Autor Wątek: Broń dla obywatela  (Przeczytany 54973 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Odp: Broń dla obywatela
« Odpowiedź #60 dnia: Lutego 22, 2010, 09:12:23 »
Dobór broni – na razie optuję za pistoletem i to w wersji „full size”. Podobają mi się SiG Sauer P226 i P250. Niestety są drogie.
O ile broń to tylko kolejne narzędzie i maszyna, która z czasem się psuje, to jednak nie jest to samochód. Dobra broń będzie działać przez dekady. Stąd nawet relatywnie droga broń, po wzięciu pod uwagę okresu czasu przez jaki będzie zdatna do użycia, już tak drogo nie wygląda. SIG w marynarce US, karmiony wyłącznie amunicją +P+ setkami naboi miesięcznie, żyje 10 lat, po czym kupuje się nowy... bo tak sobie przyjęto za zasadę ;) Wątpię aby ktokolwiek był w stanie zajechać SIGa w ciągu swojego życia w tym kraju, więc rozbij jego cenę na te kilkadziesiąt lat go posiadania i to wyjdą grosze ;)

Podobnie np. z Glockiem, najbardziej zużyty Glock na planecie to Glock 19 należący do Kelly McCann, z którego wystrzelił już prawie milion naboi i broń nadal jest sprawna (wymienione z czasem drobne komponenty jak sprężyny, prowadnica sprężyny powrotnej itp.).

Idź na strzelnicę, wystrzel po co najmniej pół paczki z każdego dostępnego modelu i wybierz ten tobie najlepiej pasujący... ale nie znam nikogo komu P226 by nie leżał w ręce ;)

« Odpowiedź #61 dnia: Lutego 22, 2010, 14:25:10 »
Cześć, Sun a co sądzisz o H&K USP ? Broń chyba droższa od Glocka (co nie znaczy że lepsza), na internecie trwa coś jakby święta wojna pomiędzy fanami Glocka a USP. Podobno USP ma delikatniejsze a co za tym idzie bardziej awaryjne magazynki, troche mniej pojemne i bardzo oryginalny zwalniacz magazynka (mi on odpowiada ale wypowiadam się tylko na podstawie plastikowej zabawki). Ma też zewnętrzny bezpiecznik zwalniacz kurka, co nie jest ani zaletą ani wadą bo przecież można go nosić niezabezpieczonego (ja osobiście bym nosił bez naboju w komorze takie chyba przesądy że każda broń raz w swoim "życiu" sama strzela). Widziałem jak to robią Izraelczycy gościu wyciąga broń (chyba Colta 1911) od razu lewą ręką przeładowuje zanim skieruje pistolet na cel, "celuje" i strzela. Wszystko trwa max jedną sekundę no ale to był gość któremu za to płacą :004:

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #62 dnia: Lutego 22, 2010, 16:20:37 »
H&K produkuje dobrą broń, ma dobre projekty, dobre materiały i wykonanie. Jeżeli będziesz go traktował jak powinieneś to ciebie nie zawiedzie.

Ale osobiście bym nie kupił H&K, to dobra broń, ale nie "go to war" jak Glock, czy SIG (lub Kimber  :021:)

W Izraelu są podobne przepisy co i w Polsce - nie wolno przenosić broni załadowanej z nabojem w komorze, właśnie, przez takie przysłowie, że niby broń sama z siebie strzela. Sam, z siebie to może i karabin maszynowy, jak komora nabojowa się dobrze nagrzeje. Ale nie nowoczesny pistolet - jeżeli ten wystrzeli to jest to wina użytkownika.

Moje osobiste zdanie jest takie, że jeżeli spodziewasz się użycia broni, to ta powinna być gotowa do działania w najkrótszym możliwym czasie. Czyli w wypadku pistoletów DAO - z nabojem w komorze; SA/DA - z nabojem w komorze, odbezpieczone ale ze spuszczonym kurkiem; SA - z nabojem w komorze, odciągniętym kurkiem ale zabezpieczona. Taki standard się wykrystalizował i uczy się go nie bez powodu.

Co do samych rozwiązań ergonomicznych broni, to o ile coś nie jest w wyjątkowy sposób udziwnione to wszystkiego można się nauczyć przez ćwiczenia. Zwalnianie magazynka przez przycisk, czy przez wajchę jak na P99 i USP nie robi różnicy po dość krótkim czasie. Tak na prawdę to tylko ten drugi system jest lepszy dla producentów broni, bo nie muszą się wysilać dodatkowo z myślą o strzelcach leworęcznych, bo konstrukcja załatwia sprawę - w innych trzeba przycisk i jego gniazdo tak zaprojektować by użytkownik mógł prosto zmienić jego położenie.

Podobnie kwestia zatrzasków zamka. Osobiście i tak z nich nie korzystam do zwalniania zamka - a jedynie jego blokowania.

Zwalniacze kurka - tutaj dopiero mam jakieś konkretne preferencje - SIG ponad H&K i Berette. Dobrze umieszczony, nie wymaga dodatkowych manipulacji przy broni (w Berettcie 92 zwalniając kurek jednocześnie zabezpiecza się broń, więc by była użyteczna, trzeba wykonać dodatkową operację jej odbezpieczenia).

« Odpowiedź #63 dnia: Lutego 23, 2010, 22:05:56 »
Mam jeszcze parę rzeczy do wyjaśnienia  :001:. Próbowałem szukać w Internecie, ale jak się nie wie gdzie szukać, to się nie znajdzie. Nasze forum też przeszykałem, dużo o amunicji, ale o pistoletowej prawie nic. W końcu mnie to znudziło i teraz chcę napisać pytania licząc na odpowiedź. Po poprzednich postach tego wątku wnioskuję, że odpowiedź uzyskam od Razorblade-a i od Sundowner-a, ale oczywiście z każdej odpowiedzi się ucieszę.  :001:

Pistolety są produkowane na różną amunicję. Amunicja Parabellum jest chyba najpopularniejsza, Znalazłem jednak też informację, że amunicja SIG jest silniejsza. Niestety już nie udało mi się znaleźć informacji, o ile silniejsza? Jak się przedstawia „ranking” amunicji? Jakie są zalety i wady poszczególnych typów amunicji? Znalazłem oznaczenia : 9mm Parabellum; 0,357 SIG; 0,40 S&W; Magnum.

Druga wątpliwość dotyczy celowników. Generalnie obowiązują dwa typy. Elementy o wysokim kontraście i elementy do wykorzystania w nocy (night sights). Czy te przyrządy celownicze są wymienne, czy też pistolety kupuje się wybierając określony typ celownika już na stałe?

« Odpowiedź #64 dnia: Lutego 23, 2010, 22:44:52 »
Niestety już nie udało mi się znaleźć informacji, o ile silniejsza?

Proste dane w Wikipedii, czyli po prostu spisane z tylnej ścianki pudełek naboi (masa pocisku, prędkość początkowa i energia wylotowa - zwykle z "lufy kontrolnej" ok. 4"):

9x19mm
7.45 g  - 390 m/s  - 570 J
8.00 g - 360 m/s - 518 J
9.1 g - 305 m/s - 419 J
9.5 g - 368 m/s - 643 J
7.45 g (+P) - 435 m/s - 704 J

.40 S&W
8.7 g - 360 m/s - 575 J
10.0 g - 358 m/s - 644 J
10.7 g - 350 m/s - 656 J
12 g - 300 m/s - 540 J
13 g - 320 m/s - 660 J

.357 SIG
3.9 g - 730 m/s - 1,049 J
7.5 g - 470 m/s - 832 J
8.1 g - 440 m/s - 792 J
9.5 g - 380 m/s - 690 J
9.5 g - 383 m/s - 697 J

Tak naprawdę 9mm Para jest zupełnie wystarczający, zapewnia bardzo duży wybór broni (czyli dobranie jej do użytkownika) o przyzwoitej masie i umiarkowanym odrzucie oraz jest stosunkowo tani i popularny. Ja np. kupuję amunicję CCI Blazer - po 80gr/szt. (przy zakupie kartonu czyli 20 pudełek, czyli 1000szt.). Pozwala na intensywne postrzelanie, przy umiarkowanych kosztach.

Dla czcicieli huku i kopa  :002: to polecam od razu, z pistoletowych np.

.50AE
21.1 g - 398 m/s - 1,666 J
21.1 g - 430 m/s - 1,918 J
19 g - 470 m/s - 2,200 J

A z rewolwerowych to aż do np. .50S&W Magnum  :021:
22.7 g - 602 m/s - 4,100J

Czy te przyrządy celownicze są wymienne, czy też pistolety kupuje się wybierając określony typ celownika już na stałe?

W większości typów pistoletów, wymiany przyrządów celowniczych może wykonać rusznikarz - ale to czynność wymagająca "specjalistycznej wiedzy i oprzyrządowania", a ponadto wymaga potem przystrzelania broni "od zera". Tak z doświadczenia - to nie znam nikogo kto sobie wymieniał przyrządy dla kaprysu - znane mi takie operacje to wynik uszkodzeń mechanicznych.

A co do wyboru przyrządów to są różne ciekawe odmiany np. ta z Steyra M9 (nawet całkiem wygodnie sie z tego strzela):

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #65 dnia: Lutego 23, 2010, 23:39:02 »
To są sprawy, o których można książki pisać... i tak sie robi  :118:

Spróbuję streścić zagadnienie, Razor na pewno dopisze, poprawi, uzupełni.

Zaczynając od celowników - w broni markowej praktycznie zawsze przyrządy celownicze są wymienne, co również niesie za sobą dodatkowy wydatek w postali zakupu buteleczki LockTite, aby nam przypadkiem nie odfrunęły kiedy się tego nie spodziewamy ;) Standardem stało się instalowanie przyrządów co dużym kontraście (3 kropki, kropka i ramka itp.). W droższej, lub w ramach bonusu można czasami dostać już od producenta broń z przyrządami nocnymi (wewnątrz których znajdują się kapsułki zawierające tryt, powleczone substancja fosforyzującą pod działaniem promieniowania - taka samą technologię można znaleźć np. w droższych zegarkach).

W broni sportowej zwykle stosuje się przyrządy klasyczne, precyzyjne, regulowane. W bojowej już kontrastowe w tym i świecące. Jeżeli broń pa służyć przede wszystkim o strzelania na strzelnicy i w dalekim drugim planie - do obrony domu, nie widzę realnej potrzeby inwestowania w nocne przyrządy celownicze. Na pewno nie od razu.

Co do amunicji, w związku z panującą ustawą do użytku obronnego odpada amunicja o kalibrze większym niż 9mm/.380" , oczywiście można posiadać broń sportową na amunicję taką jak .40S&W, .45 ACP, 10mm Auto, .44 Magnum, czy .50 AE, ale tutaj jest to droga amunicja i czasami trudno dostępna (szczególnie bardzo skuteczna 10mm Auto).

Powiedzmy, że będziemy operować w okolicach tych 9mm, czyli w rankingu mocy ad najsłabszego mamy:
- .380 ACP (9x17mm Browning, 9mm Kurz, 9mm Short) - do 280J mocy z typowej lufy w tym kalibrze, najsłabszy nabój z dziewiątek, ale oferują mały odrzut i jest wykorzystywany w najbardziej kompaktowych pistoletach - jak SIG P238 i Walther PPK.
- 9x18mm Makarow - do 315J mocy - jedyna zaleta to niska cena broni na tą amunicję, a do niedawna sama amunicja była dość tania plasując się na tym samym poziomie co 9mm Para
- .38 Special - amunicja rewolwerowa z wystającą kryzą - do 320J mocy - jest to najtańsza amunicja pistoletowa, wielkim plusem jest to, że może być używana w rewolwerach zasilanym .357 Magnum, ze względu na identyczną łuskę (.38 powstał jako nabój czarnoprochowy, obecnie wykorzystywany proch bezdymny zajmuje mniejsza powierzchnię, ale łuski nie zmieniono)
- 9x19mm IMI - do 550J - to jest Parabellum na rynki na których nie można używać amunicji wojskowej, mało popularny w krajach nie posiadających takich ograniczeń - z powodów gabarytów łuski, nie jest zamienny z 9mm Para, chociaż wygląda podobnie i ma taką samą długość - raczej drogawy i mały wybór
- 9x19mm Parabellum (9mm Luger, 9x19mm NATO) - do 650J - najpowszechniejsza amunicja na świecie ogromny wybór pocisków i mocy ładunków, przez ogromna popularność, również najtańsza - Każdy szanujący się producent broni, ma w swojej ofercie coś na ten kaliber.
- .357 SIG - do 840J - w gruncie rzeczy jest to pocisk z 9mm Parabellum i łuska z .40S&W, w rezultacie daje znacznie wyższe ciśnienia, prędkości pocisku, ale i odrzut, huk i tutaj już można mówić o płomieniu. Amunicja ta byłaby bardzo perspektywiczna, ale ma problem z hamowaniem w celu, przez co nie przekazuje tak na prawdę znacznie więcej energii niż 9mm Para, a z powodu większej łuski pistolety na tą amunicję mają mniejszą pojemność magazynków.
- .357 Magnum - do 960J z "klasycznej" 102mm lufy - amunicja rewolwerowa z wystającą kryzą, powstała przez załadowanie łuski ze .38 Special prochem bezdymnym do pełna. Najmocniejsza amunicja dostępna w kraju o zastosowań obronnych, ale użyteczna tylko w rewolwerach, co ogranicza zapas amunicji, szybkość jej ładowania, do tego dochodzi jeszcze cena i dość "agresywne" zachowanie broni nią karmionej

Co o amunicji pistoletowej .380ACP i 9mm Para istnieją ich odmiany ze zwiększoną ilością ładunku miotającego - stąd i zwiększonym ciśnieniem gazów - oznaczane są symbolami +P i +P+. Kosztują więcej, bardziej kopią, ale i wysyłają pociski z większymi prędkościami, efektywnie zwiększając ich energię kinetyczną. Amunicja wojskowa 9x19mm NATO jest efektywnie amunicją 9mm Luger +P.Amunicja 9mm Para potrafi wychodzić poza 700J - kilka ośrodków badawczych twierdzi, że 9x19 +P+ i .357 SIG oddają efektywnie tyle samo energii.
Trzeba jednak uważać, używając wzmocnionej amunicji - nie każdy pistolet jest w stanie ją wytrzymać. Jak np pierwsze Beretty 92 dostarczone wojsku amerykańskiemu, w których po pewnym czasie karmienia amunicją +P+ pękały zamki, w jednym wypadku raniąc żołnierza (Navy SEALS) w twarz.

Jeżeli wybór amunicji nie jest dyktowany wybraną bronią, to najsensowniejszym wyborem jest 9mm Para, amunicja jest i będzie dostępna, najtańsza ze wszystkich, o całkiem dobrej skuteczności. Natomiast w razie stwierdzenia jej nie adekwatności, zawsze pozostaje +P+.

Jeszcze co do kwestii skuteczności pocisków - napisano dziesiątki prac na temat zjawisk nazywanych szokiem hydrostatycznym, potwierdzających występowanie i negatywne działanie na organizm, jak i obalających te twierdzenia. Debaty na temat co uznajemy za skuteczną amunicję i jak tą skuteczność mierzymy również nie mają końca. Moje podejście do zagadnienia jest takie: jeżeli coś tłucze w cel z większą energią od innych i swoim zachowaniem w ciele powoduje większe krwawienie - tym lepiej. Póki co bardziej możemy liczyć na efekty gwałtownej utraty ciśnienia krwi, niż na nadal "mityczny" szok hydrostatyczny. Więc raczej osobiście stawiałbym na cięższą amunicje grzybkującą niż na lekką, szybką pełnopłaszczową.

Pamiętajmy jednak, że i amunicja w różnych warunkach różnie się zachowuje. Np amunicja grzybkująca z wgłębieniem wierzchołkowym, może być świetna w sezonie, w którym przeciwnik ubiera się lekko. Ale np w zimie będzie bardzo mało skuteczna z powodu warstw materiału ubrania, które zapcha pocisk, uniemożliwiając jego rozwinięcie. Znam przynajmniej dwa wypadki w stanach, gdzie policja chrabstw ma na stanie dwa typy pistoletów - 9mm Para i .45 ACP - pierwszy na sezony letnie - drugi na zimowe. Efekt szkoleń Ayooba ;)

« Odpowiedź #66 dnia: Lutego 23, 2010, 23:59:03 »
- .38 Special - amunicja rewolwerowa z wystającą kryzą - do 320J mocy - jest to najtańsza amunicja pistoletowa, wielkim plusem jest to, że może być używana w rewolwerach zasilanym .357 Magnum, ze względu na identyczną łuskę (.38 powstał jako nabój czarnoprochowy, obecnie wykorzystywany proch bezdymny zajmuje mniejsza powierzchnię, ale łuski nie zmieniono)
Podejrzewam, że to był skrót myślowy, ale doprecyzuję. Łuski .357 Magnum i .38 Special mają identyczną średnicę, ale ta pierwsza jest wyraźnie dłuższa - nie dlatego, że musi być, tylko żeby ktoś przypadkiem nie załadował naboju .357 do broni przystosowanej tylko do .38 (w drugą stronę, tak jak mówi Sun, jak najbardziej się da) i jej nie rozwalił.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #67 dnia: Lutego 24, 2010, 00:20:03 »
Tak, aby być dokładnym można napisać, że łuski nie są identyczne, a .357 Magnum bazuje na łusce .38 Special. Łuska została wzmocniona i wydłużona o 3,7mm. Pocisk natomiast jest osadzony głębiej, tak, że ogólna długość wzrosła tylko o 1mm, a wewnętrznie pojemność pozostała w zasadzie bez zmian.

« Odpowiedź #68 dnia: Lutego 24, 2010, 16:32:27 »
Co do amunicji, w związku z panującą ustawą do użytku obronnego odpada amunicja o kalibrze większym niż 9mm/.380"
Choć ten wątek chyba opiera się na jakiś nadziejach na zmianę obecnych przepisów, czyli to dziwne (za diabła nie wiem "co autor miał na myśli" robiąc ten zapis, ja w każdym razie nie widzę żadnych racjonalnych przesłanek) ograniczenie raczej by zniknęło.

oczywiście można posiadać broń sportową na amunicję taką jak .40S&W, .45 ACP, 10mm Auto, .44 Magnum, czy .50 AE, ale tutaj jest to droga amunicja i czasami trudno dostępna (szczególnie bardzo skuteczna 10mm Auto).
Niestety kaliber .50AE odpada - zgodnie z obecnie obowiązującym rozporządzeniem MSWiA "w sprawie rodzajów szczególnie niebezpiecznych broni i amunicji oraz rodzajów broni odpowiadającej celom, w których może być wydane pozwolenie na broń", kaliber broni sportowej jest ograniczony do 11,43mm/.45.

- 9x18mm Makarow - do 315J mocy - jedyna zaleta to niska cena broni na tą amunicję, a do niedawna sama amunicja była dość tania plasując się na tym samym poziomie co 9mm Para

Niestety obecnie ta amunicja tania już nie jest (ok 30% droższa niż 9mm para, a i wybór nieciekawy), a i wybór broni kiepski - w zasadzie jedyna chyba sensowna, a w miarę dostępna jeszcze to CZ83 - http://www.czub.cz/rezy/CZ83-Plakat_US.jpg

Broń ma być "dla Kowalskiego" czyli jak rozumiem też w miarę ekonomiczna w treningu - czyli w zasadzie tylko 9mm Para. Bo jak słusznie zauważył Sun jest to amunicja dostępna i tania, a przy tym moim zdaniem wystarczająco skuteczna (zakładamy, ze Kowalski antyterrorysta czy jakimś "lepszym" policjantem nie jest itp.) do zastosowań o jakich rozmawiamy.

Jeśli chodzi o "dziewiątki" to z pistoletów, z których strzelam dużo i regularnie czyli SiG P226 i P228, HK P2000, Glock 17 i 19, CZ 75B i 85, Browning HP DA, Walther P99, MAG 95 i 98, Beretta 92SF, oraz Jericho 941F (nie wyrobiłem sobie jeszcze do końca zdania np. o CZ100, Beretta Cougar czy Steyr M9 - zbyt mało z nich postrzelałem) ja osobiście wybieram zdecydowanie Berettę 92SF (albo jej tańszą alternatywę czyli Taurusa PT-92, bo i takiego miałem przyjemność trochę postrzelać) choć to wybór jak najbardziej subiektywny - z tego pistoletu po prostu strzelam najszybciej i najcelniej. Po prostu mi "leży w łapie". Osobiście uważam, że każdy z powyższych pistoletów (i ich innych odmian) będzie dobry "dla Kowalskiego" - a konkretny typ to trzeba sobie wybrać na strzelnicy, na zasadzie przypasowania takiego, z którego strzela się najlepiej.

Nie polecam natomiast żadnej broni na kaliber nie typowy czy mało popularny (nawet jak jest nieco lepsza od tej popularnej) - bo koszty zabiją całą zabawę (nie mam tu na myśli hobbystów i fanów jakiejś konkretnej broni - bo tutaj koszty grają rolę drugorzędną), a zakładam, że nasz Kowalski nie tylko będzie chciał się z bronią obnosić, ale tez chciał z tej broni intensywnie postrzelać. Czyli podobnie jak Sun polecam coś na 9mm Para.

« Odpowiedź #69 dnia: Lutego 25, 2010, 23:50:35 »
Jak dla mnie, laika to znalazłem bardzo dobry artykuł:

http://militaria.wp.pl/kat,27395,wid,8333399,wiadomosc.html?ticaid=19b58

Jeszcze pytanie do naszych ekspertów. Co to jest SO (single only?) - przykład w linku niżej:

http://www.sigsauer.de/index.php?id=485&lang=en

« Odpowiedź #70 dnia: Lutego 26, 2010, 05:36:33 »
Co to jest SO (single only?) - przykład w linku niżej:

Ekspertem na pewno nie jestem ale chyba single only oznacza to że po każdym strzale trzeba przeładować "ręcznie" pistolet (coś jak klasyczną strzelbę gładkolufową;))? Użyteczny wynalazek dla ekstremalnie specjalnych oddziałów specjalnych :003: kiedy dźwięk przeładowującej się broni (i dźwięk spadającej łuski) mógłby zdradzić strzelca.

Niestety kaliber .50AE odpada - zgodnie z obecnie obowiązującym rozporządzeniem MSWiA "w sprawie rodzajów szczególnie niebezpiecznych broni i amunicji oraz rodzajów broni odpowiadającej celom, w których może być wydane pozwolenie na broń", kaliber broni sportowej jest ograniczony do 11,43mm/.45.

Jest to uważam idiotyczny przepis bo o ile do samoobrony ograniczenie kalibru ma pewien sens (co by taki zestresowany Kowalski nie pozabijał sąsiadów za ścianą z jakiejś "armaty"), to przecież ludzie na strzelnicach (strzelcy sportowi i pasjonaci) chodzą tam właśnie między innymi po to żeby postrzelać z różnej ciekawej i często wielkokalibrowej broni.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #71 dnia: Lutego 26, 2010, 07:38:04 »
9mm Para lepiej penetruje ściany niż .45 ACP czy 5,56x45mm Ball  :121:

Co do SO... Jest to linia pistoletów SIG Sauer pod oddziały specjalne z dłuższymi, gwintowanymi lufami pod puszki, nocnymi przyrządami celowniczymi i paroma innymi dodatkami.

« Odpowiedź #72 dnia: Lutego 26, 2010, 07:53:50 »
Ups... :icon_redface:

« Odpowiedź #73 dnia: Lutego 26, 2010, 15:58:57 »
9mm Para lepiej penetruje ściany niż .45 ACP czy 5,56x45mm Ball  :121:

Nie wspominając już o 357 Magnum i 357 Maximum wystrzelone w rewolweru o 6 calowej lufie (czyli spełniające wszelkie warunki broni do obrony osobistej w naszym kraju) przebijają z łatwością na wylot bloczek gazobetonu (tzw. suporeks) czyli bardzo często spotykany u nas materiał budowlany. Były ciekawe testy w "Strzale".

O ile 357 Maximum jest amunicją stosunkowo nową i mało popularną (choć istniejącą w czasie pisania rozporządzenia), to 357 Magnum pochodzi z połowy lat trzydziestych i jest nabojem w powszechnym użytku od dawna.

Czyli nadal nie widzę uzasadnienia dla tego ograniczenia kalibru.

yacca

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: Lutego 26, 2010, 16:52:09 »

Co do przepisów - ZDECYDOWANIE powinno się coś zmienić. Nawet ja - będąc policjantem - mam trudności ze zdobyciem pozwolenia na broń (!). Żeby było śmieszniej - nie mogę kupić sobie amunicji do własnej broni służbowej (to już w ogóle debilizm do kwadratu).
Co do ograniczenia kalibru - decyzja chyba słuszna. Nie wyobrażam sobie broni do obrony osobistej typu Barrett - czyli 0.50 (a nasze 12,7).
Strzelałem z Colta 1911 (11,43) w naszym laboratorium do stalowego hełmu wojskowego i osobiście uważam, że ma wystarczającą moc obalającą :D, żeby "zaspokoić" niejednego bandziora ...