Autor Wątek: Następca Mjoy (Założenia konstrukcyjne)  (Przeczytany 68263 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Następca Mjoy (Założenia konstrukcyjne)
« Odpowiedź #150 dnia: Marca 27, 2011, 19:33:50 »
Tak, pod każdy event można przypisać sekwencję maksymalnie 15 akcji z których każda może mieć maksymalnie 6 równocześnie wciśniętych przycisków + osiem przycisków specjalnych (alt, ctrl, shift itp.) jest to ograniczenie protokołu klawiatury HID na USB.
Więc w wariancie prostszym - można zbudować sekwencję 15 przycisków naciskanych jeden po drugim wraz z modyfikatorami typu alt, ctrl.
W wariancie bardziej złożonym - można spowodować wysłanie maksymalnie (6+8)x15=210 klawiszy w wyniku zmiany stanu jednego przełącznika.
Z powodu ograniczeń pamięciowych uC nie ma supportu dla opóźnień czasowych między kolejnymi klawiszami.

« Odpowiedź #151 dnia: Marca 27, 2011, 22:07:03 »
Super,to daje duże mozliwości.Do tej pory nie mialem takiej potrzeby.Teraz chcę zrobić małą klawiaturę pomocniczą,która będzie odpowiedzialna za komunikację radiową.Tak jak wspomniałem są komunikaty,którę się często powtarzają i wymagają wyboru strony oraz pozycji czyli 3 lub 4 zdarzenia.Mam nadzieję,że opóźnienia nie będą krytyczne sprawdzę to w testach.

« Odpowiedź #152 dnia: Maja 13, 2011, 06:39:55 »
Mam dobrą wiadomość dla czekających na nowy sterownik DMKeys. Prawdopodobnie będę go testował na początku czerwca. Damos jest bardzo zajęty pracą, dlatego realizacja projektu trochę się przedłużyła. Przy okazji pytanie dotyczące konstrukcji mechanicznej. Ostatnio przerabiałem klawiaturę 3x4 oraz 4x4 pod swoje potrzeby. Jest o tym tutaj http://www.il2forum.pl/index.php/topic,9985.450.html wiadomość #455.
Z zakupionej klawiatury potrzebowałem tylko przyciski i obudowę, pozostałe elementy zrobiłem sam lub kupiłem. Klawiatura kosztuje 24 zł, pozostałe elementy nie są tak drogie. Myślę teraz o własnej konstrukcji klawiszy oraz obudowy pod te klawisze. Jest to związane z projektem DMKeys, który może strować dosyć dużą matrycą. Gdyby zaprojektować matryce córki np. 8x8, 4x3 lub inne z których można składać matrycę matkę pod swoje potrzeby w symulatorach. Przyciski są dostępne na rynku i mają zróżnicowane wysokości dla klawiszy. Przyciski sprężynują i dla matryc np.4x4 nie potrzeba dodatkowych sprężyn "powrotnych" dla klawiszy. Pozostaje problem klawiszy oraz ich osadzenia. Z czego zrobić, czym to wykonać i cena. Może ktoś ma pomysł lub to już zrealizował. Zapraszam do dyskusji. Jeśli będzie zainteresowanie tym tematem to można założyć nowy wątek.

« Odpowiedź #153 dnia: Maja 13, 2011, 15:58:22 »
Czym wykonać? Najlepiej zbudować najpierw frezarkę cnc :-)

« Odpowiedź #154 dnia: Maja 13, 2011, 17:22:49 »
Znajomy z viperpits buduje frezarkę.
http://www.viperpits.org/smf/index.php?topic=6545.msg89942#msg89942
Jest to możliwe, ale wymaga czasu. Można zrobić rysunek klawisza i próbować to wykonać z pleksi. Być może dla większej ilości takich klawiszy cena ich wykonania nie byłaby tak duża. Można kupić klawisze wciskane do specjalnych przycisków montowanych do druku, ale jest problem z umieszczeniem płyty maskującej z opisami.

Uploaded with ImageShack.us
Na tym zdjęciu u góry jest przykład zastosowania tych klawiszy. Na dole są zwykłe przyciski przykręcane do płyty maskującej. Temat nie jest całkiem trywialny, ja stosuję różne techniki z dostępnych na rynku przycisków oraz klawiszy, ale pomyślałem o bardziej profesjonalnym wykonaniu. Większość z nas ma jakiej urządzenia wspomagające symulatory i jakąś klawiaturę, dlatego temat może być na czasie.

« Odpowiedź #155 dnia: Maja 14, 2011, 00:45:42 »
Jest całe polskie forum poświęcone cnc. Czytałem trochę na ten temat. Koszt budowy to około 2000pln. Można kupić czasem proste urządzenia tego typu na allegro - w podobnej cenie - ale raczej to tandeta, albo niepewna samoróbka.

Co do przycisków.  Ja, jeśli bym musiał to zrobiłbym tak, jak narysowałem poniżej. Górna warstwa przycisku (najpewniej dałbym do wygrawerowania) to mniejszy kwadrat pasujący w otwór panelu. Dolna większy kwadrat, przyklejony do pierwszego elementu. <- przycisk nie wypadnie na zewnątrz. Od dołu trzymałby go mikroprzełącznik na pcb - nie wpadłby do środka. Jeśli plexa byłaby wystarczająco gruba, można by w przycisku diodę umieścić.

A tutaj jest ciekawy pomysł na przyciski.  Przewiń na środek strony. http://www.737ngproject.be/mip.htm

« Odpowiedź #156 dnia: Maja 14, 2011, 07:24:34 »
Pomysł dobry, gorzej z realizacją. Na tej stronie jest ciekawe rozwiązanie, ja coś podobnego mam u siebie w miejscach gdzie są potrzebne przyciski oraz podświetlenia napisów. W niektórych przyciskach mam 3 napisy i 2 sterowane diody (alarmy). Myśląc o klawiaturze miałem na myśli coś uniwersalnego np.16x16 oraz podobne matryce trochę pod testy DMKeys i jego późniejsze zastosowanie.

« Odpowiedź #157 dnia: Maja 14, 2011, 13:10:44 »
Też mam pewien pomysł na realizacje przycisku, tym razem do MCP od 737. Mam nadzieje, że moje przyciski będą gotowe w ciągu tygodnia dwóch / wizyty u grawera /. Żeby długo nie opisywać - wszystko jest w tym pliku PDF - ftp://zajac.homeftp.net/projekt_przycisku.pdf. Wszystko później ładnie sklejone i pomalowane dookoła na czarno. Oczywiście jeżeli jest potrzebne tylko podświetlenie przycisku a nie osobne świecenie rożnych elementów to nie trzeba środkowej części robić w dwóch elementach i dokładać podziału w środek.

pozdrawiam Zając
Zapraszam na stronę projektu www.simproject.zajac.waw.pl

« Odpowiedź #158 dnia: Maja 14, 2011, 13:49:18 »
Moje zrealizowane projekty dla kokpitu na dwóch pierwszych zdjęciach.

Na ostatnim zdjęciu jest rozebrany przycisk z wyświetlaniem stosowany w realnych kokpitach. Chciałem go zastosować u siebie, ale w końcu zrobiłem własne.

« Odpowiedź #159 dnia: Maja 14, 2011, 22:36:11 »
A pytanko do zając'ka. Czy przyklejasz przycisk do mikroswicha? Czy jest na wcisk? Chodzi mi o zabezpieczenie przed wypadnięciem.

« Odpowiedź #160 dnia: Maja 15, 2011, 07:47:30 »
Stosuję obie metody w zależności jakie mam dostępne przyciski. Są przyciski z profilem dla specjalnych wciskanych klawiszy, ale odległość od klawisza i obudowy przycisku jest mała i trudno tam umieścić płytę z opisami.

« Odpowiedź #161 dnia: Maja 15, 2011, 20:27:48 »
A pytanko do zając'ka. Czy przyklejasz przycisk do mikroswicha? Czy jest na wcisk? Chodzi mi o zabezpieczenie przed wypadnięciem.

Cześć
Nie przyklejam tylko wciskam - wchodzi na głębokość około 4 mm i się bardzo stabilnie trzyma / sprawdzone doświadczalnie /. Cały pomysł zaczerpnąłem z tej strony http://home.hccnet.nl/jwopdenakker/building%20tip.html tylko troche go zmodyfikowałem pod swoje potrzeby.

pozdrawiam Zając
Zapraszam na stronę projektu www.simproject.zajac.waw.pl

« Odpowiedź #162 dnia: Listopada 14, 2011, 20:38:35 »
Panowie, w związku z tematem wątku i bliską finalizacją DMKeys8 potrzebuję ochotnika do testów programu na PC.
Wymagania: doświadczenie z MJoyem i SVmapperem, czynne i często używane konto na Skype, obycie z komputerem (wiedza, co to jest "input focus" wskazana :)  ).

« Odpowiedź #163 dnia: Listopada 15, 2011, 08:08:22 »
Jestem do dyspozycji.

« Odpowiedź #164 dnia: Listopada 15, 2011, 11:20:43 »
W takim razie vito_zm i Sundowner dostaną dziś paczki softu do testów.