Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (DCS: A-10C)  (Przeczytany 161370 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Pomoc dla początkujących (DCS: A-10C)
« Odpowiedź #630 dnia: Kwietnia 09, 2017, 23:40:18 »
Myślę że lepsze od waypointów, będą markpointy, po zablokowaniu na pierwszym markpoincie później zmieniasz na kolejne i MAV sam powinien przeskakiwać na następne cele (chyba że coś się ostatnio zmieniło). W ten sposób, można w kilkanaście sekund wywalić wszystkie Mavericki, ale takiego efektu jak na filmie nie uzyskać, bo tak jak kolega wyżej napisał, to montaż.
Poczytaj w instrukcji, 467str.
https://www.youtube.com/watch?v=0CsAX_bC0gw
"Jeb*ć, karać, nie wyróżniać. W wolnych chwilach prześladować"

« Odpowiedź #631 dnia: Kwietnia 10, 2017, 07:43:05 »
Tak oczywiście, moja pomyłka:) Troszkę roboty w większej odległości od celu, za to nad celem masz tylko przełączanie w SOI między HUD-em by zmienić markpoint a potem SOI Maverick by zalokować i wystrzelić. Na TGP tylko sprawdzać czy  jesteś w celu.
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

« Odpowiedź #632 dnia: Kwietnia 10, 2017, 20:47:22 »
W Falconie to fajnie rozwiązali można zalakować cele dla każdego z mavericków potem tylko FIRE. Jeszcze fajną rzeczą jest sprzężenie ( Boresight )  TPG z  WPN.  Patrzymy na cel w TPG i od razu tam patrzy maverick. Ale tu nie problem się przełączyć .

« Odpowiedź #633 dnia: Kwietnia 10, 2017, 21:02:18 »
No i tu jest pytanie co jest prawdziwe, bo ważne chyba jest prawdziwe działanie? Biorąc pod uwagę, że wersja A-10C w DCS-e to pierwotnie symulator szkoleniowy dla Gwardii Narodowej. Cel zalokowany na TGP po naciśnięciu 2-uch przycisków też jest automatycznie namierzony przez Maverick-a, po stworzeniu sobie markpoint-ów Mawerick-i też będą się automatycznie na nie nastawiać.
oczywiście możliwe, że można coś takiego nastawić w komputerze pokładowym ale tego jeszcze nie wiem.
Latamy dzisiaj?

Poko

• Gość
« Odpowiedź #634 dnia: Kwietnia 11, 2017, 08:43:20 »
Pytanie i szybka odpowiedź - realistyczniejsze działanie Mavericka jest w BMS. Koniec, kropka.

« Odpowiedź #635 dnia: Kwietnia 11, 2017, 09:19:26 »
A na jakiej podstawie tak sądzisz? Pytam bo mnie to ciekawi? Nie chodzi mi o sprzężenie TGP z WPN ( bo to pewnie jest możliwe do zrobienia w komputerze pokładowym, indywidualne upodobania pilota ), ale o ustawienie lokowania cale dla konkretnego Maverick-a, co pewnie też jest realnie możliwe w ustawieniach indywidualnych pilota w komputerze. To tylko oprogramowanie, które może być różne w różnych samolotach.  Bo mowa jest o działaniu systemu jako takiego a nie dziąłniu Maverick-a.
Latamy dzisiaj?

Poko

• Gość
« Odpowiedź #636 dnia: Kwietnia 11, 2017, 13:20:17 »
A na jakiej podstawie tak sądzisz? Pytam bo mnie to ciekawi?

Z relacji wielu pilotów Viperów i nie tylko. Mam na myśli też działanie samego AGM-65. Maverick powinien być trochę bardziej marudny przy strzelaniu z dużych kątów. W DCS trafisz w cel 95%. Tak być nie powinno. Symbologia jest też skopana.
Porównanie dotyczy BMS 4.33u3 – nie wcześniejszych wersji. Oczywiście sytuacja w przyszłości może się zmienić, bo oba simy są wciąż rozwijane.

Poniżej link do dyskusji na anglojęzycznym forum (trzeba być zarejestrowanym i zalogowanym):

AGM-65 in DCS vs BMS

fragment dyskusji:

Cytat: VDoggFTM;372425
I've noticed that in BMS when the maverick has a solid lock the pointing cross is solid, no lock and the pointing cross flashes but the maverick in the A-10C works the opposite way.

Does the maverick actually work differently in the different planes, F-16 vs A-10C or is it just a case of BMS has the correct docs to implement the mav functionality properly and DCS didn't at the time?

Or something else?

Cytat: Frederf;372480
Looks like BMS got it right.

Not tracking = solid
Tracking, outside keyhole = flashing
Tracking, inside keyhole = solid

DCS is just missing the keyhole code to make the pointing cross solid inside it.

Cytat: Scrim;372688
Mavericks in DCS are simply in a deplorable state, not just in regards to symbology details like the flashing cross; I've taken a -2.5G, -110° shot that had no issues tracking. Ask a RL pilot how that would've gone down :D

Cytat: Seek;372913
DCS' mavericks maneuver like an AIM-9X, my bet is that such an old missile is closer to realistic in BMS where it's admittedly a clunky piece of junk much of the time.

Podobnie rzecz ma się z AIM-120C AMRAAM:

[VIDEO] Aim-120C - Falcon BMS 4.32 vs DCS

Decided to test it out: Launch platform flying at 25'000 feet at 390 knots IAS.
F-15C in DCS: Aim-120C fired at 25 nm - Terminal velocity 0.76 Mach (456 kts)
F-16C in F4BMS: Aim-120C fired at 28nm - Terminal velocity 1.45 Mach (875 kts)
- for 24nm launch the terminal velocity was M1.54 (928 knots)

Time of Flight F4BMS: 57 sec, DCS: 62 seconds.
(48 seconds for 24nm in F4BMS.)

Falcon's missile flies a smarter path IMO:
- Motor Burn time is same or similar, 9 seconds for both.
- F4BMS's Slammer flies higher (29k vs 28k feet)
- it also climbs shallower and dives shallower
- F4BMS keeps climbing longer after motor burn-out
- maximum velocity is similar (2225 kts vs 2160 in DCS)
- a nicer/better ballistic curve ball results in a faster terminal velocity for the Falcon's missile.

Or it maybe due to different modelling of the flight characteristics of the missile.

Still, it seems that DCS is not modelling the missiles as well as Falcon 4 BMS. Falcon's missile flies longer distance 28 nm faster than it takes for DCS to travel 25 miles.

Tacview reports F4BMS launch velocity for the Falcon at 566 knots TAS. F-15C in DCS flew at 600 knots TAS.
ACMI files are here: http://www.troopers.fi/~juuba/DCS/AIM...

« Odpowiedź #637 dnia: Kwietnia 11, 2017, 20:22:31 »
Akurat z tymi rakietami (ogólnie) to raczej jestem przychylny do BMS'a. W DCS'ie te rakiety faktycznie czasami latają dość dziwnie. Przykład na własnej skórze, Su-27 odpala do mnie R-73, wypuściłem flary, widziałem jak rakieta poszła "gdzieś w las" po czym zwróciła jak 9X i dostałem nią w plecy. Kolejna sytuacja, strzelam do MiG-25 od tyłu rakietą IR (Magic II), 3 rakiety zmarnowałem, trafiła dopiero 4 (i ostatnia zarazem :cry:). Odnoszę wrażenie że rakiety w DCS'ie mają celowo zaniżane parametry (tudzież zawyżane) żeby jakoś zbalansować rozgrywkę. Koledzy zapewne pamiętają jak było na początku z Mirage-2000, szczególnie boski :evil:.

« Odpowiedź #638 dnia: Kwietnia 11, 2017, 20:26:39 »
No tak, ale temat nie był "Jak latają rakiety?" a o system, sposób, zasadę namierzania i lokowania celu.
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #639 dnia: Kwietnia 11, 2017, 20:47:15 »
https://www.youtube.com/watch?v=LJhzkVOSe_Y&index=10&list=PLNWTgpkCf1In7KDVZ1_pwQZ5BP2iS_3qi
9: 34 boresight  maverick
14.32 atak na dwa cele

https://www.youtube.com/watch?v=sg5Rjk71NqA&index=31&list=PLNWTgpkCf1In7KDVZ1_pwQZ5BP2iS_3qi

2: 04 boresight  maverick
3:40 atak na dwa cele
Że też do tej pory nie przenieśli to do możliwości A - 10 w realu.

Poko

• Gość
« Odpowiedź #640 dnia: Kwietnia 11, 2017, 23:55:51 »
No tak, ale temat nie był "Jak latają rakiety?" a o system, sposób, zasadę namierzania i lokowania celu.
No i wcale nie zboczyliśmy z tematu. Na cały system składa się wiele czynników. Również to jak zachowuje się sama rakieta. Jeśli chodzi o samo namierzanie to tak - w obu simach AGM-65 można namierzyć na markpoint choć odbywa się to w ciut inny sposób przy użyciu innych przełączników na HOTASie lub MF(C)D co wynika z różnic w awionice A-10 i F-16. Ale spójrz Padi chociaż nawet na samą symbologię z podglądu sensora Mava, która powinna być jednakowa w obu samolotach - poniżej przykład z A-10 i porównaj ją sobie z DCSem (zwróć uwagę czy krzyż miga po zalokowaniu jeśli znajduje się w tzw. "keyhole"?):
[VIDEO] Operation Desert Storm: A-10/AGM-65 Maverick Weapon System
[VIDEO] Operation DESERT STORM: A-10 Cockpit Video

Ten cały "symulator" TFC/DCS dla Gwardii Narodowej to bardziej desktop trenażer, a nie sim. Duże symulatory A-10C to nie to samo...

Poko

• Gość
« Odpowiedź #641 dnia: Kwietnia 12, 2017, 00:38:46 »
P.S. Ten migający krzyż w DCS wprowadza mnie w błąd przy namierzaniu celu - dla mnie to znaczy nie strzelaj, bo najprawdopodobniej nie trafisz. Niestety DCS'a to nie dotyczy, bo Maverick to tutaj super broń. A przecież nie ma wektorowania ciągu, żeby walić z niego jak z AIM-9X. Kiedyś też byłem fanboyem ED, ale po latach zauważyłem, że ich sim nie oferuje nic poza tylko niezłą grafą. Nawet model lotu w odrzutowcach jest przereklamowany. WWII i myśliwce z wojny w Korei jedynie dają radę. FM i awionika Warthoga nie jest zła, ale zdarzają się tu takie głupie babole. I jeszcze ten ślimaczy progres i mnóstwo nowych bugów wraz z każdym patchem. Aż strach klikać update...

« Odpowiedź #642 dnia: Kwietnia 12, 2017, 07:46:35 »
Fakt, krzyż miga, nie wiem czemu ale miga. Sprawdzę jeszcze w czasie gry,  bo jakoś tak specjalnie nie zwracałem na to uwagi, bardziej patrzyłem czy jest w polu widzenia Mavericka. Czemu tak jest to nie wiem ale na jakiejś podstawie to zrobili, możliwe że błędnej a teraz nie chcą się do tego przyznać. Co do rakiet, to Mavericki nie są takie idealne, zaś babole ED często doprowadzają mnie do szału.
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #643 dnia: Kwietnia 13, 2017, 13:05:27 »
Kolejna część poradnika prezentująca działanie Mavericków AGM65D i H w DCSie https://youtu.be/-EwJ3XEbcsE
Ukazałem w niej jak atakować wiele celów za pomocą Markpointów. Poradnik amatorski, z mikrofonem na prośbę :)

Dołączając się do dyskusji też uważam że w DCSie jest to rozwiązane w zły sposób (migający krzyż wprowadza w błąd, mam też wątpliwości czy w realnym świecie wiele celów zaznacza się markpointami). Fizyka rakiet jest dyskutowana wielokrotnie na forum ED - są ludzie którzy na własną rękę edytują i pomagają w stworzeniu realistycznej balistyki.
Jednak pamiętajmy o 2 rzeczach
1 i najważniejsze - awionika w F16C oraz A10C się różni pod paroma względami (chociaż ilość rzeczy które różnią się od reala jest porażająca).
2. FALCON jest rozwijany od lat 90. natomiast DCS jest z 2008 roku. W Falconie mieli więcej czasu na dopracowanie wszystkich systemów.

Obecne namierzanie w DCSie mnie denerwuje bo jest zbyt wiele czynności które zajmują wiele czasu i jest duża możliwość pomylenia jakiejś rzeczy co spowoduje stratę pocisku. Nie wiedziałem o systemie handoffów w Falconie, będę musiał rzucić okiem bo wygląda to fajnie - a przede wszystkim jest praktyczne.

« Odpowiedź #644 dnia: Kwietnia 13, 2017, 22:55:01 »
Dzięki.
 Prosto i przejrzyście.
 I wielki plus za opis: kolejność działań.
Moja propozycja na odcinek to:
 Krótki film o zabijaniu z działka i rakiet niekierowanych
Chodzi o tryby dla działka i rodzaje amunicji.