Autor Wątek: Windows 7 / Seven  (Przeczytany 20318 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piniol

• JG300
  • *
Odp: Windows 7 / Seven
« Odpowiedź #90 dnia: Października 30, 2010, 17:35:44 »
http://gparted.sourceforge.net/
Dystrybucja linuxa typu liveCD - wiele narzędzi do operacji dyskowych i diagnostyki. Polecam.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #91 dnia: Października 30, 2010, 18:13:33 »
Panel sterowania >>> narzędzia administracyjne >>> zarządzanie komputerem >>> zarządzanie dyskami

Jak klikniesz na dysku  prawym mychy to będziesz miał rozszerz i zmniejsz wolumin.

Jak nie ruszy to Gparted czyli to co dał Piniol.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: Lutego 23, 2011, 15:22:02 »
Jest od wczoraj (dziś w nocy) SP1.

Tak to u mnie wygląda na 7 (64bit) PL Ultimate, oczywiście wszystkie wcześniejsze łatki, etc. Uprzedzam pytania i wątpliwości: legal.

Polecam!  :banan

(tzn. polecam opcję "punktu przywracania systemu" ;-).

Tako rzecze,
Zaratustra

Ten nieznany błąd to 0x800f0a12

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #93 dnia: Lutego 23, 2011, 15:43:44 »
Qrdl, nie masz przypadkiem zainstalowanego GRUBa?
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: Lutego 23, 2011, 16:04:43 »
Pomógł prosty sposób podany tutaj:

http://blogs.technet.com/b/joscon/archive/2011/02/17/windows-7-2008-r2-service-pack-1-fails-with-0x800f0a12.aspx

czyli nie miałem podmontowanej partycji E. Niby prosty do rozwiązania problem, ale niesmak pozostaje....

Tako rzecze,
Zaratustra

« Odpowiedź #95 dnia: Kwietnia 05, 2011, 12:59:26 »
Zauważyłem, że po instalacji systemu, łatek i SP1 po kliknięciu prawym przyciskiem myszy na ikonę regulacji głośności przy zegarku i wybraniu np.: urządzenia do odtwarzania, okienko nie wyświetla się natychmiast. Muszę odczekać od 10 - 30 sekund nim się pojawi i będę mógł przestawić domyślne urządzenie. podobnie jest z urządzeniami do nagrywania.
Po kliknięciu lewym przyciskiem myszy od razu wyświetla się suwak do regulacji głośności. Pamiętam, ze raz, czy też dwa razy wyświetliło mi się okienko natychmiast po kliknięciu, jednak cały czas mam duże opóźnienie w jego pojawieniu się.
Ogólnie nie byłby to problem, jednak często tego używam. Mam dwie karty dźwiękowe w kompie: ASUS XONAR DX oraz Supreme II X-Fi (dołączoną do płyty głównej przez ASUSa). Do nich jest wgrane najnowsze oprogramowanie i sterowniki dostępne na necie. Do XONARa podłączone są głośniki, natomiast X-Fi od ASUSa ma podpięte tylko słuchawki.
Na starym systemie Vista 32bit wszystko działało jak należy, na nowym Win7 64bit już nie chce.
Ktoś się spotkał z czymś takim? Czy ktoś wie gdzie mogę znaleźć odpowiedź by to lepiej działało?
Pozdrawiam.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #96 dnia: Kwietnia 05, 2011, 14:00:43 »
Coś mu się "poputało" w główce. Nie spotkałem się z takim niuansem nawet jak używałem trzech urządzeń audio.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #97 dnia: Kwietnia 05, 2011, 14:17:46 »
Tyle wiem ;) , mam nadzieję, że to nie przez SP do systemu. Zawsze byłem wrogiem doinstalowywania SP do systemów, zazwyczaj coś się przy tym chrzani. Kiedyś po instalacji SP do Visty system wesoło sobie nie wstał po instalacji i tyle.
Zapytam zatem, czy idzie gdzieś w systemie przestawić jakąś wartość (np rejestrze) bo to szybciej działało?
Początkowo myślałem, że to wina antyvirusa, jednak nie ma on na to wpływu.
Takie szybkie otworzenie okna nastąpiło kiedyś tuż po pojawieniu się pulpitu gdy system jeszcze sobie dogrywał co mu było potrzebne. Po pełnym załadowaniu się systemu było już po staremu. Idzie jakoś sprawdzić czy jakiś proces systemowy nie jest powiązany i nie spowalnia działania?
Mam nadzieję, że obejdzie się bez odinstaluj, sprawdź, a jak będzie dobrze to zainstaluj ponownie. Wyjdzie tylko jeden wielki bajzel w systemie.
Pozdrawiam.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #98 dnia: Kwietnia 05, 2011, 14:21:35 »
Ten SP nic konkretnego nie wnosi do systemu. Nic w nim też nie miesza. To tylko zbiór łatek. Więcej dobrego wprowadza dla Windows Server 2008 dlatego nie ma co się go obawiąć.

« Odpowiedź #99 dnia: Maja 10, 2011, 14:35:21 »
Dzisiaj przez całkowity przypadek doszedłem dlaczego mam takie opóźnienie w otwieraniu urządzeń do odtwarzania. Winny okazał się sterownik do... karty graficznej, a właściwie jego dźwiękowa część.
Odkryłem to po odinstalowaniu sterownika w trakcie jego zmiany na nowszy. Po jego usunięciu chciałem przełączyć kartę dźwiękową i o dziwo okienko wyskoczyło momentalnie i to kilka razy z rzędu. Po zainstalowaniu sterownika problem powrócił. Pomogło wyłączenie w menadżerze urządzeń AMD High Definition Audio Device.
Problem rozwiązany, może komuś się to kiedyś przyda.
Pozdrawiam.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #100 dnia: Czerwca 08, 2011, 07:44:50 »
Natknąłem się przypadkiem to wrzucam, może komuś się przyda:

100 porad i sztuczek do Windows 7 - benchmark.pl.

« Odpowiedź #101 dnia: Lipca 25, 2011, 14:50:10 »
Takie małe pytanko.
Mam słuchawki na usb.
Każdorazowo żeby przejść z głośników na słuchawki muszę fizycznie wpiąć  USB do portu albo go wyjąć  żeby odzyskać głośniki.
Czy jest jakaś metoda żeby włączać i wyłączyć słuchawki  z pulpitu?
Zrobiłem się leniwy i nie chce mi się schylać za każdym razem

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #102 dnia: Lipca 25, 2011, 14:57:36 »
Tutaj opisane co trzeba normalnie kliknąć myszką żeby zmienić domyślne urządzenie odtwarzające, oraz skrypt który będzie to robił jednym skrótem klawiszowym:
http://downloadsquad.switched.com/2010/06/16/windows-7-tip-how-to-change-the-default-audio-device-with-a-hot/
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #103 dnia: Lipca 25, 2011, 15:20:45 »
Dzięki, działa.
Tylko trzeba odblokować windows key i powyłączać zbędne urządzenia w panelu sterowania bo program przełącza tylko między dwoma. Jesli jest  więcej głupieje.

Przydało się! thx

« Odpowiedź #104 dnia: Sierpnia 08, 2011, 21:19:29 »
Gdzie mogę znaleźć listę i opis komunikatów błędów BSOD dla W7?
Niby proste, ale na google mam problemy.