Autor Wątek: Thrustmaster Hotas Warthog  (Przeczytany 178417 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zefirro

• Gość
Odp: Thrustmaster Hotas Warthog
« Odpowiedź #225 dnia: Czerwca 28, 2011, 09:55:02 »
Czy zależy Ci na wierności historii?
Jeśli tak, to męcz się przez te 1,5 godziny  :003:
A jak nie, to sobie zmajstruj trymer na osi. O ile dobrze pamiętam, to w instrukcji skryptowania jest nawet przykład, jak to zrobić. W razie czego ja też służę pomocą.

Jeśli chodzi o smar, to jakoś ciężko było mi się dogadać z Żabojadami, żeby wybrać stosowny, więc bezczelnie kupiłem sobie na ebay.com dość lekki smar do plastiku zza wielkiej wody Molykote EM-30L, bo ten smar sprawdzało i polecało już kilka osób na forum forums.eagle.ru. Więc co do wyboru smaru w Polsce nie jestem ekspertem.
Ja po usunięciu poprzedniego smaru z okolic kulki, przesmarowałem ją całą (a dokładniej to dwie kulki). Po około 3 tygodniach przycięcia wróciły, więc przesmarowałem ponownie, tym razem nie żałując smaru. Do dziś - minęło już półtora miesiąca - nie mam problemu i joystick chodzi płynnie. Na tyle płynnie, że po prowadzeniu formacji tak długo, jak starcza paliwa w MiGu, nie czuję dyskomfortu. Może dlatego, że wyrobiłem już sobie odpowiednie mięśnie.  :001:

Już całkiem na marginesie dodam, że joystick ten lubi specyficzną technikę trzymania/przesuwania. Tzn. gdy zależy na precyzji, to warto odciążać kulkę, dodając trochę siły do góry. Opieranie ciężkiej dłoni nie jest więc wskazane np. przy celowaniu. Ale to też nie moja informacja, tylko wyczytane na wymienionym forum, gdzie spierali się na temat użyteczności tego forum Frazer i inni, głównie z zespołów akrobacyjnych.

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #226 dnia: Czerwca 28, 2011, 10:09:35 »
W RoF przecież niezależnie od ustawień realizmu masz Level Autopilot.

Z polskich smarów używam smaru TF z AG chemii. Przesmarowałem nie tylko kulki, ale też pozostałe elementy które trą o siebie: metalowe prowadnice ze sprężynkami po których jeździ cała konstrukcja i gumowy pierścień po wewenętrznej stronie na którym opiera się grzybek. Oczywiście najpierw trzeba usunąć istniejący smar, z mieszania chemii mogą wyjść różne przykre rzeczy.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #227 dnia: Czerwca 28, 2011, 18:08:46 »
Jaki Autopilot :D, nie bluźnij :D.

Dosyć fajne zdjęcia po rozkręceniu znalazłem tutaj: http://community.combatsim.com/page/index.html/_/articles/pc-game-hardware/thrustmaster-hotas-warthog-review-r23
Raczej nie będę zamawiał czegoś za granicą, sądzę, że i w PL można coś kopić porządnego, w końcu to tylko smar, więc skorzystam pewnie z pomysłu Some1.

Ew. tu: http://www.e-lozyska.com/Molykote/MolykoteEM-30L/MolykoteEM-30L.php ale jeszcze trzeba do nich dotrzeć i 30 dni na zamówienie.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Zefirro

• Gość
« Odpowiedź #228 dnia: Czerwca 28, 2011, 19:06:36 »
Też myślę, że w Polsce da się coś równie sensownego i raczej tańszego. Po prostu swoje rozwiązanie podałem dokładnie, żeby być rzetelnym - takie spaczenie zawodowe :)
I podobnie jak some1 przesmarowałem te prowadnice ze sprężynkami, ale tam potrzeba chyba czegoś nieco innego, bo mój smar się kiepsko trzyma.

Na marginesie, skryptowanie tego joysticka jest wspaniałe. Co prawda produkcja profilu zajmuje trochę czasu, ale potem można mieć coś niezwykle przyjaznego i dopasowanego jak w ś.p. Erze. Np. do FSXa mam uniwersalny profil, w którym przełącznikiem z boku przepustnicy ustalam w jakim trybie pracują przepustnice. W jednym lewa jest rozłączona, a prawa pełni rolę przepustnicy od wszystkich silników, w drugim lewa odpowiada za dźwignię obrotów, a prawa pełni rolę przepustnicy od wszystkich silników, a w trzecim lewa odpowiada za przepustnicę silnika 1, a prawa za silnika 2. Ale to nie koniec, bo w locie można zmieniać również krzywiznę i zakres osi. Myślę, że jak ktoś by się uparł, to dałby radę zrobić również coś a'la fly by wire, czy innego układu autotrymującego.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #229 dnia: Lipca 17, 2011, 22:22:40 »
Tak na marginesie, jak ktoś chce zobaczyc jak to w środku wygląda to własnie tak:

Smar użyłem polecany przez someona, po 3 tyg. wciąż ok., ale jak pracował tak pracuje, więc nie powiem, że coś jest lżej. Tutaj faktycznie bardziej trzeba pobawić się ze sprężynka.

www.yoyosims.pl

Offline Jocker

• JG300
  • *
« Odpowiedź #230 dnia: Lipca 20, 2011, 00:00:06 »
Po wymianie mojego wadliwego modelu biorę się za ustawianie tego wszystkiego pod Sturma. I to mam kolejny problem. Mianowicie kiedy mam załączony Sturm (TM + Saitek Pedals) bez włączania TARGET, pedały jako mój rudder widnieją jako ID3 czyli trzecie urządzenie. Lecz kiedy uruchamiam wszystko używając TARGET, to pedały nie działają a ręcznie ich ustawienie w Controlsie kończy się na tym, że widnieją jako urządzenie ID2 czyli jako przepustnica i dlatego zawsze mam jakiś defaultowy przechył orczyka na lewą stronę o 50%. Wie ktoś jak ustawić ten Target by pedały od Saiteka działały normalnie, czyli wycentrowane bez tego 50%-owego przechyłu?

« Odpowiedź #231 dnia: Lipca 22, 2011, 06:27:00 »
Przymierzam się do zakupu tego zestawu,  w związku z tym mam trochę nietypowe pytanie , na które nie znalazłem odpowiedzi czytając cały wątek. Czy ktoś z Was posiadający ten kontroler używał go na szklanej powierzchni? Z tego co pisaliście zestaw posiada gumowe nóżki, ze zdjęć wnioskuje że nie za wysokie. Osobiście posiadam szklane biurko dość sporych rozmiarów, nie mam możliwości mocowania na stałe tam sprzętu (chyba że za pomocą taśmy dwustronnej). Ciekawi mnie czy jest szansa na stabilną pracę bez mocowania urządzenia na stałe, teoretycznie guma powinna mniej się ślizgać na hartowanym szkle niż na drewnianej lakierowanej powierzchni – ale to tylko teoria.   
"Być bohaterem przez minutę, godzinę jest o wiele łatwiej niż znosić trud codzienny w cichym heroizmie." Fiodor Dostojewski

« Odpowiedź #232 dnia: Sierpnia 29, 2011, 22:58:02 »
Czołem,

Zaczynam powoli chorować na "guźca". Widzę, że sporo z Was ma już zaglądanie do wnętrzności Warthoga za sobą, więc prosiłbym dobre dusze o rozwianie moich wątpliwości.
Zamierzam 50% czasu użytkować z helikopterami (Dodo206, Huey w FSX, BK117 w XP9 oraz wreszcie wziąć się za leżącego dwa lata w szufladzie Blacksharka). Pozostałe 50% czasu FSX, głównie z aeroplanami A2A (Cub, P47, Spitfire, czasami inne małe propy jak DA Katana) oraz poświęcić w końcu więcej czasu na RoFa. Być może również nabyć A-10C. Większość mojego dotychczasowego bujania w wirtualnych niebiosach to lotnictwo cywilne w FS (to mnie kręci najbardziej i poniekąd tym zarabiam na chleb). Do tego celu mam wolant Saiteka + 2 x throttle quadrant + rudder. Warthog ma być tylko do tych sprzętów, które rzeczywiście mają drążek zamiast wolantu.

Do rzeczy:
Czytałem w recenzjach, że guziec ma dość sztywną pozycję neutralną (centrowanie). Macie jakiś spostrzeżenia co do możliwości zniwelowania tego zachowania tak, aby przystosować go lepiej do latania helikopterami (dużo małych, precyzyjnych wychyleń)?
Nie chciałbym utopić 1300 pln na sprzęt, którym latanie śmigłowcami będzie frustrujące bardziej, niż moim obecnym mocno przeciętnym Logitechem Freedom.

Aktualnie mam na oku amazona UK - 275 funtów.

Z góry dzięki

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #233 dnia: Sierpnia 30, 2011, 08:05:43 »
AD.nowy - żaden problem, jak szklana powierzchnia jest na tyle mocna to na pewno będzie nawet lepiej niż na stole. Gumki mają też małe rowki antypoślizgowe. Poza tym joy jest na tyle ciężki, że nie będzie się ruszał. Gorzej jednak z przepustnicą. Ja mam swoją przykręconą do stołu.

Ad.niebieski - do RoFa najmniej, a co do śmiglaków, wg. mnie nawet nie trzeba nic zmieniać. Centrum faktycznie dość mocne ale sam joy jest naprawdę bardzo precyzyjny. Wystarczy, że będzie się delikatnie ruszało. Wiele razy latałem śmiglakami w FSX i chwale sobie precyzyjność joysticka, można robić piękne i długie zawisy :). Sądzę, że będziesz zadowolony, tym bardziej po przesiadce z któregokolwiek Logitecha.

Przymierzam się do zrobienia za pomocą krawcowych pokrowców dla całego HOTAS'a. Są w necie na zachodzie, ale wychodzą dość drogo. Kupiłem już krótkie Remove before Flight.

www.yoyosims.pl

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #234 dnia: Sierpnia 30, 2011, 10:20:34 »
Jeśli używamy zapadek dla dopalaczy to wypada przepustnicę jakoś solidniej zamocować, do pozostałych samolotów wystarczy tak jak jest.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #235 dnia: Sierpnia 30, 2011, 20:34:23 »
Dzięki!
Guziec zamówiony z Amazona. W międzyczasie znalazłem to : http://www.youtube.com/watch?v=aBMBR8M0z2E
Wygląda na bardzo prosty, szybki sposób na dopasowanie do latania heli (mały opór, brak centrowania).
Najpierw pofruwam fabrycznym guźcem, a jeśli do heli okaże się dla mnie jednak zbyt sztywny, to na dłuższe posiedzenia ze śmiglakami wyrzucę sprężyny.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #236 dnia: Października 16, 2011, 21:53:05 »
Czy ktoś może ma jakieś doświadczenia z modyfikacją sprężyny głównej?

Znalazłem coś takiego: http://www.sprez-mot.com.pl/sm1.php
Można zamówić wedle życzenia np. taką, która będzie lżej pracowała (grubość oryginalnej to 2,8mm).

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #237 dnia: Października 16, 2011, 22:44:57 »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #238 dnia: Października 17, 2011, 11:05:16 »
Sprężyny sprężynami ale jaki wymiar i grubość sprężyny ?
Możliwe, że zrobię większe zamówienie po testach. Jeśli ktoś będzie chętny dam potem tutaj info co i za ile.

Jak żyć ?! :D

www.yoyosims.pl

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #239 dnia: Października 17, 2011, 11:08:09 »
Napisz maila do którejś z tych firm, zapakuj oryginalną sprężynę, wyślij im i niech zrobią duplikat, tylko z cieńszego drutu, lub z mniejszą ilością zwojów. Lub po prostu napisz, ze chcesz taka, ale o np. 20% słabszą.