Autor Wątek: Zamówienia na płytkę drukowaną "SimOUT XL"  (Przeczytany 19508 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Zamówienia na płytkę drukowaną "SimOUT XL"
« Odpowiedź #75 dnia: Czerwca 28, 2010, 15:48:28 »
Wykonałem kolejne testy.Sprawdzilem wszystkie wyjścia LED i numeracja jest prawidłowa.Następny wniosek nie można lutować złącz wannowych i kołowych na przemian.Nie wchodzi sznur połączeniowy.Muszą być gniazda kołkowe.Mam nadzieję,że taśmy połączeniowe 2x5 zakończone złączem wannowym zmieszczą się obok siebie.
Podobnie jest z złączami pod 7segLED.Tutaj jest problem lutowania rezystorów.Musiałem wy lutować 5 rezystorów (zbyt duża wartość) i miałem problem.
Kolejny problem to pojawiające się od czasu do czasu komunikaty,jest na załączonym zdjęciu.

Ostatnia sprawa to test 7segLED.Ja używam na codzień z wspólną katodą,ale znalazłem stare z wspólną anodą ozn.CQVP31.Podłączyłem do karty i rozpocząłem testy.Przy identyfikacji zapaliły się 8.Mam tylko 2 wyświetlacze 7segLED.Bardzo słabo świecą.Wymieniłem rezystory z 300om na 100om,niewiele się zmieniło.Jest opcja testu pojedynczych wyświetlaczy.U mnie nie działa lub nie widzę świecenia.W związku z czym pytania.
Jakie użyć wyświetlacze aby była pewność,że są o.k.Jakie wartości rezystorów.Jak testować pojedyncze wyświetlacze.
Przy okazji wg .schematu montażowego dla złącza port1 są połączenia:
pin1 R10 pin9 uP (ROW4 wg.schematu ideowego)
pin2 R9 pin 8 uP (ROW3)
pin3 R8 pin 7 uP (ROW2)
pin4 R7 pin 6 uP (ROW1)
pin5 R6 pin 11 uP (ROW5)
czy tak ma być?
pozdrawiam
vito_zm

« Odpowiedź #76 dnia: Czerwca 28, 2010, 18:24:08 »
Sprostowanie.Przy identyfikacji 7segLED nie ma 8 tylko jakieś zapalone 3 segmenty,które nie tworzą cyfry.

« Odpowiedź #77 dnia: Czerwca 28, 2010, 18:38:18 »
Wyświetlacze/diody są multipleksowane, w jednym momencie może się świecić max. 5 tych samych segmentów na wszystkich wyświetlaczach. Stąd może wynikać słabe świecenie. Jeśli jednak diody LED świecą u Ciebie dobrze to nie powinno być żadnego problemu. Diody wymagają zwykle większego prądu niż wyświetlacze 7-seg. Możesz spróbować dać mniejsze rezystory (82R). Znaczenie ma jeszcze zasilacz, ja stosuję zasilacz od PC więc mam 12A na 5V. Zając stosuje zasilacz chyba 2A na 5V - wyświetlacze świecą u niego dobrze (nie świecą super w dzień ale w nocy przynajmniej nie rażą).

Identyfikacja powinna zapalić na dwóch pierwszych wyświetlaczach (złącza 1-2) zakodowane ID (napisz dokładnie które segmenty są zapalone), natomiast na pozostałych trzeb powinien być wyświetlony prawdziwy ID.

Testowanie tak jak wyświetlacze, w oknie testowym można wpisywać wartość dla każdego wyświetlacza 7-seg z osobna. W oknie konfiguracyjnym jest możliwość utworzenia obszaru wyświetlaczy 7-seg (prawy przycisk myszy na dolnej tabeli na zakładce z wyświetlaczami 7-seg). Można wtedy wpisać całą liczbę i ona zostanie rozbita na poszczególne wyświetlacze.

Piny napisałeś poprawnie, tak właśnie powinny być połączone.

Odnośnie tego błędu, który czasem się pojawia. Gdy następnym razem wyskoczy to okienko - kliknij Szczegóły i prześlij mi zawartość okienka które się pojawi.

Jeszcze przyszło mi coś do głowy: jeśli wyświetlacze słabo świecą, sprawdź czy uC się nie grzeje, może jest jakieś zwarcie przy lutach rezystorów lub gniazda.

« Odpowiedź #78 dnia: Czerwca 28, 2010, 19:35:10 »
Następny wniosek nie można lutować złącz wannowych i kołowych na przemian.Nie wchodzi sznur połączeniowy.Muszą być gniazda kołkowe.Mam nadzieję,że taśmy połączeniowe 2x5 zakończone złączem wannowym zmieszczą się obok siebie.
Podobnie jest z złączami pod 7segLED.Tutaj jest problem lutowania rezystorów.Musiałem wy lutować 5 rezystorów (zbyt duża wartość) i miałem problem.

dokładnie - w całej płytce przewidziałem zastosowanie dla gniazd kołkowych - przykład na mojej płytki jak to polutowałem / złącza dla wyświetlaczy LCD, diod LED i wyświetlaczy 7-segmentowych /.

Uploaded with ImageShack.us

W przypadku zastosowania takich złącz nie ma problemu z kabelkami / nawet dla diod LED - wchodzą złącza zaciskane na taśmę, trochę na ścisk ale dają radę /. Na pierwszym zdjęciu widać także jak jest poprowadzony mostek między dwoma złączami, które go chronią przed przypadkowym zwarciem o jakiś inny element.
Co do wartości rezystorów to u siebie zastosowałem do 7-segment 100R a do diod LED 150R i jest ok, ale jak pisał codeking można te wartości dobrać pod swoje potrzeby.

pozdrawiam Zając
Zapraszam na stronę projektu www.simproject.zajac.waw.pl

« Odpowiedź #79 dnia: Czerwca 29, 2010, 08:04:40 »
Jest pewna niejasność związana z załączonym schematem ideowym.Skutek jest taki,że nie wiadomo jak liczyć numeracją kolejnych wyświetlaczy 7segLED.Projekt jest tak pomyślany,że program dla LED oraz 7segLED jest taki sam (to jest mój domysł).W jednym i drugim przypadku mamy do sterowania 40 LED.
Załączony schemat może sugerować schemat ideowy tylko modułu 7segLED.Jeśli tak to dlaczego jest na nim rez.R5,który dotyczy modułu sterowania LED.
Z schematu montażowego mamy następujące połączenia.
Port 1
pin1 R10 pin9 uP  wyświetlacz 7segLED ??
pin2 R9 pin 8 uP  wyświetlacz 7segLED ??
pin3 R8 pin 7 uP  wyświetlacz 7segLED ??
pin4 R7 pin 6 uP  wyświetlacz 7segLED ??
pin5 R6 pin 11 uP  wyświetlacz 7segLED ??

Złącza LED
rez.R5  pin11 uP grupa LED 1-8
rez.R4  pin6  uP grupa LED  9-16
rez.R3  pin7  uP grupa LED 17-24
rez.R2  pin8  uP grupa LED 25-32
rez.R1  pin9  uP grupa LED 33-40
Celowo nie używam ozn.ROW 1-5,ponieważ może to wprowadzić w błąd.
Połączyłem wyjście ozn.1,2 z portu1 7seg do anod moich dwóch wyświetlaczy.Dla identyfikacji mam na pierwszym wyświetlaczu zapalone segmenty f,g,d na drugim f oraz d.Czy to jest dobrze czy źle nie wiem,ponieważ nie wiem jak liczyć kolejność 7segLED.
Dzisiaj kupię jeszcze jeden zestaw dla 7segLED oraz wyświetlacze z wspólną anodą i będę testował.Przesłałem na maila szczegóły związane z komunikatem błędu,który się czasem pojawia.

« Odpowiedź #80 dnia: Czerwca 29, 2010, 18:41:33 »
Witam,
jestem po kolejnych testach.LCD oraz LED już są uruchomione pozostały tylko 7segLED.Ponieważ miałem problemy kupiłem drugi zestaw dla sterowania portu 2.Dodatkowo kupiłem wyświetlacze z wspólną anodą.Pierwsze testy wypadły nienajlepiej.Wyświetlacze podłączone do portu1 świeciły słabo i były problemy z identyfikacją.Po zamianie uP i zaprogramowaniu kości wady portu1 zniknęły.Segmenty świecą dosyć jasno oraz jest identyfikacja na obu portach.
Co trzeba jeszcze zrobić.
Jest błąd w oznaczeniach na schemacie lub połączeniach kablowych.Zamiast 0 jest wyświetlane 5 zamiast 2 segmenty c,e,f,a zamiast 3 segmenty a,d,e,f itd.Identyfikacja jest wyświetlana na obu portach (mam tylko podłączone 4 wyświetlacze).Na wyświetlaczu 1 i 2 palą się segmenty f,g,d,na wyświetlaczu 3 jest wyświetlane 0 oraz na wyświetlaczu 4 jest 2.
W tym momencie mam pytanie co powinno być na portach.Na schemacie montażowym jest opis złącza od lewej strony A....na końcu dp.Na schemacie ideowym są numery pinów złącza i obok opis segmentów.Jest pewna niekonsekwencja pomiędzy obu opisami.Na montażowym numeracja jest liczona od prawej do lewej strony na ideowym odwrotnie.Dla mnie jest istotne źródło czyli piny uP.Czy mogę prosić o informację na jakich pinach uP są segmenty 7segLED.
Następna sprawa to oznaczenie anod.Ja przyjąłem,że pin1 na złączu portu  na schemacie  montażowym dotyczy anody pierwszego wyświetlacza i dalej kolejno.
Jak wygląda u mnie testowanie wyświetlaczy.Wpisuję cyfrę na poz.001.Gdy przechodzę na poz.002 to w tym momencie pokazuje się informacja na pierwszym wyświetlaczu itd.Wpisanie cyfry nie powoduje jej wyświetlenie.Dopiero przejście na kolejna pozycję powoduje wyświetlenie poprzedniej wartości.
Reasumując nie spodziewałem się tak dobrego (jasnego) świecenia wyświetlaczy 7segLED,jest to miła niespodzianka.Co do przekłamanych cyfr to jest to sprawa trywialna i myślę,że Codeking znajdzie przyczynę.Zastosowałem rezystory 100om.

« Odpowiedź #81 dnia: Czerwca 29, 2010, 19:19:35 »
Czy ten uC, który wymieniłeś jest sprawny ? To chyba kolejny uC, z którym miałeś problem (błędnie zaprogramowany?).

Oznaczenia na płytce mają pierwszeństwo, sprawdzę jeszcze schemat (może gdzieś zrobiłem błąd). Płytka ma pierwszeństwo bo jej nie da się zmienić, więc ewentualne poprawki będą w module simOUT lub we wsadach.

Jeśli na wyświetlaczu zapalone są segmenty f, g i d to ID wynosi 22. Na wyświetlaczu 3 i 4 masz "02", na piątym powinna być wyświetlana cyfra 2. Czyli 3 ostatnie wyświetlacze poprawnie wyświetlają ID - "022".

Numeracja segmentów na schemacie ideowym jest dwuznaczna bo nie określa kierunku montowania (układu ścieżek) dla gniazda 7-SEG. Wszystkie segmenty są sterowane portem B uC czyli dokładnie te piny pokazane na schemacie ideowym.

Anody wyświetlacze są oznaczone i dokładnie to oznaczają co piszesz. Anoda 1 to wyświetlacz 1, 2 to 2 itd. aż do 5.

W oknie testowania ważne jest naciśnięcie klawisza ENTER po wpisaniu wartości dla wyświetlacza. Gdy komórka wyjdzie z trybu edycji (zniknie z niej kursor) to wtedy wartość jest pobierana i wysyłana do wyświetlacza. Więc należy pamiętać o klawiszu ENTER.

Poprzestawiane segmenty (wyświetlanie innych cyfr niż wpisane w oknie testowym) to wynik mojej nieuwagi i skopiowaniu złego pliku konfiguracyjnego.

Można to poprawić ręcznie edytując plik simout.xml (w katalogu /modules).

Należy w nim odszukać taki fragment:
    <ledDisplaysDictionary default="0" dot="64">
        <dotChars>
            <char chr="." />
            <char chr="," />
        </dotChars>
        <char chr=" " value="0" />
        <char chr="0" value="252" />
        <char chr="1" value="96" />
        <char chr="2" value="218" />
        <char chr="3" value="242" />
        <char chr="4" value="102" />
        <char chr="5" value="182" />
        <char chr="6" value="190" />
        <char chr="7" value="224" />
        <char chr="8" value="254" />
        <char chr="9" value="246" />
    </ledDisplaysDictionary>

W atrybutach
<char chr="1" value="96" />
określa się jakie segmenty mają być zapalane dla danego znaku. I tak dla powyższego przykładu, dla cyfry 1 będą zapalane segmenty b i c (liczba 96). W powyższym kodzie wartości są poprawne, więc wystarczy w swoim pliku podmienić na te powyższe. W kolejnej udostępnionej wersji plik konfiguracyjny będzie już poprawny.

« Odpowiedź #82 dnia: Czerwca 30, 2010, 18:55:00 »
Wgrałem simout.XLM i zrobiłem testy.Efekt widać na załączonym zdjęciu.Do 7segLED mogę wpisywać cyfry 0-9.Działają LCD oraz LED.Jedynie przy identyfikacji wyświetla coś takiego jak na zdjęciu.
Błąd o którym wspomniałem pojawia się jeśli jesteśmy w drzewku pod RS232 np. LED i naciskamy okienko Edytuj.Można edytować na polu z prawej strony (naciskamy prawy klawisz myszy).

« Odpowiedź #83 dnia: Czerwca 30, 2010, 19:40:05 »
vito - gratulacje ! Sprawdziłeś działanie wszystkich elementów na simOUT XL.

Te dziwne znaczki na wyświetlaczach 7-SEG są prawidłowe, tym się nie przejmuj, po prostu identyfikacja dla diod LED i wyświetlaczy 7-SEG działa tak samo, więc 2 pierwsze wyświetlacze pokazują ją w formie LED a 3 kolejne już normalnie. Podepnij piąty i będziesz wiedział jaki ID ma uC do którego podpięte są te wyświetlacze. Stawiam na 22 :)

« Odpowiedź #84 dnia: Czerwca 30, 2010, 22:10:42 »
Czas na podsumowanie.Moim zdaniem jest to bardzo udany projekt.Łatwo go konfigurować oraz testować.Po napisaniu krótkiej instrukcji nie będzie problemów.Jestem mile zaskoczony jaskrawością świecenia 7seg-LED pomimo multipleksowania.Wyprowadzenia sygnałów są przemyślane i łatwe do rozprowadzenia.Łatwo programować uP podobnie jak MJoy.W połączeniu z MJoyem jest alternatywą dla innych projektów.Jeszcze raz gratuluję kolegą za projekt i udostępnienie go na forum.Teraz pozostaje pisanie skryptów,ale to już inna bajka.Ten temat pozostawiam na koniec lata.
Jeszcze jedna uwaga,projekt jest cenny ponieważ został zrealizowany i uchomiony.Dodatkową zaletą jest jego prostota.

« Odpowiedź #85 dnia: Lipca 01, 2010, 05:59:51 »
Witam,
jestem po testach SimOut i zastanawiam się jak go w moim przypadku wykorzystać .U mnie występują stosunkowo duże odległości pomiędzy panelami.W związku z czym będę stosował różne typy sterowników w zależności od sytuacji.Mam konkretne pytanie dotyczące DK lub HSC.Jeśli będzie taka sytuacja jak u EGHI,że będzie miał kartę Skalarki oraz SimOut lub tak jak w moim przypadku myślę o dwóch kartach SimOut jak będzie działać DK.Czy program jest przygotowany na taki przypadek?
Pytam dlatego,że rozpatruję zastosowanie 2 kart SimOut.Jest oczywiście możliwość rozbudowy tej karty,ale pytanie na jaką odległość można umieścić dodatkowy moduł (wyjście z MAX 232).Jeśli będą dwie karty to trzeba zadeklarować dwa porty RS232.Czy w DK jest przewidziana taka sytuacja?

« Odpowiedź #86 dnia: Lipca 01, 2010, 08:45:34 »
Tak, zarówno stare DK jak i nowe HSC może pracować na kilku różnych kartach jednocześnie.

W module simOUT możesz dodać kolejne interfejs RS232. Zaznaczasz główny węzeł i klikasz Dodaj...

RS232 powinien dać radę pracować na paru metrach bez żadnych problemów, można pomyśleć wtedy o jakimś lepszy przewodzie (ekranowany) zamiast taśmy. Nie powinno być problemów.

« Odpowiedź #87 dnia: Lipca 01, 2010, 11:12:14 »
Jest to dobra wiadomość.Jeszcze jeden pomysł.Można podpiąć kilka SimOut do jednego podstawowego z MAX 232.Można je wyposażyć w moduły potrzebne w danym fragmencie kokpitu.Przy założeniu,że nie będzie zakłóceń na odległości 2-3 m na przewodzie w ekranie.U mnie taka sytuacja wystąpi.Można oczywiście doposażyć w MAX 232 i mieć niezależny moduł,ale trzeba kupić konwerter USB-RS 232.

« Odpowiedź #88 dnia: Lipca 01, 2010, 18:04:14 »
W trakcie testów znalazłem błąd na sitodruku.Grupa LED ma ozn.16-24 powinno być 17-24.Nie jest to problemem.Można na rysunku montażowym to poprawić.

« Odpowiedź #89 dnia: Lipca 22, 2010, 10:44:05 »
Witam,
kupiłem przejściówkę USB - RS232
http://allegro.pl/show_item.php?item=1103501328
Dopiero dzisiaj próbowałem ją uruchomić i mam problem.Kreator urządzeń zainstalował drivery z CD i w menedżer urządzeń jest widziana jako Prolific USB-to-serial Comm Port (COM4).
W DK zmieniłem z COM1 na COM4.Połączenie działa,ale nie działa identyfikacja.Zmieniałem wejścia USB.Każda zmiana wejścia powodowała inny numer COM4-7.Zmiana wejść USB nie pomogła.DK ma możliwość wyboru COM1,3 oraz nowy związany z wejściem USB.
Pytanie co dalej mogę z tym zrobić.
Przy okazji mam pytanie.Włożenie konwertera w różne gniazda USB powoduje w menager urządzeń przypisanie do tych portów (USB) różnych numerów COM...Czy mogę to wykasować ikoną odinstaluj?