Autor Wątek: Następca Mjoy (Założenia konstrukcyjne)  (Przeczytany 68377 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Następca Mjoy (Założenia konstrukcyjne)
« Odpowiedź #90 dnia: Sierpnia 06, 2010, 10:09:39 »
IMHO odrobinę za wcześnie. PCB jak i rozkład pinów mogą ulec zmianie.

« Odpowiedź #91 dnia: Sierpnia 20, 2010, 08:01:47 »
Witam entuzjastów DMJoya.Dzięki uprzejmości Damosa mam możliwość testowania jego prototypów.Płytki robią wrażenie w porównaniu do starego MJoya.Testy są w fazie początkowej to jest zrozumiałe.Będę relacjonował postępy.Na początek stwierdzam,że DMJoy jest widziany w SVMapper oraz w kontrolerach gier.
W SVMapper controler jest widziany jako DMJoy 02 z 128 pozycjami.
W kontrolerach gier jest na pierwszej pozycji (to będzie można zmienić) i ma 6 osi.
Mam zainstalowany program do odczytu urządzeń USB podłączonych do PC.Jest tam widziany jako:
 bus-0/\\.\libusb0-0003--0x0101-0x0002     0101/0002
- Manufacturer : DAMOS
- Product      : DMJoy 02
- Serial Number: 1235
Wspomniany program jest bardzo przydatny.Można odczytać dane vendora oraz produktu (ID).Dla mnie możliwość ustawienia tych danych w DMJoyu zadecyduje czy będę mógł zostawić w moim projekcie jeden stary MJoy.Ten problem wynika z ograniczeń SVMappera,to tak przy okazji.
Mam nadzieję,że będę systematycznie informował o postępach w moich testach.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #92 dnia: Sierpnia 20, 2010, 08:30:07 »
Fakt, płyteczki pierwsza klasa, malutkie, jak ktoś się uprze to i w chwycie (sporego) joya zmieści. Nawet tak się zastanawiam czy może nie warto by było zrobić drugiej wersji - nisko profilowej, z wyrzuconym gniazdem USB-B, które jest największym komponentem na tej płytce i nie pozostawić po prostu 5 otworów, jak kto chce, albo na goldpiny, albo na bezpośrednie wlutowanie przewodu zakończonego wtyczką USB-A (mam tak na jednym z Mjoyów).

Opcjonalnie wręcz zrobić tak by druga płytka, o której dyskutowaliśmy - swoisty "key matrix" - miał własnie miejsce na port USB-B, jeżeli ktoś potrzebuje.

U siebie kontempluję wrzucenie DMjoya do chwytu mojego Suncoma (zmieści się po wyrzuceniu gniazda USB-B).

« Odpowiedź #93 dnia: Sierpnia 20, 2010, 09:25:43 »
Można wrzucić mniejsze gniazdo USB - bodaj USB-A. Oddalanie gniazda i przedłużanie drutów między uC a gniazdem nie jest zalecane.

« Odpowiedź #94 dnia: Sierpnia 21, 2010, 12:16:37 »
Dalsze testy wykonane z DMJoy.Zanim to opiszę chciałbym wyjaśnić parę spraw.Mikroprocesor pracuje w dwóch trybach.Tryb nazwijmy go aplikacyjny czyli ten,który będziemy stosować.W tym trybie nasz uP będzie np.DMjoy.Jest też tryb programowalny.W tym ostatnim trybie uP komunikuje się z programatorem w naszym przypadku z Flip.Chip ma zaszyty program do komunikacji z programatorem DFU Bootloader.Na temat tego programu można poczytać w internecie,ale nie jest to potrzebne do naszych celów.Aby przejść do trybu programowania wystarczy nacisnąć przycisk reset na płytce.Tyle wstępu,teraz konkrety.
1.Pobieramy z strony Damosa program libus-win32-devel-filter-1.2.0.0 i go instalujemy.
2.Powstała ścieżka LibUSB-Win32,gdzie jest program Test(Win)Program.Uruchamiamy ten program.Po uruchomieniu mamy wyświetlone wszystkie podłączone do PC urządzenia USB z parametrami.
Nasza mała płytka może być widziana albo jako DMJoy albo jako   ATm32U4DFU w zależności od tego czy nacisnęliśmy przycisk reset.
3.Instalujemy drivery dla DMJoy.Gdy włączymy pierwszy raz płytkę do PC i naciśniemy reset to uaktywni się kreator.W tym momencie postępujemy zgodnie z opisem w help programatora Flip.Jest to opisane szczegółowo w punkcie USB Driver Installation.Tutaj uwaga trzeba zainstalować programator Flip.Można go pobrać z internetu JRE-Flip-Instaler-3.4.1.Z instalacją nie ma problemu.
4.Teraz możemy przystąpić do programowania uP przy pomocy programatora Flip.
Damos napisał instrukcję opisującą szczegółowo jak programować,jest ona na jego stronie.
Testowałem DMJoy zgodnie z tą instrukcją.Jest ona napisana bardzo czytelnie i nie powinno być problemów.Porównując do PonyProg to jest nawet łatwiej programować w Flip.Jest kilka różnic.W Flip nie programujemy bitów specjalnych security bits.Jest to robione w programie Damosa.
Robiąc testy zapomniałem zapisać program Damosa na dysk i przy jednym z testów go wymazałem.Wniosek jest taki,że najpierw trzeba zapisać program źródłowy na dysku.
Gdy otrzymam następne programy opiszę ich działanie.

« Odpowiedź #95 dnia: Sierpnia 22, 2010, 12:45:28 »
Po wykonaniu testów z programatorem Flip chciałbym przedstawić kilka praktycznych rad.Programujemy uP dwoma plikami źródłowymi jeden dotyczy pamięci flash i ma rozszerzenie hex drugi pamięci eeprom i ma rozszerzenie eep.Dobrze jest założyć ścieżkę (folder) np.progDMJoy w ścieżce Atmel i tam umieszczać programy źródłowe hex i eep.
Ładując plik eep należy w okienku Files of type ustawić all files tak aby wpisać właściwy plik.Tutaj uwaga,jeśli wspomniane pliki otworzymy Notatnikiem to nie będą widoczne w dużym oknie Flip rozszerzenia hex oraz eep.
Postępujemy zgodnie z opisem na Damosa stronie.Można załadować pamięć flash na dwa sposoby (tak mnie się wydaje).Polecam załadowanie pliku hex przyciskiem Run w polu Operations Flow.Jeśli są zaznaczone okienka w tym polu to program wykonuje wymazanie,programowanie oraz weryfikację.
Drugi sposób polega na wyborze opcji Device,następnie Erase oraz Program.
Jeszcze jedna uwaga.Po zaprogramowaniu uP nie ma możliwości odczytu pamięci.Przy próbie odczytu pojawia się komunikat:Device protection is set.Z drugiej strony nie ma takiej potrzeby.
Myślę,że te moje uwagi ułatwią programowanie.

« Odpowiedź #96 dnia: Sierpnia 23, 2010, 15:31:15 »
Witam ponownie.Dzięki zaangażowaniu Damosa w projekt możliwe było wykonanie kolejnych testów.Damos napisał program do konfiguracji DMJoy.Można w tym programie konfigurować następujące parametry:vendor ID,product ID,serial number oraz device name.Dwa parametry są niedostępne:vendor name-DAMOS oraz version.To jest logiczne.
Program instalujemy w PC.Pełna jego nazwa:USB DMJoy configuration utility by Damos.Nazwa wyjaśnia jego funkcję.
Omówię krótko jego najważniejsze cechy.
1.Jedną z najważniejszych cech tego programu to zdalne programowe resetowanie.Nie musimy naciskać na przycisk chcąc zmienić program w uP np.upgrade.Wystarczy nacisnąc przycisk programowy start DFU i mamy połączenie z programatorem Flip.
2.Druga ważna cecha to wyświetlanie wszystkich urządzeń USB podłączonych do naszego PC.Są wyświetlane główne parametry tych urządzeń.Nie musimy włączać programu LibUSB-Win32 Test Program.
3.Mamy możliwość wpisania wspomnianych wcześniej parametrów.
4.Jest widoczny log opisujący wykonywanie kolejnych czynności w programie.
5.Działanie programu jest trywialne.Jeśli chcemy zmienić parametry DMJoy to wpisujemy dane w odpowiednie okienka,następnie wykonujemy Save changes oraz Restart i to wszystko.
6.Jeśli chcemy wgrać nowy program (upgrade) to wykonujemy start DFU.Następnie otwieramy programator Flip i ładujemy program do jego pamięci,wybieramy Run,ładujemy program do eeprom oraz Start Application i to wszystko.Punkt 6 jest opisany w poprzednim mailu.
Na załączonym obrazku widać platformę tego programu.

Wspomniałem wcześniej o możliwości wpisania ID vendora oraz ID produktu.Co to daje.W moim przypadku daje to możliwość stosowania jednego starego MJoy oraz SVMapper.Mając możliwość zmiany wspomnianych parametrów w DMJoy mogę go umieścić na końcu kolejki kontrolerów gier w Windows.U mnie będzie 5 kontrolerów widzianych w Windows oraz 4 widziane w SVMapper.Zrobiłem testy co widać na załączonych zdjęciach i wszystko jest o.k.
Chciałbym w tym momencie po raz kolejny podziękować Damosowi za jego projekt.

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 25, 2010, 07:18:36 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #97 dnia: Sierpnia 24, 2010, 19:36:25 »
Polecam stronę Damosa.Jest już na stronie opisany program USB DMJoy configuration utility by Damos.Ja pisałem o nim ogólnie Damos wyjaśnia bardziej szczegółowo posługując się zdjęciami.Jak zwykle jest to zrobione profesjonalnie moje gratulacje.

« Odpowiedź #98 dnia: Sierpnia 24, 2010, 19:44:35 »
Polecam stronę Damosa.
Panowie, jakiś link do tej strony podacie?  :001:

« Odpowiedź #99 dnia: Sierpnia 24, 2010, 20:30:25 »
Musiałem tam nieco porządku zaprowadzić.
Nie jestem webmasterem, więc strona wygląda, jak wygląda :) Top raczej moje pierwsze próby zrobienia strony WWW.
Proszę też nie komentować marnej jakości tłumaczenia  :003: Pomoc w tej materii chętnie przyjmę :) Wersję angielską zacząłem dorabiać po sugestiach vito_zm.

Oto link:
https://sites.google.com/site/damosmpds/home
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 24, 2010, 20:40:42 wysłana przez damos »

« Odpowiedź #100 dnia: Sierpnia 24, 2010, 21:54:55 »
Damos - pełen profesjonalizm, gdy w wątku była cisza, Wy (team) nie próżnowaliście :) Czekam na ostateczną wersję (z obsługą osi i enkoderów).

PS. O co chodzi z tym odliczaniem do przesyłki od Atmela ?

« Odpowiedź #101 dnia: Sierpnia 24, 2010, 22:07:59 »
Damos jest bardzo skromny.Moim zdaniem strona jest super i co najważniejsze będzie bardzo przydatna przy uruchamianiu kontrolerów.Cisza była pozorna,Damos poświęcił dużo wolnego czasu aby osiągnąć ten etap projektu.Nie chcę zapeszać,ale projekty są zrobione profesjonalnie.

« Odpowiedź #102 dnia: Sierpnia 24, 2010, 22:41:04 »
PS. O co chodzi z tym odliczaniem do przesyłki od Atmela ?
Obecnie nigdzie nie można kupić układów ATmega32U4. Podwykonawcy Atmela i innych producentów w czasie kryzysu zredukowali moce przerobowe (pozamykali fabryki lub zmniejszyli ilość linii produkcyjnych) i obecnie nie mogą wyprodukować odpowiedniej ilości układów aby zaspokoić popyt. Najbliższa dostawa z Atmela zawierająca te układy ma być bodaj w.. październiku? Odbiorcy widząc znikające w oczach stany magazynowe i daty najbliższej, planowanej dostawy w panice zaczęli kupować na zapas. W wyniku tego z rynku zniknęło wiele układów i nikt nie ma na stanie nawet 10 sztuk.
Ten countdown jest właśnie do najbliższej dostawy z Atmela, choć wartość dobrałem "na oko".

Wskutek braku układów w sklepach vito_zm ma jedną płytke z układem, Sundowner ma drugą a ja mam dwie. Nie przyszło mi do głowy kupować więcej układów, kiedy to robiłem (połowa 2009 ?) A teraz było już za późno.

« Odpowiedź #103 dnia: Sierpnia 26, 2010, 07:53:52 »
Umieściłem na stronie informacje o projektach Damosa oraz Codeking.
http://www.viperpits.org/smf/index.php?topic=4399.30
Mam wrażenie,że te informacje trochę zaskoczyły pitbuilderów na tamtym forum,ponieważ stosują rutynowo od lat znane rozwiązania firm,które kiedyś były na rynku oraz nowych które się pojawiły.Myślę,że po jakimś czasie dotrze do ich świadomości fakt,że są inne lepsze i tańsze rozwiązania.Ja będę propagował nasze projekty.Teraz kolej na prezentację naszego projektu gaugesów zrobionych na serwo.
Mój angielski nie jest najlepszy,proszę o wyrozumiałość.

« Odpowiedź #104 dnia: Sierpnia 26, 2010, 11:02:52 »
Protestuję ! ;)
DMKeys będzie obsługiwać 169 przycisków a nie 128 i nie będzie mieć osi analogowych. DMJoy będzie mieć analogowe osie, ale za to nie udźwignie 169 przycisków.
Bardziej niż na stworzeniu "kolejnego, rzekomo tańszego rozwiązania" (DMJoy, DMKeys) zależy mi na jakiejś standaryzacji protokołów komunikacyjnych (MPDS).