Witam ponownie.Dzięki zaangażowaniu Damosa w projekt możliwe było wykonanie kolejnych testów.Damos napisał program do konfiguracji DMJoy.Można w tym programie konfigurować następujące parametry:vendor ID,product ID,serial number oraz device name.Dwa parametry są niedostępne:vendor name-DAMOS oraz version.To jest logiczne.
Program instalujemy w PC.Pełna jego nazwa:USB DMJoy configuration utility by Damos.Nazwa wyjaśnia jego funkcję.
Omówię krótko jego najważniejsze cechy.
1.Jedną z najważniejszych cech tego programu to zdalne programowe resetowanie.Nie musimy naciskać na przycisk chcąc zmienić program w uP np.upgrade.Wystarczy nacisnąc przycisk programowy start DFU i mamy połączenie z programatorem Flip.
2.Druga ważna cecha to wyświetlanie wszystkich urządzeń USB podłączonych do naszego PC.Są wyświetlane główne parametry tych urządzeń.Nie musimy włączać programu LibUSB-Win32 Test Program.
3.Mamy możliwość wpisania wspomnianych wcześniej parametrów.
4.Jest widoczny log opisujący wykonywanie kolejnych czynności w programie.
5.Działanie programu jest trywialne.Jeśli chcemy zmienić parametry DMJoy to wpisujemy dane w odpowiednie okienka,następnie wykonujemy Save changes oraz Restart i to wszystko.
6.Jeśli chcemy wgrać nowy program (upgrade) to wykonujemy start DFU.Następnie otwieramy programator Flip i ładujemy program do jego pamięci,wybieramy Run,ładujemy program do eeprom oraz Start Application i to wszystko.Punkt 6 jest opisany w poprzednim mailu.
Na załączonym obrazku widać platformę tego programu.

Wspomniałem wcześniej o możliwości wpisania ID vendora oraz ID produktu.Co to daje.W moim przypadku daje to możliwość stosowania jednego starego MJoy oraz SVMapper.Mając możliwość zmiany wspomnianych parametrów w DMJoy mogę go umieścić na końcu kolejki kontrolerów gier w Windows.U mnie będzie 5 kontrolerów widzianych w Windows oraz 4 widziane w SVMapper.Zrobiłem testy co widać na załączonych zdjęciach i wszystko jest o.k.
Chciałbym w tym momencie po raz kolejny podziękować Damosowi za jego projekt.