Autor Wątek: 50 lat "Iskry"  (Przeczytany 15708 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

50 lat "Iskry"
« dnia: Lutego 05, 2010, 23:12:54 »
Dziś oglądając wieczorne "Wiadomości" (TVP1) natknąłem się na informację o półwieczu TS-11 "Iskra". Piękny wiek. Niestety nieudało mi się odnależć w sieci tego materiału. Może komuś z Was... W końcu 50 lat... "...są powody do dumy." :001:
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
Odp: 50 lat "Iskry"
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 06, 2010, 12:13:54 »
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 06, 2010, 12:21:43 »
"latający Pomnik" - jakże prawdziwe.
I'm a colt in your stable     I'm what Cain was to Abel     mister catch me if you can

Kubu

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 06, 2010, 13:54:25 »
Oglądałem wczoraj na TVN 24 i ładna, klimatyczna relacja wyszła. Postarali się w TVNie.

tomek1988

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 06, 2010, 13:59:53 »
Dziś oglądając wieczorne "Wiadomości" (TVP1) natknąłem się na informację o półwieczu TS-11 "Iskra". Piękny wiek. Niestety nieudało mi się odnależć w sieci tego materiału. Może komuś z Was... W końcu 50 lat... "...są powody do dumy." :001:

Od 21:35:

http://www.tvp.info/wiadomosci/wideo/05022010-1930

Offline Jeremak

• *
  • It's full of stars...
    • Moje profile
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 06, 2010, 14:40:48 »
Znając naszą Armię, będzie latać kolejne pięćdziesiąt... Niczym B-52.
Czemu w Eurodisneylandzie nie można odpalać fajerwerków? Po pierwszej próbie poddał się garnizon Paryża.
http://jeremak-j.deviantart.com/

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 06, 2010, 15:45:59 »
Iskra wiecznie żywa, niczym Wódz Rewolucji  :002:

Aczkolwiek nie ma się co śmiać, patrząc na taki TS-11F niewiele brakowało, bo faktycznie rozważano modernizację Iskier:
www.itwl.pl/pl/pdf/iskra.pdf

Za altair: http://www.altair.com.pl/nsp-spec-66

Propozycja modernizacji Iskry
08-09-2008

Instytut Techniczny Wojsk Lotniczych wystawił samolot szkolno-treningowy TS-11F. Jest to demonstrator technologii modernizacji Iskry dla potrzeb szkolenia pilotów samolotów bojowych wyposażonych w awionikę cyfrową.

TS-11F został wyposażony w odbiorniki systemów VOR/ILS/MRK/DME/TACAN, wskaźnik wielofunkcyjny i wskaźnik przezierny w przedniej kabinie. Całość awioniki zintegrowano przy pomocy szyny danych MIL-Std-1553B. Wyposażenie tylnej kabiny pozostawiono na razie bez zmian. Zabudowano także fotele wyrzucane Martin Baker Mk.11, pozwalające na katapultowanie się przy prędkości 110 km/h na wysokości ziemi, oraz system pirotechnicznego kruszenia owiewki. ITWL proponuje też zabudowanie nowego zespołu – zamiast wysłużonego SO-3 byłby to General Electric CJ610 o ciągu 1277 – 1389 daN.

Według ITWL koszt 1 h lotu TS-11F kształtowałby się na poziomie 1000 USD.

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 07, 2010, 12:46:56 »
Nie no takie jaja to się w Polsce mogą trafić. Moim zdaniem to absurd.
Dla czego w takim razie nie wrócą do projektu I 22 Iryda - Przecież to wspaniała i rozwojowa konstrukcja była, nie wiedzieć czemu zamknięto program :005:
11:05 PM

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 07, 2010, 14:07:36 »
Jak TS-11F to absurd to jak nazwać Grot-2?
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 07, 2010, 17:53:58 »
A przepraszam bardzo... T-38 Talon ile ma lat ? 51 ?
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 07, 2010, 18:16:11 »
A przepraszam  :002: mieliśmy następce czyli Irydę  teraz będziemy reanimować stareńką Iskrę  :011: Tak to tylko w Polsce  :005:

« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 07, 2010, 18:21:08 »
Myślicie, że im chodzi o dobro kraju???
Chyba tylko o swoje własne interesy, był skorpion skasowany, iryda skasowana.
Chyba więcej nie trzeba.

Offline Carolus

• 13 WELT
  • *
  • 13 WELT Pilot
    • 13 Wirtualna Eskadra Lotnictwa Taktycznego.
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 07, 2010, 18:38:39 »
Janek i galimex: Iryda została skasowana ponieważ był przełom w polityce jak powstawała. Może i byłaby szansa na zastąpienie Iskier tą konstrukcją ale przyszły obrady Okrągłego Stołu, potem Mur i komunizm upadł. Komuniści którzy popierali cudowny Kraj Rad zrujnowali gospodarkę podczas swojej jakże pięknej i długiej historii w PRL więc nie było z czego finansować projektów. Podobnie ze Skorpionem NIE BYŁO KASY.
« Ostatnia zmiana: Lutego 07, 2010, 18:44:35 wysłana przez Carolus »

« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 07, 2010, 21:45:56 »
Koledzy, zanim zaczniecie powtarzać wytarte slogany n/t irydy poczytajcie trochę na jej temat. Owszem, szlag mnie trafia delikatnie pisząc gdy czytam o tym jak ten program się zakończył. Faktem jednak jest, że Iryda niestety nie miała szans przy takim prowadzeniu programu dorównać chociażby Iskrze. Iryda jest niestety modelowym przykładem jak nie powinno się robić samolotów. Konstrukcja była dobra, ale nękały ją przeciągające się problemy wieku dziecięcego. Nadomiar złego nikt nie potrafił się zdecydować jak ten samolot powinien wyglądać (mieliśmy kilkanaście różnych egzemplarzy). Wieczne problemy z napędem, zachłyśnięcie się możliwościami zakupu sprzętu za granicą, brak sensownego pomysłu na wyposażenie samolotu, chęć przetrwania zakładów widzących w irydzie ostatnią deskę ratunku na stabilne finansowanie i właśnie brak tego finansowania spowodował, że wydaliśmy koszmarną kasę (jak na nasze warunki) po to aby w efekcie uzyskać kilkanaście pomników, a cały dorobek programu wyrzucić na śmietnik. Galimex, a co do skorpiona, tam nie było co kasować. Skorpion to był pomysł i drewniana makieta. Tylko tyle.

Czesio

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 07, 2010, 22:35:37 »
Padają pytania typu czemu nie wrócą do projektu I-22 Iryda, że aż mnie...
W Polsce nigdy już nie powstanie wojskowa konstrukcja lotnicza, chyba że państwo znacjonalizuje to co opchnęło zagranicznym koncernom, albo zacznie tworzyć własny przemysł od nowa. Przypominam:
PZL Okęcie - EADS
PZL Świdnik - AugstaWestland
PZL Rzeszów - United Technologies
PZL Mielec - Sikorsky Aircraft
To co się jeszcze dzieje polskiego w tych zakładach to ostatnie podrygi. Na dzień dzisiejszy nasze są chyba jeszcze tylko WZL-e i to co w nich można zrobić to najwyżej TS-11F  :karpik