja systemu XP, z którego i tak dawno nie korzystam oraz jakiś Advanced Back-up.

Czy warto dla tych lub jakiejś innej opcji dołożyć blisko 200 PLN przy zakupie ?
Home Premium PL mam w "promocji" za 356 PLN brutto.

Czym będziecie się sami kierowali przy wyborze, o ile oczywiście do takiego dojdzie ?

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #46 dnia: Listopada 08, 2009, 12:07:24 »
Nie warto. Jak sama nazwa wskazuje "home" powinna spokojnie wystarczyć do użytku domowego. Tryb XP to nic innego jak wirtualna maszyna, a skoro od jakiegoś czasu nie korzystasz z XP to i nie będziesz korzystał z tego wirtualnego na Win 7.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #47 dnia: Listopada 08, 2009, 12:15:00 »
Gry i tak na trybie XP nie pójdą, wirtualna maszyna to Pentium 3 + grafika S3 Trio, odpalenie jakiegokolwiek 3D graniczy z cudem. To nie jest tryb dla użytkowników domowych.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #48 dnia: Listopada 08, 2009, 12:20:28 »
Dokładnie. To ma co najwyżej wspomóc odpalanie starszych aplikacji. Coś na zasadzie jak w przypadku trybu DOS i Windowsa 2000. Sporo ludzi nie mogło się przesiąść na nowszy system, bo ich programy księgowe, czy też diagnostyczne zwyczajnie nie chciały chodzić pod nowszym systemem operacyjnym.

Ps. Zawsze można sobie postawić własną wirtualną maszynę :P.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Piniol

• JG300
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: Listopada 25, 2009, 21:02:07 »
Mam pytanie, kupiłem laptop z preinstalowanym systemem Win7 premium pl 32bit. Czy mogę w ramach licencji zainstalować legalnie wersję 64 bitową? Jeśli tak to skąd mógłbym ją pobrać?

303_Hornet141

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: Listopada 25, 2009, 21:45:05 »
Klucz zadziała ale nie będzie to legalne.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #51 dnia: Listopada 25, 2009, 21:46:48 »
A po co?

Zajmie więcej miejsca na dysku, więcej RAMu (więc zysk z obsługi pełnych 4GB raczej się rozpłynie), programy od tego przeważnie nie przyspieszą a trochę specyficznego softu może mieć problemy ze względu na wymóg posiadania podpisanych sterowników (64 bitowych oczywiście).

64 bity przydają się do gier które żrą więcej niż 2GB ramu (bo takie wysypią się na 32 bitach) oraz do programów które faktycznie są 64 bitowe i potrzebują dużo pamięci (a takich prawie nie ma). W laptopie w zupełności wystarczy póki co 32 bitowy system.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #52 dnia: Listopada 25, 2009, 22:56:18 »
Klucz zadziała ale nie będzie to legalne.

Mam dokładnie przeciwne informacje na ten temat. Przed zakupem laptoka zadzwoniłem specjalnie na infolinię Microsoftu i zapytałem czy na kluczu OEM można zamieniać wersje 32/64 bit i otrzymałem odpowiedź twierdzącą (już wcześniej w przypadku Visty były rozbieżności w tym temacie, i konsultanci sami nie wiedzieli do końca czy tak można czy nie. Obecnie zostało to chyba uporządkowane i jest jak najbardziej legalne. Pani poinformowała mnie nawet, że istnieje stosowny zapis w licencji regulujący tę kwestię, ale nie jestem aż takim masochistą, żeby tego szukać :-)  Z tego co się orientuję, to nielegalna jest jedynie zamiana wersji językowej systemu, ale 64 bity zamist 32 można śmiało instalować.

Offline Piniol

• JG300
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: Listopada 26, 2009, 03:21:42 »
To super. Tylko skąd ją zdobyć? Ja zachwycam się windowsem 7 32bit na lenovo y550. Jest poważny problem. Karta wifi widzi różne sieci ale za cholerę nie mogę się z połączyć. Próbowałem różnych sterowników ale bez skutku.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #54 dnia: Listopada 26, 2009, 07:23:42 »
Musisz sobie obczaić "Centrum sieci i udostępniania", tam masz do wyboru sieć domową, firmowa i publiczną i tam pokombinować. Ja czasami obchodzę to przez:

cmd (jako administrator) >>> ipconfig /release >>> ipconfig /renew

Przeważnie pojawia się klasyczny wykrzyknik na ikonce sieci sugerujący ograniczenie sieci. Pojawia się sieć niezydentyfikowana i trzeba wtedy pomajdrować między nimi. W każdym razie jeszcze sam tego nie rozpracowałem, a dobrze wiedzieć, bo przyda się w przyszłości.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #55 dnia: Listopada 26, 2009, 08:17:17 »
Hmm, nie zauważyłem różnic pomiędzy Vistą a Win7 w łączeniu się przez WiFi. Po prostu wybieram dostępną sieć, wyskakuje monit z zapytaniem o klucz sieciowy i po wpisaniu sieć normalnie działa (inna rzecz, że musiałem resetować router, ale tylko dlatego że ustawiając go jakiś rok temu stworzyłem tyle zabezpieczeń, że za nic nie mogłem sobie przypomnieć jak się do tej sieci dobić z nowym połączeniem :-).
Chyba że zamiast zwykłego narzędzia windowsowego do obsługi sieci WiFi jest zainstalowana specjalna zewnętrzna aplikacja do karty sieciowej (często tak bywa na lapkach). Wtedy windowsowe centrum sieci nie będzie umiało się połączyć.

« Odpowiedź #56 dnia: Listopada 26, 2009, 09:19:01 »
To super. Tylko skąd ją zdobyć?

Kiedyś zamawiałem na stronie MS płytkę z 64bit wersją Visty (wygooglaj sobie linka), kosztowało mnie to chyba 7 funtów. Z siódemką pewnie jest podobnie. Ja kupiłem pudełkowe wydanie i tam są obie wersje.
Teoretycznie można też pociągnąć z torrenta (skoro licencję już posiadasz) ale nigdy nie wiadomo czy ten co to wypuścił nie dodał czegoś od siebie do Windowsa.

« Odpowiedź #57 dnia: Listopada 28, 2009, 12:59:13 »
Mam problem z wykonaniem backup danych z nagraniem tego backup na dysk USB zewnętrzny.
Dysk nówka, 320 GB, 2.5 cala, Samsung. Sprawdzony w te i nazad.
Gdy wykonuje kopie, idzie, idzie i nagle się zatrzymuje z kodami błędu: 0x8078002A.
Wygooglowałem w zasadzie sporo o tym i generalnie niektórzy (na VISTA) mieli takie problemy z dyskami zewnetrznymi ale jakoś jednego, pewnego rozwiązania nie widziałem.

Dziwne, bo gdy podłączyłem mój stary dysk zewnętrzny 3.5 cala, WD, duża kieszeń + zasilanie to kopia idzie ok.

Win 7, 32 bit.
Bartek
Aztec.pl

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #58 dnia: Listopada 30, 2009, 00:14:34 »
A jak jest z kompatybilnością iłka i Win7? Działa bez problemów? Czy jest taka sama wydajność jak w XP? I czy można przenieśc kontakty z Outlook Express i folder Ulubione z xP na Win7? Czy działa orczyk CH pedals? Bo zakładam, że z joyami nie ma problemu.
« Ostatnia zmiana: Listopada 30, 2009, 00:20:14 wysłana przez janweg »

« Odpowiedź #59 dnia: Listopada 30, 2009, 08:16:10 »
Jaki folder ulubione? W przeglądarce internetowej? Używam Firefoxa, więc jedynie eksport i import bookmarks i jechane.

Kontakty z OE można przenieść. W XP w OE robisz tylko eksport. Sam Win7 nie ma w sobie żadnego programu pocztowego, więc jeśli coś od MS, to trzeba sobie ściągnąć Windows Live (bardzo podobny do OE) i w nim zaimportować kontakty. U mnie bez szemrania przyjął kontakty, ustawienia kont pocztowych.
Bartek
Aztec.pl