Autor Wątek: Rosyjskie bombowce strategiczne  (Przeczytany 79759 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Rosyjskie bombowce strategiczne
« Odpowiedź #75 dnia: Grudnia 22, 2009, 15:10:54 »
Zgoda, dzisiaj tak, ale kiedy powstawały (pierwsze wersje styczeń 1956 r.) miały przenosić klasyczne bomby i do tego zostały przystosowane (Car Bomba).
Z tego co mi wiadomo osiągały pułap operacyjny nad terytorium ZSRR, a wtedy można je było spokojnie "podsłuchać" (nawet z okrętu podwodnego). Czyżby Sowieci świadomie dawali znać, że jadą? Metoda odstraszania? Czy może brak innego samolotu i dostosowanie do Tu taktyki?
Z informacji internetowych wynika, że Tu-95 będzie latał do 2015 r., ale należało by się zapoznać z najnowszą doktryną wojenną dzisiejszej Rosji (wyszła bodajże w tym roku) i zobaczyć czy jeszcze stawiają na takiego nosiciela bomb. Wobec braku zainteresowania "tarczą antyrakietową", ze strony amerykańskiej, można przecież rozwijać (chyba taniej) systemy rakiet balistycznych i zarzucić ten wspaniały projekt? Nie wiem. Bardzo by było szkoda jeśli rzeczywiście tak by się to skończyło.
Pozdrawiam

L'ordre règne à Varsovie!

« Odpowiedź #76 dnia: Grudnia 23, 2009, 00:15:29 »
W reportażu trzeba oddać nie tylko to, co widzisz, ale także to, co widzi ktoś inny. (..) Tego kogoś trzeba znaleźć i odpytać. Odwrotnie niż w działaniu korporacyjnym: w każdej firmie jest przynajmniej jeden człowiek, który wie, o co chodzi. Tego człowieka trzeba zidentyfikować i natychmiast wyp.....yć.       Krzysztof Mroziewicz

« Odpowiedź #77 dnia: Grudnia 23, 2009, 01:17:58 »
Dzięki Wielkie za elaboracik!! Czy Szanowny Kolega myśli, że teraz zasnę...  :karpik
W tekście pojawia się Ił-38, naprawdę Kraj Rad wydawał z siebie smukłe maszyny. Kurcze takie sowieckie Lincolny. Ale nasuwa się następne pytanko; Jak takie kształty pomagały w osiągnięciu dobrych właściwości technicznych (aerodynamika, udźwig, pilotaż)? Czy może była to przeszkoda dla niektórych z tych elementów? Jestem bardzo ciekawy opinii ekspertów. (Oczywiście jak temat był poruszany proszę o pokierowanie.)
Jeszcze raz dziękuję!
Pozdrawiam
PS. Wuj Google się nie spisał tym razem. Ten referacik mu umknął. 
L'ordre règne à Varsovie!

« Odpowiedź #78 dnia: Grudnia 23, 2009, 16:49:31 »
Nie wiem czy było już, jak tak to wywalić. Rosjanie planują w okolicach 2025-2030 zastąpić używane bombowce nowym typem, o właściwościach stealth. Oprócz tego jeszcze w tym miesiącu planowany jest odbiór pierwszych zmodernizowanych Tu-160, następne w drodze.
http://en.rian.ru/mlitary_news/20091222/157324925.html

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: Lutego 05, 2010, 15:20:59 »
Tu-22M3 na manewrach:

« Odpowiedź #80 dnia: Marca 19, 2010, 23:54:20 »
A to mnie zaskoczyli
Przeróbka poczciwej 95, Tu-126. Może nie bombowiec ale na tym "podwoziu"

http://www.youtube.com/watch?gl=RU&hl=ru&v=kPIy6TaSZ90&feature=related
W reportażu trzeba oddać nie tylko to, co widzisz, ale także to, co widzi ktoś inny. (..) Tego kogoś trzeba znaleźć i odpytać. Odwrotnie niż w działaniu korporacyjnym: w każdej firmie jest przynajmniej jeden człowiek, który wie, o co chodzi. Tego człowieka trzeba zidentyfikować i natychmiast wyp.....yć.       Krzysztof Mroziewicz

Czesio

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: Marca 20, 2010, 00:22:07 »
Samolot Dalekiego Wykrywania Radiolokacyjnego i Naprowadzania (ДРЛОиУ) Tu-126 powstał na bazie Tu-114 a nie Tu-95  :020:

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: Marca 20, 2010, 00:29:09 »
Z informacji internetowych wynika, że Tu-95 będzie latał do 2015 r., ale należało by się zapoznać z najnowszą doktryną wojenną dzisiejszej Rosji (wyszła bodajże w tym roku) i zobaczyć czy jeszcze stawiają na takiego nosiciela bomb. 

Z tego co ja wiem to jest nieaktualne i Tu-95MS16 jako nosiciele rakiet raczej na pewno polatają znacznie dłużej, tym bardziej że w WWS DA wdrażany jest program remontów i modernizacji floty bombowców strategicznych. Część być może zostanie wycofana z linii, myślę jednak że sporo z nich ma szansę jeszcze polatać.

Na ten przykład Tu-22M3 Backfire mają otrzymać m.in. system SWP-24-22 kompanii Gefest&T i część wyposażenia na modłę Su-24M2 + modernizacja lub wymiana radiolokatora + modernizacja pocisków rakietowych H-22M (słynne w literaturze popularnej pociski AS-4 "Kitchen") jako H-32.

W podobną stronę mają być zresztą modernizowane także Tu-160 oraz Tu-95MS16, ale wyleciały mi z głowy dokładne nazwy wdrażanych podsystemów, ale jak sobie przypomnę albo to gdzieś znajdę to dopiszę. Mają być też nosicielami nowego uzbrojenia - pocisków samosterujących H-101 oraz H-102 wobec istniejących H-55SM czy H-555. Pokazywano zresztą przynajmniej jeden Tu-95MS16 z nowymi belkami pod te pociski. Przy czym cała idea tej modernizacji jest taka że chociaż do pewnego stopnia będzie ujednolicenie wyposażenia to planowane są pewne subtelne różnice w poszczególnych egzemplarzach tzn. część z nich może się różnić między sobą standardem wyposażenia i przenoszonym uzbrojeniem. Nie powinno to jednak dziwić, wszak jest to samolot specjalnego przeznaczenia, poza tym bombowce strategiczne będące w linii w USAF także potrafią się różnić nieco wyposażeniem.

« Odpowiedź #83 dnia: Marca 20, 2010, 11:29:37 »
Samolot Dalekiego Wykrywania Radiolokacyjnego i Naprowadzania (ДРЛОиУ) Tu-126 powstał na bazie Tu-114 a nie Tu-95  :020:
Tu-95, punkt wyjścia do ->Tu-114 -> Tu-126 (<<ale na tym samym "podwoziu">> taki skrót myślowy)

« Odpowiedź #84 dnia: Marca 20, 2010, 14:40:25 »
Witam
Od czasu do czasu sprawdzam sobie zdjęcia satelitarne z bazy Engels (np. na google maps). Zastanawiam mnie, że czy lato ci zima trzymają swoje bombowce na świeżym powietrzu. Nie widać tam żadnych hangarów. Czy przy tak kosztownych samolotach, które z założenia mają służyć kilkadziesiąt lat nie opłacałoby się kosztem nie wyprodukowania kilku sztuk wybudować hangary dla pozostałych? Jak może wyglądać sprawność techniczna tej floty bombowców jeżeli tak je się traktuje.
Pozdrawiam

« Odpowiedź #85 dnia: Marca 20, 2010, 20:52:19 »
Witam
Od czasu do czasu sprawdzam sobie zdjęcia satelitarne z bazy Engels (np. na google maps). Zastanawiam mnie, że czy lato ci zima trzymają swoje bombowce na świeżym powietrzu. Nie widać tam żadnych hangarów. Czy przy tak kosztownych samolotach, które z założenia mają służyć kilkadziesiąt lat nie opłacałoby się kosztem nie wyprodukowania kilku sztuk wybudować hangary dla pozostałych? Jak może wyglądać sprawność techniczna tej floty bombowców jeżeli tak je się traktuje.
Pozdrawiam

Widzisz to, co chcą żebyś widział  :002:

« Odpowiedź #86 dnia: Marca 20, 2010, 23:01:44 »
A ja wnioskuję by na naprawdę czarną godzinę trzymać odgrzanych kilkach starych kotletów np. BF-109, parę Szturmowików, może jakieś ME-262(słyszałem że latają) oraz trochę Tempestów. A dla prawdziwych twardzieli podreperować kilka Foczek  :118: Sorry nie mogłem się powstrzymać przed tym dowcipem. A może wcale nie ? Może przy naprawdę czarnej godzinę na coś by się przydały? Czy to jednak jak startowanie z procą na MG42 ?  :015:

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: Kwietnia 09, 2010, 01:25:37 »
Tu-95MS16 z pociskiem H-101, sądząc po wyglądzie, chyba po jakimś remoncie i modernizacji:

« Odpowiedź #88 dnia: Kwietnia 09, 2010, 07:19:15 »
Znaczek na kadłubie wskazuje na platformę testową.

« Odpowiedź #89 dnia: Kwietnia 09, 2010, 11:12:52 »
Orientujecie się moze jaki jest obecnie status tych pocisków ? kiedy mają wejść na uzbrojenie