Autor Wątek: Rosyjskie bombowce strategiczne  (Przeczytany 79774 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Rosyjskie bombowce strategiczne
« Odpowiedź #60 dnia: Października 25, 2009, 23:18:54 »

Zajmowanie miejsc przez załogę. Warto zwrócić uwagę, że operator systemów obronnych siedział tyłem do kierunku lotu.

"Szydło" w pełnej krasie. Wygląda na późniejszą odmianę wersji Tu-22KD, ze stacją zakłóceń aktywnych SPS-151 zamiast stanowiska strzeleckiego. Ciekawe czy to fotomontaż ?
« Ostatnia zmiana: Października 25, 2009, 23:24:45 wysłana przez szturmowik »
A fighter pilot is noted for intelligence, independence, integrity, courage, and patriotism. "Fighter Pilot" is a state of mind, not a job title. Therefore, not all people who fly fighters are fighter pilots, nor do all fighter pilots fly fighters, some of them drive trucks.

« Odpowiedź #61 dnia: Października 25, 2009, 23:47:56 »

Tym razem Tu-22RDM ,oraz zbliżenie na fotel.
A fighter pilot is noted for intelligence, independence, integrity, courage, and patriotism. "Fighter Pilot" is a state of mind, not a job title. Therefore, not all people who fly fighters are fighter pilots, nor do all fighter pilots fly fighters, some of them drive trucks.

« Odpowiedź #62 dnia: Października 26, 2009, 13:36:54 »
Jefim Gordon, Vladimir Rigmant (Tu-22)

Dla samolotu opracowano specjalny system ratunkowy, wykorzystujący fotele K-22 wyrzucane w dół. Takie rozwiązanie pozwalało zmniejszyć masę systemu ratunkowego, ale w zasadniczy sposób do ok. 300 m - zwiększało wysokość, z której możliwe było bezpieczne katapultowanie załogi.(...)

Dramat nastąpił 21 grudnia 1959 r. Samolot "105A" wykonywał wtedy siódmy lot, w którym miały odbywać się próby zachowania przy prędkości Ma=1,1-1,15. Na wysokości 10 km w czasie rozpędzania do prędkości naddźwiękowej załoga odczuła silne uderzenie i usłyszała obcy dźwięk. Jednocześnie samolot przeszedł samoczynnie do gwałtownego nurkowania. Ostatnie słowa dowódcy załogi J.T.Ałasziejewa brzmiały: Przygotować się do katapultowania. Obaj członkowie załogi - I.E.Gawrilenko i K.A.Szczerbakow katapultowali się przy prędkości naddźwiękowej. Dowódca pozostał na pokładzie do chwili zderzenia samolotu z ziemią. Później okazało się, że Szczerbakow opuścił samolot przy prędkości 1380 km/h, a jego fotel został porwany przez Pęd powietrza. Niestety, fotel operatora systemów pokładowych, wyrzucany nieco do przodu, nie wydostał się poza obręb kadłuba, a operator zginął. Była to bardzo ciężka katastrofa, spowodowana - jak to pokazały rezultaty śledztwa specjalnej komisji - flatterem usterzenia wysokości.
W reportażu trzeba oddać nie tylko to, co widzisz, ale także to, co widzi ktoś inny. (..) Tego kogoś trzeba znaleźć i odpytać. Odwrotnie niż w działaniu korporacyjnym: w każdej firmie jest przynajmniej jeden człowiek, który wie, o co chodzi. Tego człowieka trzeba zidentyfikować i natychmiast wyp.....yć.       Krzysztof Mroziewicz

« Odpowiedź #63 dnia: Października 27, 2009, 01:50:25 »
Parę fotek egipskich Tu-16

Pozdrawiam
Yabe

"Jestem major Bień i mam stopień majora..."

« Odpowiedź #64 dnia: Października 27, 2009, 22:08:08 »
Produkcja roczna Tu-22 (za http://www.milavia.net/aircraft/tu-22/tu-22_his.htm)
1957 1958 1959 1960 1961 1962 1963 1964 1965 1966 1967 1968 1969
1        1       5    20     0      33    36    49     35    40    50    27    16

Produkcja:

Prototypy: Samolet 105 and 105A 2
 Tu-22B 'Blinder-A' 15
 Tu-22R 'Blinder-C' 127
 Tu-22K 'Blinder-B' 76
 Tu-22U 'Blinder-D' 46
 Tu-22P 'Blinder-E' 47
Ogółem               313

W reportażu trzeba oddać nie tylko to, co widzisz, ale także to, co widzi ktoś inny. (..) Tego kogoś trzeba znaleźć i odpytać. Odwrotnie niż w działaniu korporacyjnym: w każdej firmie jest przynajmniej jeden człowiek, który wie, o co chodzi. Tego człowieka trzeba zidentyfikować i natychmiast wyp.....yć.       Krzysztof Mroziewicz

« Odpowiedź #65 dnia: Października 28, 2009, 15:04:12 »
Rosjanie nadają Tu-160 imiona bohaterów Rosji. W bazie Engels 121.
Gwardyjskiego Sewastopolskiego Pułku Ciężkich Bombowców jest na stanie 16
maszyn:
(przepraszam że z angielska-za źródłem- ale z cyrylicy nie odważę się przekładać)
Nr.Nazwa
19 Valentin Bliznyuk      Валентин Близнюк
10 Nikolai Kuznetsov     Николай Кузнецов
11 Vasili Senko             Василий Сенько
12 Aleksandr Novikov     Александр Новиков
14 [no name]
15 Vladimir Sudets        Владимир Судец
16 Aleksei Plokhov        Алексей Плохов
17 Valeri Chkalov          Валерий Чкалов
18 [no name]
02 Vasili Reshetnikov     Василий Решетников
03 Pavel Taran             Павел Таран
04 Ivan Yarygin            Иван Ярыгин
05 Aleksandr Golovanov Александр Голованов
06 Ilya Muromets          Илья Муромец
07 Aleksandr Molodchiy  Александр Молодчий
08 Vitali Kopylov           Виталий Копылов   (dostarczony w 2008 nówka !!)

Podobno w zakladach jest kilka części płatowca w bardzo dobrym stanie, z których mozna by zbudować kilka sztuk.
Znalazłem też informacje dlaczego jest biały. Jako że spełnia głównie role
nosiciela atomówek pokryty jest specjalnym lakier odbijającym częściowo
promieniowanie cieple powstałe podczas wybuchu co ma chronić załogę.

Podobno w maju 2008 ruszył,program modernizacji Tu-22M3 pod nazwa Tu-22M5.Narazie znalazłem tylko kilka ogólników.

« Odpowiedź #66 dnia: Października 29, 2009, 09:46:55 »
Głupio tak poprawiać po sobie, ale jak człowiek nie spradzi dokładnie co napisał to i trzeba
.. pokryty jest specjalnym lakier odbijającym częściowo
promieniowanie cieple powstałe podczas wybuchu co ma chronić załogę.
Chodzi nie o eksplozje własnej broni (choć jak walnie za blisko) ale o skutki eksplozji pocisków oplot np. system Nike-Herkules ma głowice atomowe, podobnie jak rosyjski S-300.

Speedy

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: Listopada 01, 2009, 19:35:40 »
Hej

Chodzi nie o eksplozje własnej broni (choć jak walnie za blisko) ale o skutki eksplozji pocisków oplot np. system Nike-Herkules ma głowice atomowe, podobnie jak rosyjski S-300.

A ja bym raczej był takiego zdania, jak ty na początku. Gdyby Tu-160 atakował z jakichś przyczyn bombami cel strategiczny, z pewnością użyłyby jakiejś potężnej wielomegatonowej  "piguły". A ta, nawet z odległości kilkudziesięciu km z pewnością zdrowo by nim potrząsnęła i podsmażyła go takoż.
Co do atomowych rakiet plot. to po pierwsze raczej nie ma ich już od dawna. Na temat S-300 nie chcę się wypowiadać, ale wspomniane przez ciebie Nike - Hercules zostały wycofane do końca 1979 z baz na terytorium USA, a o jakieś 10 lat później z Europy. A po drugie, raczej trudno liczyć na to, żeby atomowa rakieta plot. chybiła aż tak bardzo. żeby pomalowanie samolotu na odpowiedni kolor coś mu pomogło (chociaż może przeszadzam... ale nie wydaje mi się). Wspomniana przez ciebie rakieta Nike Hercules w wersji nuklearnej dysponowała głowicą W31 o sile 2 lub 20 kt. Przypuszczam że mogłaby skasować taki samolot z odległości 3-5 km...

« Odpowiedź #68 dnia: Listopada 01, 2009, 23:20:04 »
Nike - Hercules zostały wycofane do końca 1979 z baz na terytorium USA, a o jakieś 10 lat później z Europy.
Wiem,ale to tak tylko dla przykładu.Nie wiem czy do Patriot'a nie da się w prosty sposób przyczepić głowicy "A" lub do HAWKA - oficjalnie nic nie ma.
Co do zrzutu bomby. To pewnie i można ale po co? Jak masz H55SM lub H15 to raczej nie myślisz o rzucaniu bombki i zwiększeniu prawdopodobieństwa zniszczenia samolotu.
Wspomniana przez ciebie rakieta Nike Hercules w wersji nuklearnej dysponowała głowicą W31 o sile 2 lub 20 kt. Przypuszczam że mogłaby skasować taki samolot z odległości 3-5 km...
Pewnie po to Tu-160 ma dwóch operatorów i cała kupę różnego ustrojstwa w ogonie żeby właśnie przestrzelić 2-5 km.
A swoją drogą ciekawe jak rozchodzi się fala uderzeniowa przy wybuchu atmosferycznym ? Może zbyt szybko się rozprasza i jedyna siła takiej głowicy przeciw samolotom to EMP i promieniowanie cieplne.

« Odpowiedź #69 dnia: Listopada 04, 2009, 22:45:19 »
Tu-95 z pociskami H-101

[załącznik usunięty przez administratora]

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #70 dnia: Listopada 07, 2009, 12:06:02 »
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

« Odpowiedź #71 dnia: Listopada 18, 2009, 22:27:16 »

Fajna eskorta Tu-160.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: Grudnia 19, 2009, 13:28:15 »
Tu-95 z belkami przygotowanymi pod pociski manewrujące H-101 oraz H-102:

http://photo.strizhi.info/v/airwolf/airwolf/airwolf_005/

« Odpowiedź #73 dnia: Grudnia 22, 2009, 13:37:55 »
Witam,
  Ostatnimi czasy zafascynowała mnie maszyna o wdzięcznej nazwie Tu – 95.  Niestety nie wyszedłem z moją wiedzą na jej temat, poza najważniejsze dane taktyczne i techniczne. Stąd moja prośba: jeśli można, proszę o podrzucenie ciekawostek, opinii, komentarzy na temat tego fajnego wynalazku. Jeśli któryś z Szanownych Forumowiczów miałby ciekawe linki do stron związane z tematem bardzo bym był zobowiązany, aby je przedstawił (mogą być po angielsku).
  Posługuję się tu, oczywiście, stereotypami i moją szczątkową wiedzą na ten temat, ale zaciekawił mnie fakt, że Tu – 95 dostarczał niemałej rozrywki załogą NATO – wskich łodzi podwodnych. Ryk jego pięknych ( niemiecko- rosyjskich ) silników budził czujność głuchaczków na amerykańskich atomowych okrętach podwodnych. Ciekawe jest też to, że jest to chyba najbardziej fotogeniczny samolot tamtych czasów. Zastanawiam się,  czy załogi myśliwców ciągnęły losy po usłyszeniu ryku Tu – 95, kto dzisiaj będzie fotografował.
  Można stwierdzić, że maszyna ta zbliżała narody. Zawsze można było pomachać do Iwana robiącego przyjazne miny z tylnich bulajów bombowca. Obiło mi się o uszy, że dowództwo radzieckie zabroniło takich kontaktów towarzyskich. Ciekawe, czy zdając sobie sprawę z pewnej ułomności tej maszyny, radzieccy planiści nie zmienili swojej taktyki obronnej, dostosowując ją do tegoż samolotu? (Zamiast cichego podejścia – entre w rodzaju iście wagnerowskim). Nie wiem, ale w świetle dzisiejszych wyczynów to całkiem możliwe:

„W przeddzień wizyty prezydenta USA Baracka Obamy 19 lutego w Kanadzie rosyjski bombowiec strategiczny Tu-95 (NATO-wskie oznaczenie "Bear") został zmuszony przez dwa kanadyjskie myśliwce CF-18 do zawrócenia z kursu, gdy zbliżał się do przestrzeni powietrznej nad kanadyjską Arktyką - oświadczył w piątek w Ottawie minister obrony Peter MacKay. Z niektórych doniesień wynika, że bombowiec mógł znajdować się już nad terytorium Arktyki kanadyjskiej.”
Żródło:GW 27-02-2009 r.
 Oto kilka moich linków:
http://lotnictworosji.w.interia.pl/tupolev/tu95.htm
http://www.globalsecurity.org/wmd/world/russia/tu-95.htm
http://web.bg.uw.edu.pl/welw/military.pl/samoloty/tu-95_bear/index.html
http://forum.keypublishing.co.uk/archive/index.php?t-78584.html
http://russianforces.org/aviation/

Z góry dziękuję za wyrozumiałość. Oczywiście jeśli ten post nie jest we właściwym miejscu to proszę o przeniesienie go. Jeśli temat Tu -95 był „wałkowany”, gdzieś na tym Forum to bardzo proszę nie krzyczeć, grozić itp. tylko wskazać miejsce i usunąć powyższe wypociny.

Życzę Wesołych Świąt i Dobrego Nowego Roku!
L'ordre règne à Varsovie!

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: Grudnia 22, 2009, 14:14:16 »
Tu-95MS6 i Tu-95MS16, bo chyba tylko takie wersje są obecnie eksploatowane, pełni rolę nosiciela pocisków samosterujących, więc chcąc narobić burdelu w większości wypadków zdecydowanie nie musi wlatywać w obcą przestrzeń powietrzną. Patrząc na przymiarki do ich modernizowania oraz to że wcześniej zabierały rakiety samosterujące H-55 i H-55SM a obecnie na uzbrojenie wchodzą nowocześniejsze H-101 oraz H-102, można się spodziewać że będą latały jeszcze przez długie lata.