Autor Wątek: Kraksy, wypadki, nieprzewidziane zdarzenia....  (Przeczytany 390742 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
Odp: Kraksy, wypadki, nieprzewidziane zdarzenia....
« Odpowiedź #750 dnia: Sierpnia 31, 2009, 07:52:00 »
Chyba cie zmartwię, ale każdy samolot  podpada pod ten opis. I nie ma co się na co obruszać
Dokładnie, a opis podano jako jakiś wyróżnik dla Su-27. Być może wyrwane z kontekstu nie brzmi to tak głupio, jak w artykule. Nie obruszam się (nie mam aż tak emocjonalnego podejścia do tej sprawy). Po prostu razi mnie dziennikarski bełkot i czasami zwracam na to uwagę.

Offline Ger0nim0

• Administrator
  • Ojciec Założyciel
    • Wszystko
« Odpowiedź #751 dnia: Sierpnia 31, 2009, 08:05:09 »
Chwilowo przymykam.

"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

junkers78

• Gość
« Odpowiedź #754 dnia: Września 12, 2009, 22:55:27 »

« Odpowiedź #755 dnia: Września 12, 2009, 23:08:08 »
Ostatnio coś pechowo się robi :006:

E tam zaraz pechowo, coraz więcej tego lata, to i statystycznie coraz więcej tego spada. Jeszcze trochę i info o jakimś wypadku awionetki zejdzie z pierwszych stron.

"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

junkers78

• Gość
« Odpowiedź #757 dnia: Września 21, 2009, 12:37:33 »

« Odpowiedź #758 dnia: Września 22, 2009, 23:21:42 »
http://www.youtube.com/watch?v=bKR_QIlYm7U
http://www.youtube.com/watch?v=GwAr5_CDEkU&feature=related
Odcinek rosyjskiego programu Смотр poświęcony śmierci płk. Igora Tkaczenki.
A fighter pilot is noted for intelligence, independence, integrity, courage, and patriotism. "Fighter Pilot" is a state of mind, not a job title. Therefore, not all people who fly fighters are fighter pilots, nor do all fighter pilots fly fighters, some of them drive trucks.

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #759 dnia: Września 23, 2009, 10:12:22 »
Przypadek-wypadek z Gronika, chyba nie znany większości, bo i przedawniony...Czarny i Cygan zapewne wiedzą coś niecoś na ten temat...
http://www.youtube.com/watch?v=dlYP32B9twY
P.S.
Dzień Dobry wszystkim!
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

Offline Yarden

• *
  • Wirtualny Dywizjon 316
"Nie mogę patrzeć na bitego człowieka, nie mogę! Jeżeli bije ktoś inny." - Hermann Brunner

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #761 dnia: Września 23, 2009, 23:04:27 »
Za altair: http://www.altair.com.pl/start-3457

No to ładnie, spadł im samolot wczesnego ostrzegania.

Jeszcze o irańskiej katastrofie

Znane są już bliższe szczegóły na temat wczorajszej katastrofy lotniczej pod Teheranem. Zaraz po zakończeniu parady z okazji rozpoczęcia wojny irańsko-irackiej, w powietrzu zderzyły się dwa samoloty, myśliwiec i maszyna wczesnego ostrzegania.

Według naocznych świadków, z niewyjaśnionych do tej pory przyczyn, w powietrzu zderzyły się myśliwski F-5E Tiger II oraz Simorgh, czyli przebudowany przez Irakijczyków transportowy Ił-76 na samolot wczesnego ostrzegania. Dwie maszyny tego typu uciekły do Iranu w 1991, trzecia została zniszczona przez lotnictwo sprzymierzonych.

Pierwsze doniesienia mówiły o zniszczeniu tylko jednego, transportowego samolotu wojskowego (zobacz: W Iranie rozbił się samolot).

Ił-y 76 zostały zmodernizowane w oparciu o francuskie systemy radiolokacyjne. Radar Thompson-CSF Tiger G zapewniał wykrywanie statków powietrznych na dystansach do 350 km. Samoloty zostały nazwane Adnan-1, -2, -3. W Iranie otrzymały oznaczenie Simorgh.

Według dostępnych informacji, w służbie pozostawała tylko jedna maszyna, która – prawdopodobnie – została zmodernizowana. Jej zniszczenie oznacza de facto utratę przez Iran możliwości lotniczego, wczesnego ostrzegania.

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

RUFUS

• Gość
« Odpowiedź #763 dnia: Października 17, 2009, 22:36:20 »