Dotarły do mnie informacje o problemach z zainstalowaniem sterowników umożliwiających wgranie nowego Firmware na płytki. Poniżej prezentuję krótki tutorial, jak to zrobić:
1) Należy zacząć od zainstalowania programu FLIP ze strony Atmela:
http://www.atmel.com/tools/FLIP.aspx (jeśli ktoś się nie orientuje - niech wybierze opcję: "FLIP 3.4.7 for Windows (Java Runtime Environement included)"
Podczas instalacji FLIP na dysku komputera zostaną umieszczone sterowniki. Użyjemy ich później.
2) Przełączyć płytkę w tryb DFU Bootloader poprzez użycie 2 przycisków znajdujących się na płytce lub za pomocą dołączonego programu do konfiguracji
2a) - za pomocą przycisków:
wciśnij i trzymaj przycisk Reset
wciśnij i trzymaj przycisk HWD
zwolnij przycisk Reset
odczekaj przynajmniej sekundę lub dwie
zwolnij przycisk HWD
odczekaj kilka sekund
2b) - za pomocą dołączonego programu: po zaznaczeniu na liście właściwego urządzenia program pozwala na zdalne "bezdotykowe" włączenie trybu DFU za pomocą klawisza "Start DFU"
3) należy wejść do Menagera Urządzeń":

4) sprawdzić, czy widać w nim sekcję "Atmel USB Devices" wraz z urządzeniem ATmega32U4:

5) jesli taka sekcja istnieje i posiada pozycje ATmega32U4 - możemy zakończyć pracę, ponieważ oznacza to, że sterownik został pomyślnie zainstalowany
6) jeśli takiej sekcji nie ma:

- oznacza to, że musimy zainstalować sterowniki. Należy wtedy znaleźć "Nieznane urządzenie USB" i kliknąć na nim prawym przyciskiem myszy. Ja zamiast "nieznanego urządzenia" mam już Atmega32U4 - i posłużę się nim: czynności sa takie same:

7) pojawi się menu, w którym należy wybrać opcję aktualizacji sterownika

kolejne okno pozwoli na wybór - czy szukać sterownika lokalnie, czy w Internecie. Wybrać: lokalnie

9) następne okno pozwoli wskazać lokalizacje sterownika. Zależy ona od tego, gdzie został zainstalowany program FLIP:

10) trzeba wskazać właściwa lokalizację i kliknąć "dalej"

11) nastąpi proces instalacji sterownika a po nim pojawi się informacja:

12) można już pracować z programem FLIP - nawet bez odłączania urządzenia od PC. Jeśli FLIP nie widzi - można odpiąć płytke od USB, podłączyć ponownie i włączyć tryb DFU (opisywana już sekwencja z przyciskami Reset i HWD lub Przycisk programowy "Start DFU")
13) Po poprawnym zainstalowaniu sterowników Atmega32U4 i włączeniu trybu - DFU Menager Urządzeń powinien pokazywać sekcję Atmel wraz z wykrytym kontrolerem:

Mam nadzieję, że to rozwiąże problemy z używaniem programatora FLIP.