Neo+ jak działa to działa ale jak już masz coś załatwić przez Błękitną Linię to idzie się pociąć. U mnie w firmie wyegzekwowanie zmiany adresu na fakturze trwało 1,5 roku. Za każdym razem niby sprawa była załatwiona, a rachunki dalej źle były adresowane. Głównie tu chodzi o sposób podejścia do klienta, praktyki monopolistyczne i ceny. Tym sobie najwięcej nagrabiła. Tudzież wspomniany sprzęt od Sagema, któremu delikatnie mówiąc do doskonałości wiele brakuje.
Z Vectrą to trzeba uważać. To firma która tak naprawdę wciela w swoje szeregi każde nawet "śmieciowate" sieci (np. wiocha o nazwie Leśna - 51 abonentów) jakie tylko kupi. W swoim czasie u mnie TVK "Dami" ładowała wywrotki pieniędzy w odbiorniki światłowodowe i sprzęt do budowy i działania Sieci. Jak przyjechali z Vectry to byli w szoku, bo oni na tym samym zrobili by trzy miasta. Oczywiście sprzęt pojechał zgodnie z założeniem. Teraz dodatkowo wszystko idzie przez Gdynię. Niemniej Jascha, ja znam ich od podszewki, wiem jakie są układy, sam mam modem od samego początku i generalnie nie mogę narzekać. Choć nie powiem kiedyś było dla mnie lepiej. Więcej mogłem załatwić na miejscu i była większa kontrola nad moją siecią. teraz w Gdyni każdy chce być ważniejszy od drugiego i wychodzą różne absurdy z tego. Klasyka.
Nie ma reguły. Wszystko zależy gdzie się mieszka i jak się trafi. Liczy się stan sieci. TPSA ma dobrze, bo ma własne studnie (u mnie TVK "Dami" nawet z nimi dogadała się, żeby korzystać z ich studni, co jest ciekawostką, bo na to się TP nigdy nie zgadza). Nie ma też co ukrywać, że obie te firmy działają na zasadzie mało włożyć, a jak najwięcej wyciągnąć. Vectra na pewno bardziej, gdyż nie ma tak dobrej pozycji jak Telekomuna, co oczywiście ich nie tłumaczy. Poza tym w Vectrze lubię fakt, że podpinasz modem i lecisz bez zbędnych konfiguracji.
Można tak długo. To tak jakby próbować stwierdzić który operator telefonii komórkowej jest lepszy. Tak samo jest z dostawcami Internetu.