Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (DCS: A-10C)  (Przeczytany 161395 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

"Jeb*ć, karać, nie wyróżniać. W wolnych chwilach prześladować"

Odp: Pomoc dla początkujących (DCS: A-10C)
« Odpowiedź #571 dnia: Stycznia 19, 2016, 07:56:09 »
Uuuuuu to jakaś uproszczona metoda, automatyczna. Ja znalazłem przyczynę.  W  profilach uzbrojenia nadal widniały GBU-10, trzeba było je skasować i stworzyć nowy profil dla GBU-12.  Czyli całkowicie ręczne wklepanie a nic  automatyki. Zobaczę dziś czy  ten automat działa  :) .
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

« Odpowiedź #572 dnia: Stycznia 20, 2016, 12:53:29 »
Na swoje potrzeby zrobiłem pliczek z procedurą startową A-10C. Nie ukrywam, że korzystałem z różnych źródeł ( lekcja 1 na YoYoSims oraz pliku który YoYo udostępnił ). Róznica jest taka, że zrobiłem to w jednym pliku,  w naszej mowie ojczystej i uzupełniłem o parę fotek. Plik zrobiłem dla siebie ale chętnie podzielę się z innymi kolegami, których "angielski" jest lekko mówiąc - kulawy...

link:  https://drive.google.com/file/d/0B_qTSajDUA9sRjhJU1ZqazZUSTQ/view?usp=sharing
lub
link:  https://drive.google.com/open?id=0B_qTSajDUA9sRjhJU1ZqazZUSTQ
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #573 dnia: Stycznia 21, 2016, 23:00:05 »
Kolejny link, to procedura ponownego uruchomienia silników w powietrzu, oczywiście wersja Pl. 
link:  https://drive.google.com/open?id=0B_qTSajDUA9saEEyVTRHdHdianM
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #574 dnia: Stycznia 23, 2016, 00:58:46 »
Czy u was też czasem zawiesza się jeden z guzików na MFCD ( jest ciągle wciśnięty ) , wyświetla się stosowna informacja na żółtym tle o takim zajściu. Czy jakoś można to odwiesić ?
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #575 dnia: Stycznia 31, 2016, 08:56:00 »
Mam pytanko o oświetlenie formacji, dokładnie o włączenie tego światła na nosie maszyny. Jest tam specjalny włącznik tego oświetlenia ale po włączeniu go, nic się nie dzieje,  To błąd czy coś innego ?

Mam jeszcze pytanie o przełączniki ENG FUEL FLOW przy przepustnicty. Niby włączenie go ma dostarczać więcej mocy do silnika, w przypadku uszkodzenia jednego z nich. Nie wiem czy dokładnie tak ma to działać  ?  Tylko czy to działa ? Nie widziałem jakiejś różnicy po włączeniu tego ustrojstwa.
Latamy dzisiaj?

Poko

• Gość
« Odpowiedź #576 dnia: Stycznia 31, 2016, 12:54:10 »
Mam pytanko o oświetlenie formacji, dokładnie o włączenie tego światła na nosie maszyny. Jest tam specjalny włącznik tego oświetlenia ale po włączeniu go, nic się nie dzieje,  To błąd czy coś innego ?
Coś innego. Musisz mieć włączone FORMATION LIGHTS na maksimum, żeby nose light działało.

poniżej dowód - lewy screen światło wyłączone, a prawy włączone:

« Odpowiedź #577 dnia: Stycznia 31, 2016, 12:56:48 »
Sprawdzę, ale obawiam się, że miałem rozkręcony na maxa.
A coś w sprawie ENG FUEL FLOW ?
Latamy dzisiaj?

Poko

• Gość
« Odpowiedź #578 dnia: Stycznia 31, 2016, 13:34:17 »
Obawiasz się? To czemu u mnie działa...? Pewnie błąd jest u mnie. :|

ENG FUEL FLOW działa jak należy, ale nie będziesz miał zauważalnej różnicy jak po włączeniu Nitro. Różnice zaobserwujesz przy awarii jednego z silników. Poniżej opisany przypadek na SIMHQ (stary post z 14.08.2013):

Cytat: XRay_Specs
For any who might be interested, I actually had a legitimate reason to use the fuel flow override today - I was beginning to think there would never be an opportunity, but DCS still manages to surprise!

I took a couple of triple-A hits to the rear, with visible damage to the right engine (although the left would prove to have more trouble).

I assumed I'd lost the left engine, but RPM was still sitting at about 60%. Right was drooping towards 80%.

I kept flying that way, thinking I'd be fine with 80% on one engine and no weps to weigh me down, but my airspeed dropped from 250 to 190 pretty sharpish and kept decreasing.

That's when I noticed the fuel flow gauges were showing 5000 PPH and about 1400 PPH, respectively. So I hit the override switches and they soared back up to normalish levels, and to my surprise both engines came back to life! (more or less - left stayed at about 75% RPM.)

Everything seemed fine, but I had to settle the throttles back a fair bit 'cos I was getting hot engine warnings. Engine temps were just cresting 900 degrees at full throttle.

All in all a pretty interesting time!

Fly safe fellow gauge-watchers :D
http://simhq.com/forum/ubbthreads.php/topics/3822134/Finally_used_fuel_flow_overrid

« Odpowiedź #579 dnia: Stycznia 31, 2016, 14:13:08 »
Chyba dałem ciała, byłem pewien, że tu chodzi o te "H" na boczku co jest na nosie. Że powinno się świecić jak reszta.  :564:
Co do ENG FUEL FLOW , myślałem że to działa tycio inaczej.
Latamy dzisiaj?

Poko

• Gość
« Odpowiedź #580 dnia: Stycznia 31, 2016, 14:31:36 »
Podświetlenia H na nosie też działa, ale włącza się je pokrętłem na innym panelu - lewa konsola / fuel system control panel.

« Odpowiedź #581 dnia: Stycznia 31, 2016, 14:48:48 »
No i wszystko się wyjaśniło  8)
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #582 dnia: Stycznia 31, 2016, 15:31:01 »
Kręcę nim jak oszalały i nie włącza się to oświetlenie, otwierałem też wlot do tankowania ale i to nie pomogło :(  Manual mówi o paru lampkach które powinny się odpalić tym pokrętłem...

Coś znalazłem, chyba trzeba jeszcze przekręcić pokrętło "Refueling and Indexer Lights Dial." na panelu Auxiliary Lighting Control Panel, by to działało.
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #583 dnia: Stycznia 31, 2016, 16:01:33 »
Niby trzeba ale nie działa...
Latamy dzisiaj?

Poko

• Gość
« Odpowiedź #584 dnia: Stycznia 31, 2016, 16:22:00 »
Coś jest rzeczywiście tutaj skopane. Kiedyś działało...