Autor Wątek: Następca Mjoy (Założenia konstrukcyjne)  (Przeczytany 68413 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Następca Mjoy (Założenia konstrukcyjne)
« Odpowiedź #360 dnia: Listopada 22, 2015, 18:10:14 »
Szukając uszkodzenia w moim drążku oraz aktualizując moje pliki TMJ i TMM które są podstawą profilu dla Cougara przypomniałem sobie jakie robiliśmy założenia dla DMJoy. Ponieważ nie wszystko rozumiem to postanowiłem ten temat tutaj rozwinąć. Nie znam innych symulatorów oraz joysticków oprócz Cougara dlatego rozpocznę od niego. Załóżmy, że chcemy zrobić kontroler dla Cougara dla drążka oraz przepustnicy. Załóżmy, że przepustnica oraz drążek pracują po I2C. Ponieważ kontrolery do Cougara są obecnie nie do zdobycia to powstał pomysł aby zastąpić go DMjoy Damosa. Rozumiem, że DMJoy będzie widziany w Windows jako joystick z swoimi analogowymi osiami oraz przyciskami, hatami i przełącznikami czyli tak jak w CCP Cougara w opcji bez emulacji. Pozostaje problem zaprogramowania DMJoya oraz zrobienia pliku .key w BMS4 dla Cougara lub dowolnego innego joysticku.
Zakładam, że w programie konfiguracyjnym DMjoy można przypisać kombinacje klawiszy dla przycisków, hat oraz przełączników oraz zrobić ustawianie zakresów dla osi analogowych. Wracam do pliku konfiguracyjnego w setup BMS4 tzw pliku . key. W setup BMS4 są różne pliki .key  zakładam, że nas interesuje plik blank (bez przypisań klawiszy). W tych plikach .key są tzw. callbacks związane z przepustnicą (24) oraz drążkiem  (23). Jeśli dobrze rozumiem to po przypisaniu w konfiguracji DMJoya klawiszy robimy te same przypisania  dla callbacks w setup BMS4. Ta procedura może być stosowana dla innych symulatorów oraz joysticków. Jeśli cos pomieszałem to proszę o wyprostowanie.

« Odpowiedź #361 dnia: Listopada 22, 2015, 20:16:39 »
Komunikacja po I2C byłaby świetnym rozwiązaniem- wystarczają tylko 2 przewody do komunikacji plus masa i zasilanie co jest dużym ułatwieniem. Przez I2C skomunikować się z ekspanderem, który można dostać w obudowie takiej jak rejestry ze stick'a Cougara więc wielkość płytki byłaby identyczna z tą oryginalną.
Łatwo powiedzieć- trudniej wykonać, a czasu brak. :(

« Odpowiedź #362 dnia: Listopada 22, 2015, 23:28:46 »
Oryginalnie Cougar nie wykorzystuje I2C. Tam są proste rejestry dostępne szeregowo. Z przepustnicy z potencjometru idzie sygnał analogowy.
Mam już elektronikę do własnego Cougara na bazie DMJoy8, ale działa jak zwykły joystick i nie obsługuje jeszcze wszystkiego w przepustnicy.
Co pada w Cougarze najczęściej? Główna jednostka sterująca, czy rejestry w drążku/przepustnicy?

« Odpowiedź #363 dnia: Listopada 22, 2015, 23:57:07 »
Wiem wiem o rejestrach badałem je za pomocą oscyloskopu ;) U mnie padł główny procek- co dziwne działa wszystko oprócz przełączników w stick'u.

« Odpowiedź #364 dnia: Listopada 23, 2015, 07:40:01 »
Chciałbym wyjaśnić parę spraw. Problem Cougara to jedna sprawa a DMJoy to inna. Co do DMJoy to ma to być uniwersalny kontroler dla różnych zastosowań w tym różnych joysticków. Moja sugestia to zrobienie takiej wersji, które jest realna do wykonania w jakimś sensownym terminie. Biorąc za przykład Cougara to są dwie opcje. Jedna to dwa niezależne DMJoy w przepustnicy oraz w podstawie drążka. Druga to jeden DMJoy obsługujący po I2C przepustnicę oraz drążek. Niezależnie od opcji DMJoy powinien mieć interfejs I2C dotyczy to tego od drążka. Obecnie w drążku są rejestry szeregowe i po 5 przewodach komunikują się z kontrolerem. Wiem, że jest problem z zrobieniem interfejsu I2C w drążku ze względu na małą powierzchnię ale to jest problem na później.
Aby rozpocząć sensowne testy to potrzeba DMJoy z kontrolerem I2C oraz interfejs z nim współpracujący. Ten interfejs powinien mieć kontroler I2C oraz wejścia cyfrowe  podobne do tych w drążku Cougara przyciski, haty oraz przełączniki. Po konfiguracji można taki model sprawdzić w symulatorze. Nie potrzeba profili, ponieważ będzie dla Windows joystickiem. Takie rozwiązanie nie ogranicza DMJoy tylko do Cougara.
Wracając do problemów macieja to tak jak napisał rejestry są dobre, ale kontroler nie widzi przełączników co jest trochę dziwne, ponieważ widzi pozostałe elementy np. hats czy przyciski. U mnie nie widzi przycisku S3 pinky, ale bez niego mogę używać drążek. Nie sprawdzałem dokładnie ponieważ zrobię to później, u mnie przycisk jest sprawny. Założyłem, że może wejście rejestru. Maciej chce zastosować u siebie rozwiązanie Hempstick, gdzie autor zrobił kontroler i napisał program pod drążek Cougara i jego oryginalny interfejs. Może maciej wyjaśni dokładniej.
Reasumując wg mojej oceny DMJoy powinien mieć oprócz analogów możliwość programowania przycisków, hats oraz przełączników w ilości podobnej do drążka Cougara po interfejsie I2C. Aby to testować potrzeba DMjoy oraz interfejs I2C z wejściami cyfrowymi.

« Odpowiedź #365 dnia: Listopada 23, 2015, 08:15:37 »
Wersja DMJoy do obsługi Cougara będzie  inna niż zwykły DMJoy. Pewnie będzie się nazywać DMCJoy. Planują wykorzystać obecną elektronikę w sticku (bo ona nie pada) i obecne okablowanie do sticka i do przepustnicy. W przepustnicy nie ma żadnej elektroniki po za diodami od matrycy. Mam cougara - więc z tym problemu nie będzie. Inna kwestia jest podłączenie - nie chcę ciąć oryginalnych wiązek więc pewnie zrobię jakąś płytkę przejściową.

Apropos: znacie jakieś źródło przyzwoitej kołyski do Cougara? Mój ma takie luzy, że... :) Chodzi mi o samą kołyskę - bez elektroniki

« Odpowiedź #366 dnia: Listopada 23, 2015, 10:13:41 »
Wersja DMJoy do obsługi Cougara będzie  inna niż zwykły DMJoy. Pewnie będzie się nazywać DMCJoy. Planują wykorzystać obecną elektronikę w sticku (bo ona nie pada) i obecne okablowanie do sticka i do przepustnicy. W przepustnicy nie ma żadnej elektroniki po za diodami od matrycy.
To jest bardzo dobra wiadomość. Faktycznie w przepustnicy jest tylko matryca. Ja za jakiś czas rozbiorę mój drążek i zrobię schemat elektryczny płyty oraz połączeń z elementami. Są dostępne diagramy połączeń ale to za mało. Ponieważ nie działa u mnie S3 to będę musiał to zlokalizować.  Zrezygnowałem z modu opartego na tensometrach i powróciłem do kołysek. Dlaczego to zrobiłem napisałem w innym wątku. Zapytaj macieja on będzie musiał przerobić drążek pod swój kokpit i kołyski będą u niego niepotrzebne, podobnie u drejku.

« Odpowiedź #367 dnia: Listopada 23, 2015, 20:46:37 »
Kołyska z naszego Cougara nadaje się jedynie na złom. Luz w osi Y jest ogromny- potrzeba by dotoczyć tuleję o grubości co najmniej 2mm żeby się tego pozbyć.

« Odpowiedź #368 dnia: Grudnia 29, 2015, 12:06:34 »
Dotarły do mnie informacje o problemach z zainstalowaniem sterowników umożliwiających wgranie nowego Firmware na płytki. Poniżej prezentuję krótki tutorial, jak to zrobić:
1) Należy zacząć od zainstalowania programu FLIP ze strony Atmela:
http://www.atmel.com/tools/FLIP.aspx
(jeśli ktoś się nie orientuje - niech wybierze opcję: "FLIP 3.4.7 for Windows (Java Runtime Environement included)"
Podczas instalacji FLIP na dysku komputera zostaną umieszczone sterowniki. Użyjemy ich później.

2) Przełączyć płytkę w tryb DFU Bootloader poprzez użycie 2 przycisków znajdujących się na płytce lub za pomocą dołączonego programu do konfiguracji
2a) - za pomocą przycisków:

wciśnij i trzymaj przycisk Reset
wciśnij i trzymaj przycisk HWD
zwolnij przycisk Reset
odczekaj przynajmniej sekundę lub dwie
zwolnij przycisk HWD
odczekaj kilka sekund

2b) - za pomocą dołączonego programu: po zaznaczeniu na liście właściwego urządzenia program pozwala na zdalne "bezdotykowe" włączenie trybu DFU za pomocą klawisza "Start DFU"

3) należy wejść do Menagera Urządzeń":

4) sprawdzić, czy widać w nim sekcję "Atmel USB Devices" wraz z urządzeniem ATmega32U4:

5) jesli taka sekcja istnieje i posiada pozycje ATmega32U4 - możemy zakończyć pracę, ponieważ oznacza to, że sterownik został pomyślnie zainstalowany
6) jeśli takiej sekcji nie ma:

- oznacza to, że musimy zainstalować sterowniki. Należy wtedy znaleźć "Nieznane urządzenie USB" i kliknąć na nim prawym przyciskiem myszy. Ja zamiast "nieznanego urządzenia" mam już Atmega32U4 - i posłużę się nim: czynności sa takie same:

7) pojawi się menu, w którym należy wybrać opcję aktualizacji sterownika

8) kolejne okno pozwoli na wybór - czy szukać sterownika lokalnie, czy w Internecie. Wybrać: lokalnie

9) następne okno pozwoli wskazać lokalizacje sterownika. Zależy ona od tego, gdzie został zainstalowany program FLIP:

10) trzeba wskazać właściwa lokalizację i kliknąć "dalej"

11) nastąpi proces instalacji sterownika a po nim pojawi się informacja:

12) można już pracować z programem FLIP - nawet bez odłączania urządzenia od PC. Jeśli FLIP nie widzi - można odpiąć płytke od USB, podłączyć ponownie i włączyć tryb DFU (opisywana już sekwencja z przyciskami Reset i HWD lub Przycisk programowy "Start DFU")
13) Po poprawnym zainstalowaniu sterowników Atmega32U4 i włączeniu trybu - DFU Menager Urządzeń powinien pokazywać sekcję Atmel wraz z wykrytym kontrolerem:

Mam nadzieję, że to rozwiąże problemy z używaniem programatora FLIP.

« Odpowiedź #369 dnia: Grudnia 29, 2015, 13:01:55 »
Dzięki Damos, zrobiłem tak jak napisałeś i działa. Zrobiłem to na starym Flip 3.4.1, ale mam nadzieję, że to dla Win7 nie ma znaczenia. Pojawił się komunikat, że brak podpisu, ale to pominąłem najważniejsze, że można programować kości.

« Odpowiedź #370 dnia: Stycznia 17, 2016, 10:47:37 »
Apropos: znacie jakieś źródło przyzwoitej kołyski do Cougara? Mój ma takie luzy, że... :) Chodzi mi o samą kołyskę - bez elektroniki

Mógłbym spróbować odtworzyć ale potrzebowałbym do tego kogoś z okolic Śląska/Bydgoszczy żebym mógł zwymiarować i wykonać model w komputerze.
A potem wystarczyłoby na maszynę to wrzucić.

Taki odgrzewany post trochę ale dopiero teraz doczytałem wątek do 25 strony ;)

« Odpowiedź #371 dnia: Stycznia 17, 2016, 15:49:22 »
Jak tylko znajdę trochę czasu po obronie mogę postarać się zwymiarować i zrobić model :)

« Odpowiedź #372 dnia: Stycznia 31, 2016, 16:52:22 »
Chciałem spróbować zabrać się za schemat połączeń zanim przyjdą mi płytki i elektronika niestety wszystko co znajduje google prowadzi do miniatur niewyświetlanych już na forum obrazów :(
Czy mógłbym prosić o namiar na jakieś źródło którego nie udało mi się znaleźć lub podesłanie na maila?

« Odpowiedź #373 dnia: Lipca 02, 2016, 08:06:21 »
Mam problem z płytką DMKeys8. Teoretycznie sterowniki wgrane, komputer widzi płytkę. Programem Flip wgrywam firmware, reset płytki i niby powinno być OK. Niestety nie jest. Programikiem od Damos-a "DamosUSBCfg" chcę zacząć coś robić ale ten nie widzi płytki , dopiero jak wyłączę pokazywanie tylko kompatybilnych urządzeń w programie, to widzi,. Lecz nie pokazuje wersji, vendor ID, produkt ID itd. Mam system Win 7, zatem powinno wszystko działać.
Ktoś wie co się dzieje ?

Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

« Odpowiedź #374 dnia: Lipca 02, 2016, 10:24:24 »
Mogę tylko potwierdzić, że w Win7 u mnie jest ok. Jeśli nie było problemów przy wgraniu Flipem  firmware to musi być widziane w "DamosUSBCfg" nie zależnie od on/off kompatybilnych urządzeń. Może jest problem z aktualnym  firmware (pliki hex oraz eep) oraz wersją DamosUSBCfg.