Ja mam kilka pytań co do 4.09m.
Jak się go instaluję ? Na gołego 1946? czy jakiś patch wcześniej?
Czy można zmodować 4,09? np UP lub UI lub recznie?
Co wnosi nowego dokładnie? Rozumiem że QMB nowy,kilka samolotów, dźwięki stare zostały.
Kontynuując rozważania nad iłkiem.
Myślę że każdy przechodzi pewne znudzenie iłkiem i wtedy zaczyna się poszukiwanie zastępstwa w postaci FS-ów, LO, czy innych platform. Niestety przychodzi też po pewnym czasie rozterka że to jednak nie to co iłek i próby powrotu do iłka. Jest ok jak ktoś wykorzysta powrót i posadzi kilka modów które go pochłoną. Zgadza się iłek zmodowany daje dużo lepsze wrażenia. Niestety Ci którzy powrót do iłka postanowili pozostawić bez modów szybko zamykają rozdział lotów wirtualnych i pozostają tylko aktywni na forum czekając na słynnego BOBa. Oczywiście cały czas dochodzą nowi , nowe pokolenie jak ktoś nazwał i to jest prawda. Dziś społeczność iłkową buduje nowe pokolenie to aktywnie latające, modujące itd. Wszyscy którzy zostali tylko na forum nie mogą zaliczyć się do tej grupy. Można to szybko sprawdzić. kto ze starej ekipy nadal lata? Myślę że będzie to kilkanaście osób (chodzi o osoby które mają staż dłuższy niż 5 lat). Teraz drugie pytanie, ile jest osób które całkiem odpadło z naszego światka? Można szybko sprawdzić poprzez prześledzenie aktywnych nicków na forum. Ile jest nie aktywnych nicków które należały do ścisłego guru tematu iłka?
Z drugiej strony patrząc na modowanie. Moderów jest coraz mniej i coraz mniej ciekawych rozwiązań się pojawia. Twierdzę że modowanie też powoli umiera gdyż nie da się pewnych rzeczy przeskoczyć.
Podsumowując:
Jeśli Oleg nie zacznie szybciej pracować nad nową platformą która będzie MOCNA to może się pożegnać z tak mocną pozycją w tej grupie odbiorców i będzie się spuszczał tylko nad strzelankami pod xboxy itd , a wiem że nie jest i nie było to nigdy jego największym marzeniem. Obrazując to inaczej do tej pory trzyma pozycję producenta porównywalnego w branży symulatorów jaką ma Bil z windowsem a jeśli zaniecha prac to spadnie do rangi małego producenta który wydaje jakiś malutki antywirus. Jeśli go to spełni ok.
Iłek umiera nawet mody już mu nie pomagają taka jest prawda i daje góra 1 rok jeszcze iłkowi potem bynajmniej ja dam sobie chyba spokój z lataniem wirtualnym gdyż żadna gra jaka pojawiła się nie zastąpiła nawet w połowie iłka.
Większość która nie bawi się iłkiem tęskni bardzo za frontami itd ale duma nie pozwala im zainstalować iłka z modami, inni się boją kombinowania. Prawda jest taka że większość tego "młodego pokolenia" jest naprawdę młoda co skutecznie zaniża poziom merytoryczny forum jak i poziom, klimat(punkciarze) na serwerach. Ja osobiście tęsknię za starą ekipą zarówno na serwerach jak i na forum. To były czasy. ....