Autor Wątek: Wspólne latanie Online / Stawianie Serwera  (Przeczytany 110965 razy)

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
Odp: Wspólne latanie Online / Stawianie Serwera
« Odpowiedź #240 dnia: Grudnia 17, 2010, 14:31:48 »
Jeśli chodzi o początkowy okres wojny w kontekście misji multi to w ogóle jest duży problem ze zbalansowaniem rozgrywki. Wanna jest rżnięta przez EIII, który jest rżnięty przez Gejporty, które są rżnięte przez Alba II. Jedyny sposób wyrównywania szans to przewaga liczebna słabszych maszyn. Dopiero w późniejszym okresie pojawiają się po obu stronach latawce zdolne do prowadzenia wyrównanej walki 1 na 1.

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #241 dnia: Grudnia 28, 2010, 14:17:54 »
Zło w zarodku

Młody artysta malarz, a przy okazji żołnierz z ambicjami, podczas swojego krótkiego lipcowego urlopu, postanowił duchowo odpocząć w przepięknym kościołku w miejscowości Sapignicourt.
   Nie byloby w tym nic szczególnego, gdyby młody Adolf nie wzbudził zainteresowania wróżki Ententy Ziukty, która z przerażeniem spojrzała w przyszłość.
  Zaniepokojony Sztab Główny Trójporozumienia postanowił zorganizować misje o kryptonimie "Kontemplacja Adolfa". Wyznaczono do tego 10 bombowców HP, których ochotnicze zalogi maja zrównać miasteczko, w którym przebywa Adolf, z ziemia... Prawdopodobnie esteta przebywa w samym kościele, o czym świadczyć możne jego zaparkowany samochód.
  Ziukta, zanim skonała, zakrzyknęła "Nie ma litości!", co zostało zinterpretowane jako konieczność zbombardowania całego miasteczka, bez względu na ofiary....
  Sytuacja sprzyja Dobrym, Zło ma tylko (prawdopodobnie) do dyspozycji myśliwce E.III w nieograniczonej ilości.

Wiater duje z prędkością 0 m/s, temp. 20C, ciśnienie 760 mm Hg

Jedyne aktualne zdjęcie Sapignicourt zostało wykradzione z aparatu podręcznego pilota, zwanego Mazakofen von Gayofen, lepiej znanego jako "Dog Red Rocket".

Ja od siebie dodam, że misja pojawia się po 22 czasu lokalnego, ponieważ dopiero o tej godzinie otwiera się okno do świata równoległego, w którym rzecz się dzieje.

Zapraszam do niezobowiązującej zabawy, szczególnie poszukiwani strzelcy pokładowi do HP (nie muszą mieć kupionego tego samolotu) oraz piloci Nieuportów do eskorty  :001:

Tako rzecze,
Zaratustra

« Ostatnia zmiana: Grudnia 28, 2010, 14:23:21 wysłana przez Nietzscheański Nadczłowiek »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #242 dnia: Grudnia 28, 2010, 14:30:12 »
Polecam! zabawa przednia i dodam od siebie, że wentyl jest do dyspozycji.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #243 dnia: Grudnia 28, 2010, 14:50:57 »
Jeśli nie nastąpią żadne nieprzewidziane zdarzenia historycznej wagi powinienem zameldować się o czasie i zasilić szeregi obrońców wolności sztuki i swobody artystycznej ekspresji.

Ponury

• Gość
« Odpowiedź #244 dnia: Grudnia 28, 2010, 21:52:09 »
Wszyscy jesteście nienormalni !!! tm

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #245 dnia: Grudnia 28, 2010, 22:16:52 »
No dawać panowie, Qrdl stygnie :).

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #246 dnia: Grudnia 29, 2010, 14:02:28 »
Przede wszystkim chciałbym podziękować wszystkim uczestnikom naszych lotów.
Po kilku godzinach "bojowego" latania drukarką mogę podzielić się kilkoma uwagami na ten temat.

Pierwsze, co jest wyraźnie jest zauważalne, to różnica w parametrach typu prędkość maksymalna i wznoszenie ze względu na zabrany ładunek. Przyznam, że paliwa nigdy nie brałem więcej niż 50%, przez co samolot nawet z najcięższym ładunkiem bomb startował w miarę krótko. Gorzej natomiast wygląda wznoszenie i manewrowość. Potrzeba kilkunastu kilometrów spokojnego lotu, żeby wejść na pułap powyżej 1000m. Tutaj oczywiście znaczenie ma również właściwa obsługa silników, co sprowadza się do odpowiedniego ustawiania żaluzji na chłodnicach silnika oraz dobrania optymalnego - dla maksymalnych obrotów - składu mieszanki. Nie jest to specjalnie trudne i skomplikowane, jeśli kontrolujemy wskaźniki temperatury. Silniki można oczywiście przegrzać, zatrzeć, a co ciekawe ukręcić prędkością (raz mi się to udało jak uciekałem przez Mazkiem-Zlewozmywakiem ;-) ).

Proces bombardowania jest dość prosty, co nie oznacza, że łatwo jest trafić pojedynczą bombą w cel... Ważne, żeby ustabilizować lot odpowiednio daleko od celu. Szczególnie należy pamiętać, że po przełączeniu na celownik bombowy, autopilot nie zmieni wysokości lotu, ale ustabilizuje prędkość na ok. 85 mil. Jeśli lecieliśmy wolno, to chwilę to może potrwać. Jak dla mnie optymalna wysokość bombardowania (na krótkim dystansie), to jakieś 4-5 tys. stóp, ponieważ daje to możliwość wprowadzenia korekty przed zrzutem, jeśli nie lecimy idealnie na cel. Oczywiście im niżej, tym cel pojawi się w polu widzenia później, i tym szybciej się do niego zbliżamy.

Obrona samolotu jest dość problematyczna, ponieważ AI w tej roli się raczej nieszczególnie sprawdza... Gracze, którzy obsadzali stanowiska, niewątpliwie muszą jeszcze nabrać doświadczenia, co oczywiście nie oznacza, że się nie spisują. Zdecydowanie lepiej się lata z żywymi niż z AI :-) i ja serdecznie zapraszam do swojej maszyny. Dobrym sposobem obrony jest też prędkość, której można nabrać kosztem wysokości, co w sposób oczywisty wymaga jej wcześniejszego nabrania. W ten sposób można nawet się skutecznie bawić z Albatrosem II. Jednak, jeśli nie mamy prędkości i wysokości, to jedyną sensowną obroną jest eskorta.

Model zniszczeń jest zbyt schematyczny. Po podpaleniu przez wroga silnika, nie ma możliwości zgaszenia go, np. prędkością, a sytuacja kończy się zawsze dokładnie tak samo: silnik odpada, po chwili łamie się dolny płat, górny... i samolot się składa. Nie ma innej możliwości, przynajmniej ja jej nie miałem, a podpalano mnie kilka razy.... Szkoda, bo odbiera to chęć "kombinowania", że może się uda. Na jednym silniku można bez szaleństw kontynuować lot i bezproblemowo wylądować. Drukarka zresztą ląduję jak marzenie, bardzo stabilnie i z niezwykle małą prędkością - tego sprzętu nie sposób przeciągnąć.

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #247 dnia: Grudnia 29, 2010, 14:32:54 »
Ziuk jak był podjarany to udawało mu się stłumić pożar :118:.

A ode mnie jeszcze taki mały apel. Jak nazywasz się Kwiatek albo jesteś podobną marudą i męczybułą, której nie da się dogodzić w żaden sposób, której zawsze coś nie pasuje to nie przychodź, bo psujesz zabawę innym. Jesteśmy kompletnie niezainteresowani jak co lata i co na ten temat myślisz. Latanie z nami nie jest obowiązkowe, a serwerów jest sporo, więc idź tam może będzie Ci lepiej. Tam przynajmniej nikt nie będzie rozumiał twojego marudzenia. Przypominam także, że swoje uwagi możesz zamieścić na stosownym forum, które twórcy posiadają.

Qrdl w swoim czasie wymyślił nawet stosowny termin na takie osoby - "dziecko IŁa" i chyba idealnie to pasuje do nich. Pragnę również zauważyć, że ten termin nie tyczy się wszystkich ludzi latających w IŁ-2, a jedynie przypadków ciężkich pasujących do wyżej przedstawionego opisu i nie miał na celu nikogo obrazić.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #248 dnia: Grudnia 29, 2010, 14:50:21 »
No dobra, nie gadajcie tyle, pokażcie lepiej jak ów kościółek wyglądał po Waszej wizycie.

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #249 dnia: Grudnia 29, 2010, 15:01:32 »
Kościółek stał niestety cały, choć większość miasta zrujnowałem osobiście. Niestety, wczoraj chyba tylko ja poważnie traktowałem zadanie i udało mi się 2x zrobić nalot. Brałem tylko jedną bombę, tym samym miałem utrudnione zadanie. Może dziś, a może następnym razem będzie lepiej :-) Chętnie polatałbym na 2-3 bombowce + 2-3 Nieuporty eskorty...

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #250 dnia: Grudnia 30, 2010, 00:57:30 »
No to po lotach. Znowu z Qrdlem robiliśmy wjazd na parafię :).

Dzięki za loty :).
« Ostatnia zmiana: Grudnia 30, 2010, 01:06:06 wysłana przez KosiMazaki »

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #251 dnia: Grudnia 30, 2010, 01:03:15 »

Jak widać na załączonych fotkach również dzisiaj udało się ochronić szefa przed zdradzieckim atakiem. Krążą plotki, że został w tym celu użyty wielki magnes (ponoć ten sam, którego użyto pod Smoleńskiem), który wpłynął na odchylenie ścieżki ataku drukarki prowadzonej przez załogę niejakiego Logosa, Mazakhofena oraz kota-agenta pełniącego rolę mechanika pokładowego dbającego o pracę podziurawionych nieco silników.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 30, 2010, 01:06:32 wysłana przez KosiMazaki »

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #252 dnia: Grudnia 30, 2010, 01:15:00 »
Było sympatycznie, choć efekt moich zrzutów był cokolwiek mizerny*.
Dużo bomo zrzucono, a jedyny satysfakcjonujący efekt, to uszkodzenie samochodu szefa, który tym samym zostanie na miejscu jeszcze przez kilka dni.

A tutaj miły akcent w postaci skutecznej eskorty. Doskonale widać uszkodzenia silnika w mojej drukarce.

Tako rzecze,
Zaratustra

*Winę za to ponosi mój kotek, który usilnie próbował sabotować latanie, chodząc nieustannie po klawiaturze. Próby pozbycia się go, a w zasadzie jej, owocowały gryzieniem.

« Odpowiedź #253 dnia: Grudnia 30, 2010, 08:51:52 »
O której będzie trzecia fala nalotów? Chciałem dołączyć do zabawy ale nie trafiłem z wolnym czasem.

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #254 dnia: Grudnia 30, 2010, 13:31:54 »
Naloty są jak zwykle, czyli po otwarciu okna do równoległego wszechświata ok g. 22. Myślę, że Adolf must die jeszcze przed Nowym Rokiem.