Autor Wątek: Kraksy, wypadki, nieprzewidziane zdarzenia....  (Przeczytany 391725 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online syringe

• *
  • Centipede
Odp: Kraksy, wypadki, nieprzewidziane zdarzenia....
« Odpowiedź #615 dnia: Marca 21, 2009, 11:49:04 »
Najlepsi popełniają błędy, chłopcze.

---------edit-------

Poza tym nie napisali jakiego noktowizora używał. Czy był to montowany model, czy zwykły mono przykładany do oka. Wystarczył by strzał światła  by nieźle zdezorientować pilota  w nocy.

Offline Carolus

• 13 WELT
  • *
  • 13 WELT Pilot
    • 13 Wirtualna Eskadra Lotnictwa Taktycznego.
« Odpowiedź #616 dnia: Marca 21, 2009, 12:07:58 »
Galimex chłopcze (że tak powiem)! Przydałby ci się słownik języka polskiego. JUŻ PO RAZ KOLEJNY! Wiem nie jestem adminem ani moderatorem, ale twoje posty powodują u mnie niepożądane efekty.

« Odpowiedź #617 dnia: Marca 21, 2009, 12:50:31 »
Myślę, że trzeba poczekać na publikacje przynajmniej w jakimś porządnym piśmie tematycznym (Lotnictwo, nTW itd.) - wiarygodność takich codziennych gazetek jest praktycznie żadna, a jeszcze powoływanie się na "eksperta" niejakiego pana H. tej wiarygodności bynajmniej nie dodaje.

Raz jest napisane, że "niewłaściwie korzystał z gogli noktowizyjnych", potem "w tym typie śmigłowca było to niedopuszczalne" [w ogóle korzystanie], najbardziej bawią mnie takie teksty: "Gazeta Wyborcza" dotarła do szczegółów ustaleń wojska ws. katastrofy - co oznacza, że ktoś (niekoniecznie obeznany z tematem) przekazał im jakieś ploty, albo "fachowe" dyskusje przy flaszce.

Nie próbuje rozstrzygnąć czy coś było z tym noktowizorem (był/nie był/niewłaściwie użyto etc.), ale próba jakiejkolwiek analizy wypadku na podstawie doniesień z TV i niezbyt ambitnej prasy codziennej jest błądzeniem po omacku.

« Odpowiedź #618 dnia: Marca 21, 2009, 15:16:58 »
Wydaje mi się, że Firefox jest wystarczający....

Offline Carolus

• 13 WELT
  • *
  • 13 WELT Pilot
    • 13 Wirtualna Eskadra Lotnictwa Taktycznego.
« Odpowiedź #619 dnia: Marca 21, 2009, 16:54:52 »
Haha po twoich postach wnioskuję inaczej!  :banan

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #620 dnia: Marca 23, 2009, 15:55:19 »
Wczoraj w Japoni rozbił się MD-11 linii FedEX. Obaj piloci nie żyją.
http://www.altair.com.pl/start-2683

Na lotnisku Narita pod Tokio rozbił się samolot transportowy MD-11F linii FedEx. Jego 2-osobowa załoga zginęła.

Samolot leciał z Guanghzou w ChRL. Rozbił się ok. 6:50 czasu lokalnego (21:50 GMT wczoraj) na pasie 34L. Straż pożarna gasiła pożar około pół godziny. Obu pilotów wydobyto żywych z kabiny i przewieziono do szpitala, gdzie zmarli z odniesionych ran.

Piloci, którzy zginęli to 54-letni Kyle Mosley, 49-letni Anthony Stephen Pino – obaj Amerykanie. Rozbity samolot to trzysilnikowy Boeing (McDonnell Douglas) MD-11F nr rej. N526FE, nr ser. 48600, zbudowany w 1994, należący do linii FedEx.

Najbardziej prawdopodobną przyczyną katastrofy był silny podmuch wiatru. Wiał on z prędkością ponad 70 km/h.

« Odpowiedź #621 dnia: Marca 23, 2009, 17:27:18 »

« Odpowiedź #623 dnia: Marca 23, 2009, 19:53:06 »
Booooze takim samolotem to i ja bym lepiej wyladowal  :020:
Czy ktos widzial jak kangurkiem laduja :) OMG
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

damos

• Gość
« Odpowiedź #624 dnia: Marca 23, 2009, 20:08:05 »
Nie widzę w tym nic śmiesznego. Nawet, jeśli piloci popełnili kardynalny błąd - zapłacili za to najwyższą cenę.

Offline Meehau

• *
  • CyC
« Odpowiedź #625 dnia: Marca 23, 2009, 20:41:46 »
C17 down
http://www.cnn.com/2009/US/03/23/texas.plane/index.html

Według artykułu to jednak nie down, a jak najbardziej up :) i całe szczęście.
Meehau
"The milk of aircrew kindness comes in very small containers and has a quick expiration date"

« Odpowiedź #626 dnia: Marca 23, 2009, 20:50:26 »
Człowieku , pewnie bys się zgubił w takim samolocie próbując znaleść drogę z WC do kokpitu.

Meehau
Wygląda na update, przedtem Policja zgłaszała możliwą kraksę, uff całe szczęście że nic się nie stało.
Wygląda na to że ćwiczyli niskie loty i ktoś spanikował.

« Odpowiedź #627 dnia: Marca 23, 2009, 21:24:13 »
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Offline Meehau

• *
  • CyC
« Odpowiedź #628 dnia: Marca 23, 2009, 23:43:18 »
Meehau
Wygląda na update, przedtem Policja zgłaszała możliwą kraksę, uff całe szczęście że nic się nie stało.
Wygląda na to że ćwiczyli niskie loty i ktoś spanikował.

Tak właśnie myślałem, że jak wysyłałeś posta to pod tym linkiem było coś zupełnie innego. Znana przypadłość wszystkich serwisów internetowych :/  Pojawia się jakaś wiadomość, a po tygodniu niemożliwe jest żeby ją w ogóle znaleźć...
Meehau
"The milk of aircrew kindness comes in very small containers and has a quick expiration date"

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #629 dnia: Marca 24, 2009, 12:58:51 »
Ale ktoś musiał dostać po dupie za ten incydent :D

Odgrzeję starego kotleta  :001:

Incydent miał miejsce w czerwcu 1997 roku na lotnisku w Migrodzie na Ukrainie. Jeszcze dwa zdjęcia z tego zdarzenia z innych perspektyw: