Witam,
jestem po wstępnych testach SimOut i chciałbym podzielić się moimi uwagami.Po pierwsze ta karta jest dobrym uzupełnieniem MJoya i razem są konkurencją dla kart OpenCockpits.SimOut jest w przybliżeniu równoważny 3 kartą z OC tzn.karcie Master oraz dwóm kartą Display II.Nie ma wejść,ale to uzupełnia MJoy.Porównując ceny to można stwierdzić,że SimOut jest znacznie tańszym rozwiązaniem.Jeśli ktoś ma cierpliwość do liczenia to może to dokładnie wyliczyć.
Teraz kilka uwag do SimOut.Nie mam zastrzeżeń do projektu koncepcji oraz projektu pcb.Jest bardzo trudno zrobić pcb dla wersji druku jednostronnego,dlatego jedną z metod jest projektowanie pcb dla wersji dwustronnej ale z założeniem,że druga strona płyty ma minimalną liczbę połączeń.Robi się projekt w ten sposób,że maksimum połączeń jest na jednej stronie a na drugiej minimum.Druk na stronie z minimum połączeń zastępuje się mostkami.Tutaj mamy tylko 3 mostki,dlatego niektóre ścieżki są dosyć długie,ponieważ trudno je projektować tylko na jednej stronie druku.
Mostki przy LCD1 oraz LCD2 lepiej umieścić po stronie druku,ponieważ nie będą przeszkadzać (mechanicznie) przy montażu złącz dla LCD.
Rezystory R6-R35 tak umieścić na druku aby nie przeszkadzały przy montażu złącz pod 7segLED (nie jest to problemem).
Złącza pod LED montować na przemian wannowe 10pin oraz listwę kołową (przyciętą z 2x40pin).Złącza wannowe nie można umieścić obok siebie.
Co do instrukcji testowania SimOut to pomyślę.Może zrobię krótki opis z zdjęciami i umieszczę na stronie EGHI.Można to zrobić na stronie Zająca.
Jeszcze jedna uwaga praktyczna.Po zaprogramowaniu kości radzę nalepić na scalaku naklejkę z opisem np.LCD 010 lub LED 021 itd.Ważny jest opis oraz adres ID.Po korekcji programu użytkownik będzie musiał tylko wpisać w konfiguracji ID,nie będzie problemów,które ja napotkałem.
Zając zrobił bardzo czytelną dokumentację.Mam tylko jedną uwagę aby zaznaczyć,że opisane komunikaty są tylko jako ciekawostka i nie są potrzebne do uruchamiania karty.Nadmiar informacji czasem odstrasza.
Mam zamiar obsadzić wszystkie złącza dla LED i sprawdzić ich adresowanie.Następnie uruchomię 7segLED,ale tylko pozycje IC11.Pozostałe pozycje obsadzę w miarę moich potrzeb.
Na koniec uwaga ogólna.Mając MJoya oraz SimOut można tanim kosztem zrealizować sterowanie uproszczonego kokpitu.System można oczywiście rozbudować w miarę potrzeb.Gratulacje dla kolegów Codeking oraz Zająca.