Autor Wątek: Thrustmaster Hotas Warthog  (Przeczytany 177841 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Thrustmaster Hotas Warthog
« Odpowiedź #570 dnia: Kwietnia 27, 2016, 19:55:54 »
Witam wszystkich.
Mam pytanie, czy do mapowania przycisków Warthoga lepiej używac oprogramowania T.A.R.G.E.T. czy mapować beśpośrednio w DCS Word ?
Generalne pytanie do użytkowników Warthog'ów, czy uzywacie T.A.R.G.E.T ?

Darth_Worm

• Gość
« Odpowiedź #571 dnia: Kwietnia 27, 2016, 20:02:07 »
Witam wszystkich.
Mam pytanie, czy do mapowania przycisków Warthoga lepiej używac oprogramowania T.A.R.G.E.T. czy mapować beśpośrednio w DCS Word ?
Nie używam,  nie polecam.
Do dcs'a proponuje  profile z tego linku
Profile do DCS'a

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #572 dnia: Kwietnia 27, 2016, 20:03:28 »
Praktycznie od początku, czyli od kilku lat, mapuję tylko pod DCSem/RoFem. Jestem przekonany, że to, co się preferuje, raczej nie zależy od oprogramowania, tylko charakteru gracza, sposobu latania. Latając dogi on-line używam tylko kilku przycisków pod DCSem, więc T. lub inne podobne programy, nie są mi potrzebne.

Tako rzecze,
Zaratustra

« Odpowiedź #573 dnia: Kwietnia 28, 2016, 00:59:41 »
Mapuję bezpośrednio i ja, choć rozumiem tych, którzy chcą rozszerzyć funkcjonalność skryptując parę funkcji pod jeden przycisk. Sam jednak tego nie robię, bo i w DCSie to samo można uzyskać modując stosowne .lua'sy (choćby przykład klap w "ołówku" i Dorze-9).

Ogólnie, jedni lubią używać wszelakich profiler'ów do kontrolerów gier, inni wręcz przeciwnie.

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #574 dnia: Kwietnia 28, 2016, 09:48:35 »
Witam wszystkich.

Oczywiście. Mega świetna sprawa. Bez tego ani rusz. Każdy sim mam oskryptowany i nawet czasem po 2-3 funkcje pod jednym klawiszem.
Tutaj masz przykład:

http://forums.eagle.ru/showpost.php?p=2181886&postcount=19

( http://forums.eagle.ru/showthread.php?t=129553 ) .

Generalnie nie przejmuję się nawet wtedy jak coś padnie, reinstalacją sima czy coś. Jedyne co ustawiam to ośki. Reszta robi w każdym u mnie simie , za wirtualną klawiaturę.
Jest to zatem bardzo bezpieczne rozwiązanie. Były z DCS przypadki, że nawet zmieniały się te lua przy nowych patchach i ludzie klęli bo musieli spędzać znów godziny na ustawianiu wszystkiego.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #575 dnia: Kwietnia 28, 2016, 10:15:55 »
Oczywiście to kwestia podejścia, co kto lubi. I jakie ma cele. Zostawianie ustawień z gry (jej klawiszologii) pozwala łatwo przejść reinstalacje i update'y, ale nie tylko - dodaje ci nadmiarowo jakiś soft (tu Thrustmastera) oraz "zabiera" część klawiatury. Masz dużo przycisków na zestawie hotas, które działają jak przyciski klawiatury, zamiast bezpośrednio. Nie podepniesz pod P, Q czy inne G jakiejś dodatkowej funkcjonalności, jeśli masz je zamapowane pod default'owe akcje z gry. Coś za coś. Ja tam zawsze podpinam przyciski joy'a i przepustnicy jako je, bezpośrednio, odpinając (usuwając) poprzednie zamapowanie klawiaturowe i zwalniając je do czegoś innego...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #576 dnia: Kwietnia 28, 2016, 10:25:16 »
Oczywiście to kwestia podejścia, co kto lubi. I jakie ma cele. Zostawianie ustawień z gry (jej klawiszologii) pozwala łatwo przejść reinstalacje i update'y, ale nie tylko - dodaje ci nadmiarowo jakiś soft (tu Thrustmastera) oraz "zabiera" część klawiatury. Masz dużo przycisków na zestawie hotas, które działają jak przyciski klawiatury, zamiast bezpośrednio. Nie podepniesz pod P, Q czy inne G jakiejś dodatkowej funkcjonalności, jeśli masz je zamapowane pod default'owe akcje z gry. Coś za coś. Ja tam zawsze podpinam przyciski joy'a i przepustnicy jako je, bezpośrednio, odpinając (usuwając) poprzednie zamapowanie klawiaturowe i zwalniając je do czegoś innego...

Ale po co podpinać pod coś co jest już zmapowane? Skoro masz "G" jako chowanie podwozia, to co jeszcze ustawiać na ten sam przycisk? Hmmm. Nie kumam.... Albo się korzysta z TARGET albo nie. Jest jeszcze trzecia opcja. Można np. pod TARGET i mapowanie wirtualnej klawiatury podpiąć tylko cześć , np. przepustnicę, a drugi kontroler pozostawić bez mapowania i sobie ustawić wedle życzenia w simie. Kiedyś tak sobie ustawiałem, ale w końcu jednak wolę juz wszystko ustawiać w TARGET. Jest jeszcze jedna mega przewaga. Osobiście np. nie lubię wciskać klawisza na joyu i trzymać wykonując inne ruchy, bo już w tym czasie musisz np. zrobić unik. Więc w TARGET symulujesz wciśnięcie i przytrzymanie, chociaż ledwie dotknąłeś button. Tak np. odpalam Wicherki w Ka-50. Fizycznie to jedno szybkie wciśnięcie, a sim to widzi jakbym trzymał przez 3 sekundy. Bajerów w TARGET jest cała masa. Przykład radar w M2000C, gdzie za pomocą TARGET mam pod jednym klawiszem wszystkie tryby pracy radaru (tryby działają na zasadzie pętli), a jeśli miałbym poświęcić na to klawisze to byłbym 3 w plecy, nie mówiąc np. o wstawianiu sekwencji. Przykład z MiG-21bis gdzie mamy blokujący skobel otwarcie/zamknięcie podwozia i możemy pod jednym klawiszem dać odblokowanie, wciągnięcie podwozia i zablokowanie podwozia znów skoblem (wszystko w odpowiedniej kolejności i z odpowiednim opóźnieniem), na co nigdy czasu nie ma przy stracie operując myszką itp.

www.yoyosims.pl

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #577 dnia: Kwietnia 28, 2016, 12:11:22 »
Ano po to, żeby mieć "czystą" klawiaturę, gdzie to G może robić ci cokolwiek innego, a nie chować podwozie. Default'owe skrót G w grze zamieniam na np. Joystic1 Button12 i potem z tym G mogę sobie zrobić co chcę, na przykład nic. :)   Ale jak mi dojdzie dużo więcej funkcji (np. stary Ił'ek pod koniec zycia), to mam czym się obsługiwać, bez potrzeby podwójnych funkcji pod tymi samymi przyciskami Hotas (wszelakie modyfikatory).

Poza tym patrz pod kątem wielu różnych gier. Tu otwieranie podwozia to G, tam coś CTRL+G, a ja mam zawsze ten sam stary dobry przycisk Joystic1 Button12 i już. Pamiętam go dobrze, mapowanie w grze na wypadek reinstalacji długo mi nie zajmie. ;)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #578 dnia: Kwietnia 28, 2016, 16:41:06 »
Ano po to, żeby mieć "czystą" klawiaturę, gdzie to G może robić ci cokolwiek innego, a nie chować podwozie....

Hmm, no własnie o to mi chodzi, że tego nie kumam ;). tzn. że kasujesz w simach wszystkie przypisania klawiszy, albo te które potem sobie ustawisz jako zmapowane? To jakoś dużo roboty :) .

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #579 dnia: Kwietnia 28, 2016, 16:45:46 »
Jak były dwa moduły, to używałem target, jak jest ich 10 to jednak wolę mieć to bezpośrednio w DCS.

Niestety czasem trzeba edytować pliki konfiguracyjne DCS, żeby interesująca nas funkcja działała jak należy z przełącznikami na przepustnicy.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #580 dnia: Kwietnia 29, 2016, 21:13:13 »
Dziękuję za opinie, cieszy mnie duży odzew na post ;)

Widzę że zdania są podzielone. Obecnie bawię się z TARGET, osie mapowałem w DCS'e.
Niewątpliwie z TARGET unikamy ponownego mapowania po reinstalacjach lub update'ach.
Właściwie to dopiero początkuję w mapowaniu, jeszcze nie rozpracowałem sekwencji.

Pewnie za jakiś czas zamapuję bezpośrednio w DCS aby poczuć różnice ale martwi mnie grzebanie w plikach konfiguracyjnych jeśli mnie weźmie na jakieś "ambitne" profile.

Gdzie można znaleźć info o nazwijmy to zaawansowanych profilach zarówno w TARGET czy bezpośrednio w DCS ? Studiować w udostępnionych profilach?

YoYo, czy twoje profile dobrze zadziałają na FC3, latam głównie MIG-29 i SU-27 ? Miga 21 niestety nie posiadam .... jeszcze ;)

Pytanie sprzętowe, gdzie można kupić przełączniki POV (4-kierunkowy i 5-kierunkowy) do przepustnicy, w mojej przepustnicy oba są padnięte i chyba czeka mnie ich wymiana, nie wszystkie kierunki działają.

Testowałem przez tydzień zestaw Saiteka X-55 i przyrzynam że joy TM nie ma sobie równych, sprzęt deklasuje konkurencję, natomiast przepustnica bardziej mi leży ta z X-55, w tym przypadku jestem trochę zawiedziony TM ale pożyjemy zobaczymy, sprzęt używam też dopiero od tygodnia, może zmienię zdanie ;) podobno tylko krowa nie zmienia zdania ;)

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #581 dnia: Kwietnia 30, 2016, 08:57:05 »
YoYo, czy twoje profile dobrze zadziałają na FC3, latam głównie MIG-29 i SU-27 ? Miga 21 niestety nie posiadam .... jeszcze ;)

Ja nie mam uniwersalnego profilu. Każda maszyna ma swój (akurat chociaż mam FC3 to jakoś mnie brak klikania itp. najmniej kręci) osobny. To niestety jedyny minus TARGET, że trzeba na nowo odpalać DCS jeśli chce się polatać na czymś innym.
Z tym, że i tak przeważnie jak latam to jedną maszyną przez 1-3 miesiące, a nie skaczę po rożnych. Znaczy mam jeden trick, że podstawowe fukcje - jak np. widoki, kneeboard, jakieś inne pierdy, które są wspólne dla wszystkich - zawsze są w tym samym miejscu na HOTAS, czyli teoretycznie czasem odpalę sobie coś innego na tym samym profilu ale bardziej dla zabawy, sprawdzenia czegoś, czy krótkiego lotu.

www.yoyosims.pl

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #582 dnia: Lipca 19, 2016, 20:59:51 »
A tak z innej beczki, natrafiłem na takie foto. Oj musiało boleć.......
Do LOL nie wrzucam, pewnie autor fotki nie byłby zachwycony ;)

www.yoyosims.pl

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #583 dnia: Lipca 19, 2016, 21:02:59 »
A to fotka z jakiejś aukcji ?  :evil:

« Odpowiedź #584 dnia: Lipca 20, 2016, 07:45:40 »
A tak z innej beczki, natrafiłem na takie foto. Oj musiało boleć.......

Miejmy nadzieję że pilotowi udało się katapultować i wyszedł z tego bez szwanku  ;)