Autor Wątek: Aplikacja DomowyKokpit  (Przeczytany 62028 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Aplikacja DomowyKokpit
« Odpowiedź #165 dnia: Sierpnia 02, 2010, 21:24:14 »
Proste, na każdym skonfiguruj moduł DataReceiver i DataSender. Skrypty piszesz tak jak pokazałem wcześniej. Konkretniej odpowiem jak napiszesz co dokładnie ma być wysyłane z komputera 1 do 2 i odwrotnie.

« Odpowiedź #166 dnia: Sierpnia 03, 2010, 18:53:04 »
Witam,napisałem skrótowy opis jak napisać skrypt dla Falcona dla alarmów wyświetlanych na LED realizowany na SimOUT.Jest opis z przykładem,ale jest tego strona A4 z kawałkiem.Mam pytanie gdzie go mogę umieścić oraz prośbę do codeking aby rzucił na niego okiem czy nie ma rażących błędów.
Może go umieścić na stronie EGHI?

« Odpowiedź #167 dnia: Sierpnia 03, 2010, 19:29:43 »
Podeślij go na mój e-mail, umieszczę go również na stronie DK jeśli mogę.

« Odpowiedź #168 dnia: Sierpnia 03, 2010, 21:26:50 »
vito,
takie instrukcje warto pisać, ja po kilku miesiącach muszę sobie wszytko przypominać, pomysł popieram.
Ja też zacząłem pisać coś, w czasie kiedy jeszcze nie istniał HSC. Robiłem to dla siebie, żeby się nie pogubić, ale zamieściłem pierwszą część tutaj: http://f16pit.dbv.pl/viewpage.php?page_id=36 
Na kolejne części przyjdzie pora jak będzie więcej czasu i chęci.
codeking,
chyba nie masz nic przeciwko? :)

« Odpowiedź #169 dnia: Sierpnia 03, 2010, 21:49:24 »
Codeking,EHGI dajcie znać czy doszły do Was pliki.Opracuję także opisy z przykładem dla aplikacji na 7segLED oraz LCD.Ponieważ testuję aktualnie SimOUT z Falconem to przykłady dotyczą tego symulatora.

« Odpowiedź #170 dnia: Sierpnia 03, 2010, 22:15:55 »
EGHI, nie mam nic przeciwko, a nawet czekam na więcej :) Trzeba tylko zweryfikować z nową wersją bo np. okienka "Click" nie ma :) Było tylko dla testów.

vito_zm, dostałem i odpisałem.

« Odpowiedź #171 dnia: Sierpnia 05, 2010, 11:25:23 »
Opracowałem opisy jak pisać skrypt dla SimOUT dla LED,7seg.LED oraz LCD w HSC.Będą dostępne w najbliższym czasie na stronach codeking oraz EGHI.

« Odpowiedź #172 dnia: Sierpnia 05, 2010, 12:23:20 »
Dzisiaj udostępniłem HomeSimCockpit (HSC) czyli nową wersję DomowyKokpit (DK). Przechodzimy na nową nazwę, która będzie bardziej zjadliwa dla zagranicznych kolegów. HSC obsługuje język angielski i polski, wprowadza parę poprawek i kilka nowych opcji. Udostępniłem również moduł Timer.

Zapraszam na stronę http://domowykokpit.pl/

« Odpowiedź #173 dnia: Sierpnia 05, 2010, 13:40:42 »
Codeking mam wersję testową HSC.Czy muszę wykasować starą wersję HSC czy mogę zrobić upgrade,jeśli tak to gdzie rozpakować nowy plik.Czy stare ustawienia dla SimOUT zostaną wykasowane?
Możliwość łączenia skryptów jest na czasie,będę to testował.

« Odpowiedź #174 dnia: Sierpnia 05, 2010, 14:30:45 »
Najlepiej wypakuj do nowego katalogu a plik simOUT.xml (z katalogu /modules) skopiuj do nowego katalogu /modules.

« Odpowiedź #175 dnia: Sierpnia 05, 2010, 16:58:54 »
Zrobiłem jak radziłeś tzn.skopiowałem simOUT.xml i jest o.k.Sprawdziłem nową funkcję łączenia skryptów-działa.Jest to bardzo przydatna właściwość HSC.Nie ma tej możliwości SIOC,tak myślę chociaż do końca nie jestem pewien.
Jako bazę wziąłem skrypt opisujący alarmy na LED w kokpicie (4 ledy),następnie dołączyłem 2 skrypty realizujące wyświetlanie FuelTOTAL na 7segLED oraz PFL wyświetlany na LCD.Uruchomiłem Falcona i wykonałem testy.Wskaźniki reagują prawidłowo.Kolejne gratulacje codeking.
Zapomniałem dodać,że testy są realizowane na SimOUT.

« Odpowiedź #176 dnia: Sierpnia 06, 2010, 08:06:52 »
Miła niespodzianka.W nowej wersji codeking wprowadził pewne udogodnienie,które polega na tym,że jeżeli zapomnieliśmy o zamknięciu aplikacji HSC i zamykamy PC to pojawi się na dolnym pasku przy ikonce komunikat.W komunikacie jest informacja,że aplikacja została zakończona.Teraz dopiero można wyłączyć PC.

« Odpowiedź #177 dnia: Sierpnia 08, 2010, 16:53:22 »
Jestem po kolejnych testach HSC.Funkcja łączenia skryptów działa ale pod pewnymi warunkami.Nie chcę wchodzić w szczegóły ważne,że codeking wie o co chodzi.Generalnie chodzi o to,że jeżeli korzystam z tej samej zmiennej w dwóch skryptach,które później łączę to mam komunikat typu error.
Druga ważne sprawa to stosowanie podstawowej funkcji variable_changed.....Najlepiej to pokazać na przykładzie
jest to fragment skryptu
   variable $lightBits { module = "FalconData"; id = "lightBits"; type = int; direct = in; }
   variable $lightBits2 { module = "FalconData"; id = "lightBits2"; type = int; direct = in; }

variable_changed $lightBits
{
      //Right Indexer
      //RefuelRDY=0x800
      $led_001_001 =  GetBitState( $lightBits , 15 );
      //RefuelAR=0x1000
      $led_001_002 = GetBitState( $lightBits , 16 );
      //RefuelDSC=0x20000
      $led_001_003 =  GetBitState( $lightBits , 17 );
}

variable_changed $lightBits2
{
      //LeftEyebrowLights
      //ENGINE=0x80000000
      $led_001_010 = GetBitState( $lightBits2 , 31 );   
}
Po deklaracji variable_changed $lightBits w nawiasach muszą się znajdować zmienne związane z $lightBits .Nie można tam umieścić np. zmienną $lightBits2.
Tak samo nie można umieszczać deklaracje zmiennych w ten sposób:
a następnie definiować funkcję np.
Są to szczegóły,ale można stracić trochę czasu aby znaleźć rozwiązanie jak napisać poprawnie skrypt.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #178 dnia: Sierpnia 08, 2010, 17:34:33 »
Panowie, mała propozycja, a w zasadzie przypomnienie. Gdy chcecie wklejać linijki kodu i mieć pewność, że ich formatowanie forum nie popsuje to możecie użyć tagu:

[c o d e] i [/ c o d e]     <-- naturalnie bez spacji

Przykład:

variable $lightBits { module = "FalconData"; id = "lightBits"; type = int; direct = in; }
   variable $lightBits2 { module = "FalconData"; id = "lightBits2"; type = int; direct = in; }

{
      //Right Indexer
      //RefuelRDY=0x800
      //RefuelAR=0x1000
      $led_001_002 = GetBitState( $lightBits , 16 );
      //RefuelDSC=0x20000
      $led_001_003 =  GetBitState( $lightBits , 17 );
}

{
      //LeftEyebrowLights
      //ENGINE=0x80000000
}
Po deklaracji variable_changed $lightBits w nawiasach muszą się znajdować zmienne związane z $lightBits .Nie można tam umieścić np. zmienną $lightBits2.
Tak samo nie można umieszczać deklaracje zmiennych w ten sposób:
a następnie definiować funkcję np.

W ten sposób macie gotowca do notatnika. Tylko kopiuj i wklej.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #179 dnia: Sierpnia 08, 2010, 19:01:03 »
Dzięki,nie wiedziałem,że można w tak prosty sposób to zrobić.