Autor Wątek: Zamówienia na płytkę drukowaną "SimOUT XL"  (Przeczytany 19452 razy)

Odp: Zamówienia na płytkę drukowaną "SimOUT XL"
« Odpowiedź #90 dnia: Lipca 22, 2010, 11:04:49 »
Spróbuj w ustawieniach portu COM zmienić parametry. W Menedżerze urządzeń kliknij prawym klawiszem myszy na tą przejściówkę (Prolific USB-to-serial Comm Port X) i z menu wybierz właściwości. W Zaawansowanych można również zmienić numer portu COM.

Na zrzucie poniżej są moje ustawienia na których działa simOUT XL.

Uploaded with ImageShack.us

« Odpowiedź #91 dnia: Lipca 22, 2010, 11:51:44 »
Zrobiłem jak radziłeś,bez zmian.Połączenie jest ale brak komunikacji.Dioda D3 nie miga co sugeruje,że nie idą komunikaty.

« Odpowiedź #92 dnia: Lipca 22, 2010, 14:50:02 »
Zrobiłem instalację HSC w nowym PC,gdzie nie mam RS232.Sytuacja analogiczna jak w starym PC.Mam połączenie,ale nie miga D3.Ustawiłem mniejszą szybkość transmisji,bez zmian.

« Odpowiedź #93 dnia: Lipca 22, 2010, 17:40:28 »
Posiadasz jakieś inne urządzenie podpinane pod RS232 żeby sprawdzić ?

« Odpowiedź #94 dnia: Lipca 22, 2010, 18:34:59 »
Nic nie przychodzi mi do głowy.Może zrobić pętlę nad z odb.Pytanie jakim programem to testować?

« Odpowiedź #95 dnia: Lipca 24, 2010, 10:17:53 »
Zgodnie z sugestią codeking uruchomiłem program z strony
http://sites.google.com/site/terminalbpp/
Mam połączony pin 2 z 3 na łączówce DB9 RS232.Ustawiłem parametry RS232,wysyłam z klawiatury znaki ASCII i nic się nie dzieje.
Pytanie czy dobrze testuję,czy trzeba jeszcze coś połączyć na DB9?Mam na myśli sygnały RTS,CTS oraz DTR.
« Ostatnia zmiana: Lipca 24, 2010, 10:24:53 wysłana przez vito_zm »

« Odpowiedź #96 dnia: Lipca 24, 2010, 10:22:08 »
Znalazłem taki dokument http://www.ep.com.pl/okablowanie/Okablowanie_RS232.pdf

Na stronie 3 jest napisane, które piny połączyć aby przetestować gniazdo.

« Odpowiedź #97 dnia: Lipca 24, 2010, 10:28:12 »
Dzięki za informację.Tak myślałem.Zaraz będę testował.

« Odpowiedź #98 dnia: Lipca 24, 2010, 11:04:04 »
Program działa jeśli zrobimy pętlę nad-odb na wyjściu RS232.
Jeśli zrobię to samo w konwerterze USB-RS232 to nie działa.Zrobiłem test na dwóch pc.Codeking czy u Ciebie pętla nad-odb na konwerterze działała?

« Odpowiedź #99 dnia: Lipca 24, 2010, 12:19:43 »
Tak, u mnie działa na przejściówce. Połączyłem tylko TX z RX. Płytka simOUT XL innych pinów nie używa.

Wygląda na to, że otrzymałeś niedziałającą przejściówkę - zwróć ją na wymianę.

« Odpowiedź #100 dnia: Lipca 24, 2010, 13:01:06 »
Tak, u mnie działa na przejściówce. Połączyłem tylko TX z RX. Płytka simOUT XL innych pinów nie używa.
Dla pewności,czy na przejściówce masz połączone tylko pin 2 z pin 3 (nad-odb) a pozostałe są niepołączone i to działa w wspomnianym programie dla testów RS232?
Zwrócić nie mogę ponieważ otworzyłem obudowę chcąc sprawdzić jakie układy są w środku.Mogę kupić u siebie w Poznaniu konwerter za około 40zł lub w Internecie.

« Odpowiedź #101 dnia: Lipca 24, 2010, 13:56:53 »
Tak, połączyłem tylko pin 2 z 3. W programie wybrałem port nie zmieniając innych ustawień. Połączyłem i po wysłaniu czegokolwiek to samo było odbierane.

Jeśli rozebrałeś to może widać tam jakieś zimne luty czy przerwy, bo skoro sterownik się instaluje, Windows widzi urządzenie to może da się to uruchomić.

« Odpowiedź #102 dnia: Lipca 26, 2010, 15:27:00 »
Kupiłem nowy konwerter o nazwie Manhattan za 45zł i ten działa bez problemowo.Gratulacje codeking za udany projekt.Teraz mogę spokojnie umieścić SimOUT w nowej konfiguracji mojej elektroniki dla nowego kokpitu.O szczegółach napiszę w innym wątku.

« Odpowiedź #103 dnia: Lipca 29, 2010, 09:21:52 »
Witam,kolejna faza aplikacji SimOUT w symulatorze Falcon.

Uploaded with ImageShack.us
Na zdjęciu widać dwa systemy:karty OC z lewej strony oraz SimOUT z prawej.Będę teraz pisał skrypt dla SimOUT,który będzie sterował LED w symulatorze Falcon.Skrypt pisany dla kart OC różni się od DK (HSC) między innymi adresami zmiennych.Będę próbował zidentyfikować te zmienne z SharedMemHeaders porównując działanie karty OC oraz SimOUT.Mogą być dodatkowe różnice wynikające z wersji Falcona AF lub OF.Prawdopodobnie nie obejdzie się bez pomocy forum viperpits.Wyniki testów będę przedstawiał w innym wątku.

« Odpowiedź #104 dnia: Października 15, 2010, 09:15:41 »
Przed momentem wysłałem zapytanie do vito - kto mógłby wykonać dla mnie moduł simout... Teraz doczytałem wątek i oficjalnie i publicznie przepraszam! Widzę, że póki co jedynie 3 osoby uruchomiły projekt. Teraz widzę ile to pracy, więc moja prośba była nie na miejscu... Na razie muszę się uporać z mjoyem :-)

nie mniej. Pozdrawiam i podziwiam