Autor Wątek: [DCS] Propozycje kolejnych maszyn w serii  (Przeczytany 167897 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: [DCS] Propozycje kolejnych maszyn w serii
« Odpowiedź #1005 dnia: Listopada 09, 2022, 14:39:24 »
DCS w wykonaniu Eagle Dynamics przypomina komorę z kulkami totalizatora. Do gry wrzucane są projekty niemające moim zdaniem żadnego sensu (Corsair, Skyraider), nietworzące sensownych teatrów działań. Wyobrażam sobie, że gdyby to inaczej planowano, daliby radę powiedzieć: "panowie, darujcie sobie Skyraidera, zróbcie MiGa-25 albo Jaguara".

« Odpowiedź #1006 dnia: Listopada 09, 2022, 14:40:29 »
W ramach prokrastynacji, też z mojej strony. Ogólnie traktuję DCS jako symulator kokpitu, w którym można coś jeszcze dodatkowo porobić, więc im więcej hi-fi, im bardziej skomplikowanych (w sensie obsługi) maszyn (zwłaszcza tych średnio-zimnowojennych) tym niby lepiej. Niby, ale nie do końca:

Panavia Tornado IDS   - Bardzo ok.
A-1H Skyraider   Crosstail Studios - Niby ok, ale faktycznie to i teatr by się przydał, przynajmniej dla widoków w klimacie. "Fortunate Son" mogę sobie z YT puścić.
C130J - Dokładnie. Po.Co? Jeszcze któryś AC-130, to rozumiem i to byłoby w opór ok.               
F-100D - Meh. od biedy. I przydałby się teatr działań.                 
Sinai (mapa) -Nie mam zdania. Brakuje mi "zielonych" map. 
Top End Australia (mapa)   - Dokładnie: bez sensu     
Kfir - Po co?
Kola Peninsula (map)   - nie mam zdania.                               
MB-339 - po co? bez sensu.                 
G-91R - po co? bez sensu, mam F-86 i wystarczy.                     
F-4E   Heatblur   - must have   
F-4 (USN/USMC) - ok j.w.                   
A-6E   Heatblur - Must have                     
Eurofighter - ok                     
A-7E   FlyingIron - ok                       
OH-58D - nie wypowiadam się                 
MiG-29A - ok  A nawet must have. Tylko dla klimatu,                   
Black Shark 3 - 2x już płaciłem. 3 raz też zapłacę, jak zobaczę, co nowego.
Su-22M4 - ok
F-8J Crusader Magnitude - A-7, A-8... za dużo już tego. Raczej A-8 wolę.
F4U   Magnitude - Niby był must have, ale zacząłem kontestować sens 2WŚ w DCS, nawet w kontekście polatania sobie symulatorem kokpitu.
IA-58 Pucara - Must have. Wyczekiwany przeze mnie. Zawsze miałem słabość do tego egzotycznego samolotu.
MiG-23MLA - bardzo ok                     
A-29 Super Tucano - bardzo tak sobie
BO-105 PAH1A1   MilTech-5/Razbam - hue hue...
F-15E - bardzo ok.               
Mirage III   Razbam - tak sobie.

Co bym chciał, a na liście nie ma: Bronco. MiG-21pf. I coś z wczesnych brytoli: Meteor, Vampire. Canberra.

DCS w wykonaniu Eagle Dynamics przypomina komorę z kulkami totalizatora. Do gry wrzucane są projekty niemające moim zdaniem żadnego sensu (Corsair, Skyraider), nietworzące sensownych teatrów działań. Wyobrażam sobie, że gdyby to inaczej planowano, daliby radę powiedzieć: "panowie, darujcie sobie Skyraidera, zróbcie MiGa-25 albo Jaguara".

Ale toż to dokładnie tak jest. Przy czym z tym co już jest, zupełnie mi to nic a nic nie przeszkadza.
Dawniej Qbeesh.

« Odpowiedź #1007 dnia: Listopada 10, 2022, 11:33:00 »
#BigQ

Ale jak jest tak teraz? Ktoś robi Skyraidera i ze strony ED nie ma oporów - łykają to, zamiast powiedzieć to, co przytoczyłem w poprzednim poście.

Jeśli chodzi o F-8 Crusader, weź pod uwagę, że ten samolot w wojnie wietnamskiej był podstawowym oponentem MiGów-21. Odnotował najwięcej zestrzeleń radzieckich myśliwców z wszystkich samolotów amerykańskich. Dla mnie, historycznie dla teatru działań, ale także ze względu na konstrukcję, jest to "must have". :)

« Odpowiedź #1008 dnia: Listopada 10, 2022, 11:54:48 »
Osobiście widzę największy sens w samolotach ikonach, do takiego grona zaliczam głównie produkty z USA, ZSRR i Francji jeśli chodzi o cały okres lotnictwa. Z bardziej nowych to również np. Eurofighter.
Jednakże jak widzę takie popierdółki jakie są serwowane to nie mój typ (np. Fiat G91). Nie sądzę by były tak samo popularne jak inne modele, ale pewnie swoich wielbicieli mają.

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1009 dnia: Listopada 10, 2022, 12:13:31 »
ED to raczej popycha małe, niesprawdzone studia w kierunku właśnie takich bardziej niszowych samolotów, "ikony" rezerwując dla siebie albo na przyszłość. Zresztą Skyraider pasuje do Korei, Wietnamu i ogólnie lat 50-60 nie gorzej, niż wszystko inne wymienione powyżej.

Poza tym dużo zależy od tego co dane studio sobą reprezentuje, skąd jest i do jakich samolotów mają dostęp. Aviodev to Hiszpanie, więc C-101 i Mirage F1E. India Foxtrot to Włosi, stąd MB.339 i Fiacik. Heatblur jakby nie miał szwedzkich korzeni też za Viggena by się nie zabierał. Razbam z Brazylii, więc temat Falklandów jest im bliski. C-130 to chyba rozwinięcie darmowego moda. Kfir to Izraelczycy. OctopusG jest z Rosji, więc zrobił iszaka a teraz Ła-7. A właśnie, o parchu całkiem zapomnieliście :D
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #1010 dnia: Listopada 10, 2022, 13:44:10 »
#BigQ

Ale jak jest tak teraz?

Jest dokładnie tak jak piszesz, bęben maszyny losującej jest pusty, następuje zwolnienie blokady. Przy czym tak jak mówię, nie przeszkadza mi to, core jako tako trzyma się kupy. Funu mam od 11 lat potąd. Jeśli coś mi nie pasuje to raczej dobór niektórych maszyn do tego wesołego ogródka. Jak pisałem, zamiast jakiegoś Fiut G91R, wolałbym Meteora albo Vampire. I koniecznie Go229 :D
Dawniej Qbeesh.

« Odpowiedź #1011 dnia: Listopada 17, 2022, 12:14:39 »
#some1

Razbam jest raczej z Ekwadoru (mówię o CEO). Nawet z nim rozmawiałem na FB raz.

Skyraider na pewno pasuje do Korei i Wietnamu, z tym, że Wietnamu nie ma, a w Korei jakoś nie zauważyłem, aby ktoś latał Mustangami, które przecież uczestniczyły w tej wojnie. Reasumując, wg mnie tylko tworzenie spójnych teatrów ma sens, ale zacząć trzeba od planu wprowadzania kolejnych samolotów, począwszy od ikon, a nie niszowych produktów. Tak, wiem, Skyraider jest taką ikoną, ale wolałbym jakieś samoloty bombowe AI jako przeciwnika dla Migów-15 czy Sabre, zamiast flyable "krzaczorów".

#BigQ

Akurat wymieniłeś samoloty niszowe, które nie będą przeciwnikiem dla żadnych maszyn obecnie występujących w DCS.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #1012 dnia: Listopada 22, 2022, 22:27:59 »
Kabina MiG-23 już jest ;).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #1013 dnia: Grudnia 31, 2022, 16:38:39 »
Hehe: https://youtu.be/7QaSbuj8rlw. Proponuję za to, jak ktoś chce się pośmiać, odtworzyć DCS 2022 Beyond i zobaczyć ile z tego nie wyszło ;).
« Ostatnia zmiana: Grudnia 31, 2022, 19:43:41 wysłana przez KosiMazaki »

www.yoyosims.pl

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1014 dnia: Grudnia 31, 2022, 17:32:58 »
Te piramidy całkiem dobrze pasują do sytuacji. Obiecują złote góry, wychodzi jak zwykle. :)

« Odpowiedź #1015 dnia: Stycznia 04, 2023, 20:12:39 »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #1016 dnia: Stycznia 04, 2023, 20:51:38 »
DLSS fajna opcja, o ile będzie dobrze zaimplementowana, może też powodować jednak zamazanie szczegółów na HUD i wyświetlaczach (czyli tak jak w MSFS). Fajnie, że mignął MiG-29 w PL. CH-47 świetny news ale nie 2023. O reszcie wiadomo, ale nie ma co się napalać. Herkules nie wyjdzie w 2023, Phantom (może) i F-15E (tak). Może wreszcie Kiowa. Tak więc raczej rok map i może ze 3 dodatków.

www.yoyosims.pl

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1017 dnia: Stycznia 04, 2023, 21:49:06 »
DLSS oznacza także, że gra zacznie wspierać "nowoczesne" techniki wygładzania obrazu (TAA i może DLAA), co powinno działać wydajniej niż MSAA, z którym współczesne silniki graficzne nie za bardzo się lubią.

Chinook mnie zaskoczył, spodziewałem się raczej Blackhawka albo Cobry, jeśli już musi być kolejny hambrurgerski helikopter. Mnie jakoś nie grzeje, pilot nie ma z czego strzelać.

Glowing Amraam chyba lubi nasze MiGi, już któryś z kolei trailer, w którym się pojawiają. Szkoda, że nie na końcu, tam gdzie umieszczają zapowiedzi nowych modułów ;)

« Odpowiedź #1018 dnia: Stycznia 09, 2023, 13:14:23 »
"2023 and beyond" - przy czym "beyond" oznaczać może i rok 2050. ;)

Czy są jakieś przecieki na temat optymalizacji gry online? Mieli coś z tym robić. Mogą sobie natłuc milion różnych samolotów, ale dla mnie symulator pola walki ma sens tylko z odpowiednią mapą, na której odbywa się sensowna wojna. ERGO: po co mi Skyraider, skoro nie mam mapy i celów, które mogę atakować.

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #1019 dnia: Stycznia 09, 2023, 15:19:08 »
Nikt ci tyle nie da co ci ED naobiecuje :-).