Chciałbym się podzielić swoimi doświadczeniami z nauki ramp start zgodnie z misją treningową TE Ramp Start. Uwaga ogólna dotycząca procedur zawartych w tej misji. Są one zgodne w ogólnym zarysie z checklist - main volume. Ilość procedur robi wrażenie, ale zajmuje także dużo czasu. Moim głównym celem było zminimalizować te procedury tak aby wszystko działało i można było wystartować. Testowanie zajęło mi trochę czasu, ponieważ natrafiłem na pewne problemy.
Problem pierwszy jest związany z konstrukcją przepustnicy Cougara, która nie posiada dźwigni powodującej zadziałanie blokady trottle idle detent. Zrealizowałem to na przycisku tzn. przycisk udaje blokadę.
Pomimo działania zgodnie z procedurami czasami silnik wchodził na wyższe obroty i osiągał 70% RPM a czasami pozostawał na około 20% RPM. Po wielu próbach udało mi się znaleźć rozwiązanie tego problemu, mam taką nadzieję. Muszę trochę odczekać po osiągnięciu okolo 20% RPM oraz po przesunięciu przepustnicy na około 30% przed wciśnięciem przycisku idle detent. Może to zjawisko występuje tylko u mnie??
Miałem także mały problem z nagrzewaniem się żyroskopów w sensie zrozumienia problemu. Było to związane z procedurą związana z avionic power a konkretnie z przełącznikiem obrotowym z pozycjami INS Norm, Nav.
Chciałbym przy okazji podziękować Flankerowi za pomoc. Pozostał mi jeszcze problem zrozumienia procedury powodującej pojawienie się na MFD napisów : Bit Time Remaining is ......sec, version CO21 - IP00 - MR021.......Podejrzewam, że jakiś element potrzebuje czasu na nagrzanie.
I ostatnia sprawa to klocki blokujące kola. Podejrzewam, że znikają w momencie uzyskania zezwolenia na taxi, czy mam rację?