Autor Wątek: Wydajność DCS: A-10C na naszych komputerach  (Przeczytany 77011 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Wydajność DCS: A-10C na naszych komputerach
« Odpowiedź #75 dnia: Czerwca 12, 2011, 01:46:54 »
Edit:
.....wszystko chodzi jak złoto, po sto kilkadziesiąt klatek na sekundę nawet.

Rany Boskie! Rany Boskie! Nie chcesz się zamienić? Mój też jest spoko.

« Odpowiedź #76 dnia: Czerwca 12, 2011, 20:32:45 »
Te stokilkadziesiąt klatek potrafią zamienić się w 30-40 czasami, więc za różowo to nie jest.

« Odpowiedź #77 dnia: Lipca 01, 2011, 01:50:53 »
Ja jak mam 30-40 nad ziemią to jestem happy. Generalnie nie wiem czy to możliwe ale moje oczy widzą (odczuwają) różnice pomiędzy 30-40 a 25 fps, jak schodzi poniżej 30 zaczynają mnie boleć i wypatrywanie celów męczy. Dlatego bardzo poważnie zastanawiam się nad zmianą płyty na coś pod I7-2600K i podkręcić gdzieś tak do 4.6GHz  >:D (jak samemu nie będe potrafił oddam w ręce specjalisty który to zrobi za opłatą DCS: A-10C jest tego wart:))

« Odpowiedź #78 dnia: Lipca 01, 2011, 08:15:13 »
Coś jest na rzeczy: ja mniej więcej odczuwam spadek płynności w okolicach poniżej 30 klatek, a 25 to już dość wyraźnie odczuwam drobne klatkowanie, choć pewnie wynika to z rozpasania i rozpusty jaką jest granie z wysokimi FPS do tej pory.
Co do i7-2600K - nie ma prostszego procesora do podkręcania, więc sobie poradzisz, a jak nie to daj znać, pomogę.
W tej chwili gram na niepodkręconym procesorze, ale niedawno testowo podkręciłem go bez większych problemów do 5,0GHz. Muszę sprawdzić jak przyśpieszenie procesora wływa na ilość klatek w A-10.

« Odpowiedź #79 dnia: Lipca 01, 2011, 09:02:03 »
Solo http://www.youtube.com/watch?v=AYQNPAF4qvs, 50-60 klatek na ziemi z włączonym TGP, chyba powinienneś podkręcić :o

« Odpowiedź #80 dnia: Lipca 01, 2011, 09:09:17 »
Tyle to ja często miewam. Problemem jest w tym programie to, że są bardzo duże różnice w ilości fps, praktycznie bez wyraźnego powodu.
W jednej chwili mam w powietrzu 70 klatek, za moment zaś 35.
Na pewno jednak podkręcenie procesora powinno dużo dać.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #81 dnia: Lipca 01, 2011, 10:37:45 »
Nie baw się w i7 2600K, bo HT w graniu nic Ci nie da tylko zgoli z kasy. A może nawet wyłączenie HT sprawi, że znikną zacięcia i spadki fps. Testowałem tą grę na I5 2500K puszczonym na 4,5GHz i w zasadzie 70 klatek z ustawieniami graficznymi na maksa. Fakt nad miastem potrafi spaść niżej ale nie ma co się dziwić. Nie oczekujcie też cudów jak gracie w 1920x1080. Włączcie sobie V-sync, może to pozwoli uzyskać lepsza płynność. Ponadto jak ktoś ma problem z niskimi klatkami niech sobie zagra w CloDa.

Poza tym 5.0GHz na powietrzu to ten proc szybko zdechnie. Nie powinno się przekraczać temperatury z rzędu 80 stopni (pomimo Tj max. 93), bo może być smutno. Żeby latać tym na 5Ghz 24/7 to trzeba porządne WC. Przy 4.7GHz na Fortisie (a nawet przy 4,6GHz) ta granica jest do osiągnięcia. Zamiast rzeźbić i szukać dziury w całym znajdź takie ustawienia, które poprawią tą sytuację. Nie wspominając o tym, że 4,5GHz to w zasadzie styka do pogrywania na chwilę obecną. Wyższe taktowania to już w zasadzie sztuka dla sztuki, różnicy w graniu nie ma. ponadto to że komp się odpalił z takimi ustawieniami, nie oznacza, że na 5GHz będzie działał sprawnie. Złapie trochę temperatury i może zacząć się krzaczyć.

A znając życie to masz nababolone coś w komputerze, na włączałeś miliardy optymalizacji, wygładzań, wywindowałeś  z poziomu sterownika ustawienia, dorzuciłeś kilka modyfikacji do gry, do tego w trayu cała bateria aplikacji działa i stąd rezultaty.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #82 dnia: Lipca 01, 2011, 11:16:50 »
Jeśli chodzi o mnie, to raczej nie:
- jadę na standardowych, defaultowych ustawieniach sterownika, wszystko co ustawiłem niestandardowego to w grze;
- obecnie jadę na stockowych ustawieniach i procesora i kart, więc w ogóle nie uskarżam się na cokolwiek;
- faktem jest, że w A-10C po prostu skoki płynności są ogromne i nie wyjaśniam tego niczym innym niż kiepską optymalizacją kodu, co normalne i częste w grach;
- żadnych modyfikacji do A-10C nie wgrywałem na razie i nie planuję;
- w trayu poza GG i antywirusem to raczej wiele nie mam (ja naprawdę dbam o czystość i porządek w komputerze, instaluję tylko to co mi aktualnie jest potrzebne, potem wywalam);
- testowałeś grę na i5-2500K i miałeś 70 klatek przy maksymalnych ustawieniach? Wszędzie? Wysoko i nisko? Na jakiej karcie graficznej? I na maksma to jak rozumiem także z suwakiem krzaczków przesuniętym też na maksa? To gratuluję sprzętu, bo to pewnie taki jedyny w tej części Europy. :)
- stabilność procesora: te 5GHz miałem dość stabilne, oczywiście w stresie, testowane różnymi aplikacjami, choć przyznaję że w idle potrafił sięwykrzaczyć, więc w końcu dałem sobie spokój, w dodatku temepratura była powyżej 90 stopni, co jak słusznie zauważyłęś nie jest dobre. 4,8GHz za to mam całkowicie stabilne i bez szaleństw temperaturowych, ale z tego też nie korzystam, bo realnie na sytuację patrząc, przy moim sprzęcie i wszystkich grach w jakie gram (poza DCS, to jest ewenement), w ogóle nie potrzebuję jakiegokolwiek podkręcania. Nawet w A-10C spadki poniżej 40 fps są jednak stosunkowo bardzo rzadkie, więc problem nie jest istotny.

Co do V-sync: dlaczego to miałoby pomóc w płynności, przecież ta opcja z reguły ogranicza maksymalną ilość klatek?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #83 dnia: Lipca 01, 2011, 15:29:34 »
Wszystkie suwaczki na maska + ptaszki na 1000%. Natomiast w życiu nie uwierzę w 5GHz na powietrzu w stresie na przyzwoite temperatury poniżej 80 stopni. Odpal Intel Burn Test (ustawienia very high lub high), OCCT albo Lynx. Potrzymaj powyżej godziny (najlepiej ze trzy) żeby się temperatury ustabilizowały i wtedy możemy rozmawiać czy to było stabilne i bezpieczne. A jak sam zauważyłeś skoro krzaczy się w spoczynku, to w stresie też się wysypie i tym samym  nie ma tu mowy o stabilności.

Aktualnie bawiłem się takim zestawem:
Asrock P67 Extreme 4, I5 2500k, "żelki" 2x4GB (1333Mhz) HD6870, Samsung 1TB, FSP AU-500.

Skoro synchronizacja pionowa ustawia klatki na poziomie odświeżania ekranu to logiczne jest, że może zapobiec dużym spadkom klatek przez to obraz może być płynniejszy.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #84 dnia: Lipca 01, 2011, 17:56:59 »
Nie jestem tak zaawansowanym podkręcaczem żeby wdawać się w bardziej zaawansowane polemiki, ale z faktami nie możesz dyskutować: komputer chodził mocno obciążony na 5GHz (oczywiście z dodatkowym chłodzeniem), grzejąc się przy tym mocno (jak wspomniałem: ponad 90 stopni, nie pisałem że poniżej 80) ale pracując stabilnie przy maksymalnym obciążeniu. Owszem, nie testowałem go wielogidzinnymi testami, bo się po prostu bałem tej temperatury. Fakt, że zdarzał mu się BSOD na idle świadczy raczej o błędnym ustawieniu napięcia offsetowego płyty głównej (mamy identyczne płyty główne, więc pewnie wiesz o czym piszę). Nie będę się upierać, że te 5GHz to stabilna wartość, ale 4,8-4,9GHz prawdopodobnie już tak. Teraz jak wspominałem jadę na 3,4GHz, bo i tak mam ze 100% wydajności więcej niż potrzebuję.

Co do Twojej wydajności w samym A-10C - nie będę negować Twoich słów bo nie mam powodów nie wierzyć Ci, ale naprawdę trudno mi uwierzyć, że Twój zestaw byłby w praktyce o 100% wydajniejszy w tym programie od mojego, czyli Intel Core i7-2600K, Asrock P67 Extreme4 B3, Kingston DDR3 8GB(2x4GB) 1600MHz CL9, 2xGTX 580 SLI, OCZ Vertex2 60GB+Western Digital Caviar Black 500GB, Scythe Mugen II i Corsair 850AX 850W przy rozdzielczości 1920x1200. Jedyne wyjaśnienie to że podałeś wyniki z miejsca w grze, gdzie wymagania nie są wielkie. Ja też wysoko w powietrzu miewałem po stokilkadziesiąt klatek, ale przy niskich wysokościach i ustawieniu krzaczków na maksimum to po prostu spadało często ponizej 20 klatek.

Tak w ogóle to w wolnej chwili postaram się zrobić jakieś testy wydajności A-10C przy różnych ustawieniach procesora i kart.

Co do synchronizacji pionowej: jak synchronizacja może zapobiec spadkom klatek, skoro komputer nie wyrabia z obliczeniami?

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #85 dnia: Lipca 01, 2011, 18:12:22 »
A mógłbyś Solo odpalić misję Sunset Sierra i podać ilość klatek z kabiny podczas patrzenia na hangary? To taki mały forumowy benchmark. :002:
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #86 dnia: Lipca 01, 2011, 18:14:13 »
Za moment, bo mi się aktualizuje mega patchem Medal of Honor. :)

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #87 dnia: Lipca 02, 2011, 01:04:05 »
Nie jestem tak zaawansowanym podkręcaczem żeby wdawać się w bardziej zaawansowane polemiki, ale z faktami nie możesz dyskutować: komputer chodził mocno obciążony na 5GHz (oczywiście z dodatkowym chłodzeniem), grzejąc się przy tym mocno (jak wspomniałem: ponad 90 stopni, nie pisałem że poniżej 80) ale pracując stabilnie przy maksymalnym obciążeniu. Owszem, nie testowałem go wielogidzinnymi testami, bo się po prostu bałem tej temperatury. Fakt, że zdarzał mu się BSOD na idle świadczy raczej o błędnym ustawieniu napięcia offsetowego płyty głównej (mamy identyczne płyty główne, więc pewnie wiesz o czym piszę). Nie będę się upierać, że te 5GHz to stabilna wartość, ale 4,8-4,9GHz prawdopodobnie już tak. Teraz jak wspominałem jadę na 3,4GHz, bo i tak mam ze 100% wydajności więcej niż potrzebuję.

Więc jeśli wali BSODy to to nie jest stabilne i tyle. Natomiast napięcie "jakie tam" o którym piszesz ma się nijak do stabilności, ponieważ te procesory nie samym napięciem się stabilizują tzn. im więcej tym stabilniej nie musi być, a sama płyta ustawia takie napięcie jakie przewidział producent i cała zabawa polega na tym aby  wyczaić co jest przyczyną niestabilności.

Co do Twojej wydajności w samym A-10C - nie będę negować Twoich słów bo nie mam powodów nie wierzyć Ci, ale naprawdę trudno mi uwierzyć, że Twój zestaw byłby w praktyce o 100% wydajniejszy w tym programie od mojego, czyli Intel Core i7-2600K, Asrock P67 Extreme4 B3, Kingston DDR3 8GB(2x4GB) 1600MHz CL9, 2xGTX 580 SLI, OCZ Vertex2 60GB+Western Digital Caviar Black 500GB, Scythe Mugen II i Corsair 850AX 850W przy rozdzielczości 1920x1200. Jedyne wyjaśnienie to że podałeś wyniki z miejsca w grze, gdzie wymagania nie są wielkie. Ja też wysoko w powietrzu miewałem po stokilkadziesiąt klatek, ale przy niskich wysokościach i ustawieniu krzaczków na maksimum to po prostu spadało często ponizej 20 klatek.

No cóż, widocznie ta gra nie przepada za twoimi gratami, bo jak widać w tym wypadku powiedzenie: "dubble gun dubble the fun" nie sprawdza się. Poza tym potwierdza to co napisałem wcześniej HT nic nie daje w grach. No i dalej nie wierzę, że i7 na Mugenie będzie działał stabilnie na 5Ghz. Skończy jak rdzeń w Fukushimie.

Tak w ogóle to w wolnej chwili postaram się zrobić jakieś testy wydajności A-10C przy różnych ustawieniach procesora i kart.

Co do synchronizacji pionowej: jak synchronizacja może zapobiec spadkom klatek, skoro komputer nie wyrabia z obliczeniami?

Zastanów się. Skoro masz takie drastyczne spadki ze 100 klatek do 20, to w momencie kiedy ustawisz sobie ich stabilną ilość powiedzmy na 60 klatek (bo twój monitor ma ma akurat 60Hz odświeżanie) to wtedy może spaść ilość tych skoków, bo komp nie będzie niepotrzebnie windował w górę klatek i teskoki nei będa tak odczuwalne. Simple...

« Odpowiedź #88 dnia: Lipca 02, 2011, 02:13:14 »
Zrobiłem test w Sunset Sierra, 15-20 klatek podczas startu:\ Generalnie plan mam taki żeby w tym miesiącu kupić Corsair H-80 (warto? podobno troche wydajniejszy od standardowych coolerów), potrenować troche podkręcanie na moim 955 BE a w przeciągu najbliższego miesiąca dwóch zmienić plyte i proca na I5 bądz I7 (w sumie Kosi masz racje I5 kręci sie do 4.6, 4,8 bez problemu).

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #89 dnia: Lipca 02, 2011, 10:30:16 »
Modele H-50 i H-70 zostały tutaj zjechane (delikatnie mówiąc):
http://pclab.pl/art43754.html
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"