Autor Wątek: Kokpit biurkowy by mcd - plany, przymiarki, pytania  (Przeczytany 19925 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kokpit biurkowy by mcd - plany, przymiarki, pytania
« dnia: Października 27, 2010, 18:39:56 »
Witam. Śledząc wątek z forum vatsima ( http://forum.pl-vacc.org/viewtopic.php?f=91&t=26621&hilit=kaszubski ) i mi zamarzyła się budowa własnego kokpitu. Chciałbym w tym wątku poradzić się was w kilku kwestiach i podzielić się osiągnięciami (mam nadzieję, że będzie czym).

Zatem - założenia:
1. Ma to być kokpit biurkowy (nieco większa skrzyneczka), łatwy do usunięcia.
2. Nie musi odpowiadać konkretnemu samolotowi - choć wzoruję się na b747-800. Nie będzie to wierna kopia - ma służyc do uprzyjemnienia latania.
3. Ma zawierać panel MCP, dodatkowy monitor wyświetlający PFD, ND i ECAM. <- na początek.
4. Ma zabierać niewiele miejsca, ale ma być wygodny w miarę. Latam tylko offline - więc nie programuję specjalnie CDU. Najbardziej potrzebuję MCP
5. Powinien dawać możliwość rozbudowy (bo zapewne tu jest jak w akwarystyce - szkło kurczy się pod wpływem wody - tzn. jak kupisz akwarium 100 litrów to po zalaniu wodą nagle wydaje się za małe - i marzysz o 200L :-)
6. Symulator i kokpit będą działać na jednym komputerze - na razie przynajmniej

Co udało się do tej pory?
1. Zmontować, uruchomić i wstępnie przetestować układ mjoy16.
2. Przetestowałem - czyt. napisałem pierwsze proste skrypty dla mjoya16 w HSC codekinga - na tej platformie będzie oparty system.
3. Zakupiłem na aukcji mały monitorek - właściwie telewizorek z wejściem tv. Obraz rzucam na drugi monitor z wyjścia TVOUT. Monitorek to philips pet7432. Czyli prosta konstrukcja 7 cali. Teraz wiem, że trochę głupio zrobiłem. Co prawda wyhaczyłem za grosze na allegro - ale jest panoramiczny i trochę miejsca się marnuje. Chodzi o coś takiego ten po prawej: http://download.p4c.philips.com/files/p/pet7432_12/pet7432_12__fp_.jpg. Ale jest nieduży i już go rozmontowałem - matryca jest na taśmie przyczepiona do płytki - łatwo wkomponuje się w kokpit.
4. Przeprowadziłem pierwsze testy z vasFMC - na tymże monitorku.
5. Kończę już powoli projekt panelu czołowego MCP - wyślę do grawerowania, będzie podświetlany.

PYTANIA:
1.Co mi będzie potrzebne, żeby wygodnie latać? Pytam doświadczonych kolegów
2. Mój komputer to AMD Athlon 64 3000+ 1.5Gb RAM grafika - Gforce 9600GT. Teraz pytanie którego? 2004 czy FSX? Obecnie mam FSX - bardzo podoba mi się wirtualny kokpit, który wreszcie jest funkcjonalny, ale przecież nie będę z niego korzystał, gdy zbuduję kokpit, a na moim sprzęcie ledwo ciągnie - tzn jest płynnie, ale musiałem zrezygnować np. z większości budynków na lotniskach itp... więc mam prawie goły teren. Czy fs2004 ma mniejsze wymagania?
3. Poza FS chcę oprzeć się na darmowym oprogramowaniu. Czy jest coś lepszego od Vafmc?

EDIT: Wyjście z symulatora oprę na projekcie simout - tak gwoli ścisłości.

Proszę o wszelkie uwagi, przemyślenia i wskazówki.

[admin]Na prośbę autora i przy okazji nazwy własne piszemy z wielkiej litery. Mazak. [/admin]
« Ostatnia zmiana: Października 28, 2010, 21:55:39 wysłana przez KosiMazaki »

Odp: kokpit biurkowy by mcd - plany, przymiarki, pytania
« Odpowiedź #1 dnia: Października 27, 2010, 19:30:35 »
Ponieważ kokpit ma być w jakimś sensie ukierunkowany na FSX to myślę,że EGHI może coś Tobie doradzić.Ja zrobiłem kiedyś coś w tym rodzaju ale dla Falcona.Moim celem było wyeliminowanie na tyle na ile jest to możliwe klawiatury.Niezbędny jest dobry joy w moim przypadku Cougar.I to w zasadzie wystarczy do gry.Od strony 5 jest opis mojego pierwszego panelu F16
http://www.il2forum.pl/index.php?topic=8494.60
Później były następne.Ciekawe jest rozwiązanie na stronie 13.

« Odpowiedź #2 dnia: Października 27, 2010, 22:14:18 »
Mój cel jest podobny. Nie chcę używać klawiatury :-) Klawiatura jest ble.
Odpowiedni Joy już posiadam - to Saitek Pro Flight o taki:

Faktycznie zmieniło to zabawę zasadniczo, ale trzeba iść dalej.
Przejrzałem dyskusję w twoim wątku... Ktoś pytał: czy to ma sens? Oczywiście budowa kokpitu nie ma sensu najmniejszego - bo to tylko zabawa :-) Ale coś czuję, że dużo frajdy mi da samo budowanie kokpitu.

[admin]Wszyscy wiemy jak wygląda Saitek Pro Flight, nie trzeba zdjęcia w formacie XXL w dodatku źle zamontowanego tak, że aż forum się rozjeżdża. Pisownia. Mazak.[/admin]
« Ostatnia zmiana: Października 28, 2010, 17:15:40 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #3 dnia: Października 28, 2010, 05:58:31 »
Ale coś czuję, że dużo frajdy mi da samo budowanie kokpitu
Z tym się zgadzam.Oczywiście na początku celem budowy "panelu" jest usprawnienie w obsłudze gry.To robią prawie wszyscy.Po osiągnięciu tego etapu jeśli mamy jakieś przygotowanie techniczne lub predyspozycje do szybkiego opanowania nowych umiejętności to można pomyśleć o dalszych etapach.Są jeszcze co najmniej dwa warunki: pieniądze oraz wolny czas.
Budując kokpit poznajesz innych,którzy także tym się zajmują.Są to wirtualni znajomi mieszkający w różnych miejscach na świecie.I to jest dodatkowa korzyść,że możesz z tymi pitbuilderami współpracować wymieniając doświadczenia.
Wirtualni piloci zawsze się dziwią,dlaczego budujemy kokpity.Odowiedź jest prosta.Tak jak realu są piloci oraz konstruktorzy samolotów.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Października 28, 2010, 17:08:36 »
A ja dopiszę od siebie tylko to co napisałem kiedyś do Vito_zm...

Na mini-kokpicie biurkowym się nie skończy  :021:
Budowanie wciąga gorzej niż kokaina.. Zaczniesz od jednego panelu, a kończysz na "full wypasie" :)
Vide historia Vito_zm

Aczkolwiek nie żebym Cię zniechęcał...Bardzo miło się kibicuje takim ludziom jak Wy i ze szczerym podziwem ogląda rodzące się marzenie każdego fana symulatorów lotniczych. Trzymam za Ciebie kciuki, bo liczę, że na forum pojawi się kolejny konstruktor, tym razem z branży "cywilnej".
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #5 dnia: Października 28, 2010, 21:20:49 »
Tylko coś czuję, że nie będę się mógł pochwalić swoim kokpitem... nawet jeśli go zbuduję, to już będę zbanowany na tym forum (już jestem obserwowany). Przepraszam za zbyt duże zdjęcie. Niestety, silnik forum blokuje możliwość edycji posta po krótkim czasie - nie można poprawić samodzielnie błędów.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Kokpit biurkowy by mcd - plany, przymiarki, pytania
« Odpowiedź #6 dnia: Października 28, 2010, 21:58:06 »
Tylko coś czuję, że nie będę się mógł pochwalić swoim kokpitem... nawet jeśli go zbuduję, to już będę zbanowany na tym forum (już jestem obserwowany). Przepraszam za zbyt duże zdjęcie. Niestety, silnik forum blokuje możliwość edycji posta po krótkim czasie - nie można poprawić samodzielnie błędów.

Dlatego sprawdza się przed wysłaniem posta, a wcześniej się czyta regulamin forum gdzie jest wszystko wyjaśnione włącznie z czasem edycji :). Dodam, że gdyby Nam zależało na twoim banie już po pierwszym poście by On został przyznany przez Jury Owocowe lub jak wolisz GTL.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #7 dnia: Października 28, 2010, 22:19:57 »
No wiem, wiem... Mea culpa. Ale i felix culpa - bo mam nadzieję, że zaowocuje poprawą.

« Odpowiedź #8 dnia: Października 28, 2010, 22:55:37 »
Witam.
Zacznę od tego cytatu:
Ponieważ kokpit ma być w jakimś sensie ukierunkowany na FSX to myślę,że EGHI może coś Tobie doradzić
Tutaj raczej Zajac, Codeking, Skalarki są bardziej kompetentnymi osobami. Ja od prawie dwóch lat nie zajmuję się FS. Mogę jedynie zasugerować kilka rzeczy które ja bym zrobił, lub czegoś nie zrobił.

PYTANIA:
1.Co mi będzie potrzebne, żeby wygodnie latać? Pytam doświadczonych kolegów
2. Mój komputer to AMD Athlon 64 3000+ 1.5Gb RAM grafika - Gforce 9600GT. Teraz pytanie którego? 2004 czy FSX? Obecnie mam FSX - bardzo podoba mi się wirtualny kokpit, który wreszcie jest funkcjonalny, ale przecież nie będę z niego korzystał, gdy zbuduję kokpit, a na moim sprzęcie ledwo ciągnie - tzn jest płynnie, ale musiałem zrezygnować np. z większości budynków na lotniskach itp... więc mam prawie goły teren. Czy fs2004 ma mniejsze wymagania?
3. Poza FS chcę oprzeć się na darmowym oprogramowaniu. Czy jest coś lepszego od Vafmc?
1. Wystarczy porządny komputer, monitor, odpowiedni joy, przepustnica ( to już masz) i orczyk. Do tego wygodny fotel i biurko.
    Dodam, że klawiatura wcale nie jest "ble". Można szybciej coś przełączyć lub uruchomić w kokpicie, jak myszą. Można też wydłubać sterownik i zrobić prosty panel z przyciskami.  :001:
2. FS2004 stanowczo ma mniejsze wymagania. Jeśli nie chcesz inwestować w lepszy sprzęt, kup FS9, do tego kilka dodatków. Np. Radar  Conract 4 (do lotów off-line niezbędna alternatywa dla defaultowego ATC), jakiś dobrze odwzorowany samolot (na którym oprzesz budowę biurkowego kokpitu), ActiveSky lub REX i całe "tony" gigabytów płatnych lub darmowych lotnisk i scenerii.
3. Napisałeś, że wszystko będzie działać na jednym komputerze. Nie musisz używać dodatków typu VasFmc i podobne. Możesz przenieść (w trybie okienkowym) na dodatkowy monitor Flight Display czy Navigation Display. W ten sposób nie obciążysz dodatkowo procesora i będziesz mieć zintegrowane ekrany z resztą latawca.
 Tyle na początek.
Święte słowa.  :004:
Pozdrawiam i czekamy na efekty pracy. :)

« Odpowiedź #9 dnia: Października 29, 2010, 00:20:19 »
3. Napisałeś, że wszystko będzie działać na jednym komputerze. Nie musisz używać dodatków typu VasFmc i podobne. Możesz przenieść (w trybie okienkowym) na dodatkowy monitor Flight Display czy Navigation Display. W ten sposób nie obciążysz dodatkowo procesora i będziesz mieć zintegrowane ekrany z resztą latawca.

Jednak zauważyłem, że FS nie zapamiętuje Położenia okienek... Przed każdym lotem trzeba by pozycjonować... A i ciekawa rzecz - tak mi się zdaje jakby vasFmc mniej obciążał procesor niż kolejne okienka FS'a. I druga rzecz z tym związana. Miałem pytać o to później, ale skoro już temat wypłynął. Dodatkowy monitorek to panoramiczny 7 calowy LCD. Zmieszczą się na nim dwa kwadratowe displaye. Dobrze by było, gdyby jeden był stały - powiedzmy PFD, a drugi przełączany: w zależności od potrzeb: ND / ECAM - można taki efekt jakoś uzyskać?

Póki co skończyłem projekt panelu MCP. Jest to wersja ekonomiczna (coby jak najmniej miejsca zajmowała, ale powinna być wygodna) 34cm szerokości i 9 wysokości.

Budowanie wciąga gorzej niż kokaina.. Zaczniesz od jednego panelu, a kończysz na "full wypasie" :)
Vide historia Vito_zm

Oczywiście rozbudowa będzie bardzo prawdopodobna, jednak raczej pozostanie to kokpit biurkowy. Styl mojego życia i charakter pracy powodują, że wielu ludzi nawiedza mojej mieszkanie, a i przeprowadzki są częste... na kabinę nie będę mógł sobie pozwolić, tym bardziej, że przy cywilnych maszynach rozmiary są "nieco" większe niż w przypadku simpita F16 :-)

Oczywiście dalsze uwagi mile widziane.
« Ostatnia zmiana: Października 29, 2010, 00:29:31 wysłana przez shopiK »

« Odpowiedź #10 dnia: Października 29, 2010, 01:25:53 »
FS2004 na 100% zapamięta położenie uprzednio otworzonych okien. Nie wiem jak to wygląda w FSX, ten sim mam goły i wesoły z dwoma dodatkami i nie mam czasu na eksperymenty.
Co do ND, możesz przejść w każdy tryb wyświetlania na który pozwala ND. Nie spotkałem się z możliwością przełączenia się na ECAM. Być może jest jakiś sposób, ale takich możliwości nie daje VasFmc czy nawet ( płatny) Project Magenta. To jest osobny ekran w kokpicie. Najlepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie większego ( dodatkowego ) monitora, gdzie wyświetlisz FD, ND i  ECAM, a ten 7IN zostaw na CDU ( jak przyjdzie pora na ten panel). :)
Rysunek wyraźnie wskazuje na konkretny model. Weź tylko pod uwagę, że warto najpierw zapoznać się z wymiarami wyświetlaczy, przycisków, przełączników itp. Zanim wyślesz do Grawerowania. Lepiej sobie zaplanować panel, znając elementy które zastosujesz. Uchroni Cię to przed niespodziankami. Pisze to z doświadczenia, miałem wiele takich pomyłek.  :001:

« Odpowiedź #11 dnia: Października 29, 2010, 07:36:29 »
FS2004 na 100% zapamięta położenie uprzednio otworzonych okien.
Co do ND, możesz przejść w każdy tryb wyświetlania na który pozwala ND. Nie spotkałem się z możliwością przełączenia się na ECAM. Być może jest jakiś sposób, ale takich możliwości nie daje VasFmc czy nawet ( płatny) Project Magenta. To jest osobny ekran w kokpicie. Najlepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie większego ( dodatkowego ) monitora, gdzie wyświetlisz FD, ND i  ECAM, a ten 7IN zostaw na CDU ( jak przyjdzie pora na ten panel). :)

Gdzieś widziałem na youtube, że ktoś przełączał sobie w jakiś sposób okienka - być może stosował po prostu ALT+TAB. Jeszcze będę szukał. Co do innego monitora. To bardzo trudno znaleźć coś odpowiedniego. Szukałem 10", ale nie udało się (albo ceny zbyt wysokie). A większego nie chcę (zaczynają się od 14". To co posiadam, to tv do zagłówków w samochodzie.

Rysunek wyraźnie wskazuje na konkretny model. Weź tylko pod uwagę, że warto najpierw zapoznać się z wymiarami wyświetlaczy, przycisków, przełączników itp. Zanim wyślesz do Grawerowania. Lepiej sobie zaplanować panel, znając elementy które zastosujesz. Uchroni Cię to przed niespodziankami. Pisze to z doświadczenia, miałem wiele takich pomyłek.  :001:

Już to uczyniłem, mierząc najpierw elementy które posiadam i sprawdzając wymiary tych, które zamówię w internecie (większość mam już na stanie). Ponadto panel będzie się składał z warstwy mlecznej pleksi, do której przymocowane zostaną przełączniki i inne takie. Na to pójdzie grawerowany panel, w którym otwory są odpowiednio większe (inaczej niż w oryginalnych panelach boeinga, czy choćby tych z OC. Nie powinno to źle wyglądać. Wydaje mi się, że uzyskam całkiem przyjemny efekt 3D, a ponadto w razie pomyłki, będę ciął pleksi, a nie grawerowaną płytkę. Robiłem już kiedyś podobny panel do samochodu (tzn. panel przełączników), więc tutaj nie spodziewam się większych problemów.
http://www.mcdakwa.pl/rozne/panel_gotowy.jpg <- podświetlone jedynie trzema diodami LED!

« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 01, 2010, 21:32:09 »
Zakończyłem etap projektowania panelu mcp. Teraz wszystko w rękach grawera. Projekt wygląda tak:

to oczywiście luźna wariacja na temat mcp boeinga, ale powinno to ustrojstwo być w miarę wygodne.

« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 07, 2010, 22:02:42 »
W oczekiwaniu na płytkę od grawera, skorzystałem z Waszej rady i zakupiłem jednak FS2004. I jestem bardzo zadowolony. Rzeczywiście - z tą wersją idealnie radzi sobie mój komputer. Tylko jedno pytanie. W FSX kiedy klika się na którykolwiek z displayów - otwiera się dodatkowe okienko z powiększeniem, które można umieścić np. na drugim monitorze. W FS2004 tego nie ma? Najwyżej pozostaje vasfmc.

Teraz druga rzecz. Jak sądzicie. Czy na moim etapie (latam sobie offline - potrafię dolecieć do celu za pomocą atc, i nawet potrafię wylądować) warto inwestować w jakiś komercyjny samolot? Co daje mi np. taki pmdg? Bo jeśli chodzi o wirtualny kokpit - to raczej będę się starał tego nie używać (kokpit ma na biurku stanąć). Realizm lotu - Czy jako początkujący odczuję różnicę? Systemy pokładowe - skoro nie mam czasu na zbyt długie loty, to tym bardziej nie będzie czasu na przygotowanie samolotu do lotu :-).

« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 10, 2010, 20:23:45 »
Mój kokpit biurkowy nabiera powoli kształtów.
Co udało się do tej pory:
1. zaprogramowałem już (napisałem skrypty) dla wszystkich przełączników i enkoderów panelu mcp - i mam frajdę bo wszystko działa, choć wymaga dopieszczenia. Chodzi m.in. o zabezpieczenie skryptów przed przełączaniem przycisków w symulatorze (za pomocą mychy). Chodzi o to, by to co na monitorze, było zawsze zsynchronizowane z panelem.
2. Konstrukcja kokpitu jest już prawie na ukończeniu. Pozostaje mi tylko przykryć górę i pomalować. (Przygotowałem więcej otworów niż mi aktualnie potrzeba - nie chcę ciąć gotowej konstrukcji. Pozostaje wolne miejsce na dźwignię podwozia, panel świateł, czy czego tam jeszcze będę potrzebował.

Całość wykonana jest ze spienionego PCV. To bardzo wdzięczny materiał do ręcznej obróbki - można ciąć nożem i kleić szybko np. kropelką. jest lekki. Być może zbyt elastyczny, ale odpowiednio wzmacniając konstrukcję jest bardzo dobrze.

Oto zdjęcia:

Komentarze mile widziane.