Autor Wątek: Wspólne latanie Online / Stawianie Serwera  (Przeczytany 110392 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
Odp: Wspólne latanie Online / Stawianie Serwera
« Odpowiedź #345 dnia: Lutego 25, 2011, 12:47:19 »
Jacyś chętni na dzisiejszy wieczór? Bo nie wiem czy zapasy robić  :118:

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #346 dnia: Lutego 25, 2011, 14:59:59 »
Vov,

ja mam takie pytanko: przygotowałem historyczną misję z 15 września 1918, gdy HP O/400 zrobiły nalot na Metz w ramach operacji na łuku St.Mihiel. Generalnie bombery z Independent Air Force są osłaniane przez hamerykańskie Szpadle, a bronią tego wszystkiego D.VII i D.VIIF z okolicznych Jasta. Czy jakbym Ci wysłał pliki, to postawiłbyś tą misję jako jednorazowy eksperyment ? Nasz serwer jest trochę słabowity (stąd hasło) i da się tam solidnie grać przy 10 pilotach.
W ogóle, o ile pozwoliłyby na to warunki techniczne, to może zacząć organizować jakieś konkretniejsze loty, gdzie trzeba by się było zadeklarować po jakiej stronie się leci, a do tego byłyby jakieś limity czasowe: np. po finish flight 5 minut odpoczynku na zatankowanie maszyny, a 15 minut odpoczynku po śmierci (lub nawet gra na jedno życie, co spowoduje, że trzeba będzie fruwać trochę rozsądniej).
Osobiście bardzo chciałbym w coś takiego polatać, myślę, że część chłopaków z 1.PL też, tylko bez sensu jest się potykać między sobą, a tak przynajmniej jedna strona byłaby obstawiona, jakbyśmy się pojawili w 10-15 chłopa :)

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #347 dnia: Lutego 25, 2011, 15:15:17 »
Ja mogę być ale nie wcześniej niż 20 a najlepiej 21 i bardzo chetnie leciałbym na GV jakby była  :001:
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #348 dnia: Lutego 25, 2011, 15:46:58 »
Rozwijając temat, to tak sobie myślę: jest nas to w sumie ze 20 chłopa, albo i więcej i moglibyśmy zrobić sobie jakieś sensowne, cotygodniowe eventy, o ile czas, chęci i co najważniejsze sprzęt by pozwoliły na to. A można by pojechać nawet z jakąś kampanią czy czymś takim. Myślę, że pomysły na misje by się znalazły...

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #349 dnia: Lutego 25, 2011, 16:44:49 »
Powiem tak. Temat jest do przemyślenia (tzn. w sensie jednorazowego eksperymentu właściwie nie ma nad czym myśleć, podeślij mi pliki to misję się postawi i już). Natomiast co do systematycznych lotów to obawiam się, że mogę nie być wystarczająco systematycznym człowiekiem. Już raz byłem zaangażowany w nazwijmy to - projekt bardzo systematycznych lotów i z autopsji wiem, że prędzej czy później złapię klimat na coś innego, co mnie odciągnie od latania. Niemniej jednak nie mam nic przeciwko okazyjnemu stawianiu bardziej złożonych misji, jeśli tylko znajdą się chętni, byle tylko dało się latać "z marszu" (nie chciałbym hasłować serwera) i w stanie mocno wskazującym (nie ma nic lepszego niż "swobodny strumień świadomości" artykułowany mniej lub bardziej zrozumiale w eter ventyla przez taką, czy inną wysoko postawioną osobistość. Poza tym latka lecą i trzeba zbierać na emeryturę, a sądzę że zapisy tych rozmów mogą w przyszłości zaprocentować (echh, żeby jeszcze RoF potrafił zapisać logi z chata   :021::118: :118:).

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #350 dnia: Lutego 25, 2011, 16:58:25 »
Super! Jak wrócę do domu z roboty, to uploaduję Ci pliki misji i podeślę link (ew. wrzucę jeszcze do repozytorium na livespaces) i podeślę kilka sugestii na temat ustawień serwera. Jeżeli byłbyś mógł odpalić misję o okrągłej godzinie, np. około 21, byłoby rewelacyjnie!
Dzięki, fajnie, że się zgodziłeś. Też jestem za tym, żeby zobaczyć jak to będzie wyglądać "w praniu". Na koniec obowiązkowo raporty z misji :D

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #351 dnia: Lutego 25, 2011, 19:27:53 »
Link do misji poszedł na PM :)

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #352 dnia: Lutego 25, 2011, 20:02:54 »
Zatem start serwera o 21. Zapraszam.
Lucas odezwij się na gg jeśli możesz, zastanawiam się nad tym o co pytałem na PW.

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #353 dnia: Lutego 26, 2011, 00:05:35 »
Niestety zawsze coś, miałem gości i wyszło jak zwykle :\ chętnie jutro.

www.yoyosims.pl

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #354 dnia: Lutego 26, 2011, 00:34:15 »
Serwer działał super, scenariusz jako tako, ponieważ konieczne jest opublikowanie planów i wyjaśnienie o co biega. Tutaj przez większość czasu Niemcy się nudzili, ponieważ Alianci musieli się zebrać, nabrać altu i dopiero ruszyć nad cel. Sporo osób wyszło, bo się nie doczekało nalotu, który jednak miał miejsce. Nie wiem co na to Vovthyn, ale może byśmy jutro to powtórzyli, tym razem napisałbym w ciągu dnia rozpiskę misji oraz dołączył mapy. O ile od nas z 1.PL było ok. 10-11 osób, o tyle u Niemców latał praktycznie przez cały czas jedynie Vowthyn.

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #355 dnia: Lutego 26, 2011, 08:36:48 »
Niestety zawsze coś, miałem gości i wyszło jak zwykle :\ chętnie jutro.

O ile od nas z 1.PL było ok. 10-11 osób, o tyle u Niemców latał praktycznie przez cały czas jedynie Vowthyn.

... ale może nie w takich proporcjach :D buhaha.

www.yoyosims.pl

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #356 dnia: Lutego 26, 2011, 11:11:28 »
Niewątpliwie wczorajsze loty stanowiły odmianę od standardowego szybkiego doga nad jeziorkiem. Start, lot w kierunku wyznaczonej strefy patrolu, ponad 40 minut wiszenia na ~4k, następnie po zejściu niżej i zbliżeniu się do ochranianego celu wypatrzyłem w końcu wyprawę bombową, przy pierwszej próbie podejścia jednego z bomberów dostałem czapę od Spada z osłony. No nic, 5 minut "death penalty" akurat wystarcza na rozprostowanie kości i wyprawę do lodówki po kolejne piwo. Ponowny start, tym razem udałem się daleko za linię frontu licząc na przechwycenie wroga jeszcze nad jego terenem, polatałem trochę w rejonie jednego z lotnisk ententy, następnie uznałem że jednak nic z tego i wróciłem nad linię frontu. Latając w jej pobliżu wypatrzyłem w ostatnich promieniach zachodzącego już słońca bombowce lecące na bardzo niskim pułapie w osłonie dwóch szpadli. Zacząłem schodzić w dół, niestety straciłem je z oczu w trakcie tego manewru (kiepsko było je widać na tle ziemi), kręciłem się trochę szukając ich, w końcu znalazłem jednego Spada... na mojej szóstej. Szybka seria i zgasło światło.

Offline AxIs

• APAsq
  • *
    • APAsq
« Odpowiedź #357 dnia: Lutego 26, 2011, 11:43:48 »
... ale może nie w takich proporcjach :D buhaha.
Pozostaje mi tylko przyklasnąć. Jestem zwolennikiem latania "as real" ale wybieranie się samemu na 11 chłopa to "as real" ale w hollywoodzkim stylu. I to też nie do końca, bo po 30 minutowym locie nie było happy end'u. 
FC 2, RoF

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #358 dnia: Lutego 26, 2011, 14:12:20 »
No nie było to spotkanie sprawiedliwe pod kątem balansu, ale zwalam to na karb niepoinformowania Was przeze mnie o misji i jej charakterze. Stąd mało osób weszło na serwer, lub zniechęcało się i opuszczało go. Tak było z kilkoma panami z JG1, którzy opuścili serwer dosłownie na moment przed bombardowaniem.
Co do tego że lataliśmy w jednej grupie. Takie loty to jedyna okazja dla nas, żeby móc poćwiczyć wspólne latanie, koordynację, eskortę i zbieranie się do kupy. A jak widać trzeba jeszcze kilka rzeczy wyeliminować, bo przecież bez strat się nie obyło. Jeden SPAD musiał zawrócić i lądować za liniami, bo miał przebity bak, no i straciliśmy dwa czy trzy SPAD w walkach tuż przed lądowaniem zespołu.

Jeżeli byłoby w ogóle jakieś zainteresowanie, mógłbym wykonać taką "misję - template" obejmującą konkretny odcinek frontu, która co tydzień byłaby modyfikowana pod konkretne zadania. Byłyby historyczne squadrony wraz z ich malowaniami, lotniskami, itd. Pytanie jest czy to się opłaca i czy jest sens takie coś zrobić.
Myślałem albo o Flandrii i bitwie pod Arras w kwietniu 1917, albo z drugiej strony nawiązać do kampanii "Hat in the Ring" z RoF z zbudować zestaw misji na południu pod US94th i 95th oraz Jasta 64 i 65 + squadrony bombowe dla obu stron. Mogłoby być ciekawie. Oczywiście 5 minut karencji po lądowaniu, limity samolotów oraz kara czasowa po śmierci, która skutecznie "rozładowuje" serwer i sprawia że trzeba kooperować.

Jeżeli Vowthyn by się zgodził puścić dzisiaj tą samą misję, to opublikuję tu główne zadania dla obu stron wraz z mapkami.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #359 dnia: Lutego 26, 2011, 15:27:03 »
Aj tam niesprawiedliwe. Co miał zrobić Niemiec lecąc w pojedynkę i widząc nieprzyjacielską wyprawę bombową? Rozpłakać się, że drużyny są niezbalansowane czy runąć na nieprzyjaciela z góry z okrzykiem bojowym na ustach i szaleństwem w oczach? Wojna to wojna i nie zawsze jest po równo. Latało mi się całkiem przyjemnie.

Dzisiaj możemy to powtórzyć, jeśli chcecie. Jedna uwaga - po zakończeniu misji bombowej potrzebuję dwóch minut na wyłączenie serwera i zmianę ustawień, bo w następnych misjach dogowych 5 min. death penalty jest bez sensu i pustoszy serwer. Zatem jak serwer zniknie, to nie rozłazić się jak spodnie w kroku tylko zaczekać chwilę i wbijać ponownie na luźne pukanko.