K-37 odpalano z MiG-31M dwie dekady temu więc trudno być mi sceptycznym wobec możliwości produkcji jej zmodernizowanego wariantu, tym bardziej, że jest wymieniana w zestawie uzbrojenia MiG-31BM od kiedy te trafiły do jednostek.
To, że odpalano-odpalano pocisk nawet dwie dekady temu nie oznacza, że został on przyjęty na wypoażenie MiG 31BM.

Popatrz choćby nawet na przykład systemu S 400, gdzie mimo, iż od ponad dekady mowi się, o nowym pocisku o zasięgu 400 km( prace nad 12 lat) to jeszcze do dziś nie został przyjęty do uzbrojenia. Sam system miał już rozpocząc służbę w 2000r!. Oczywiście być może masz rację ja mimo to podchodzę do takich wiadomości z pewnym dystansem.
każdym bądź razie niektórzy autorzy podają, że K-37 była zwana na początku R-33S i miała kryptonim izd. 533, ale do końca nie można być pewnym
Ciekawe. Być może K-37 to modyfikacja R 33S można pokusić się o stwierdzenie, iż dołożyli jeszcze jeden stopień napędowy no i nową głowicę aktywną.
Sugerujesz, że w rakietach z tego typu napędem ograniczono czas lotu do czasu pracy napędu? Proporcje strefy skutecznych odpaleń będą podobne, ulegając jedynie wydłużeniu zasięgu. Nie sądzę, aby utrzymanie dobrych własności do granic SSO było możliwe, chyba że ograniczymy czas lotu do zakresu silnikowego, a to sensu raczej nie ma.
Może niejesno się wyraziłem

Generalnie jak wiadomo w pociskach AA i nie tylko faza silnikowa trwa około kilku do kilknastu sekund. Większą część trasy pocisk leci już z rozpędu tracąc cały czas energię. Gdy cel mocno manewruje zasięg takiego pocisku spada dość drstycznie. W przypadku napędu strumieniowego dostarcza on odpowiedni ciąg przez znacznie dłuższy okres lotu, tak więc przy przechwyceniu cały czas będzie pracował silnik i mimo, iż cel będzie moco manewrował zasięg nie spadnie tak drastycznie a i przy przechwyceniu pocisk będzie posiadał większą energię. Oczywiscie zasięg maksymalny będzie jeszcze większy np około 130 km gdzie pocisk jeszcze poleci siłą rozpędu. Myślę, że to ciekawy projekt choć nie wiadomo jak tam sprawa wygląda z Meteorem oraz nowym R 77 ME. Tak więc zasięg 100 km dla takiego Meteora czy R 77 ME będzie zasięgiem skutecznym nawet przeciwko manewrującym celom, w przypdku innych pocisków średniego zasięgu ten zasięg będzie mniejszy, no chyba, że strzelamy do jakiś mniej wymagających celów, lub walimy jakimś R 37 itp, który przy zasięgu ponad 300 km zapewne może przechwytywać manewrujące cele z odległości ponad 100 km bo i ma jeszcze sporo enegii

Niektóre SAMy posiadają natomiast jakieś sterowanie gazodynamiczne, które umożliwia gwałtowne manewry ( 9M96 czy Aster).
A odnośnie jeszcze OPL i OPK FR ciekawe grafiki.
Obrona plot skupiona na strategicznych celach FR czyli głowne miasta systemy S 300 PS/PM Moskwa oczywiście najlepiej broniana skupiając większą częśc systemów S 300 i nowe S 400.

I cała OPK z lotnictwem

Jak wiadać poza obszarem pokrycia radiolokacyjnego oraz lotnictwa pozostaje część Syberii no ale jest to uzasadnione tym, iż nie ma tam zbyt ważnych "obiektów" tylko sama natura