Autor Wątek: Zamówienia na płytkę drukowaną "SimOUT XL"  (Przeczytany 19475 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Zamówienia na płytkę drukowaną "SimOUT XL"
« Odpowiedź #15 dnia: Maja 19, 2010, 22:07:52 »
Witam

Płytki już zamówione, teraz czekam na potwierdzenie czy wszystko ok i ostateczną wycenę. Niestety przy kalkulacji nie wziąłem pod uwagę kosztów wysyłki z drukowane.pl do mnie a tu niemiła niespodzianka, zamówienia powyżej 200 PLN realizują tylko przez kuriera za 30 PLN brutto , więc koszt  pojedynczej płytki o tyle wzrośnie. Może się dogadam i sam od nich odbiorę. Mam też pytanie dotyczące przesyłek do Was - jaką formę preferujecie / list zwykły, polecony, priorytet ? /. Orientacyjny czas realizacji przez drukowane.pl to 1 czerwca / tak jak przewidywałem /. Jak dostanę info o ostatecznych kosztach dam znać i wtedy prześle namiary na mnie.

pozdrawiam Zając
Zapraszam na stronę projektu www.simproject.zajac.waw.pl

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #16 dnia: Maja 20, 2010, 07:44:59 »
Polecony priorytet w kopercie bąbelkowej powinien być ok ;)

« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 03, 2010, 22:16:55 »
Witam

Chciałbym poinformować wszystkich zainteresowanych, że wczoraj odebrałem płytki simout. Wszystko jest ok. W Warszawie będę po "długim" weekendzie i wtedy wyślę do wszystkich, którzy przesłali mi swoje namiary / i nie tylko /. Innych proszę o kontakt na PW lub simout@op.pl

pozdrawiam Zając

« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 07, 2010, 19:53:00 »
Witam

Płytki wysłane  :001: - powinny dojść środa - czwartek. Poproszę o info na PW  czy doszły i czy wszystko ok.

pozdrawiam Zając

« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 07, 2010, 22:29:41 »
Witam ponownie na stronie www.simout.wa.pl w dziale download są do pobrania wsady do mikrokontrolerów ATTINY2313 do płytki simoutxl.

pozdrawiam Zając

« Odpowiedź #20 dnia: Czerwca 15, 2010, 23:04:38 »
Witam

Mam informacje że swoją płytkę zmontowałem i uruchomiłem  :001:. Wszystko jest ok, choć nie obyło sie bez małych problemów / jedno małe zwarcie miedzy pinami /, więc prośba o dokładne lutowanie i sprawdzenie / szczególnie w części od złącz do LCD tam ścieżki przechodzą blisko pól lutowniczych. Jeżeli chodzi o programowanie to ustawienia Fuse Bits należy zrobić dokładnie jak na screenie z tego pdf-a - http://zajac.homeftp.net/simout/simOUT_xl_montaz.pdf. Jeżeli programujemy innym programatorem niż ten od Mjoy-a bez dodatkowego zasilania to na płytce może być tylko jeden UC ten, który aktualnie programujemy, inaczej mogą wystąpić błędy związane z za małym zasilaniem.
Tak więc można już montować simout - dodatkowe informacje są na PW.

pozdrawiam Zając

« Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 21, 2010, 14:58:46 »
Witam,kupiłem dzisiaj część elementów do montażu płyty SimOUT.Mam zamiar uruchamiać tę kartę etapami tzn.w pierwszej kolejności sterowanie LCD,następnie 7seg.LED i na końcu LED.Pierwsze wnioski.Brak schematu ideowego utrudnia uruchamianie,szczególnie jeśli podczas montażu powstaną zwarcia.
Następna sprawa to definicja połączenia pc SimOUT.W pc jest złącze męskie w wykazie elementów jest żeńskie co automatycznie definiuje kabel RS232 jako przedłużacz,nie ma krosu nadawanie odbiór.Zajac wspomina,że przy uruchamianiu miał problem z sznurem.Pytanie jaki ma być sznur,ja kupiłem zgodnie z dokumentacją standard żeńsko-męski czyli przedłużacz.
Następna sprawa to numeracja pinów LCD.Śledząc połączenie na druku doszedłem do wniosku,że numeracja na złączach LCD1-4 odpowiada numeracji  wyświetlacza LCD w wersji wyprowadzeń jednorzędowych.
Tyle uwag wstępnych przed montażem fragmentu SimOUT.

« Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 21, 2010, 17:42:40 »
Witam

W pc jest złącze męskie w wykazie elementów jest żeńskie co automatycznie definiuje kabel RS232 jako przedłużacz,nie ma krosu nadawanie odbiór.Zajac wspomina,że przy uruchamianiu miał problem z sznurem.Pytanie jaki ma być sznur,ja kupiłem zgodnie z dokumentacją standard żeńsko-męski czyli przedłużacz.

Dokładnie złącze wlutowane na płytkę ma być żeńskie, natomiast kabel - przedłużacz czyli żeńsko-męskie

Następna sprawa to numeracja pinów LCD.Śledząc połączenie na druku doszedłem do wniosku,że numeracja na złączach LCD1-4 odpowiada numeracji  wyświetlacza LCD w wersji wyprowadzeń jednorzędowych.

Do płytki simoutxl można podpiąć dwa wyświetlacze lcd. Na płytce występują po dwa złącza na każdy wyświetlacz różniące się kolejnością pinów ze względu na rożne kolejności wyprowadzeń na samych LCD i żeby można było zastosować złącza zaciskane na taśmę - bez dodatkowych kombinacji.

Brak schematu ideowego utrudnia uruchamianie,szczególnie jeśli podczas montażu powstaną zwarcia.

Projekt powstawał w sumie na biegu i nie ma schematu do niego ale postaram się coś takiego zrobić, oczywiście po konsultacji z codekingiem. Czy wystarcza schematy poszczególnych bloków / obsługa RS, LCD, LED i 7-seg / ?

pozdrawiam Zając / sorry za chwile opóźnienia, ale byłem ostatnio zarobiony /

« Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 21, 2010, 18:12:22 »
Sprawa sznura się wyjaśniła.Brak schematu powoduje jednak problemy.Przykład punkty ozn.J1 należy zewrzeć (zasilanie +5v),bez schematu trudno się domyśleć.4 punkty SMIN ozn.prawdopodobnie tylko punkty testowe itd.
Wracam do LCD miałem oba typy z wyprowadzeniami w jednym rzędzie oraz w dwóch rzędach.Mnie interesuje kolejność wyprowadzeń sygnałów na LCD 1 z lewej strony oraz LCD 1 z prawej strony.Muszę zrobić płytę przejściową ponieważ mam LCD z wyprowadzeniami w jednym rzędzie.
Następna sprawa dotyczy ISP.Mam adapter do programowania MJoya z LPT.Chcę wykorzystać ten sam sznur do programowania ATiny 2313 zmieniając numerację od strony uP.
W MJoyu jest
1-MOSI
3-GND
5-Reset
7-SCLK
9-MISO
 Na schemacie montażowym SimOUT jest
1-Reset
2-sclk
3-DO
4-DI
5-GND
Pytanie czy MOSI odpowiada DI a MISO DO?
Sądzę,że jestem pierwszym uruchamiającym SimOUT oprócz Zajaca,dlatego te pytania.Później będzie rutyna tak jak w przypadku MJoya.

« Odpowiedź #24 dnia: Czerwca 21, 2010, 19:44:04 »
Sprawa sznura się wyjaśniła.

Dodatkowa informacja: jeśli zastosuje się przejściówkę USB<->RS232 i złącze żeńskie na płytce simOUT to przejściówkę będzie można bezpośrednio wpiąć do płytki.

Cytat: vito_zm link=topic=13101.msg230114#msg230114   date=1277136742
Brak schematu powoduje jednak problemy.Przykład punkty ozn.J1 należy zewrzeć (zasilanie +5v),bez schematu trudno się domyśleć.4 punkty SMIN ozn.prawdopodobnie tylko punkty testowe itd.

Tak jak zając napisał, schemat na początku był, ale płytka się rozwinęła a schemat nie był już aktualizowany, więc trzeba będzie zrobić od nowa. Chociaż myślę, że uzupełnienie instrukcji którą zając przygotował będzie wystarczające do zmontowania płytki.

Złącze simIN jest na przyszłość. Może uda się je wykorzystać do podpięcia modułu z wejściami (przyciski, enkodery itp.).

Wracam do LCD miałem oba typy z wyprowadzeniami w jednym rzędzie oraz w dwóch rzędach.Mnie interesuje kolejność wyprowadzeń sygnałów na LCD 1 z lewej strony oraz LCD 1 z prawej strony.Muszę zrobić płytę przejściową ponieważ mam LCD z wyprowadzeniami w jednym rzędzie.

Złącza wyświetlaczy są standardowe. Są dwie pary złącz, bo każde złącze posiada swoje odbicie lustrzane. Można to zauważyć na oznaczeniach pinów. Po lewej stronie na PCB jest złącze 1-2 a obok po prawej jest 2-1 czy odwrotna wtyczka. Sygnały są rozłożone zgodnie z tym obrazkiem:

Uploaded with ImageShack.us

Przy czym piny D0-D3 nie są używane.

Następna sprawa dotyczy ISP.Mam adapter do programowania MJoya z LPT.Chcę wykorzystać ten sam sznur do programowania ATiny 2313 zmieniając numerację od strony uP.
W MJoyu jest
1-MOSI
3-GND
5-Reset
7-SCLK
9-MISO
 Na schemacie montażowym SimOUT jest
1-Reset
2-sclk
3-DO
4-DI
5-GND
Pytanie czy MOSI odpowiada DI a MISO DO?

Sygnały są rozłożone identycznie jak w MJoy'u więc nie ma potrzeby zamiany pinów we wtyczce. Mowa oczywiście o wtyczce 5-pinowej jak w oryginalnym MJoy'u.

Sądzę,że jestem pierwszym uruchamiającym SimOUT oprócz Zajaca,dlatego te pytania.Później będzie rutyna tak jak w przypadku MJoya.

Tak. Pewnie masz rację, że ten schemat by się przydał. Jednak po to jest gotowa płytka aby wlutować elementy i uruchomić, bez przejmowania się połączenia.

Zając wspomniał wcześniej o lutowaniu gniazd do wyświetlaczy, trzeba uważać. Obok kilku otworów idą ścieżki na których nie ma nałożonej warstwy ochronnej więc jeśli cyna się rozleje to może być zwarcie, więc trzeba uważać przy lutowaniu.

« Odpowiedź #25 dnia: Czerwca 21, 2010, 21:33:24 »
Dzięki za wyjaśnienia mam nadzieję,że jutro rozpocznę testy.

« Odpowiedź #26 dnia: Czerwca 21, 2010, 21:43:57 »
Złącza wyświetlaczy są standardowe. Są dwie pary złącz, bo każde złącze posiada swoje odbicie lustrzane. Można to zauważyć na oznaczeniach pinów. Po lewej stronie na PCB jest złącze 1-2 a obok po prawej jest 2-1 czy odwrotna wtyczka. Sygnały są rozłożone zgodnie z tym obrazkiem:

Warto zwrócić uwagę, że są róże podłączenia na 15 i 16 pinie. Mam kilka takich które +"A" mają na 16 pinie.

« Odpowiedź #27 dnia: Czerwca 22, 2010, 09:48:07 »
Trywialne pytanie.Chcę zaprogramować kość dla LCD.Mam do wyboru pliki hex LCD_v1_001 do 010,który wybrać?
Chcę sterować LCD 1 domyślam się,że realizuje to IC2?Mogę prosić o potwierdzenie.

« Odpowiedź #28 dnia: Czerwca 22, 2010, 10:25:49 »
Ostatnia liczba w nazwie pliku ze wsadem to ID urządzenia używany w DK, szczegóły są w pliku opisującym wsady.

Można wgrać ten sam wsad (to samo ID) do dwóch uC ale będą one robić dokładnie to samo bo obydwa zareagują na rozkaz wysłany z konkretnym ID. Dlatego tych wsadów jest tyle, żeby można było spokojnie wgrać wsady z różnym ID na całej płytce.

« Odpowiedź #29 dnia: Czerwca 22, 2010, 13:36:05 »
Dzięki za wyjaśnienia.Już zaprogramowałem kość.Na zdjęciu widać fragment karty odpowiedzialny za sterowanie LCD.Teraz muszę zrobić przejście na wyświetlacz.

Przy okazji numeracja ISP w MJoyu oraz SimOut
MJoy        SimOut    ozn.
pin5         pin17       MOSI
pin9         pin1         Reset
pin8         pin19       SCLK
pin7         pin18       MISO

Wprowadziłem numerację pinów na uP ponieważ numeracja wyprowadzeń na łączówkach ISP w MJoyu oraz SimOut może się różnić tak jak w moim przypadku.Jest jeszcze jedno połączenie GND związane z zasilaniem.
Po zrobieniu przejściówki dla LCD uruchomię nowy moduł w KD sterujący LCD.Będę informował o wynikach.