Witam. Śledząc wątek z forum vatsima (
http://forum.pl-vacc.org/viewtopic.php?f=91&t=26621&hilit=kaszubski ) i mi zamarzyła się budowa własnego kokpitu. Chciałbym w tym wątku poradzić się was w kilku kwestiach i podzielić się osiągnięciami (mam nadzieję, że będzie czym).
Zatem - założenia:
1. Ma to być kokpit biurkowy (nieco większa skrzyneczka), łatwy do usunięcia.
2. Nie musi odpowiadać konkretnemu samolotowi - choć wzoruję się na b747-800. Nie będzie to wierna kopia - ma służyc do uprzyjemnienia latania.
3. Ma zawierać panel MCP, dodatkowy monitor wyświetlający PFD, ND i ECAM. <- na początek.
4. Ma zabierać niewiele miejsca, ale ma być wygodny w miarę. Latam tylko offline - więc nie programuję specjalnie CDU. Najbardziej potrzebuję MCP
5. Powinien dawać możliwość rozbudowy (bo zapewne tu jest jak w akwarystyce - szkło kurczy się pod wpływem wody - tzn. jak kupisz akwarium 100 litrów to po zalaniu wodą nagle wydaje się za małe - i marzysz o 200L

6. Symulator i kokpit będą działać na jednym komputerze - na razie przynajmniej
Co udało się do tej pory?
1. Zmontować, uruchomić i wstępnie przetestować układ mjoy16.
2. Przetestowałem - czyt. napisałem pierwsze proste skrypty dla mjoya16 w HSC codekinga - na tej platformie będzie oparty system.
3. Zakupiłem na aukcji mały monitorek - właściwie telewizorek z wejściem tv. Obraz rzucam na drugi monitor z wyjścia TVOUT. Monitorek to philips pet7432. Czyli prosta konstrukcja 7 cali. Teraz wiem, że trochę głupio zrobiłem. Co prawda wyhaczyłem za grosze na allegro - ale jest panoramiczny i trochę miejsca się marnuje. Chodzi o coś takiego ten po prawej:
http://download.p4c.philips.com/files/p/pet7432_12/pet7432_12__fp_.jpg. Ale jest nieduży i już go rozmontowałem - matryca jest na taśmie przyczepiona do płytki - łatwo wkomponuje się w kokpit.
4. Przeprowadziłem pierwsze testy z vasFMC - na tymże monitorku.
5. Kończę już powoli projekt panelu czołowego MCP - wyślę do grawerowania, będzie podświetlany.
PYTANIA:
1.Co mi będzie potrzebne, żeby wygodnie latać? Pytam doświadczonych kolegów
2. Mój komputer to AMD Athlon 64 3000+ 1.5Gb RAM grafika - Gforce 9600GT. Teraz pytanie którego? 2004 czy FSX? Obecnie mam FSX - bardzo podoba mi się wirtualny kokpit, który wreszcie jest funkcjonalny, ale przecież nie będę z niego korzystał, gdy zbuduję kokpit, a na moim sprzęcie ledwo ciągnie - tzn jest płynnie, ale musiałem zrezygnować np. z większości budynków na lotniskach itp... więc mam prawie goły teren. Czy fs2004 ma mniejsze wymagania?
3. Poza FS chcę oprzeć się na darmowym oprogramowaniu. Czy jest coś lepszego od Vafmc?
EDIT: Wyjście z symulatora oprę na projekcie simout - tak gwoli ścisłości.
Proszę o wszelkie uwagi, przemyślenia i wskazówki.
[admin]
Na prośbę autora i przy okazji nazwy własne piszemy z wielkiej litery. Mazak. [/admin]