Autor Wątek: Kraksy, wypadki, nieprzewidziane zdarzenia....  (Przeczytany 423499 razy)

Odp: Kraksy, wypadki, nieprzewidziane zdarzenia....
« Odpowiedź #2505 dnia: Marca 04, 2026, 11:14:05 »
Lepsze jutro było wczoraj.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #2506 dnia: Marca 04, 2026, 12:01:28 »

To nie ciekawostka, ale zwykły fake news. W takich sprawach radzę zdać się na prawdziwych ekspertów od chińskiego uzbrojenia, a nie plotki. Sami Chińczycy również zaprzeczają, aby Iran zakupił u nich systemy OPL. .

No tak. Chińczycy to nie mają ostatnio czym się chwalić, więc najlepiej mówić, że nie sprzedali nikomu nic z uzbrojenia. A słuchając irańskich oficjeli teraz, to wyrażają oni wielki żal, że nie otrzymali takiej pomocy i wsparcia od Chin jaką mieli obiecaną. I to nie musi świadczyć, że im nie sprzedano tego co chcieli ale, że ich oszukano co do skuteczności tego co dostali.

Wysłane z mojego SM-S938B przy użyciu Tapatalka

miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #2507 dnia: Marca 04, 2026, 12:57:28 »

No tak. Chińczycy to nie mają ostatnio czym się chwalić, więc najlepiej mówić, że nie sprzedali nikomu nic z uzbrojenia. A słuchając irańskich oficjeli teraz, to wyrażają oni wielki żal, że nie otrzymali takiej pomocy i wsparcia od Chin jaką mieli obiecaną. I to nie musi świadczyć, że im nie sprzedano tego co chcieli ale, że ich oszukano co do skuteczności tego co dostali.

rutkov, ty to jednak jesteś niereformowalny. ;D  Radziłby ci się wstrzymać z komentarzami w tematach, w których zwyczajnie się nie orientujesz, bo już co najmniej raz wyszedłeś tu na zwykłego trolla. Nie wiemy, co Chińczycy obiecali Irańczykom (i czy cokolwiek obiecali), więc wszelkie obecne irańskie "skomlenia" mogą być funta kłaków warte. Zacznijmy od tego, że sami Irańczycy generują "fake", jak choćby ten o zatopieniu USS Abraham Lincoln.

Chińczycy na pewno udostępnili Iranowi dane wywiadowcze ze swoich wojskowych satelitów, czego namiastkę można było obserwować w mediach przed rozpoczęciem wojny. Dzięki temu Irańczycy skutecznie atakowali Kuwejt i ZEA. I to by było na tyle. Chiny nie są sojusznikiem Iranu (Chińczycy mają sojusz wojskowy jedynie z "Pakisami"). Sojusznikiem Iranu jest Rosja i to ona powinna mu pomagać, a nie chować głowę w piasek.

Jak już koniecznie szukasz sensacji, to zainteresuj się działaniem amerykańskich systemów THAAD w obronie Izraela przed irańskimi rakietami, bo tu poszło coś bardzo "nie tak, jak powinno". Dowodem tego są nagrania na necie, usuwane jednak przez służby Izraela i USA. :P
« Ostatnia zmiana: Marca 04, 2026, 13:05:49 wysłana przez as.karo »

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #2508 dnia: Marca 04, 2026, 13:16:55 »
Słuchaj no. Nie wrzucaj mi tu tekstów domorosłych OSINTowców, bo to co jest napisane w necie to ja sam sobie mogę przeczytać i to robię. W necie jest to, co Chińczycy chcą by było, a co jest grane na prawdę to możemy się tylko zastanawiać i to robię i będę robił bo swój rozum mam bo żyje już dość długo na tym świecie by nauczyć się czytać między wierszami bo umiejętność te wyniosłem jeszcze z czasów komuny. I dlatego ponieważ w warstwie politycznej Chiny są dalej komuną co widziałem również na własne oczy kilkukrotnie to wiem co się spodziewać po takich ludziach i jak odbierać to co komunikują lub czego nie.

Wysłane z mojego SM-S938B przy użyciu Tapatalka

miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #2509 dnia: Marca 04, 2026, 14:41:00 »
Słuchaj no. Nie wrzucaj mi tu tekstów domorosłych OSINTowców, bo to co jest napisane w necie to ja sam sobie mogę przeczytać i to robię. W necie jest to, co Chińczycy chcą by było, a co jest grane na prawdę to możemy się tylko zastanawiać i to robię i będę robił bo swój rozum mam bo żyje już dość długo na tym świecie by nauczyć się czytać między wierszami bo umiejętność te wyniosłem jeszcze z czasów komuny. I dlatego ponieważ w warstwie politycznej Chiny są dalej komuną co widziałem również na własne oczy kilkukrotnie to wiem co się spodziewać po takich ludziach i jak odbierać to co komunikują lub czego nie.

Słuchaj no. W przeciwieństwie do ciebie żyłem zarówno w PRL, jak i "American Dream" i na tej podstawie stwierdzam, że oba systemy są do dupy. :)  Twoim problemem jest to, że patrzysz na sprawy techniczne przez pryzmat emocjonalny, czego świadectwem jest powyższy post. Tymczasem, mnie to ani grzeje, ani ziębi. Jak już wielokrotnie tu pisałem, nie interesuje mnie chiński komunizm i nie mam zamiaru go bronić, bo nie chciałbym żyć jak oni. Niemniej, samym Chińczykom to najwyraźniej służy. Wystarczy tylko popatrzeć jak rozwijają się ich miasta, czy też infrastruktura.

Kto z Was słyszał choćby o takim chińskim mieście, jak Chongqing? Wygląda ono tak:

Trochę inaczej niż polskie miasta za komuny, czy choćby Warszawa obecnie. A to dopiero 10 miasto w Chinach pod względem ludności.

Co do hipokryzji władzy w USA, to najlepiej przytoczyć słowa samego "pomarańczowego cysorza", który jeszcze za prezydentury Obamy wyrażał się tak:

Jak widać, jego posty fatalnie się zestarzały.  :evil: :P

Ale OK, jak ktoś jest zachwycony USA i amerykańskimi elitami składającymi się w dużej mierze z pedofili i kanibali (ciekawe rzeczy wypływają z akt Epstein'a :P) to spoko, jego sprawa. Chciałbym tylko zaznaczyć, że zwykli ludzie w zachodniej Europie mają już etap "fascynacji USA" dawno za sobą...

Ps. Ostatnio głośno w USA o sytuacji, w której trumpowski zespół ICE chciał deportować z USA kilku złapanych Indian z plemienia Sioux, twierdząc że przebywają w Ameryce nielegalnie. Kabaret!  ;D 
« Ostatnia zmiana: Marca 04, 2026, 14:46:49 wysłana przez as.karo »

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #2510 dnia: Marca 04, 2026, 16:19:52 »
Kto z Was słyszał choćby o takim chińskim mieście, jak Chongqing? Wygląda ono tak:

Albo tak.

Każdy kij ma dwa końce. Różnica taka, że w naszym systemie te brudy, niedomagania i przypały władzy lepiej widać (jeszcze).

Proponuję powrót do tematów lotniczych.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #2511 dnia: Marca 04, 2026, 19:55:52 »
Slumsy są wszędzie i w każdym systemie. Bez problemu znajdziesz gorsze widoki z Harlemu na Manhattanie, albo Detroit. :P

Tu osobny wątek na wpisy dotyczące obecnej wojny: https://il2forum.pl/index.php?topic=21265.0

« Odpowiedź #2512 dnia: Marca 05, 2026, 20:32:44 »
A w necie zaczęła krążyć informacja, że te 3 F-15 na swoje konto zaliczy kuwejcki pilot F/A-18 (czyli, że nie był to ostrzał z ziemi). PS. Ciekawe czy namaluje sobie na samolocie symbole zestrzeleń?  :619:

Odnośnie tych zestrzeleń, to w sumie ciekawe dlaczego nie zadziałał system IFF.

Natomiast co do tego kuwejckiego pilota, to zostały mu jeszcze tylko 2 zestrzelenia do osiągnięcia statusu asa myśliwskiego. Myślę, że podejmie ryzyko. :evil:

« Odpowiedź #2513 dnia: Marca 05, 2026, 23:14:24 »

« Odpowiedź #2514 dnia: Marca 06, 2026, 14:10:59 »
Na X filmik jak to kuwejcki F/A-18 zestrzelił sobie amerykańskiego F-15E.
https://x.com/i/status/2029736103339774181
Nie jestem pilotem więc trudno mi się wymądrzać, ale jak do tego doszło to aż trudno uwierzyć. Idealna pogoda a F-15 były w zasięgu wzroku pilota "18"! Może Toyo pokusisz się o komentarz?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #2515 dnia: Marca 06, 2026, 14:34:52 »
O ile to prawdziwe wideo a nie fejk z generatora AI. :)

« Odpowiedź #2516 dnia: Marca 06, 2026, 21:51:13 »
Ciekawe informacje pojawiają się odnośnie tego zdarzenia. Można przeczytać, że Kuwejtczyk strącił te F-15 za pomocą AIM-9, bez "radar lock'a", a zatem musiał mieć z nimi kontakt wzrokowy. Amerykanie zorientowali się dopiero, gdy rakiety w nich uderzyły... To tłumaczyłoby też, dlaczego Orły pospadały jak kurczaki. 

Oczywiście trzeba poczekać na oficjalne info, choć gdyby okazało się w trakcie śledztwa, że pilot F-18 bardziej sympatyzował z Irańczykami niż z Amerykanami i Żydami, to prawdy możemy nie dowiedzieć się jeszcze długo... :P

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #2517 dnia: Marca 07, 2026, 11:09:06 »
Taa, uśpiony irański agent  ;D Polecam brzytwę Hanlona https://pl.wikipedia.org/wiki/Brzytwa_Hanlona

Nawet w DCS, gdzie krąży opinia że osiągi rakiet są zaniżone, Sidewindera można odpalić z odległości 1-2 nm. To nie był Top Gun, raczej pilot strzelał do małych punktów na niebie bez pozytywnej identyfikacji. Nawet jeśli z tej odległości mógł ocenić, że to duży myśliwiec z podwójnym usterzeniem, Iran ma przecież F-14 i MiG-29. A jeśli do tego CGI informuje, że cele nadleciały od strony Iranu i "feuer frei", to cóż...

Amerykanie mogli widzieć, że coś ich śledzi na radarze, ale uznali, że to swój, zresztą w tej sytuacji grzeczny lot po prostej jest mniej prowokujący niż jakieś manewry i uniki bojowe. Patrząc jak działa Hornet w DCS, to użycie radaru do odpalenia rakiet wydaje mi się bardziej prawdopodobne, zwłaszcza jeśli wszystkie 3 wystrzelił jeden samolot. No chyba, że Kuwejtczyka poderwali z niesprawnym radarem, co też jest możliwe.

Ciekawe informacje pojawiają się odnośnie tego zdarzenia.

Spekulacje, nie informacje. Warto odróżniać te pojęcia.

« Odpowiedź #2518 dnia: Marca 07, 2026, 11:54:30 »
Tutaj próba analizy co się mogło stać przy zestrzeleniu tych amerykańskich F-15E:
https://theaviationist.com/2026/03/06/unverified-video-of-friendly-fire/
Nie jest jasne, czy kuwejcki pilot celowo zaatakował amerykański samolot, czy też incydent był wynikiem szeregu czynników/błędów. Jednak nagranie krążące w internecie zdaje się sugerować, że pilot Horneta zaatakował co najmniej jeden samolot F-15E WVR czyli w zasięgu wzroku.(...)
(...)istnieje wiele zmiennych, które należy wziąć pod uwagę, próbując zrozumieć, co mogło być przyczyną tego incydentu. Należy jednak pamiętać, że w szczególnie stresującej sytuacji, z wieloma dronami kamikaze i pociskami do przechwycenia, zawsze istnieje ryzyko, że pilot Horneta kuwejckich sił powietrznych mógł błędnie zidentyfikować samolot, uznając go za wrogi.
(...)Nie trzeba dodawać, że przed zaatakowaniem celu należy go najpierw prawidłowo zidentyfikować. Z tego powodu istnieje możliwość, że kuwejcki pilot popełnił poważny błąd w identyfikacji(...)

« Odpowiedź #2519 dnia: Marca 11, 2026, 01:03:37 »
Oczywiście trzeba poczekać na oficjalne info, choć gdyby okazało się w trakcie śledztwa, że pilot F-18 bardziej sympatyzował z Irańczykami niż z Amerykanami i Żydami, to prawdy możemy nie dowiedzieć się jeszcze długo... :P

Taa, uśpiony irański agent  ;D Polecam brzytwę Hanlona https://pl.wikipedia.org/wiki/Brzytwa_Hanlona

Można sobie "śmieszkować" z tej hipotezy, ale widzę, że poważny człowiek związany z lotnictwem bojowym traktuje ją zupełnie serio.

Najnowszy podcast The Mover and Gonky Show: Kuwaiti F-18 Downs U.S. F-15E — Intentional? Fighter Pilots React
https://www.youtube.com/watch?v=eZCDeYReTJA

Polecam obejrzeć i posłuchać, co mówi Gonky. Szczególnie pomiędzy 4:00 a 8:00.

Przypominam, że facet był pilotem Horneta (służba w US Navy) oraz instruktorem na ten typ samolotu (szkolił na niego Malezyjczyków). Dodatkowo, dorastał i wychowywał się w Arabii Saudyjskiej (sam twierdzi, że spędził tam prawie 20 lat), więc chyba poznał dobrze mentalność muzułmanów...

Ps. Wiecie, jak nazywa się Gonky? Trevor Hartsock :)