Autor Wątek: VFR Poland (FSX, FS2004, Xplane 9)  (Przeczytany 55490 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Incognito

• Gość
Odp: VFR Poland (FSX, FS2004, Xplane 9)
« Odpowiedź #60 dnia: Grudnia 31, 2010, 02:49:29 »
Witam szanownych Panow po dluzszej przerwie i przepaszam za poprzedni post.
Jestem cukrzykiem. Przy tej chorobie rozum nie zawsze idzie w parze z cialem. Pol godziny po napisaniu tekstu wyladowalem w szpitalu i..wrocilem po swietach z "zautomatyzowanym" sercem i bypassami.

Postarm sie wyjasnic o co chodzi. VFR Poland to portal rozwojowy. Nie jestem uprawniony rozmawiac w imieniu jego wlascicieli, ale moge wyrazic wlasny punkt widzenia. Nie bede sie tu rozwodzil nad wzajemnymi projektami, bo wiekszosc z Was nie jest swiadoma, ze BartGraf (Bartek Chyc, autor Tarta Scenery 2004) mial mocny wpylw na TPS. Mesh wysokiej rozdzielczosci jest jego autorstwa. Dla kilku osob z tego forum jet wiadomym, ze jestesmy mocno ze soba zwiazanymi przyjaciolmi. BartGraf bezinteresownie 3 mies. pracowal (ismy) nad wpasowaniem autogenu wokol EPNT. Tam "siedzi" ponad 2 tys. recznie sadzonych drzewek. Sztuka po sztuce.  Bartek "urodzil sobie blizniaki" i  z 3-jka dzieci ma tyle zajecia, ze nie ma czasu na "pierdoly". Te kilka "nawiedzonych Polska osob ", nie jest w stanie wykonac tak olbrzymiej pracy, jak pokrycie calego kraju autognem. Jesli wlaczy sie grupa ludzi do projektu, bedzie to mozliwe. Polska to nie malenka Holandia. Wraz z Lukasem postaramy sie jakos zrouzmiale wyjasnic Wam dzialanie Autogen Annotator...ale potrzebne sa osoby, kore troszeczke rozumieja jez. angielski, aby mogly pojac ijego nstrukcje.  Mamy swoje zycie i nie jestesmy w stanie sleczec calymi dniami nad tlumaczeniem tutoriali na polski. W przeciwienstwie od mlodego pokolenia (Lukasz, Michal) lepiej posluguje sie niemieckim czy rosyjskim, niz angielskim Produty cale VFR Germany, czy Szwajcaria koszujja holendarne pieniadze i co wsobie oferuja, za wyjatkiem jednosezononych zjec sateliterfnych?  3D Object trzeba dokupic osobno...

Co do scenerii EPNT-X ( gotowy w 99, 9999%) , EPRU-X (97%) , Szymanowa k / Wroclawia (75%) naleza sie Wam pewne wyjasnienia. W moim posiadniu sa zdjecia satelitarne o rozdz. 0.25m/pix! Obszar Nowego Targu na dysku zajmuje w jepegu ponad 800 MB, Czestochowa potrzebuje 3 x tyle. Jastarnie (Puck jako absoluthny niewypal zostal wywalony do kosza i nie bedzie wiecej dostepny) trzeba przesunac o 25m. Niezgodnosc siatki. Ta praca nie przeraza nas, wykonamy ja dla Was, ale... na legalnie udostepnionych i oplaconyh zdjeciach podloza! To moze zapewnic jedynie SimDesign.  VFR Germany, czy Szwajcaria kosztuja holendarne pieniadze i co w sobie oferuja, za wyjatkiem jednosezononych zjec sateliterfnych?  3D Object trzeba dokupic osobno...Pytanie do Was: czy istnieje jakiekowielwie zapotrzebowanie dla malych lotnisk klubowych, za ktore bylibyscie gotowi zaplacic pare zlotych?

P.S.
Jestem bardzo zmeczony, prosze adminow i moderatorow o poprawienie bledow otograficznych i literowek i, usuniecie Post Scriptum.

Incognito

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: Grudnia 31, 2010, 03:15:44 »
Pachnace cmentarna lopata szare komorki zapomnialy o najwazniejszym:

Zycze wszystkim uzytkownikom forum milego poslizgu w Nowy Rok, kilkanasie ton zdrowia, aby 2011 nie byl gorszy od 2010 i zeby Wam Pan Bog w dzieciach wynagrodzil!

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #62 dnia: Grudnia 31, 2010, 10:34:19 »
Wareczko, mordo Ty moja, bardzo ładny post i chylę czoła za taką otwartość :) bo nie każdy jest w stanie się zdobyć na to . Zyczymy Ci dużo zdrowia i miejmy nadzieję, że będzie wszystko ok. Trzymam kciuki za zdrowie w 2011.

Po wywiadzie tel. z preziem VFR news z dziś:
"Osoby, które na bieżąco śledzą rozwijający się serwis VFR Poland już zauważyły, że pliki z foto teksturami części terenów Polski są już oficjalnie dostępne! Obecnie mamy foto tekstury dostępne dla: FSX (płatne), FS2004 (płatne oraz darmowe), a także X-Plane 9 (płatne). Na stronie pojawiło się także więcej obszarów do ściągnięcia. Plany ekipy od VFR Poland jednak idą dalej - powstaje obecnie Service Pack 1 z poprawnymi AFCAD'ami polskich lotnisk do FSX, które będą kompatybilne ze sceneriami, do tego powstaje także autogen z prawdziwego zdarzenia oraz nowy 3D Landmark Poland. Czy nie brzmi to smacznie? VFR Poland to zatem największy projekt tego typu w naszym kraju. Trzymamy kciuki za realizację tych ambitnych planów! Jeśli zaś chodzi o płatną część VFR Poland (większa rozdzielczość foto tekstur zatem lepsza jakość) to specjalne pakiety Premium można nabyć już w sklepie Pilots.pl. Pakiet taki wymienia się na punkty, za które można nabywać właśnie foto scenerie na stronie VFR Poland. Link do płatnych pakietów TUTAJ, a TUTAJ oficjalna strona projektu VFR Poland"

źródło - stronka :) Uwaga: tekstury darmowe do FS2004 działają z FSX
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #63 dnia: Lutego 20, 2011, 18:02:44 »
Coś VFRPoland milczy... Ale znalazłem na AVSIM zmodyfikowane AFCADY pod kątem VFRPoland dla FSX i FS 2004
link: http://library.avsim.net/download.php?DLID=156565
Lukas

Offline WilkzPolski

• *
  • Dudek Optic
« Odpowiedź #64 dnia: Lutego 20, 2011, 23:55:55 »
Chodzi o projekt użytkownika D-A-F z forum" http://www.aztec.pl/forum/index.php
Jego strona internetowa to: http://www.kahl.cba.pl/

Oprócz AFCAD'ów, wykonał bardzo ładny autogen. Niestety zawiera jedynie roślinność. Na resztę musimy zaczekać aż team VFR_PL lub kolega D-A-F znów zrobią nam miłą niespodziankę :)

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #65 dnia: Lutego 21, 2011, 12:09:56 »
Afcady troszkę szwankują, bo Autor nie dodał tam "exclude autogen", dlatego np. Jastarnia zarasta drzewami. Musiałem je sobie pootwierać w Airport Design Editor i dodać tam poligony wypłaszczające teren lotniska i wyrzucające autogen z danego obszaru. Ale to jest drobnostka, bo D-A-F wykonał kawał znakomitej roboty! Oksywie to cud-miód, podobnie jak Malbork. Afcady z Jastarni i Elbląga oraz Gdańska wywaliłem, bo są scenerie, jeżeli w Scenery Library jest jedno i drugie, wówczas przebijają defaultowe budynki lotniskowe.
Autogen fajny, robiony narzędziami FS9 (bo wtedy działa też w FSX, w drugą stronę się nie da). Niestety brakuje mi czasu, ale może zrobię kiedyś autorski autogen do fsx z wektorowymi budynkami dla np. Trójmiasta, czy samej Mierzei. Niestety, zrobienie tego ręcznie to jest kilkanaście (lub dziesiąt) godzin roboty. W przypadku autogenu roślinności i fs9, to da się to zrobić z automatu przy pomocy genialnego programiku do analizy tekstur fotoscenerii.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

Offline Rosomak67

• *
  • gg4075796
« Odpowiedź #66 dnia: Lutego 21, 2011, 15:33:10 »
Witam
Lucas gdybyś miał chwilę czasu i przybliżył temat wektorowego umieszczania budynków.Coś tam czytałem na ten temat ale to niestety mało.

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #67 dnia: Lutego 21, 2011, 15:59:51 »
Rosomak, jak stoisz z językiem angielskim ? Pytam się, ponieważ na Avsim.com znajduje się tutorial "Using Autogen Annotator"
http://library.avsim.net/download.php?DLID=140537

Autor opisał w nim różnorakie techniki, w tym rysowanie wektorowych domków na fototeksturze. Do tego, na końcu, wykonał zestawienie dostępnych typów autogenu wraz ze screenami z gry. Generalnie polecam, wszystkiego nauczyłem się właśnie stamtąd. Program Autogen Annotator dostępny jest w FSX SDK/Enviromnent Kit/Autogen SDK

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

Offline WilkzPolski

• *
  • Dudek Optic
« Odpowiedź #68 dnia: Lutego 21, 2011, 18:15:19 »
No u mnie Jastarnia akurat nie zarasta, a wycina spory obszar drzew wokół lotniska... głupio to trochę wygląda ale i tak nie ma co narzekać. W jednym z newsów YoYo padło info o tworzonym autogenie dla VFR właśnie przez team VFR, więc też nie rozpędzajcie się Panowie z tymi "klockami", bo któregoś dnia możecie zaliczyć zonk jak pojawią się nowe parcele + aktualizacje do tego, co już mamy :P
Miałem tak z portem w Gdyni jak wyszło VFR (bo wiatr i drzewa szepczą, że swojego czasu wróciłem do prac nad portem ;)), no ale to już historia.

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #69 dnia: Lutego 21, 2011, 20:02:18 »
http://www.kahl.cba.pl/

klikać  w dodatki do vfr Poland (góra -lewo)
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: Lutego 21, 2011, 20:38:18 »
Witam, nie jestem w temacie, zaglądam do działu FSX raczej gościnnie, jednak pamiętam że kiedyś było coś takiego jak Tile Proxy. Założenie tego programu było takie, aby na bieżąco pobierać tekstury z google maps i ładować je do FSXa. Wiadomo, że wiązało się to z większymi ograniczeniami sprzętowymi (net+cpu) żeby to na bieżąco "ogarnąć" ale widziałem screeny że wszystko ładnie działało. Jakość dzisiejszych tekstur Google jest dla wielu obszarów niemal HD ;) Istnieje jeszcze ten program i supportuje Google Maps ?

Offline WilkzPolski

• *
  • Dudek Optic
« Odpowiedź #71 dnia: Lutego 21, 2011, 20:49:56 »

klikać  w dodatki do vfr Poland (góra -lewo)

Przecież link podałem parę postów wyżej :P

@Flanker No myślę, że jest... ale jakość Polski? ehh... Nie mówiąc o braku sezonówek i nocnych textur.

Offline Rosomak67

• *
  • gg4075796
« Odpowiedź #72 dnia: Lutego 21, 2011, 21:15:18 »
W sumie to zespół VFRPOLAND  nie za wiele informuje o swoich pracach klientów i potencjalnych klientów .
Nie wiadomo kiedy wyjdą następne obszary i kiedy będzie auto gen.A dobrze by było wiedzieć , bo jak za rok lub dwa to może samemu warto popracować nad auto genem ,a jak za miesiąc to lepiej zarobić na te dodatki.

Offline WilkzPolski

• *
  • Dudek Optic
« Odpowiedź #73 dnia: Lutego 21, 2011, 22:46:08 »
Cytując wypowiedź z forum aztec.pl: "Do końca tego roku ma być gotowa całość".

Czyli cała Polska, autogen i nowy imba 3D_Landmarks jak mniemam...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #74 dnia: Lutego 23, 2011, 18:33:18 »
Ale po co Ci autogen? Wszystko masz tutaj :)

Kolega pracuje też teraz nad domkami. Polecam.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl