Autor Wątek: Kokpit biurkowy by mcd - plany, przymiarki, pytania  (Przeczytany 20012 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Kokpit biurkowy by mcd - plany, przymiarki, pytania
« Odpowiedź #60 dnia: Marca 14, 2011, 08:08:31 »
Ale i tak tajemnicą pozostaje, dlaczego u mnie wszystko jest na odwrót. Chodzi o kolejność diodek i wyświetlaczy (na szczęście segmenty się zgadzają). To oczywiście nie przeszkadza, ale ciekawy jestem.

« Odpowiedź #61 dnia: Marca 14, 2011, 17:58:17 »
Spróbuj zmienić w simOUT.xml wartość indexReverse="True" na indexReverse="False".

« Odpowiedź #62 dnia: Marca 14, 2011, 18:20:28 »
Ja u siebie nie mam w pliku simOUT.xml indexReverse="True".Mam wersję 1110 i działa prawidłowo.

« Odpowiedź #63 dnia: Marca 14, 2011, 19:10:00 »
Sprawdzę wieczorem. Tymczasem udało się rozwiązać problem ze święcącym segmentem (jakieś małe zwarcie być musiało). Teraz już mogę cieszyć się pierwszym 5cio cyfrowym wyświetlaczem.

Gdzieś widziałem takie gotowe płytki drukowane do wyświetlaczy - takie, co to ścieżki mają do których wygodnie jest przypiąć przewody - możecie mi podpowiedzieć gdzie mogę takie zdobyć. Nie bardzo chce mi się pająki składać - bo to jest przyczyną problemów -tu coś odpadnie, tam się zewrze itd. . Ale jak będzie trza to trudno.

btw. Fajnie się z wami buduje.

« Odpowiedź #64 dnia: Marca 14, 2011, 19:23:06 »
Trzeba Zająca zapytać, pewnie ma jakieś projekty, więc można samemu wytrawić PCB :)

PS. Miło słyszeć, że coś działa :)

« Odpowiedź #65 dnia: Marca 15, 2011, 00:40:09 »
No i już prawie działa mi wyświetlacz Heading i Altitude :-) Bomba! Piszę prawie, bo Microsoft używa oczywiście kosmicznych przeliczników. np. żeby otrzymać prawidłowy odczyt altitude - trzeba: zmienną podzielić przez 1997537 i pomnożyć przez 100 :-)  Z heading jest ciekawiej - bo co 180 stopni zmienia się znak zmiennej z dodatniego na ujemny  (ale i tak trzeba ją podzielić przez 182) :-)

« Odpowiedź #66 dnia: Marca 15, 2011, 07:02:56 »
Z heading jest ciekawiej - bo co 180 stopni zmienia się znak zmiennej z dodatniego na ujemny  (ale i tak trzeba ją podzielić przez 182)
Jak do tego doszedłeś.Czy jest to gdzieś opisane?Czy wyjaśniła się sprawa odwrotnego liczenia LED oraz 7segLED?

« Odpowiedź #67 dnia: Marca 15, 2011, 07:42:56 »
Doszedłem do tego metodą prób i błędów przy okazji ustawiania enkoderów. Skrypt wypisał w logu wartości heading, które były zupełnie inne niż to co pokazuje virtualny kokpit symulatora. Teraz, żeby enkoderem zwiększyć heading o 1, w skrypcie trzeba było zwiekszyć o 182.... Może jest to gdzieś opisane. (jeszcze nie do końca to rozpracowałem skryptowo, bo kiedy heading przekroczy 180, to w fs zmienia się jego znak na ujemny. Jest to pewnie zrobione po to, by np. kręcąc gałką cały czas w prawo (zwiększając heading wielokrotnie) nie przekroczyć dopuszczalnej wartości zmiennej integer.

Co do kolejności diodek:
Spróbuj zmienić w simOUT.xml wartość indexReverse="True" na indexReverse="False".

To zadziałało.

« Odpowiedź #68 dnia: Marca 15, 2011, 07:53:52 »
Doszedłem do tego metodą prób i błędów przy okazji ustawiania enkoderów
To ma sens.Miałem także pewne problemy trochę innej natury z odczytem niektórych gaugesów w symulatorze oraz shareMem i trzeba było to korygować.
Z tego co piszesz domyślam się,że masz wiedzę informatyczną.To byłoby bardzo cenne w testach np.HSC oraz aplikacjach tej platformy,której możliwości są bardzo duże,ale wymagają tej wiedzy.Ja niestety jestem od hardware i muszę prosić codeking o pomoc jeśli mam problem.

« Odpowiedź #69 dnia: Marca 15, 2011, 10:06:51 »
Jakąś tam wiedzę mam - kiedyś bawiłem się w programowanie.

I po to jest forum. Jeden orientuje się w sprzęcie, drugi w kodzie, a inny... ma ciekawe pomysły - i się kręci jakoś.

« Odpowiedź #70 dnia: Marca 16, 2011, 08:38:10 »
Przymierzam się powoli do przedostatniego panelu. Będzie to część odpowiedzialna za podwozie i mix przełączników, które się przydadzą. Rzućcie proszę okiem na wstępny zarys i podpowiedzcie, co przydałoby się tam dorzucić.

« Odpowiedź #71 dnia: Marca 16, 2011, 19:28:35 »
Polecam przejrzeć co posiadają podobne panele chociażby z OpenCockpits. Osobiście dodałbym dźwignię do klap i trymer steru wysokości. Jeśli te elementy planujesz zrobić w innym panelu to możesz sobie odpuścić.

« Odpowiedź #72 dnia: Marca 16, 2011, 21:29:07 »
Dźwignie klap realizuję przez jedną z dźwigni throttle quadranta saiteka. Trymer steru wysokości ma być wbudowany w mcp (chyba, że nie o ten chodzi). Dołączę prawdopodobnie startery silników :-) - Bo lubię się tym bawić.

« Odpowiedź #73 dnia: Marca 18, 2011, 17:26:40 »
Montaż wyświetlaczy zakończony. Nie powiem... Troszkę się nakląłem, gdyż jeden pięcio-elementowy wybitnie nie chciał współpracować... ale to dlatego, że mi się kabelki pomyliły... Wkrótce filmik! tylko nową sekwencję testową napiszę.

No i przyszedł czas, na pomalowanie podkładek pod panele. Coś czego najbardziej nie lubię, bo przy moich zdolnościach manualnych - z pewnością coś pójdzie nie tak. Ale zrobić trzeba.

« Odpowiedź #74 dnia: Marca 19, 2011, 07:23:11 »
Czy może mi ktoś podpowiedzieć, który offset fsuipc odpowiada za wyświetlacz COURSE. Już kilkanaście razy przeglądałem listę i kilka wypróbowałem, a znaleźć nie mogię...