Autor Wątek: Zamówienia na płytkę drukowaną "SimOUT XL"  (Przeczytany 19549 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Zamówienia na płytkę drukowaną "SimOUT XL"
« Odpowiedź #60 dnia: Czerwca 25, 2010, 21:37:46 »
OK, powoli wychodzimy na prostą :) To na którym LCD będziesz wyświetlał tekst zależy od tego jak zdefiniujesz obszar tekstowy. Możesz zdefiniować obszar składający się np. tylko z 3 znaków (minimum 1) na pierwszym wyświetlaczu i kolejny obszar na drugim wyświetlaczu. Obszary są reprezentowane jako zmienne i można je dowolnie wykorzystywać w skryptach. Identyfikator obszaru nie ma nic wspólnego z urządzeniem, jest tylko dla Ciebie i dla zmiennej w skrypcie.

Dzisiaj udało mi się zrobić schemat do LED/7SEG

Uploaded with ImageShack.us

« Odpowiedź #61 dnia: Czerwca 26, 2010, 10:15:41 »
To na którym LCD będziesz wyświetlał tekst zależy od tego jak zdefiniujesz obszar tekstowy.
To się prawda.Trochę mnie pomieszał opis.Teraz się tym nie przejmuję,jeśli program proponuje dla ID uP np.010 ozn drugiego LCD lcd_01_002 to tak zostawiam.Chociaż logiczniej byłoby:
dla LCD1 np.lcd_01_010_1
dla LCD2 np.lcd_01_010_2
gdzie 01 jest wersją,010 ID uP a 1,2 ozn.LCD.
Zrobilem testy pisania tekstu dla dwóch LCD definiując różnie długość pół tekstowych i działa to w ten sposób,że zawsze jest pisany tekst na LCD1 a następnie w LCD2.Nie ma takiej możliwości,że piszemy tekst w LCD2 z pominięciem LCD1 jeśli będzie zdefiniowany obszar dla LCD1.Z punktu widzenia pisania skryptu to nie ma znaczenia (tak myślę),ponieważ definiujemy fragmenty obszaru tekstowego jako zmienne i nimi się posługujemy.Jeśli coś pomieszałem to proszę o sprostowanie.
Chcę teraz sprawdzić mój stary skrypt na LPT dla Falcona sterujący LCD.Poprosiłem codeking o pomoc,ponieważ już zapomniałem jak się pisze skrypty w DK.
Dzisiaj rozpocznę testy SimOut pod kątem sterowania LED.O wynikach napiszę.
Codeking dziękuję za schemat,ułatwi uruchamianie.

« Odpowiedź #62 dnia: Czerwca 26, 2010, 10:44:19 »
To się prawda.Trochę mnie pomieszał opis.Teraz się tym nie przejmuję,jeśli program proponuje dla ID uP np.010 ozn drugiego LCD lcd_01_002 to tak zostawiam.Chociaż logiczniej byłoby:
dla LCD1 np.lcd_01_010_1
dla LCD2 np.lcd_01_010_2
gdzie 01 jest wersją,010 ID uP a 1,2 ozn.LCD.

Tak zrobię ale bez wersji wsadu bo ona nie ma w tym momencie znaczenia i myślę, że nie będzie się często zmieniać (o ile się zmieni).

Zrobilem testy pisania tekstu dla dwóch LCD definiując różnie długość pół tekstowych i działa to w ten sposób,że zawsze jest pisany tekst na LCD1 a następnie w LCD2.Nie ma takiej możliwości,że piszemy tekst w LCD2 z pominięciem LCD1 jeśli będzie zdefiniowany obszar dla LCD1. Z punktu widzenia pisania skryptu to nie ma znaczenia (tak myślę),ponieważ definiujemy fragmenty obszaru tekstowego jako zmienne i nimi się posługujemy.Jeśli coś pomieszałem to proszę o sprostowanie.

Nie do końca rozumiem. Jeśli chcemy pisać tylko na LCD1 to definiujemy obszar na LCD1, jeśli na LCD2 to definiujemy na LCD2. Jeśli na obydwu to robimy obszar na LCD1 i LCD2. Obszarów można tworzyć dowolną ilość, o dowolnych długościach i obejmujących dowolne dostępne LCD.

« Odpowiedź #63 dnia: Czerwca 26, 2010, 15:38:10 »
Witam,nie wiem o czego rozpocząć.Wgrałem pliki od codeking blokujące edycję,wgrałem skrypt pod SimOut i uruchomiłem w Falconie.Jak widać na zdjęciu wszystko działa poprawnie

Uploaded with ImageShack.us

Jest jeden warunek.W moich testach działa to poprawnie jeśli wybiorę jeden LCD i zdefiniuję linię pierwszą 16 znaków oraz drugą 16 znaków.
Jeśli zdefiniuję dwa LCD to mam efekt tak jak na zdjęciu.

Na kolejnych zdjęciach są pokazane ustawienia w konfiguracji.

Reasumując jestem zadowolony ponieważ PFL w Falconie działa.Jedyny problem to jak zastosować drugi LCD tak aby pracowały niezależnie.Prawdopodobnie to będzie działać poprawnie mam na myśli oba LCD,ale trzeba odpowiednio ustawić konfigurację.
Mam prośbę do codeking.Jeśli możesz metodą łopatologiczną powiedzieć jak zrobić konfig dla dwóch LCD tak aby można było pisać teksty niezależnie zarówno w LCD1 jak i LCD2 z możliwością wyboru wiersza.Ja tego nie potrafię zrobić.Albo mam komunikat,że jest już zdefiniowane albo komunikat wchodzi na oba LCD co widać na załączonych obrazkach.
Dzisiaj już nie dam rady sprawdzić LED,może jutro.

« Odpowiedź #64 dnia: Czerwca 26, 2010, 16:53:47 »
Ze zrzutów wynika, że obszar L0 ma długość 32 znaków a na pierwszym wyświetlaczu wybranych jest tylko 16 więc pozostałe 16 jest wybrane na drugim LCD i dlatego tekst dłuższy niż 16 znaków przechodzi na drugi wyświetlacz. Edytuj ten obszar, wybierz wyświetlacz drugi i usuń znaki z tego wyświetlacza (klik prawym klawiszem myszy na znak na wyświetlaczu).

« Odpowiedź #65 dnia: Czerwca 26, 2010, 18:27:53 »
OK zrobię jak radzisz.Najpierw kilka pytań związanych z LED.Podłączyłem 8 LED do gniazda ozn.1-8.W konfiguracji napisałem ID 21 tak jak jest zaprogramowana kość.Co dalej?Mam Ledy ozn.Led_021_001 do 008.W teście mogę zaznaczyć v dla każdej diody,ale nie widzę efektu świecenia.Jeśli zrobię identyfikację to zapalaja się 2 diody COL2 oraz COL3 wg.schematu.Pytanie jak konfigurować oraz jak testować?

« Odpowiedź #66 dnia: Czerwca 26, 2010, 18:51:13 »
Dzięki codeking miałeś rację,teraz działa prawidłowo.Zastanawiam się jak napisać wyjaśnienie na forum tak aby koledzy uruchamiający LCD w SimOut nie popełnili tego samego błędu.Kluczem do sukcesu jest prawidłowe zdefiniowanie obszaru tekstowego.
Tak myślę,że na stronie Zajca przydałaby się instrukcja objaśniająca testowanie SimOut.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 26, 2010, 18:56:48 wysłana przez vito_zm »

« Odpowiedź #67 dnia: Czerwca 26, 2010, 19:14:39 »
Wgrałeś wersję 2 wsadów (LED_v2_021.hex) ?

Spróbuj w oknie testowym włączać diody z zakresu 33-40 - być może, że wkradł się błąd i odwróciła się numeracja diod.

Instrukcję jak najbardziej trzeba napisać tylko ciężko się do tego zabrać, może znajdą się osoby chętne do pomocy. Jednak wcześniej trzeba dobrze przetestować płytkę i moduł.

« Odpowiedź #68 dnia: Czerwca 26, 2010, 20:27:17 »
Sprawa się wyjaśniła.Diody 1 do 8 można załączać i wyłączać jeśli zadeklarujemy 40 diod.Kolejność jest prawidłowa.Jeśli zadeklarujemy tylko 8 diod to nie można ich zapalać ani gasić.

« Odpowiedź #69 dnia: Czerwca 26, 2010, 22:01:51 »
OK, dla diod właśnie kolejność używana przez program jest odwrotna (ze względu na płytkę simOUT XL) i dlatego diody nie były zapalane przy ustawionej ilości 8. Przy 40 działa. W takim razie zablokuję ilość na 40 bo simOUT dokładnie tyle obsługuje.

« Odpowiedź #70 dnia: Czerwca 27, 2010, 11:03:57 »
Witam,
jestem po wstępnych testach SimOut i chciałbym podzielić się moimi uwagami.Po pierwsze ta karta jest dobrym uzupełnieniem MJoya i razem są konkurencją dla kart OpenCockpits.SimOut jest w przybliżeniu równoważny 3 kartą z OC tzn.karcie Master oraz dwóm kartą Display II.Nie ma wejść,ale to uzupełnia MJoy.Porównując ceny to można stwierdzić,że SimOut jest znacznie tańszym rozwiązaniem.Jeśli ktoś ma cierpliwość do liczenia to może to dokładnie wyliczyć.
Teraz kilka uwag do SimOut.Nie mam zastrzeżeń do projektu koncepcji oraz projektu pcb.Jest bardzo trudno zrobić pcb dla wersji druku jednostronnego,dlatego jedną z metod jest projektowanie pcb dla wersji dwustronnej ale z założeniem,że druga strona płyty ma minimalną liczbę połączeń.Robi się projekt w ten sposób,że maksimum połączeń jest na jednej stronie a na drugiej minimum.Druk na stronie z minimum połączeń zastępuje się mostkami.Tutaj mamy tylko 3 mostki,dlatego niektóre ścieżki są dosyć długie,ponieważ trudno je projektować tylko na jednej stronie druku.
Mostki przy LCD1 oraz LCD2 lepiej umieścić po stronie druku,ponieważ nie będą przeszkadzać (mechanicznie) przy montażu złącz dla LCD.
Rezystory R6-R35 tak umieścić na druku aby nie przeszkadzały przy montażu złącz pod 7segLED (nie jest to problemem).
Złącza pod LED montować na przemian wannowe 10pin oraz listwę kołową (przyciętą z 2x40pin).Złącza wannowe nie można umieścić obok siebie.
Co do instrukcji testowania SimOut to pomyślę.Może zrobię krótki opis z zdjęciami i umieszczę na stronie EGHI.Można to zrobić na stronie Zająca.
Jeszcze jedna uwaga praktyczna.Po zaprogramowaniu kości radzę nalepić na scalaku naklejkę z opisem np.LCD 010 lub LED 021 itd.Ważny jest opis oraz adres ID.Po korekcji programu użytkownik będzie musiał tylko wpisać w konfiguracji ID,nie będzie problemów,które ja napotkałem.
Zając zrobił bardzo czytelną dokumentację.Mam tylko jedną uwagę aby zaznaczyć,że opisane komunikaty są tylko jako ciekawostka i nie są potrzebne do uruchamiania karty.Nadmiar informacji czasem odstrasza.
Mam zamiar obsadzić wszystkie złącza dla LED i sprawdzić ich adresowanie.Następnie uruchomię 7segLED,ale tylko pozycje IC11.Pozostałe pozycje obsadzę w miarę moich potrzeb.
Na koniec uwaga ogólna.Mając MJoya oraz SimOut można tanim kosztem zrealizować sterowanie uproszczonego kokpitu.System można oczywiście rozbudować w miarę potrzeb.Gratulacje dla kolegów Codeking oraz Zająca.

« Odpowiedź #71 dnia: Czerwca 27, 2010, 12:18:13 »
Zgadzam się z tym co napisałeś, simOUT miał być (jest) uzupełnieniem dla MJoy'a. Planowane jest także simIN czyli obsługa wejść.

Jeśli chodzi o płytkę, Zając wyliczył, że jednostronna jest znacznie tańsza niż dwustronna a wielkość płytki nie będzie różniła się na tyle aby opłacało się dopłacać. Za tą płytkę dla Zająca należą się gratulacje, upchał wszystko i właściwie nie ma miejsca na kolejny moduł więc płytka dwustronna naprawdę byłaby tylko minimalnie mniejsza.

vito_zm - gratulacje za uruchomienie płytki, na razie jesteś trzecią osobą, która to uczyniła (poza Zającem i mną). Czekamy na kolejnych śmiałków. Przy okazji wykryłeś parę rzeczy do poprawy za co kolejne dzięki.

Oznaczanie identyfikatorami uC nie jest takie ważne, po to powstała funkcja identyfikacji. Dla uC sterujących LED/7-SEG identyfikacja w wersji 2 wsadów trochę się zmieniła tzn. gdy podepnie się wyświetlacze 7-SEG to na wyświetlaczach 3, 4 i 5 będzie wyświetlony ID w formacie YYY np. 021. Dwa pierwsze wyświetlacze to będą wyświetlały ID w sposób binarny i trzeba to ręcznie przeliczać. Wyświetlacze LCD mają możliwość przyjaznego wyświetlenia swojego ID więc nie ma problemu przeliczania itd.

« Odpowiedź #72 dnia: Czerwca 27, 2010, 18:17:21 »
Gratulacje należą się Tobie i Zającowi,że zrobiliście ten projekt i że jest dostępny.Co do płytki jednostronnej to się z Tobą zgadzam.Mnie chodziło raczej o metodę projektowania płyty jednostronnej.Projektuje się płytę dwustronną (pozornie) po to tylko,aby ułatwić projektowanie pcb.Jedną stronę tej płyty zastępujemy mostkami.Oczywiście projektujemy tak aby na jednej stronie tej właściwej było dużo ścieżek a na tej drugiej "z mostkami" mało.Jest to technika,którą niektórzy stosują.
Co do oznaczeń scalaków to się temu przyjrzę przy uruchamianiu modułu 7segLED.

« Odpowiedź #73 dnia: Czerwca 27, 2010, 20:08:39 »
Witam

Co do płytki jednostronnej to się z Tobą zgadzam.Mnie chodziło raczej o metodę projektowania płyty jednostronnej.Projektuje się płytę dwustronną (pozornie) po to tylko,aby ułatwić projektowanie pcb.Jedną stronę tej płyty zastępujemy mostkami.Oczywiście projektujemy tak aby na jednej stronie tej właściwej było dużo ścieżek a na tej drugiej "z mostkami" mało.Jest to technika,którą niektórzy stosują.

Ja robiłem trochę inaczej. Od początku traktowałem ją jako jednostronną, a tam gdzie już nie był możliwości robiłem mostki, dzięki temu jest ich bardzo mało.

Mostki przy LCD1 oraz LCD2 lepiej umieścić po stronie druku,ponieważ nie będą przeszkadzać (mechanicznie) przy montażu złącz dla LCD.

Można i tak. Ja przewidziałem te mostki w takich miejscach aby przebiegały wzdłuż np złącz /które są obudowane plastikiem/, dzięki temu nie ma możliwości aby nastąpiło przypadkowe zwarcie np do nóżki jakiegoś elementu, oczywiście stosując listwy dwurzędowe a nie złącza wannowe bo wtedy będzie dla nich trochę mało miejsca.

Złącza pod LED montować na przemian wannowe 10pin oraz listwę kołową (przyciętą z 2x40pin).Złącza wannowe nie można umieścić obok siebie.

I tu się zgadzam jest tam trochę mało miejsca, lecz zwiększenie odległości między złączami akurat w tym miejscu pociągnęło by za sobą powiększenie całej płytki i co za tym idzie kosztów, ale mam nadzieje, że dzięki podpowiedzi vito_zm, każdy da sobie radę.

pozdrawiam Zając
Zapraszam na stronę projektu www.simproject.zajac.waw.pl

« Odpowiedź #74 dnia: Czerwca 27, 2010, 21:46:51 »
Druk jest zrobiony perfekcyjnie,moje gratulacje Zając.Ponieważ zastosowałem dla LCD złącza wannowe to zrobiłem mostki od strony lutowań,ale z odpowiedniego przewodu w izolacji tak aby nie było zwarć na druku.W projekcie jest parę spraw zrobionych bardzo dobrze co świadczy o dużej praktyce kolegów.To wychodzi dopiero w momencie uruchamiania płyty.Bardzo mi się podoba sterowanie LED,jest zrobione lepiej niż w OC.