Autor Wątek: Idą zmiany - patchowanie RoF'a  (Przeczytany 54106 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Idą zmiany - patchowanie RoF'a
« Odpowiedź #105 dnia: Maja 05, 2010, 14:39:08 »
Dzięki! Faktycznie wciąż mamy :

post_effects_enable = 1 (nalezy zmienić na 0)

Pomogło, wygładzenie OK a i gra sporo przyspieszyła. Dziwne, że tego nie zrobili wyłaczanego z menu przy Settings, przecież kiedyś to było. Jeśli są post właczone to i wolniej to działa a i schodki psują zabawę.

Ktos moze wyjasnic jakie ew wartosci w zaznaczonych na grubo pozycjach mozna modyfikowac i w jakim zakresie?

[KEY = graphics]
   filter = 3
   forest_distance = 2
   forest_quality = 1
   full_height = 1050
   full_width = 1680
   fullscreen = 1
   gamma_b = 1.00000
   gamma_g = 1.00000
   gamma_r = 1.00000
   grass_quality = 4
   land_textures = 0
   landscape_mesh_quality = 1.00000
   multisampling = 2
   post_bloom_enable = 0
   post_dof_enable = 0
   post_drops_enable = 0
   post_effects_enable = 0
   post_hdr = 0
   reflection = 1
   saturation = 0.75000
   shadows_quality = 1
   texmipdown = 0
   vsync = 0
   win_height = 1050
   win_width = 1680

Tutaj też przydatny temat na Forum ROF o Shimmeringu http://riseofflight.com/Forum/viewtopic.php?f=49&t=9394&hilit=multisampling
To właśnie co mnie najbardziej denerwuje w RoF to ten shimmering, którego wcześniej nie było. Samolot jest ok, 1y plan też ale horyzont dziwnie sie mieni.

Uploaded with ImageShack.us
« Ostatnia zmiana: Maja 05, 2010, 17:03:44 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

empeck

• Gość
« Odpowiedź #106 dnia: Maja 05, 2010, 20:00:31 »
Właśnie zauważyłem, że hasło w konfigu jest zapisane czystym, nie szyfrowanym tekstem :|

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #107 dnia: Maja 05, 2010, 22:19:55 »
Właśnie zauważyłem, że hasło w konfigu jest zapisane czystym, nie szyfrowanym tekstem :|
Ja też to dzis zauważyłem, masz jak na dłoni login czyli mail i hasło.....

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #108 dnia: Maja 05, 2010, 23:51:27 »
Zamiast się "marszczyć" w tym temacie przyszli byście na serwer...
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #109 dnia: Maja 06, 2010, 00:03:28 »

Zgadnijcie kto to ;-) Do wygranie grot od lutownicy (używany).
« Ostatnia zmiana: Maja 06, 2010, 00:09:58 wysłana przez Nietzscheański Nadczłowiek »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #110 dnia: Maja 06, 2010, 00:17:48 »
No tak, musiałem się skusić na Dr.I. Jestem mile zaskoczony. Opanować go jest trudno ale przy odpowiednim prowadzeniu potrafi zakręcać jak wściekły. No i jest wytrzymały :021:. Poza tym dwa obrazki dla porównania z NV :).

I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #111 dnia: Maja 06, 2010, 00:37:06 »
No tak, musiałem się skusić na Dr.I
Nie podpowiadaj! :D

[gmod]Dyskusja na temat latania online przeniesiona do dedykowanego wątku: http://www.il2forum.pl/index.php?topic=12000.msg226650#msg226650[/gmod]
« Ostatnia zmiana: Maja 07, 2010, 20:40:33 wysłana przez some1 »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #112 dnia: Maja 12, 2010, 20:25:34 »
Temat RoF znów stał się popularny za sprawą ulepszonego trybu multi - entuzjazm forumowiczów udzielił się i mi :001: Dlatego robię wszystko, żeby móc normalnie polatać, niestety ciągle walczę z "mikroprzycięciami". Mam utworzony w Panelu Sterowania nVidia oddzielny profil dla RoF, zastosowałem poradę Lucasa z wyłączeniem post efektów w pliku (bardzo przydatne - "uwolniło" mi się kilkanaście procent pamięci i dało więcej FPS). Plik ROF.exe uruchamiam jako administrator w trybie zgodności z XP SP3, ale niestety dalej występują u mnie bardzo irytujące mikroprzycięcia. Odłączałem joy (Saitek Cyborg Evo), uruchamiałem bez TrackIr`a, bez efektu. Sterowniki mam aktualne. Spędziłem sporo czasu na forum RoF, ale nie znalazłem rozwiązania, które by zadziałało. Jest jeszcze jedna opcja - powrót do Win XP, tylko to jest robota na kilka ładnych godzin, i zanim się na to zdecyduję, muszę zaczerpnąć opinii na ten temat. Jak dobrze pamiętam, forumowicz art.pl pisał kiedyś, że po zainstalowaniu XP problem zniknął, ale jakiś czas później napisał, że po instalacji kolejnego patcha znowu coś nie gra. Byłbym wdzięczny, jakby mógł opisać swoje doświadczenia w tej kwestii, lub ktokolwiek, kto ma podobny problem.

Używam Win 7 32 bit, program ROF settings pokazuje zajęcie pamięci 45%, mam wszystko na off lub low, tylko cienie i tekstury mam na medium. (jeśli zmniejszę rozdzielczość z natywnej 1680x1050 na 1440x900 pokazuje 31% zajętości, ale mikroprzycięcia dalej są) W grze stojąc na lotnisku mam minimum 29 FPS, natomiast w powietrzu jest lepiej, w granicach 50 FPS.

PS. Piszę w tym temacie, bo w sumie dotyczy aktualizacji gry, ale jeśli Moderator uzna, że zbytnio odbiegłem od tematu, proszę o wydzielenie.

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: Maja 12, 2010, 20:49:29 »
A masz jakiegoś antywira/firewalla? U mnie przez tego typu oprogramowanie kiedyś przycinał FC, a całkiem niedawno (tfu!) SH5.

« Odpowiedź #114 dnia: Maja 12, 2010, 20:54:16 »
Na XP gra chodzi bez problemu , nie ma żadnych przycięć (używam saiteka evo)
Niestety na Win 7 32 lub 64 bit nie da się grać  , chyba  , że bez dzoja :/
Więc jeżeli chcesz bezstresowo polatać to przechodz na XP
Ja odpuściłem sobie RoF, liczę po cichu na wypuszczenie następnej łatki , która usunie ten błąd

« Odpowiedź #115 dnia: Maja 12, 2010, 21:15:16 »
Z nadzieją pomieszaną ze zwątpieniem wyłączyłem ESET`a, odpaliłem RoFa, szybka misja, start, kilka kółek nadlotniskowych - uwaga - brak mikroprzycięć, RoF chodzi płynnie tak jak powinno być :banan Że też nie wpadłem na to wcześniej. Dzięki qrdl za pomoc :001: @art.pl - spróbuj u siebie z tą sztuczką, może zadziała. Z ulgą odkładam instalację XP na bok, są lepsze powody, żeby się nie uczyć :021:

PS. Nadczłowieku - z jakiego antywirusa/firewalla korzystasz (a może i nie), który nie powoduje problemów z RoFem?

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #116 dnia: Maja 12, 2010, 22:50:31 »
Zacznę od tego, że mam W7 64bit a RoF idzie z szybkiego dysku WD6401AALS.

Jako firewalla ma Outposta (Suite 6.7.3, ale ochrona antywirusowa nie jest zainstalowana, tylko fw), a obecnie jako testowy antywir jest... eset 4.2.43.3.

Moim skromnym zdaniem ważne, żeby się przypadkiem ochrona nie dublowała, np. z defenderem windowsowym. Sprawdź czy defender ma ustawienia żeby kontrolować pliki w czasie rzeczywistym (domyślnie), jeśli tak, to wiadomo, że inny antywi robi to sami i w najlepszym razie jest spowolnienie.
Ja bym raczej szukał przyczyn nie w danym antywirusie czy fw, ale w konkretnych warunkach u ciebie. Po prostu dobierz sobie innego antywira :-)

Tako rzecze,
Zaratustra

« Odpowiedź #117 dnia: Maja 12, 2010, 23:30:02 »
Fucktycznie, wyłączenie w Defenderze kontroli plików w czasie rzeczywistym rozwiązało problem - ESET jest włączony i jest OK :001:

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #118 dnia: Maja 13, 2010, 00:45:00 »
Gracze używający Win7 + procesor C2D (w każdym razie z dwoma, a nie czterema rdzeniami) pisali na forum RoF o problemach z płynnością gry. Podsyłam linka z dyskusji. Na ostatniej stronie odpowiedź Viksa: http://riseofflight.com/Forum/viewtopic.php?f=49&t=5688&start=100
Its impossible to fix Win7 vs Duo Core issue due to different threads affinity in this new OS.
In XP, ROF where able to switch treads on demand, in Win 7 - it cant, cause Win 7 wont let to do it.
You can search about this issue thru internet - ROF is not the only one.
To run Win 7 - you need next gen PC.
Ciężko mi to przetłumaczyć technicznie, ale chodzi tu chyba o różnice w obsłudze wielu rdzeni pomiędzy XP oraz Win7.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

« Odpowiedź #119 dnia: Maja 13, 2010, 08:35:42 »
Niestety problem pozostał:/
Pozostaje powrót do XP lub gra bez dzoja