Autor Wątek: Następca Mjoy (Założenia konstrukcyjne)  (Przeczytany 68254 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
Odp: Następca Mjoy (Założenia konstrukcyjne)
« Odpowiedź #315 dnia: Sierpnia 15, 2014, 00:42:13 »
W związku z zainteresowaniem sterownikiem DMKeys8 chciałbym uzupełnić swoje post związane z rozdzielaczami sygnałów o których pisałem w tym wątku. Na początek małe przypomnienie organizacji matrycy w DMKeys8. Tworzy ją 16 kolumn oraz 10 wierszy co daje 160 pozycji do zaprogramowania. Jest to pokazane na załączonym rysunku.

W tym wątku http://il2forum.pl/index.php/topic,13149.255.html  #263 przdstawiłem swoją propozycję organizacji rozdzielaczy sygnałów dla tej matrycy. W pierwszym rzędzie pokazany jest schemat ideowy, montażowy (poglądowy) oraz model płytki nazwanej umownie MasterDMKey zrobionej na druku uniwersalnym. Jak widać na zdjęciach kolumny oznaczone C1-C16 są wyprowadzone na 5 łączówek 16 pin. Wiersze (row1-row10) są wyprowadzone z sterownika na łączówkę JP6 i pogrupowane po 2 oraz wyprowadzone na złącza 2 pin.
Płyta ozn. umownie MasterDMKey łączy się z 5 córkami poprzez sznur 16 pin oraz dwa przewody do złącza 2 pin.
Schemat ideowy i montażowy córki umownie nazwanej DMKeyOut jest pokazany na kolejnych 2 rysunkach. Do każdej córki można podłączyć np 32 przyciski. Do wszystkich córek (pięciu) można podłączyć 160 przycisków. Podłączamy jeden koniec przycisku do wyjść ozn. Out 0 - Out31 a drugi koniec do RA lub RB. Proponowana organizacja rozdzielacza daje rozdzielenie 160 sygnałów na 20 mniejszych grup po 8 sygnałów (diody są już na córkach). Można to inaczej zorganizować w zależności od własnych potrzeb.
W innym miejscu w tym wątku #274 umieściłem DMKeys8 na płytce, na której mam wyprowadzenia 16 kolumn na złączu 16 pin oraz 10 wierszy na złączu 10 pin. Dodatkowo mam wyprowadzone sygnały dla ICP, które potrzebuje tylko 25% pojemności matrycy.
Na koniec kilka ogólnych uwag. Przedstawione przykłady pokazują jak można praktycznie zorganizować matrycę stosując sterownik DMKeys8. Można to zrobić na kilka sposobów w zależności od potrzeb i wiedzy użytkownika. Można np. zamiast powielać sygnały C1-C16 na łączówkach w MasterDMKey zrobić to na taśmie 16 żył zaciskając łączówki 16 pin coś podobnego jak w pc. Można także zamiast połączeń przewodami DMKeys8 i MasterDMKey zrobić to przy pomocy "odpowiedniej podstawki" lub lutując piny wprost do druku (piny w DMKeys8 lutowane z drugiej strony, tylko jeden rząd). Jak widać można zrobić rozdzielacz sygnałów na wiele sposobów. Mam nadzieję, że nie zamieszałem.
Sposób łączenia przełączników 2, 3 pozycyjnych, obrotowych i enkoderów wynika z sposobu konfigurowania DMKeys8. Tutaj Damos może to lepiej wyjaśnić. Dodam tyko, że jest to lepiej zrobione niż w SVMapper.

Jestem na etapie podłączania swoich paneli pod DMKeys8 i pojawił się problem: każdy panel ma przyporządkowaną 1 wiersz czyli 16 wyjść. Osobno każdy działa bezproblemowo ale podłączenie 2 lub więcej powoduje zawieszenie płytki, lub zapętlenie wykonywania zadanej funkcji. Czy powodem może być brak rezystorów przy każdym z przycisków / enkoderów?

« Odpowiedź #316 dnia: Sierpnia 15, 2014, 10:34:26 »
Nie powinno być problemów z podłączeniem wszystkich przycisków, przełączników lub enkoderów. Nie potrzeba rezystorów, muszą być tylko diody.
Na co zwrócić uwagę. Jeśli ma być opcja "big matrix" to trzeba tę opcje wybrać. Dla tej opcji mamy 10 wierszy ozn. na schemacie PC6, PC7, PE6, PE2, PF0, PF1, PF4, PF5, PF6 i PF7. Kolumny są ozn. PB0-PB7, PD0- PD7. Anody diod są podłączone do kolumn, katody do wierszy. Można zrobić prosty test podłączyć przycisk(z diodą) do dowolnej kolumny i dowolnego wiersza. Drugi przycisk (z diodą) do innego wiersza i dowolnej kolumny. Jeśli to działa to nie powinno być problemu gdy podłączymy pozostałe kolumny do tych dwóch wybranych wierszy. Na stronie Damosa powinna być jakaś uproszczona instrukcja.

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #317 dnia: Sierpnia 15, 2014, 15:24:13 »
 1N4148 - diody prostownicze - takie będą OK?

« Odpowiedź #318 dnia: Sierpnia 15, 2014, 16:27:27 »
Będą dobre. Diody muszą być, powinno być o.k

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #319 dnia: Sierpnia 18, 2014, 16:35:08 »
Problem zniknął. Dzięki :)

« Odpowiedź #320 dnia: Sierpnia 18, 2014, 23:50:32 »
1N4148 - diody prostownicze - takie będą OK?
Tak tylko dla porządku - 1N4148 to diody przełączające a nie prostownicze.

« Odpowiedź #321 dnia: Grudnia 25, 2014, 14:21:42 »
Robiąc dla mavericks interfejs z płyty MJ16 dla DMKeys8 http://il2forum.pl/index.php/topic,8603.870.html wpadłem na pomysł, aby zrobić coś podobnego dla siebie. Jest pokazany na zdjęciu.

Ten na zdjęciu był mi bardzo potrzebny gdy testowałem DMKeys8, ale niestety go nie posiadałem. Obecnie jest wykorzystywany do testowania różnych konfiguracji DMKeys8. Planuję dorobić panel gdzie będą układy wykonawcze czyli enkodery, przełączniki oraz przyciski. W ten sposób mogę sprawdzić "na sucho" bez podłączania do kokpitu działanie podłączonych elementów a następnie  tester będzie udawał kokpit tzn. ten fragment, który będzie zaimplementowany.
Na obrazku zaznaczyłem wiersze matrycy DMKeys8 (pogrubiony opis) oraz kolumny cyfry od 0 do 7. MJ16 można sprawdzić 160 wejść przekładając tylko taśmę 8 żyłową na DMKeys8. Powoduje to zmianę kolumn zamiast PB0-PB7 mamy PD0-PD7. W ten sposób jedną płytą MJ16 mogę sprawdzić całą matrycę DMKeys8.
Po sprawdzeniu działania konfiguracji z elementami wejściowymi w testerze mogę bezpiecznie umieścić docelowe elementy wejściowe i je połączyć zgodnie z konfiguracją w kokpicie oraz wgrać konfigurację do docelowego tego w kokpicie DMKeys8. Nie powinno być niespodzianek, jeśli pojawią się problemy związane z długością przewodów to Damos przewidział w sofcie możliwość korekcji.

« Odpowiedź #322 dnia: Stycznia 01, 2015, 11:34:43 »
Do wspomnianego wcześniej interfejsu dla DMKeys8 na bazie MJ16 dorobiłem układ wykonawczy, który można podłączyć do interfejsu. Ma on 4 enkodery, przełącznik 6 poz. obrotowy, 3 pozycyjny dźwigniowy oraz 16 przycisków. Mogę w ten sposób sprawdzać działanie sterownika dla różnych konfiguracji.

« Odpowiedź #323 dnia: Stycznia 19, 2015, 08:28:45 »
Pełne wykorzystanie możliwości DMKeys8. W ramach projektu dla mavericks przerobiłem drugą płytę MJ16 jako interfejs dla DMKeys8. Płyty są połączone 2 przewodami 10 żyłowymi. Jedną płytę MJ16 można umieścić np. na lewej burcie a drugą na prawej. Tester z prawej strony służy do sprawdzania działania całości.

« Odpowiedź #324 dnia: Stycznia 19, 2015, 19:51:45 »
A mavericks już zaciera ręce i jutro pędzi do Vito odebrać DMjoys Hybrid :) W moim przypadku jest to rewelacyjne rozwiązanie, gdzie przy wsparciu bardzo przyjaznego i przemyślanego softu Damosa stanowi ciekawą alternatywę dla budowniczych kokpitów  :)  Duży plus jest też taki, że udało się wykorzystać kulejącego mjoya. Może w przyszłości uda się też użyć niektórych nieaktywnych wejść. Tak czy inaczej rozwiązanie jest stabilne i nie potrzebuje żadnego dodatkowego softu działającego w tle podczas gry. 

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #325 dnia: Stycznia 22, 2015, 10:45:58 »
Panowie - a propos DMKeys8: korzystam z 3 szt. i na dwóch przy znacznym obłożeniu pamięci (ok 80%) pojawiają się "przeskoki" - przełączenie jednego hebelka powoduje przestawienie innego. Mieliście takie przypadki? Czy powodem może być np. niska jakość enkoderów?

« Odpowiedź #326 dnia: Stycznia 22, 2015, 11:27:21 »
Podczas testów płyty MJ16 jako interfejs dla DMKeys8 zauważyłem "przesłuch" jednego wiersza PF1 na PF4, dlatego wiersz PF1 w matrycy jest u mnie wyłączony.Zmniejsza to matrycę z 160 pozycji do 144. Damos już o tym wie i obiecał, że problem rozwiąże. Efekt tego przesłuchu jest taki, że kręcąc enkoderem podpiętym do wiersza PF1 mamy także działanie na PF4. Na pozostałych pozycjach matrycy u mnie jest dobrze.

« Odpowiedź #327 dnia: Stycznia 23, 2015, 06:23:49 »
Czy możesz podać w jakim miejscu matrycy pojawiają się te "przeskoki". U mnie pojawiały się tylko w jednym kierunku np. przełączanie przełącznika podpiętego do PF1 działało na element podpięty do PF4 a nie odwrotnie. Zjawisko to dotyczyło tylko  jednego wiersza tzn. PF1. Jeśli u Ciebie jest w innym miejscu matrycy to mamy coś nowego.

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #328 dnia: Stycznia 27, 2015, 15:42:36 »
Problem polega na tym, że przeskoki które występują w jednym miejscu po przestawieniu któregoś przełącznika potrafią zacząć występować w innym. Dlatego trudno to zdiagnozować. Przykłady tych najczęstszych: PF/PD4 - PF5/PD4; PF6/PD7 - PF5/PD7; PF5/PD6 - PF5/PD7; PF7/PD6 - PF5/PD7.

Wczoraj zapełniłem pamięć jednej z płytek do poziomu 93%. Pojawiło się zjawisko "wieszania się" płytki, ale po zredukowaniu zapełnienia do 85% ustąpiło.

Poniżej mój sposób rozprowadzenia wiązek do poszczególnych gniazd:

« Odpowiedź #329 dnia: Stycznia 27, 2015, 22:49:02 »
To jest inne zjawisko od mojego. W zasadzie powinno to wystąpić także u mnie to takie pierwsze spostrzeżenie. Jak ja to testuję u siebie. Mam zaprogramowaną każdą pozycję matrycy jako liczbę określającą jej położenie na mapie matrycy czyli liczby od 0 do 159 przedzielone spacjami. Testuję w ten sposób, że zwieram po kolei wszystkie pozycje matrycy od 0 do 159. Wiem którą pozycję zwieram i oczekuję na monitorze liczbę określającą tę pozycję. Jeśli jest tzw. przesłuch to oprócz oczekiwanej prawidłowej pozycji matrycy mam wyświetlaną dodatkową pozycję gdzie jest przesłuch. W ten sposób stwierdziłem, że mam wpływ PF1 na PF4 i tylko w jednym kierunku. Pozostałe pozycje matrycy u mnie są ok. Jest jedna różnica między moją metodą a twoim przypadkiem. Ponieważ ten mój test "znakowy" zajmuje dużo pamięci, dlatego podzieliłem całą matrycę na 4 obszary, gdzie każdy obszar jest testowany innym programem testowym. Być może dlatego u mnie wystąpił problem tylko z jednym wierszem.
Mam do testowania tylko jeden MJ16, którym mogę sprawdzić połowę matrycy. Muszę także zredukować program testujący ze względu na zajmowaną pamięć. Jeśli coś znajdę dam znać.
Ponieważ mam u siebie w kokpicie nadmiar kontrolerów w sumie 4 w tym 2 DMKeys8 oraz jeszcze dwa inne układy to obciążenie DMKeys8 jest może w granicach 75%. Nie zauważyłem w kokpicie problemów z przesłuchem. Problem wystąpił gdy robiłem dla mavericks z MJ16 interfejsy dla DMKeys8. Tak jak wspomniałem zrobię inny program testujący obejmujący połowę matrycy i sprawdzę jak to wygląda.