Autor Wątek: Thrustmaster Hotas Warthog  (Przeczytany 178222 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomant

• *
  • Najlepsze są radzieckie rurki
Odp: Thrustmaster Hotas Warthog
« Odpowiedź #720 dnia: Października 11, 2017, 20:06:21 »
Dzięki. Banan na twarzy od rana kiedy to przyniosłem ciężki kartonik do domu. :banana:
DCS: FC3, A-10C

Offline tomant

• *
« Odpowiedź #721 dnia: Października 17, 2017, 15:43:22 »
No więc tak. Dzisiaj podłączony pierwszy raz. Podłączyłem "na pałę" i zgłupiałem. Przepustnica widziana jako stery kierunku, dodatkowo działa odwrotnie. Czyli przesunięcie do przodu powoduje zmniejszanie ciągu, a do tyłu zwiększanie. Oprócz tego skręca przednie koło. Co to jest?
Zainstalowałem TARGET, nawet go odpaliłem i tutaj zupełnie ręce mi opadły. Jaki ja jestem zielony. Jak to wszystko ogarnąć? Pomoże ktoś?

« Odpowiedź #722 dnia: Października 17, 2017, 15:56:32 »
Najpierw to wyczyść wszystkie przypisania w grze, a potem ustaw sobie osie. W DCS'ie jest tak że z automatu są przypisane jakieś ustawienia i zazwyczaj trzeba to zmieniać. Jeśli chodzi o TARGET to się nie wypowiem bo nie mam Warthoga.

« Odpowiedź #723 dnia: Października 17, 2017, 16:18:15 »
Akurat Warthog działa z DCS na zasadzie plug&play, szczególnie w przypadku modułu A10C, ale jak ktoś miał wcześniej zbindowanego innego joy'a to trzeba wrócić do ustawień domyślnych.

Targeta potrzebujesz tylko jeśli chcesz zmienić standardowe zachowania przycisków, stworzyć zewnętrzne profile dla gier i takie tam. Przydatne gdy gra identyfikuje kontroler po porcie USB a nie po jego unikalnym identyfikatorze. BoS tak robił na początku, przez co po każdym podłączeniu joya (do innego USB niż wcześniej) gra przenosiła ustawienia klawiszy z przepustnicy na joya i odwrotnie. Za każdym razem trzeba było bindować oba kontrolery na nowo!
Możesz jeszcze zmienić intensywność diod w przepustnicy. Poza tym możesz sobie ten soft darować. Ja zacząłem go używać po 3 latach od zakupu Warthoga.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #724 dnia: Listopada 09, 2017, 18:25:24 »
Z ciekawostek, Avast stał się ostatnio jakiś upierdliwy i uznaje wiele rzeczy za programy ingerujące bez wiedzy użytkownika.
Jak dziś włączam TARGET, to po chwili odłączała mi się przepustnica (gasły światełka i tyle w temacie, ale po zamknięciu Target, znów działał). Podejrzenie padło na Avasta i faktycznie. Dodałem Target do Wykluczeń i znów już wszystko działa.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #725 dnia: Listopada 09, 2017, 20:08:01 »
Z ciekawostek, Avast stał się ostatnio jakiś upierdliwy i uznaje wiele rzeczy za programy ingerujące bez wiedzy użytkownika.

YoYo błagam Cię, napisz że to był żart i tak na prawdę nie używasz tego badziewia (program na literę A) :D

« Odpowiedź #726 dnia: Listopada 11, 2017, 13:14:21 »
Cześć, przymierzam się do przesiadki z X52 na Warthoga.
W DCS World interesuje mnie jedynie latanie w ciasnej formacji, i myślę, że produkt od Thrustmastera będzie nadawał się do tego celu znacznie lepiej, niż mój obecny drąg. Jednak jak sprawa się ma w przypadku agresywnego operowania sterami oraz przepustnicą w samolotach akrobacyjnych (np. Extra-330 w XP11)? Rozumiem, że jest solidnie wykonany nie tylko z zewnątrz, i nie będzie z nim później żadnych problemów technicznych po takim machaniu? Wiem, że "chodzi" dosyć ciężko. :evil:
Główna kwestia dotyczy źródła. Upatrzyłem sobie dwa (chyba najtańsze dostępne w Polsce), a konkretnie Morele: https://www.morele.net/joystick-thrustmaster-hotas-warthog-2960720-504235/ oraz Media Expert: https://www.mediaexpert.pl/kontrolery-pady-kierownice-pc/joystick-thrustmaster-hotas-warthog-pc-,id-571499. Może dziwne pytanie, ale w porównaniu z innymi sklepami, gdzie ceny są dużo wyższe (np. Empik, około 2318zł: http://www.empik.com/joystick-thrustmaster-hotas-warthog-thrustmaster,p1147028724,elektronika-p) rozumiem, że egzemplarze z dwóch wyżej wymienionych punktów sprzedaży (Morele, Media Expert) nie pochodzą z żadnej gorszej serii, ani nic takiego? Różnica jest jedynie w cenie, a nie w produkcie?
W jednym z nich znalazłem jeszcze takie coś: https://www.morele.net/wyszukiwarka/0/0/,,,,,,,,,,/1/?q=warthog (trzecia pozycja od góry), jednak wolałbym zapłacić trochę więcej i mieć fabrycznie nowy produkt, niż z outletu (a to chyba jednak nie to samo, co zwykła promocja). Z którego z tych sklepów jest bezpieczniej kupić? Pozdrawiam.  ;D

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #727 dnia: Listopada 11, 2017, 15:35:50 »
Jeśli iteresuje Cię tylko latanie akrobacyjne, to może zainteresuj się joystickami VKB albo VPC (Virpil). Mechanicznie są lepsze niż Warthog, który ma wyraźnie zaznaczony środek i trochę luzu (zresztą podobnie jak X52). Ale Warthog, zwłaszcza przedłużony, też będzie OK.

Miejsce zakupu nie ma znaczenia, kieruj się tym co taniej, ewentualnie jeśli masz zaufanie do konkretnego sklepu. Ale powystawowego joya bym nie brał.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline tomant

• *
« Odpowiedź #728 dnia: Listopada 11, 2017, 15:56:01 »
Ja kupowałem wiele rzeczy zarówno w mediaexpert jak i w morele. Zawsze wzorowo i bez problemów. Ale nigdy nie musiałem niczego reklamować ani naprawiać więc nie wiem jaka jest w takim wypadku obsługa. Podejrzewam że też bezproblemowa - to duże i szybko rozwijające się firmy. Swojego Warthoga kupiłem w morele. Także kierowałem się niską ceną.

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #729 dnia: Listopada 11, 2017, 19:35:07 »
Zlin, czy widziałeś ogłoszenie Sobilaka?

http://il2forum.pl/index.php/topic,18445.0.html
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

« Odpowiedź #730 dnia: Listopada 12, 2017, 09:33:16 »
Witam
Czy ja jestem taki zdolny, czy gdzieś tkwi haczyk. Podobno (tak gdzieś chyba czytałem), w DCS-ie, Warthog powinien zostać rozpoznany i ustawiony, a mi się nic samo nie robi i dodatkowo próba ręcznego ustawienia też daje średnie efekty (orczyk leży). Czy muszę zaznajomić się z Targetem, co i tak już powoli czynię z powodu Falcona.
Czy mogę prosić o pomoc i sugestie.

« Odpowiedź #731 dnia: Listopada 12, 2017, 09:38:26 »
Zapewne do A-10C jest przypisany od razu-powinien, do innych samolotów tylko podstawy. TARGETa używałem do BF4 ale nie do DCS-a.
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

« Odpowiedź #732 dnia: Listopada 12, 2017, 10:03:09 »
Chciałem polatać F5.
Czyli rozumiem, że mam sobie wszystko skonfigurować w ustawieniach wewnątrz DCS-a. Ale o ile w przypadku T Flight Hotas X, którego używałem poprzednio działało to bez problemu (wszystkie osie i przyciski), o tyle nie mogę w tej chwili kompletnie ustawić orczyka, a i przepustnica jest jakaś mało wydolna, jakby zakres ruchu był ograniczony, co skutkuje tym, że nie jestem w stanie nawet wystartować.

« Odpowiedź #733 dnia: Listopada 12, 2017, 15:54:58 »
Wszystko działa, to ja jednak zdolny jestem ;)
Z jednym wyjątkiem, mam przypisaną oś do przepustnicy jako całość, ale nie mogę przypisać do prawego i lewego silnika (F5 Tiger). Nie da się, czy jednak znowu coś pokombinowałem?

« Odpowiedź #734 dnia: Listopada 12, 2017, 16:31:05 »
Z tego co wiem to się da, tak jak i w A-10C. W F-5 bardzo czuć jak nie równo zwiększasz ciąg w czasie startu. Tam chyba jest wybór, przypisanie całości lub 2 silników oddzielnie. Jak oddzielnie to trzeba skasować przypisanie dla całości.
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)