Miałem okazję pograć w SHIFTa i mam bardzo mieszane uczucia. Nie jest to na pewno arcadówka, ale do Forzy sporo brakuje, nie mówiąc już o GTR 2 itp. Doskonałe wrażenie robi widok z kokpitu i efekty przeciążeń, czy rozmycia. Problem w tym, że mało widać, a jak ktoś chce sobie zapodać kamerę zza wozu to się rozczaruje, bo jakoś dziwnie klei się ona do zderzaka i nie jest funkcjonalna. Grafika taka sobie, wygląda jak nieco ładniejszy Pro Street, chociaż są tory, które robią wrażenie, tyle że ciężko to zauważyć z kokpitu.
Model jazdy, czyli najważniejsza rzecz: jest dziwny, znowu coś pokombinowali. Niby realistyczny, trzeba hamować, są poślizgi, ale jakoś nijak się to ma do tego co znamy. Właśnie te poślizgi są do bani, przy wyłączonych asystach każdy zakręt pokonujemy lekkim driftem, co by nie robić wozy się ślizgają. Może dałoby się tego uniknąć grając na kierownicy, ale nie miałem okazji, był tylko pad, myślę, że klawiatura w ogóle się nie nadaje. Tym bardziej dziwne są same drifty, bo tam się po prostu jeździć nie da. Mamy zero kontroli nad samochodem. Paradoksalnie prościej jest driftować w normalnych wyścigach niż w samych driftach. Najgłupsze jest to, że system jest taki sam jak w Pro Streecie, liczy się prędkość i kąt, więc nieważne czy jedziemy po trawie, czy w coś rąbniemy i tak mamy punkty.
Same kraksy to też jakiś żart, 120 na budziku, uderzamy w bandę, kierowca stęka, ekran się rozmywa na szaro i... nic, wrzucamy wsteczny i wracamy na tor z jedynie z lekko pogiętą maską. Włączałem uszkodzenia mechaniczne wozu, ale żadnych nie zauważyłem, nie wiem co trzeba robić, żeby skasować furę.
Gra jest trudna, niby można sobie uprościć model jazdy, ale to też jest dziwne, bo kontrola trakcji tak jakby nie działała (poślizgi), a jedyne co się zmienia to to, że komputer/konsola skręca i hamuje za nas - zero zabawy. Czyli wciąż potrzebna jest kierownica.
Nie wiem ogólnie dla kogo jest ta gra - fani poprzednich NFSów nie mają tu czego szukać, fani realizmu mają rFactora i GTR, a ludzie, którzy szukają czegoś pomiędzy będą się o wiele lepiej bawić w GRIDzie, albo w Forzy.