Od jakiegoś czasu zastanawiam się na kupieniem przedłużenia do joy'a. Ma ktoś z Was doświadczenie z tym? Poprawia to znacząco precyzję sterowania? Myślę o 7.5 albo 10cm.
Dwa tygodnie temu sprawiłem sobie taką przedłużkę (7.5cm). Zmiana w precyzji jest znacząca. W sytuacjach gdy potrzeba robić drobne korekty kursu podczas lotu czy lądowania różnica na plus jest odczuwalna od samego początku. Dużo przyjemniej lata się też śmigłowcami. Dogfight wymaga trochę czasu na przyzwyczajenie, bo tu mniej chodzi o precyzję a bardziej liczy się pamięć mięśniowa i wyczucie jak bardzo możesz wychylić drąga przy szybkich ruchach. Tego trzeba się nauczyć od nowa, jak po kupnie nowego joya.
Różnica w precyzji nie wynika tylko z prostego przedłużenia dźwigni joysticka, a także (a może przede wszystkim) ze względu na inny charakter ruchu. Przy krótkim joysticku sterujesz głównie nadgarstkiem, tutaj sterujesz całą ręką. Oczywiście przedłużenie dźwigni zmniejsza też opór sprężyny joysticka więc macha się lżej. Moim zdaniem jeśli ktoś nie nastawia się tylko na latanie śmigłowcami to 7,5-8cm w zupełności wystarczy.
Wady: po pierwsze cena tych przedłużek, ale to wiadomo. Jak ktoś umie, może coś takiego zrobić we własnym zakresie. Większym problemem dla niektórych może być to, że nie da się z takiego joysticka korzystać na biurku. Trzeba go postawić sobie po prawej od fotela na stoliku albo zamontować centralnie. Pierwotnie planowałem korzystać z opcji pierwszej, ale szybko okazało się, że fotel przeszkadza mi w umieszczeniu joysticka tak blisko jak bym chciał, a im dalej tym spada dokładność, trudniej wykonać ruch w jednej osi. Po krótkich poszukiwaniach kupiłem Wheelstand Pro (też polski produkt), w wersji dedykowanej dla Thrustmastera. Nie mają tego w swoim sklepie, ale mailowo można zamówić mocowanie centralne dla joysticka zamiast półki na joy+przepustnica. Po lataniu można grat złożyć i schować do szafy.
Jeśli ktoś ma budżet i miejsce na takie zabawy to polecam.
Na zdjęciu Wheelstand Pro w zestawie z Taboret Flightsimmer Advanced dedykowanym dla myszki i przepustnicy. Też made in Poland