Autor Wątek: JTAC  (Przeczytany 35371 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

poko24

• Gość
Odp: JTAC
« Odpowiedź #30 dnia: Sierpnia 09, 2011, 10:34:26 »
:) Brawo chłopaki!

« Odpowiedź #31 dnia: Sierpnia 10, 2011, 10:13:59 »
Jeżeli chodzi o wysyłanie Datalinku, to mam rozumieć, że każdy potencjalny odbiorca musi mieć takie samo  OWN ID i GROUP ID, tak? Jego kółeczko ma być niebieskie. Po zalokowaniu celu na TGP jako SPI, przechodzę na TAD w trybie SOI i zielonym krzyżykiem najeżdżam na samolot do którego chcę wysłać dane i TMS short, póżniej na OSB Send, tak? Aha jeszcze w multiplayerze trzeba na TAD zmienić SPI OFF na SPI ON przez DMS left long. To po czym ja mam poznać, że typ dostał tą wiadomość? Musi mi to potwierdzić poprzez chat? Wczoraj kombinowałem trochę z tym tematem latając online i coś tam namieszałem, ponieważ gostek się przysadził, że ktoś ma takie samo ID, które powoduje jakiś konflikt i coś mu tam cały czas miga. Nie wiem o co chodziło ale tak się zestresowałem, że zacząłem grzebać przy TAD-ie  bez autopilota i wyrżnąłem w ziemię przy akompaniamencie PULL UP, PULL UP. Czy ktoś łaskawy pomógłby mi wyjść z tego lasu? I jeszcze jedno, zakładka  []call po lewej stronie naprzeciwko OWN ID i GROUP ID. Jaką liczbę należy tam wpisać? W manualu jest to wyjaśnione, ale ja tego nie kumam. 

Troghv

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Sierpnia 12, 2011, 09:45:49 »
Jeżeli chodzi o wysyłanie Datalinku, to mam rozumieć, że każdy potencjalny odbiorca musi mieć takie samo  OWN ID i GROUP ID, tak?   

Nie ma takiej potrzeby. Wystarczy, że wiesz komu chcesz wysłać. Ja robię to tak:
- tworzę SPI na celu,
- na TAD-ziku szukam "kolegi z piaskownicy", zazwyczaj jest blisko,
- klikam na nim TMS Forw. Short,
- pojawia się z prawej strony TAD-a opcja SEND XXXX (np SEND 0201) - wysli i to wszystko.

Opcja SPI ON wysyła do wszystkich jednocześnie w czasie rzeczywistym "tam gdzie celujesz".
Genaralnie na multiplayerze ustawiasz sobie ID takie jakie masz w numerze wyboru samolotu, wtedy nie ma problemów z dublowaniem.

« Odpowiedź #33 dnia: Sierpnia 12, 2011, 11:30:17 »
Dokładnie tak! Już to wyczaiłem, a właściwie pomógł mi koleś na locie online. Ty jeszcze to potwierdziłeś, także i Tobie dzięki Troghv. Generalnie dużo spoko gostków można spotkać na lotach online, mam na myśli cierpliwych dla noobów. Dobrze, że symulatory nie wszystkich kręcą, bo stopień trudności trochę filtruje przed wszelaką maścią złośliwych bałwanów, choć tacy też się zdarzają ale mniej niż w strzelankach gdzie są ich masy. Jeszcze raz dzięki i pozdro :001:

Offline zartekB

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: Sierpnia 13, 2011, 16:52:46 »
Pojawiła się na forum ED instrukcja obsługi JTAC'a:
http://forums.eagle.ru/showthread.php?t=78429
"Spadochroniarz musi być na tyle mądry żeby zrozumieć zasadę działania spadochronu. I na tyle głupi żeby ją wypróbować..."

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: Sierpnia 24, 2011, 14:15:59 »
Zrobiłem misję treningową JTAC w edytorze misji, po to by szlifować swe umiejętności w tym temacie. Wszystko pięknie ładnie, ale chłopaki albo rzucają dym albo oznaczają cel przez WP. Chciałbym np. żeby oznaczyli cel laserem. Pomimo, że w zakładce  WEAPONS jednostki operacyjnej na ziemi ustawiam broń naprowadzaną laserem albo przez IR ( MISSILES, ATGM albo GUIDED BOMB ), to dla nich nie ma to znaczenia bo i tak jest w kółko to samo j.w. :006:. A druga sprawa to jak odnależć cel oznaczony przez IR? Czy jest to analogiczne do odszukiwania celu oznaczonego przez laser tylko tryb TGP trzeba przełączyć na IR? Bo tak naprawdę jak im odpowiadam CONTACT SPARKLE to ich okłamuję, bo nic tam nie widzę i sieke do wszystkiego co się rusza a oni wołają ABORT, ABORT.... itd. i wołają mi potem żebym sobie lepiej leciał do domu i że dziękują :005: a tam celów jak mrówków, ale oni już nie chcą wsparcia bo.....co? Bo z pilotem coś nie teges :003: ? Może i tak? Pomóżcie panowie, bo chłopaki  na dole dostają w kość, a ja na to nic nie mogę poradzić :008:

P.S. A to co się rusza to jest akurat konwój.
Jeśli chodzi o laser robisz tak:
Dajesz opcję FAC-attack group pojazdowi, który ma być jako JTAC, wybierasz cele, wybierasz o jaką broń będzie prosił JTAC, wybierasz sposób wyznaczenia celu (jeśli tutaj ustawisz parametr "laser" cel będzie oświetlony laserem jeśli JTAC ma kontakt wzrokowy z celem) i na końcu wybierasz czy JTAC ma użyć datalinku. Pamiętaj aby przyporządkować częstotliwość i callsign dla JTACa.

« Odpowiedź #36 dnia: Sierpnia 25, 2011, 07:21:38 »
Dzięki macieksoft! W maju gdy pisałem tego posta miałem zainstalowaną wersję bodajże 1.0.0.7 i tam w edytorze nie było zakładki do sposobu wyznaczenia celu. Dlatego za cholerę nie mogłem tego wyczaić. Prawdopodobnie następne patche to poprawiły. Tylko mogłeś wybrać broń o którą prosił JTAC i tyle. Mam nadzieję, że tego nie przeoczyłem. Nieeeeee, niemożliwe, przecież mam dopiero 34 i pół roku. W tym wieku ślepota chyba nie dotyka ludzi, tak młodych jak ja :003:

« Odpowiedź #37 dnia: Sierpnia 29, 2011, 14:18:17 »
A ja ciągle gubię się we współpracy z JTAC i mam pytanie: czy skupić się na tej metodzie podanej przez ZartekB, czy jednak inaczej jest lepiej?
Bo z tego co udało mi się zrozumieć, zasadniczo ważne jest aby na podstawie danych żołnierzy na ziemi stworzyć nowy steerpoint, na podstawie którego dużo łatwiej da się odnaleźć opisany przez nich cel.
I można to zrobić albo przy pomocy CDU (wpisując współrzędne celu), albo odbierając transmisję danych na TAD (czerwony trójkącik) i tam ustawiając sobie nowy steerpoint.

« Odpowiedź #38 dnia: Sierpnia 29, 2011, 22:56:45 »
I można to zrobić albo przy pomocy CDU (wpisując współrzędne celu), albo odbierając transmisję danych na TAD (czerwony trójkącik) i tam ustawiając sobie nowy steerpoint.

Dokładnie ja tak robię. Dwie te metody stosuję na raz, tak na wszelki dla pewności czy się pokrywają. Jeżeli chodzi o  instrukcję obsługi JTAC'a, którą dał zartek, to mi nie siada ( może dlatego, że dokładnie  nie wniknąłem ). Ta standardowa wystarczy póki co, ale jest to jakaś alternatywa.

Także do wyboru do koloru. Spróbuj sam, a się dowiesz, która najbardziej Ci odpowiada.

« Odpowiedź #39 dnia: Sierpnia 29, 2011, 23:16:51 »
Która to standardowa? Jeśli manual, to podaj proszę numer strony, bo nie bardzo tam mogłem to znaleźć.

« Odpowiedź #40 dnia: Sierpnia 29, 2011, 23:29:59 »
Czterysta pięćdzięsiąt dziewięć albo wróć do strony drugiej tego wątku. Solo ty musisz mieć coś w sobie , bo ze mną to się tak nie ciaćkali. Mekki, to szybko mi wyjaśnił gdzie powinienem szukać odpowiedzi i jeszcze się żaliłem że jest kąśliwy. Ha, ha, ha, to był dobry belfer.

« Odpowiedź #41 dnia: Sierpnia 29, 2011, 23:51:29 »
Dziękuję. Na swoje usprawiedliwienie powiem, że nie dałem na razie rady przekopać się przez opis CDU, więc i nie znałem tej metody. Jeszcze raz dzięki.

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: Września 07, 2011, 17:01:15 »
W manualu na temat datalinka jest tyle co kot napłakał, a na YT nie ma nawet tutoriala jak wysłać komuś cel. Jak ja się tego uczyłem to musiałem kombinować, i nawet nie wiem czy mi się udało (nie mam z kim latać w mp ;)) a w SP wingman nie rusza tyłka i siedzi cicho chociaż wydaje mi się, że udało mi się wysłać ten cel.

albo odbierając transmisję danych na TAD (czerwony trójkącik) i tam ustawiając sobie nowy steerpoint.
Lepiej ustawić tam markpointa a nie steerpointa, bo kilka steropintów extra robi zamieszanie na TAD, ja często nie daję nawet markpointa tylko aktywnie hookuje trójkącik i ustawiam TAD jako SPI, teraz tylko china hat forward long i mam TGP nakierowany na cel, który wyznaczył mi JTAC, zwykle są to małe grupki celów, więc zanim trójkącik zniknie ja wszystkie wybiję. Jeśli JTAC wskaże większą grupę, to można dać STP albo markpointa bo wtedy będziemy wielokrotnie nurkować na cel. Nie polecam też STP na cele poruszające się po drodze (np. zaopatrzenie), na cele ruchome najlepsze jest użycie LSS/LST chociaż nie często JTAC używa lasera.

poko24

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: Września 08, 2011, 08:25:35 »

« Odpowiedź #44 dnia: Września 08, 2011, 11:45:44 »
Lepiej ustawić tam markpointa a nie steerpointa, bo kilka steropintów extra robi zamieszanie na TAD
Mylisz trochę pojęcia. Miałeś na myśli waypoint a nie steerpoint. Steerpointem może być zarówno markpoint jak i waypoint. Nazywa się tak aktualnie wybrany punkt do którego lecimy, nie ważny czy będzie nim MP czy WP.
Do samego tematu wątku się nie odniosę bo nie znam się.