Autor Wątek: 4.10 na ukończeniu  (Przeczytany 21086 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
Odp: 4.10 na ukończeniu
« Odpowiedź #60 dnia: Grudnia 27, 2010, 20:53:46 »
Z patcha to mi się tylko chyba Hs-129 podoba bo jest lepszy niż ten z modów.. Trochę lepszy jest model uszkodzeń .. bo ostatnio lądowałem na IŁ2 bez jednego golenia i fajnie było.. No i Cant jest bosko piękny szkoda że AI. Niestety trzy lata latania na modach robi swoje.. na te mapy patrzeć się po prostu nie da.. niektóre zmodowane mapy były tak piękne że latałem nad nimi dla samej przyjemności latania..
Pozdrawiam chłopaków z EKG
GG 4834952

« Odpowiedź #61 dnia: Grudnia 27, 2010, 21:42:06 »
Mam z patchem taki problem. Jeszcze wczoraj działało, ale teraz przy próbie odpaleni Quick Mission pojawia się błąd "Date file corrupt" i nie da się pograć. Dzieje się tak zarówno na "gołym" 4.10, jak i na wersji z UP.
Żadna reinstalka jest to problem stary jak świat zarówno dla UP 4.09 jaki dla 4.10 .
1) Resetuj ustawienia w QM.
2) Wybierz inną mapę .
3)Wybierz inny samolot.
4)Wybierz opcję 1 zawsze i 2 lub 3 a jak nie pomaga to 2 i 3 , najlepiej jak ustawisz domyślną mapę.
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #62 dnia: Grudnia 27, 2010, 21:52:32 »
Żadna reinstalka jest to problem stary jak świat zarówno dla UP 4.09 jaki dla 4.10 .
1) Resetuj ustawienia w QM.
2) Wybierz inną mapę .
3)Wybierz inny samolot.
4)Wybierz opcję 1 zawsze i 2 lub 3 a jak nie pomaga to 2 i 3 , najlepiej jak ustawisz domyślną mapę.

Dzięki, jak na razie działa.

Offline Rolam

« Odpowiedź #63 dnia: Grudnia 27, 2010, 23:46:50 »
Ramm, nie ściągaj :D
20mm w tym patchu to tylko rozmiar aby psychicznie poczuć się lepiej :118:
Generalnie to 20mm marker do paintballa - w skrócie jak już latasz na UP2.01 to już lepiej tam zostań .Nieważne czy Hispano czy MG, tam pocisk z działka reprezentuje całą swoją powagę :) w 4.10 - po staremu
http://img90.imageshack.us/img90/2885/883092yr5.gif

"Latanie to przywilej spojrzenia na świat oczami Boga..." "No! Więc  gawron mi pasuje...-gawron??? Dla ciebie PAN GAWRON ! Dopóki cię nie polubi ,łapa będzie Cię boleć."

Offline Piniol

• JG300
  • *
« Odpowiedź #64 dnia: Grudnia 28, 2010, 00:37:49 »
I tak nie będzie wyboru żeby latać online...instaluj.

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: Grudnia 28, 2010, 01:58:38 »
Z tego co wiem, to UP nie zmienia w żaden sposób siły uzbrojenia, takie rzeczy ponoć są w HSFX. Czytałem też na forum SimHQ, albo 1C, że w 4.10 nie ruszano siły broni - bo ludziska się skarżą, że Mustang ma za mały firepower. Sam już nie wiem jak to jest.

Zastanawia mnie natomiast jak powinno być z tym Mustangiem. Odkąd gram w Sturmowika spotykam się nagminnie z opinią, że to wcale nie był dobry samolot, po prostu miał duży zasięg i przewagę liczebną. Jednak cokolwiek by nie obejrzeć w TV, tudzież nie przeczytać, to są same superlatywy, przynajmniej jeśli takie źródło jest made in USA. Wiadomo każda myszka swój ogonek chwali i w Ruskie w Iłku też przegięli z Ławoczkinami. Z drugiej jednak strony, Mustang miał być zbudowany jako machina lepsza od spita - był w końcu nowatorski przekrój płata, spora powierzchnia tegoż, która ponoć zapewniałą niezłą zwrotność, do tego 6x .50 cal, mocny silnik, szybkość, duży pułap i zasięg. Samolot był jeszcze w czynnej służbie podczas wojny w Korei i do dziś pojawią się tu i ówdzie jako maszyna akrobacyjna, bądź wyscigowa (Jankesi mają jakieś swoje wyścigi starych tłokowców nad pustynią). Pamiętam, że jak zaczynałem grać w Iłka, to Kucyk mnie mocno rozczarował, bo maszynę było strasznie łatwo przeciągnąć i wcale nie taka szybka była. W Wings of Prey dalej tak jest. Pytanie, czy Stang faktycznie został przegięty w 4.10 i czy niesłusznie. Wiem, że na forach Amerykańce się burzyli, że najlepsza ich maszyna jest taka słaba, ale ponoć jest tylko nieco stabilniejsza.

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
« Odpowiedź #66 dnia: Grudnia 28, 2010, 05:03:49 »
Mustang latał nad Koreą nie dlatego że był taki dobry tylko bo:
1) stacjonowały w Japonii i było mu najbliżej;
2) był szybki i nadawał się do roli szturmowca (awaryjnie, zresztą właśnie mustangi poniosły w Korei największe straty);
3) to nie one zestrzeliły Koreańczykom wszystko co latało tylko F-80;
4) nad Koreą tak naprawdę nie było przeciwnika oprócz apl.;
5) jak tylko dało się prędko wymieniono go w linii na F-84;
GG 4834952

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #67 dnia: Grudnia 28, 2010, 07:47:20 »
Ramm, nie ściągaj :D
20mm w tym patchu to tylko rozmiar aby psychicznie poczuć się lepiej :118:
Generalnie to 20mm marker do paintballa - w skrócie jak już latasz na UP2.01 to już lepiej tam zostań .Nieważne czy Hispano czy MG, tam pocisk z działka reprezentuje całą swoją powagę :) w 4.10 - po staremu

I tak nie będzie wyboru żeby latać online...instaluj.

Tak na szczęście się składa, że na serverze gdzie się aktualnie obijam nie ma na razie 4.10 ani UP 2.01.
UP 2.01 jest fajny - ale jakos za mało na nim latałem (tylko server Battle of Britain oraz jeden niepełny sezon USL).
Polatałem wczoraj trochę na 4.10. Z uzbrojeniem nic nie zrobili - przynajmniej tak mi się wydaje. Po prostu przepisali skrypt od AI aby wysiadało wczesniej i tyle.
Nie wiem jak online bo tu kierowca to człowiek - i on decyduje - walczyć czy wysiadać.
Mustang wznosi się jak rakieta i skręca jak ważka :-P
Dzieci z kanzas wkońcu dopieły swego - przeciez P-51 to był "the best fighter ever" :-D

Jak dla mnie P-51 był bardzo średnim mysliwcem, tyle tylko, ze wyprodukowanym w dużej ilości. I tyle.
P-51 do tej pory był ok - szybki wysoko i tamże zwrotny. Ale nisko to już tak rózowo nie było, szczególnie z pełnym kadłubowym zbiornikiem paliwa.
Jeśli w 4.10 konik garbusek jes tok, to strach pomyslec jak skopany jest P-47 ... lol :D

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
« Odpowiedź #68 dnia: Grudnia 28, 2010, 09:40:06 »
W ogóle Ramm się nie znacie na polityce.. Niemcy byli źli więc mają złe samoloty, alianci byli dobrzy więc mają dobre.. Jakaś sprawiedliwość dziejowa musi być...
GG 4834952

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #69 dnia: Grudnia 28, 2010, 10:08:14 »
Ech... Jest 4.10 i trzeba się z tym pogodzić. Jest i kropka. Lepszy lub gorszy, ale oficjalny. Wielbicielom UP (ja się też zaliczam) przypominam, że będzie wersja UP na 4.10 - prace trwają :) I to ona zbierze większość graczy online...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #70 dnia: Grudnia 28, 2010, 10:46:49 »
W ogóle Ramm się nie znacie na polityce.. Niemcy byli źli więc mają złe samoloty, alianci byli dobrzy więc mają dobre.. Jakaś sprawiedliwość dziejowa musi być...

A i owszem, na polityce to się nie znam.
Ale czytać potrafię w przeciwieństwie do 12-to latków z kanzas. I wszędzie gdzie jest mowa o wielkim zwycięstwie koników nad bf czy fw ... to w ilości przynajmniej 2:1.
Słynna walka 315-go z 18 sierpnia 1944 z Fw-190 odbyła się w przewadze liczebnej Fw, tyle tylko, ze goście z JG26 (bodajże) dopiero co wystartowali.
Czyli Polacy mieli wszystkie przewagi (wysokości, predkości) oprócz ilości. Ale wystarczy przeczytać relację por. JaKuba Bargiełowskiego który walczył pod koniec starcia  z jednym Fw. Nie pamietam teraz dokładnie (praca -a tekst mam w domu) - ale pisał o tym pilocie Fw, ze jest bardzo dobry ("pisał" spreżonym powietrzem w walce) i nie dał mu rady.
Amerykanie od lat są karmieni programami typu History Chanel - Dogfights czy Discovery, gdzie bardzo bezkrytycznie podchodzi się do P-51.
Z drugiej strony Gunther Rall, który w Rechlinie testował zdobyczne samoloty twierdził, ze najlepszy z nich to własnie Mustang.

Ramm.

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
« Odpowiedź #71 dnia: Grudnia 28, 2010, 11:27:26 »
----Gunther Rall, który w Rechlinie testował zdobyczne samoloty twierdził, ze najlepszy z nich to własnie Mustang---
Che che bo pasował do niemieckiej koncepcji atakuj i szybko s.... (się oddal z miejsca zdarzenia).
Nikt nie bierze pod uwagę że wszyscy robili samoloty pod swoje potrzeby. Niemcy potrzebowali strącać B-17 to ich samoloty miały konkretne zestawy plujące kilkoma kilogramami ołowiu na sekundę, alianci do zestrzelenia Heńka 111 nie musieli się aż tak wygłupiać...
Mustang miał latać szybko i wysoko i utrudnić spuszczanie B-17 i utrudnił.. a i występował w ilościach 100-1.
Jak amerykańskie koncepcje się sprawdzały niekiedy, to pokazał : P-38 Lightning który na Pacyfiku był super a w Europie nie miał czego szukać...

P.S. Najbardziej mnie rozbawił ostatnio tekst jak koreańskie Jak 9 goniły B-29 i autor pisze, że trudno im było bo latały ledwie na tym pułapie i z tą samą prędkością co B-29, cha cha a Japończycy z trudem bo z trudem ale na wysłużonych Hienach je spuszczali...

GG 4834952

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: Grudnia 28, 2010, 16:25:16 »
Trochę się oftop zrobił i skoro to moja wina, skieruję dyskusję w inna strone. Próbowałem podziałać z SAS mod activatorem pod 4.10. No działa, ale mody już niekoniecznie, przynajmniej Uranium i Plutonium effects nie praży - wywala błąd podczas ładowania misji :(

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #73 dnia: Grudnia 28, 2010, 16:44:26 »
Modów na razie nie dotykam :-P
Inne pytanie  - jak działa "G-force limit" ? Bo słyszę jakieś odgłosy w czasie ostrych manewrów, ale to wszystko ...
Żadnych uszkodzeń, odpadających sterów, skrzydeł czy lotek. A podobnież miały się rozbierać samoloty w powietrzu ...

Ramm.

« Odpowiedź #74 dnia: Grudnia 28, 2010, 17:07:12 »
Pozwolę sobie odpowiedzieć pomimo mojego małego doświadczenia.

Przy przekroczeniu 8G myśliwcem (mniej dla załadowanego dodatkowymi gratami, dużo mniej dla bombera) słychać jakieś trzaski. To oznacza, że nadwyrężamy konstrukcje wewnętrzną. Na zewnątrz tego nie widać ale osiągi leciutko spadają i obniża nam się limit płatowca na kolejne wybryki. 8G można bez problemu zrobić każdym chyba myśliwcem robiąc ostry skręt powyżej 500-600 km/h. Przy przekroczeniu 12G samolot traci skrzydła. Dużo latam na serwerach SW gdzie jest licznik G i mój rekord to ok. 10,5-11 zrobiony Dorą przy ostrym skręcie tuż przy ziemi ze 675km/h na budziku.

Dla samolotów uszkodzonych limit 8/12 jest zawężony. Już wspominałem Ła-7 które po wyłapaniu kilku kasztanów zrobiło ostry zwrot i straciło skrzydła. Jednak to należy traktować jako ciekawostkę. Dużo bardziej należy uważać na wielokrotne przekraczanie 8g ponieważ psuje nam to wszystkie osiągi. Praktycznie 12g jest chyba nieosiągalne.