Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (DCS: A-10C)  (Przeczytany 161391 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Pomoc dla początkujących (DCS: A-10C)
« Odpowiedź #465 dnia: Grudnia 03, 2012, 07:09:57 »
Za krótko guziora trzymasz.

http://www.youtube.com/watch?v=exZOafzm45E
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #466 dnia: Grudnia 03, 2012, 09:21:59 »
Podręcznik strona 292-293.

Clear Hung Station. This is a common error when the pilot does not hold down the weapon release button long enough when dropping a bomb. This warning and ability to use the weapon is resolved by reloading the hung station. This is done by:
1. Press DSMS INV (OSB 5)
2. Press the OSB (1 - 11) that corresponds to the hung station.
3. Press the OSB that corresponds to the store class of the hung weapon.
4. Press the OSB that corresponds to the type of hung weapon.
5. On the store page, press LOAD (OSB 9) to reload the station.
6. Press STAT (OSB 1) to return to the main DSMS page.
Note: After clearing a hung IAM loaded store, you will then need to reset the power to the station in the STAT page and then reload ALL from the DTS page to make the weapon functional again.

« Odpowiedź #467 dnia: Grudnia 10, 2012, 10:14:22 »
Jak w tej grze zmusić skrzydłowego, żeby po wylądowaniu zatankował, uzupełnił amunicje i wystartował ze mną ponownie? Jedyne co od niego słyszę po zatrzymaniu się na stojance to "Bingo Fuel". Na tym kończy się jego aktywność w misji.

« Odpowiedź #468 dnia: Grudnia 16, 2012, 15:14:28 »
Teraz jak zadam pytanie to pewnie niejeden z krzesła spadnie. Jak włączyć celownik do działka? Bo ja robię to tak raczej bocznymi drzwiami, włączam jakieś podwieszane uzbrojenie przyciskiem przy lewym wyświetlaczu, gdzie mam wyświetlone wszystko co wisi pod skrzydłami, przeważnie są to rakiety hydra i wówczas oprócz celownika do tychże rakiet pojawia mi się malutki krzyżyk który jest celownikiem działka, ale mnie to nie satysfakcjonuje chciałbym wyświetlić ten duży okrągły celownik podający kilka istotnych dla celowania informacji.
Poza tym jest podobno jakaś metoda szybkiego zmieniania aktywnego uzbrojenia za pomocą hud. Jak to się robi?

« Odpowiedź #469 dnia: Grudnia 16, 2012, 15:40:24 »
W manualu oczywiście nic nie ma?
Najpierw upewnij się, że działko jest uzbrojone (panel AHCP).
Ustawiasz HUD jako SOI za pomocą Coolie Hut Up, następnie naciskając Master Mode ustawiasz GUNS. Za pomocą DMS lewe/prawo zmieniasz tryby dla GAU-8.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #470 dnia: Grudnia 16, 2012, 15:47:32 »
Witki opadaja...

Nie ma czegos takiego jak wlaczyc celownik. Kazde uzbrojenie ma swoje dane wyswietlane na HUD i w kazdym przypadku namierzanie odbywa sie inaczej, do tego masz czesto kilka trybow. Pytanie jest za ogolne. Chodzi o dzialko, czy Mavericki (jakie Hydry?!), czy bomby, czy kierowane czy nie, a jesli kierowane to laserowo czy GPS? Czy o CCIP czy CCRP? Na Forum w tym dziale masz poszczegolne tematy dotyczace uzbrojenia, zajrzyj tam i skup sie na opanowaniu jedego typu najpierw. Nikt nie bedzie tlumaczyl instrukcji, ktora posiadasz na swoim dysku.

Poza tym jest podobno jakaś metoda szybkiego zmieniania aktywnego uzbrojenia za pomocą hud. Jak to się robi?
Panel UFC tuz pod HUD lub z obslugi HOTAS - strona 617 instrukcji.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #471 dnia: Grudnia 16, 2012, 16:19:55 »
A ja mam pewien problem z silnikami. Nie wiem czy to bug, czy w ostatnim czasie coś się zmieniło, ale gdy bawię się w jakieś akrobację i zgasną silniki, to nie chcą się ponownie uruchomić... Kiedyś na patchu z końcówką 0.7 uruchamiały się bez problemu, teraz tylko czasem uruchomi się jeden z silników.
Postępuje w ten sposób: gdy słyszę że silniki się wyłączają, odpalam szybko APU, przepustnice w Cut OFF, następnie gdy APU dojdzie do 100%, ustawiam przepustnicę w Idle. Wtedy obroty dochodzą do jakichś 10-20% i dalej już nie chcą się zwiększyć...

« Odpowiedź #472 dnia: Grudnia 16, 2012, 16:45:48 »
Wiem, że wszystko jest w manualu, ale nie znam angielskiego. Chodzi mi o celownik do głównego działka.
Teraz włączam celownik do działka w ten sposób, że gdy na lewym wyświetlaczu mam pokazane co wisi pod skrzydłami wybieram np podwieszane wyrzutnie rakiet niekierowanych i wówczas oprócz celownika od tych że rakiet pojawia mi się również celownik od działka w postaci małego krzyżyka, jak inaczej aktywować celownik do działka? Samolot znajduje się od początku misji w locie, wklejony w edytorze od razu w powietrzu.

Zefirro

• Gość
« Odpowiedź #473 dnia: Grudnia 16, 2012, 17:09:04 »
Przykro mi, ale brak znajomości języka angielskiego nie jest wytłumaczeniem. Kupiłeś produkt, wiedząc, że jest w języku angielskim. Nie możesz teraz oczekiwać, że ktoś przeprowadzi Cię przez liczący ponad 600 stron podręcznik (nawet zakładając, że dużą część stanowią zdjęcia i mniej użyteczne materiały, to zawartość potrzebna do obsługi tego samolotu jest ogromna). Pomijam już całe mnóstwo dodatkowych dokumentów o lotnictwie i zastosowaniu bojowym, które warto znać, żeby sensownie korzystać z A-10C.
Odpowiedź jest prosta i choć może wydać się komuś nieco na odczep lub bezczelna: zanim zaczniesz uczyć się A-10C, naucz się języka angielskiego. Dokładnie taką drogą, jaką musiało przejść wielu dobrych polskich pilotów, żeby móc latać na zagranicznym sprzęcie lub uczestniczyć w działaniach międzynarodowych.
Niestety, w dzisiejszym świecie dla Polaka znajomość języka angielskiego w lotnictwie jest nieomalże niezbędna.

« Odpowiedź #474 dnia: Grudnia 16, 2012, 18:38:45 »
...jak inaczej aktywować celownik do działka?
Byłbyś chociaż łaskaw przeczytać moją odpowiedź? Jest po polsku.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #475 dnia: Grudnia 16, 2012, 20:10:25 »
Wiem, że wszystko jest w manualu, ale nie znam angielskiego.

Bez tego będzie bardzo trudno. Ew. obejrzyj ile się da filmów instruktażowych na YouTube, popauzuj, pozapisuj coś się włącza i gdzie. Masz filmiki do obsługi GAU-8.
Ostatecznie też może lepiej FSX i A-10A od Iris. Będzie prościej, ale nie postrzelasz.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #476 dnia: Grudnia 16, 2012, 20:49:29 »
Dzięki Shaitan za rzeczową podpowiedź, jakoś przeoczyłem ją w pierwszym czytaniu :P, ale właśnie dzięki niej rozwiązałem problem.
Fakt bardzo trudno jest opanować ten symulator bez znajomości języka angielskiego, ale już co nie co potrafię. Strzelam rakietami niekierowanymi, zrzucam niekierowane bomby za pomocą CCCIP, oczywiście używam działka, jak również odpalam Maveriki, co prawda głównie naprowadzam je za pomocą ich własnych kamer, ale umiałem kiedyś użyć do tego także tej mocnej kamery, niestety tylko dla celów nieruchomych, (nie pamiętam w tej chwili nazwy tego systemu). Nie udało mi się rozgryźć bomb naprowadzanych. Startem, lądowaniem, ani systemem nawigacji nie zajmowałem się dotąd w ogóle.
Oczywiście korzystam z filmów instruktażowych na you tube, ale najwięcej dowiedziałem się z tego forum.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #477 dnia: Grudnia 17, 2012, 10:49:06 »
Możesz także część instrukcji z pdf wstawiać sobie do Google Translator - masz np. Quick Flight/Combat Manual, który na szybką zabawę wiele tłumaczy na kilkunastu stronach, zawsze wątek w taki sposób też się złapie, a pojedyncze techniczne słówka w jakimś słowniku.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #478 dnia: Grudnia 17, 2012, 11:15:50 »
A poza tym polecam opcję "szukaj" na tym Forum. W dziale "A-10C Warthog" powinieneś znaleźć odpowiedź na większość nurtujących Ciebie pytań.
Dobra, teraz moja kolej. Kilka razy zdarzyło mi się zobaczyć na RWR symbol z literą 'U'.

W manualu opisanych jest wiele symboli, ale tego konkretnego nie ma. Wiecie co on oznacza?

« Odpowiedź #479 dnia: Grudnia 17, 2012, 11:39:24 »
A poza tym polecam opcję "szukaj" na tym Forum. W dziale "A-10C Warthog" powinieneś znaleźć odpowiedź na większość nurtujących Ciebie pytań.
Dobra, teraz moja kolej. Kilka razy zdarzyło mi się zobaczyć na RWR symbol z literą 'U'.

https://dl.dropbox.com/u/86648626/RWR.jpg

W manualu opisanych jest wiele symboli, ale tego konkretnego nie ma. Wiecie co on oznacza?

"U" od "unknown", czyli system nie potrafi zinterpretować sygnału... może to było UFO? ;-).

Nie cytujemy obrazków. Mazak
« Ostatnia zmiana: Grudnia 17, 2012, 12:10:55 wysłana przez KosiMazaki »