Autor Wątek: SimOUT jako sterownik silników krokowych.  (Przeczytany 17165 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: SimOUT jako sterownik silników krokowych.
« Odpowiedź #45 dnia: Grudnia 21, 2010, 17:55:15 »
Może wystarczy spojrzeć na Vertical Speed Indicator, w F-16 to chyba się inaczej nazywa. Jeśli znamy max. ft/min to znamy też ilość obrotów wskazówki. Np. 5000ft/min to 5 obrotów na minutę (jeden obrót = 1000 ft).
1000 ft na sekundę będzie ok ;). A poważnie, Efa szybko się wznosi więc nieco ponad sekundę obrót będzie idealny. Lepiej żeby był nadmiar prędkości. To wszystko w przypadku ALT , reszta nie musi tak śmigać. Jeśli nie da się zrobić tak szybko na silniku, zrobi się przełożenie i będzie ok.

« Odpowiedź #46 dnia: Grudnia 21, 2010, 18:06:38 »
To się wyjaśniło.Max.zakres VVI (Vertical Velocity Indicator) dla AF wynosi 6000 ft na minutę tak piszą w instrukcji.

« Odpowiedź #47 dnia: Lutego 12, 2011, 18:06:58 »
Zabaw z silnikami krokowymi ciąg dalszy. Wstępny wsad do uC gotowy. Chciałem zrobić max. uniwersalny wsad:
 - sterowanie pełnym krokiem lub półkrokiem
 - sterowanie kierunkiem obrotów
 - sterowanie szybkością
 - "płynne" przejście z kroków pełnych na półkroki i przy zmianie kierunku
 - obsługa czujnika pozycji zerowej
 - niezależna obsługa dwóch silników unipolarnych

Wszystko to na sterowniku LED na płytce simOUT XL. Na dobrą sprawę nie trzeba nic dorabiać (jeśli nie chcemy czujnika pozycji zerowej). Do testów użyłem czujnika CNY70, do niego potrzebny jest jeszcze układ 74HC14 (można też wykorzystać jakiś mały komparator). Ten scalak jest potrzebny do tego, by uC dostał informację "binarną", 1 - czujnik "złapał" sygnał, 0 - brak sygnału. Wsad włącza dodatkową diodę jeśli dany silnik jest w pozycji zerowej (sygnał z czujnika). Czujniki oczywiście są oddzielne na obydwu silników. Nakręciłem krótki filmik (fatalnej jakości), na którym pokazuje działanie czujnika i zerowanie silnika (silnik kręci się dopóki nie ma sygnału od czujnika) - http://www.youtube.com/watch?v=Lb9Gafp5opo Rozkazy wysyłam z terminala RS232. Teraz kolej na przygotowanie modułu do HSC, schematów jak podpiąć silniki oraz czujniki i testy.

Silnik z Wobit (http://www.mobot.pl/index.php?site=products&type=874&details=7781), który wykorzystałem do testów wydaje się być nienajlepszy. Normalnie silnikiem krokowym (unipolarnym) steruje się sekwencją A->B->C->D->A->B->C->D... Ten silnik w dokumentacji ma zapisaną sekwencję AD->AB->BC->CD->AD... To jest OK, takie sterowanie powoduje, że silnik ma większy moment. Niestety próba sterowania normalnym sygnałem (A->B->C->D) powoduje, że co 2 (lub 3 krok) występuje krok bardzo mały. W związku z tym sterowanie półkrokiem (AD->A->AB->B->BC->C->CD->D) jest również "upośledzone". Winę ponosi silnik lub ja :) Być może źle go podpinam (próbowałem wielu kombinacji), a być może, że ULN2803 nie nadaje się akurat do tego silnika. Wkrótce będę miał inne silniki do testowania, wtedy powinno się coś wyjaśnić

ULN2803 zastosowany w sterowniku LED wymusza stosowanie silników na prąd max. 500mA (jeśli dwa silniki to suma musi być <= 500mA). Można też będzie zastosować dwa silniki po max. 500mA ale nie będzie można włączać utrzymywania pozycji silnika (silnik po wykonaniu kroku zostanie wyłączony).

Na filmiku widać świecącą diodę IR czujnika CNY70, w rzeczywistości tego światła nie widać :) Kamera w telefonie nie ma filtru IR więc widzi światło podczerwone.

« Odpowiedź #48 dnia: Lutego 12, 2011, 18:51:26 »
Moje gratulacje codeking.Poczekam jeszcze z zakupem silników,aż wyjaśnią się "upośledzenia".Nie sądziłem,że trzeba czekać 10 tygodni po złożeniu zamówienia na ten silnik.Jeszcze raz gratuluję i życzę dalszych sukcesów.Jeszcze jedno pytanie czy masz na myśli wyjścia LED czy 7segLED.Z punku widzenia interfejsu to jest obojętne ULN 2803.Pozostają jedynie różne wyprowadzenia na łączówkach (co także nie jest problemem) oraz ilość sterowanych silników.uP dla LED ma większą liczę wyprowadzeń 5x10,dla 7segLED jest ich tylko 16.
niezależna obsługa dwóch silników unipolarnych
Teraz zwróciłem uwagę na ten cytat.To sugeruje 2 silnik.Doprowadszenie 2 sygnałów z czujników nie jest problemem (2 mostki z łączówki).

« Odpowiedź #49 dnia: Lutego 12, 2011, 19:47:18 »
Nie ma znaczenia czy sterownik LED czy 7-SEG, będą tylko inne wtyczki :)

Silniki z Futurlec na które liczyłem niestety nie dojdą, pomimo, że ciągle widnieją jako dostępne to od samego początku pisali do mnie, że ich nie mają. Odpisałem, że poczekam. I tak czekałem, aż dwa tygodnie temu zapytałem jaka jest sytuacja - ciągle brak silników. Ostatecznie anulowałem zamówienie. Chyba nie chcą wysyłać tylko dwóch sztuk do dzikiego kraju zwanego Polską. Zamówiłem inne silniki na eBay'u m.in. z Hong-Kongu (kilka rzeczy zamawiałem z tego dalekiego kraju i dostarczane były nie dłużej niż niejedna przesyłka z Polski :) ).

Silniki podpięte są do wyjść ULN2803, jest ich 8 więc można podpiąć dwa silniki. Pozostaje do dyspozycji 6 pinów od uC. Na każdy silnik przypadają dwa: wejście od czujnika i dioda sygnalizująca pozycję zerową. Dodatkowo jest wyprowadzona dioda, która mrugając sygnalizuje pracę układu. To są oczywiście dodatki i można się bez nich obejść.

« Odpowiedź #50 dnia: Lutego 12, 2011, 20:54:37 »
Dzięki za wyjaśnienia.Może próbować zamawiać z innego kraju prosząc kolegów z forum o pomoc.

« Odpowiedź #51 dnia: Kwietnia 11, 2011, 10:30:37 »
Jestem pod ogromnym wrazeniem jakie mozliwosci daje SIMOUT i ile pracy w to wlozyl Codeking. Nie dlugo pewnie bedzie mozna zbudowac wlasny ploter CNC lub mini-platforme, nawet dof6 :D . Ciekawe do czego jeszcze mozna zastosowac SIMOUT?...

« Odpowiedź #52 dnia: Kwietnia 15, 2011, 21:31:38 »
Czy jest możliwość "otrzymania" takiego wsadu? :001: Mam silnik unipolarny, dwucewkowy  od głowicy lasera cdromu. Będę siedział w weekend w domu, więc jakby była jakaś taka możliwość to z miłą chęcią potestowałbym troszku:001:.

« Odpowiedź #53 dnia: Kwietnia 15, 2011, 21:39:37 »
Wsad nie jest skończony, do tego nie ma "przyjaznego" programu do testowania nie mówiąc o jakimś module do HSC. Trzeba czekać, niestety nie wiem jak długo.

« Odpowiedź #54 dnia: Lipca 18, 2011, 16:13:05 »
Rozpocząłem testy czujnika odbiciowego CNY70, jest pokazany na zdjęciu.

Uploaded with ImageShack.us
Następny etap to uruchomienie silnika krokowego oraz zrobienie aplikacji, ale to jeszcze długa droga.

« Odpowiedź #55 dnia: Lipca 19, 2011, 14:04:13 »
Jest pewien postęp w testach. Jak widać na zdjęciu jest już osadzona na osi silnika tarcza z podziałką kątową oraz otworem do skalowania.

Podczas uruchamiania okazało się, że ukłdy CNY70 mają różne wyprowadzenia w zależności od producenta. Nie będzie to przeszkodą ponieważ przed montażem można zrobić prosty test w celu identyfikacji pinów.
Po konsultacji z Codeking wprowadziłem inverter 74HC14, który dzięki histerezie poprawia pracę układu CNY70.
Trzeba także dobrać wartość rezystora w obwodzie diody świecącej w CNY70. Jest to związane z odległością czujnika od tarczy. Jest to prototyp a raczej model, dlatego po wykonaniu mechanicznym detali można zrobić korekcję. Ważne jest aby czujnik a konkretnie nadajnik oraz odbiornik były w lini prostej przechodzącej przez oś silnika. Ważne są wymiary otworu w tarczy oraz odległość czujnika od tarczy. Ma to wpływ na dokładność kalibracji.
Można uprościć zadanie robiąc większy otwór w tarczy a korekcję wykonać profilując przysłonę zasłaniającą część otworu myślę, że koledzy coś wymyślą. Skalę zrobiłem dla testów dzieląc 90 stopni na 4 kąty po 20 stopni oraz ostatni 10 stopni. Chcę zrobić testy modelując busolę symulatora Falcon.

« Odpowiedź #56 dnia: Lipca 22, 2011, 17:59:58 »
Testuję mój model i są już pierwsze pozytywne wyniki. Napiszę o tym gdy wszystkie testy wypadną pozytywnie.

« Odpowiedź #57 dnia: Lipca 23, 2011, 18:06:20 »
Ostatnie dni były pracowite i dzięki Codeking model silnika krokowego już działa. Na zdjęciach jest pokazana tarcza z kątową skalą oraz program do testowania silnika. Program testujący ma kilka opcji, które ułatwiają uruchomienie modelu.

W silnikach krokowych jest istotne zerowanie silnika. Tester to umożliwia, na pcb widać kreskę, która odpowiada pozycji zerowej. Silnik ma przekładnie 1:76 dlatego liczba kroków 1824. Teraz chcemy wyskalować busolę dla Falcona i to sprawdzić w symulatorze.

« Odpowiedź #58 dnia: Lipca 24, 2011, 11:46:13 »
EGHI zrobił skalę dla busoli.

Teraz trzeba to sprawdzić w symulatorze czy busola pracuje prawidłowo.

« Odpowiedź #59 dnia: Lipca 26, 2011, 09:07:49 »
Rozpocząłem testy z symulatorem AF w starym PC bez fizycznego kokpitu, model busoli na biurku.

Busola odczytuje prawidłowo dane z symulatora. Teraz muszę zrobić dłuższe testy na stabilność programu oraz dokładność (problem kumulacji błędów). Podziękowanie dla codeking za program oraz pomoc w testach.