Autor Wątek: Kokpit biurkowy by mcd - plany, przymiarki, pytania  (Przeczytany 20023 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Kokpit biurkowy by mcd - plany, przymiarki, pytania
« Odpowiedź #75 dnia: Marca 19, 2011, 07:47:59 »
Czas na modyfikację posta jest makabrycznie krótki... No cóż...

Jeszcze jedno pytanko. Nie wiecie kto mógłby wykonać dla mnie takie dźwigienki do przepustnicy saiteka jak te w filmiku poniżej? Facet zrobił je z drewna. Ja takich zdolności nie mam...

http://www.youtube.com/watch?v=bOwqXYrZm-Q

« Odpowiedź #76 dnia: Marca 19, 2011, 08:50:22 »
Sprawdź offset 0C4E, jest on używany w MCP OpenCockpits jako CRS właśnie.

« Odpowiedź #77 dnia: Marca 19, 2011, 15:43:48 »

Dzięki. Zanim sprawdzę pochwalę się...

Jeszcze podświetlenie i montujemy... Ale tu tak łatwo nie pójdzie... Chyba kilometr przewodów jest z tyłu. Teraz żałuję, że nie robiłem tego porządnie na płytkach. Z drugiej strony i tak przełączniki montowane są do panelu. No nic. Nie takie rzeczy się robiło... I tak nie wierzę, że udało mi się dojść do tego etapu.

« Odpowiedź #78 dnia: Marca 19, 2011, 16:06:24 »
Dla mnie bomba, tymbardziej, że to simOUT + HSC :)

Na wyświetlaczach przydałaby się przyciemniana plexi albo folia, żeby nie było widać niezapalonych segmentów, ale to pewnie już masz w planach :)

Gratulacje, super wykonanie.

Edit: Jeszcze raz popatrzyłem, naprawdę super, wielu chciałoby dojść do tego etapu.

« Odpowiedź #79 dnia: Marca 19, 2011, 16:11:40 »
Nie nie miałem szybki w planach, bo w rzeczywistości wyświetlacze świecą bardzo jasno - nie ma problemu z kontrastem. Dla potrzeb zdjęcia świeciłem lampą w panele i wyszło jak wyszło. Nie sądzę, żebym coś zmieniał.

Simout + HSC = Dobre bo polskie!

« Odpowiedź #80 dnia: Marca 19, 2011, 16:16:13 »
Robi wrażenie,moje gratulacje.Folia samoprzylepna rozwiąże problem,tak mam u siebie.
tymbardziej, że to simOUT + HSC
To już kolejny projekt z Twoim rozwiązaniem myślę,że będzie ich więcej.

« Odpowiedź #81 dnia: Marca 19, 2011, 23:04:24 »
Gratuluję shopiK, wygląda świetnie.
 Małe pytanie, czym to będzie podświetlane? Jeśli diodami to będzie trochę lutowania i zrobi się pajęczyna. Zastanawiałeś się nad katodami? Tutaj trochę o tym pisaliśmy: http://www.il2forum.pl/index.php/topic,11756.675.html
Najlepszym rozwiązaniem jest folia OLED: http://www.video.banzaj.pl/film/5659/swiecaca-folia-oled-ktora-mozna-giac-i-ciac/
W naszym przypadku ( ja, vito, Mavericks) jest dużo paneli, więc trudne do realizacji. U Ciebie jest ich kilka, może się pokusisz na takie rozwiązanie. :) 

« Odpowiedź #82 dnia: Marca 20, 2011, 00:02:04 »
Do podświetlenia użyję taśmy led. Jest to dość jasne ustrojstwo (diody smd). Kilka pasków załatwia sprawę. Tylko problemem jest masa przewodów, które skutecznie utrudniają zadanie. Tutaj rzeczywiście pomogłaby wspomniana folia. Tylko gdzie to zdobyć? Widziałem już folie moman czy jakoś tak (jako akcesoria do tuningu samochodów), ale koszta ogromne są... Sama folia plus inwerter (z 12 voltów na ileśSet volta).... Ze 150 zł na panel...

Dodatkowy problem to materiał wykorzystany przez grawera. Zasadniczo nie jest on przeznaczony do podświetlenia. Na szczęście jednak trochę przepuszcza światło (ale i co jest plusem mocno rozprasza). Podświetlenie musi być dość mocne, żeby zdało egzamin.

« Odpowiedź #83 dnia: Marca 20, 2011, 23:28:25 »
Tych folii OLED to za bardzo nie mogę znaleźć, ale z tego co widać na filmiku to są tam widoczne pixele!!! A to znaczy, że to są panele, na których można wyświetlić konkretne obrazy. To juz zapowiada cenę!

Natomiast przypomniałem sobie i sprawdziłem o jakich foliach mówiłem wcześniej. To folie INDIGLO sprzedawane np. przez firmę www.moman.pl Robią oni zegary do tuningowanych samochodów. Ceny poszły trochę w dół. Zaraz napiszę do nich, czy sprzedali by prosty kwadracik folii... i za ile. Inwerter kosztuje 58 zł. U mnie wystarczyłby na wszystkie panele.
Tu zdjęcie z ich strony dla leniwych

Przykładowe pierwsze lepsze tarcze dla bmw. Koszt 138 zł efekt tutaj: http://www.moman.pl/index.php?a=opis&k=12&id=168
Do wyboru kolory folii biały seledynowy, zielony i niebieski. Szkoda, że bursztynowego nie ma, ale jak widać - podświetlasz na biało i odpowiedni filterek i już...

« Odpowiedź #84 dnia: Marca 21, 2011, 22:46:06 »
Dostałem odpowiedź:

panel podwozia i innych systemów 150mm/200mm 105zł
panel świateł i multiradio 2x 170/80 75zł x 2 = 150zł
panel mcp 350/150 170zł

Do zasilenia takiej powierzchni potrzebne byłyby 3 inwertery 1szt 58zł

Rachunek prosty: 599 zł (bez przesyłki) - niemało........ Ale poświęcę się dla was. Zamówiłem dla testów folię plus inwerter pod jeden najmniejszy panel (panel świateł). Zobaczymy czy to w ogóle zda egzamin. Najwyżej zrzucicie się, żeby pokryć straty..... prawda?

« Odpowiedź #85 dnia: Kwietnia 03, 2011, 00:49:19 »
No i przyszła folia indiglo... Efekt... oceńcie sami. Mnie tak jakoś niespecjalnie przekonuje.

Plusy:
1. Równomierne podświetlenie niezależnie ile kilometrów kabli jest za płytką. Folia przyklejona jest na samym panelu.
2. Jeśli panel wykonany jest z materiału dobrze przepuszczającego światło to mocno świeci. Jeśli z takiego jak mój... cóż jakoś świeci - w nocy spełnia swoje zadanie, ale wolałbym, żeby było jaśniej.

Minusy:
1. CENA!!! koszt podświetlenia do najmniejszego z moich paneli to 140 zł!!! Chyba przesada... Chociaż... Przy moim MCP musiałbym całość przekonstruować, żeby użyć zwykłych diodek... Za dużo kabli "na pająka"

2. Inwerter piszczy! Nie za głośno ale jednak... A jeśli bym miał wszystko podświetlać, to jeszcze 4 takie inwertery!!!
3. CEEEEENAAAA!!!
4. Folia nie świeci dokładnie na biało. Jest lekko błękitny odcień. Starałem się ukazać to na zdjęciu, korygując barwy.
5. CEEEEEEEEEEEEEEEEEEENAAAAAAAAAAAAAA!!!!

To takie moje spostrzeżenia. Mimo minusów. zastanowię się, czy by jeszcze mcp nie podświetlić w ten sposób... Jak wygram w totka.

« Odpowiedź #86 dnia: Kwietnia 03, 2011, 07:25:02 »
Mnie się podoba.Cena jest wysoka,ale w przypadku strategicznych paneli np.ICP warto zainwestować.Mam pytanie,czy na zdjęciu jest pokazana folia przyklejona do panelu od wew.strony?Jeśli tak to trzeba powycinać otwory pod montowane elementy,jak to wycinałeś?

« Odpowiedź #87 dnia: Kwietnia 03, 2011, 09:31:22 »
Folię musi wyciąć firma, która to sprzedaje. Musi to być wycięte laserem - na gorąco, żeby się nie rozwarstwiło. Tak mi to tłumaczyli. Narysowałem w corelu, wysłałem i już. Oni wycięli i przylutowali w odpowiedni sposób kabelek.

« Odpowiedź #88 dnia: Kwietnia 03, 2011, 10:58:04 »
Ładnie równo podświetlone, do MCP byłoby super. Cena niesuper. Ciekawe jak wychodzą koszty z takim podświetleniem, do tego MJoy, simOUT, plexi, grawerowanie itd. czyli wszystko co użyjesz, do ceny MCP np. od OpenCockpits. Liczyłeś ? Wiadomo, że satysfakcja i fun z tworzenia jest bezcenny :)

« Odpowiedź #89 dnia: Kwietnia 03, 2011, 12:06:47 »
Kilka postów wyżej napisałem jaki byłby koszt całego podświetlenia moich paneli. A zatem mój kokpit z takim podświetleniem zamknął by się w dwóch 2000 zł (bez 1400). Ciekawe czy takie moduły z open cockpit wyniosły by mnie taniej. Już pomijając, że nie próbuję odwzorować realnego kokpitu. W swoich panelach mam tylko to co podpowiedziała mi wyobraźnia. Do zbudowania pozostał jeszcze jeden panel, którego żaden producent nie posiada - bo to miks systemów odwzorowujący to, co się w mojej głowie znalazło :-)