Witam,
Ostatnio zacząłem ćwiczyć JTAC'a. I chciałem się podzielić wrażeniami, może komuś się przyda.
Zrobiłem sobie misje treningową ustawiłem FAC'a jak trzeba, no i zacząłem trenować...
Datalink opanowałem dosyć szybko, namierzenie czerwonego trójkąta na TDA, przejście na TGP "and fire and forget"

W połączeniu z oznaczeniem laserem to chyba najprostszy sposób lokalizacji celu.
No ale miałem sporo problemów z opanowaniem wprowadzania koordynatów do CDU. Oglądałem filmy na Youtube, czytałem manuala i inne pdf'y dostępne w sieci i jakoś mi to nie działało. Już myślałem, że to jakiś bug w programie.
Problem polegał na tym, że jak wprowadzałem koordynaty w formacie UTM, to utworzony waypoint znajdował się o jakieś 800nm od rzeczywistego celu, który był oznaczony czerwonym trójkątem. I męczyłem się z tym chyba z trzy godziny. W końcu obejrzałem dokładnie filmy Dragona na Youtube i mnie olśniło. Koordynaty w formacie UTM są podzielone na strefy i odpowiednia strefa powinna być wprowadzona do CDU razem z koordynatami UTM. Mój problem polegał na tym, że ja startowałem z lotniska, które znajdowało się w innej strefie niż mój cel i dlatego przy wprowadzaniu koordynatów UTM miałem ustawioną strefę z miejsca, w którym startowałem. Oczywiście nie trzeba robić korekty strefy o ile cel znajduje się w tej samej strefie co miejsce startu misji.
Ale przy tej okazji potrenowałem sobie trochę obsługę CDU, teraz potrafię:
- dodać kolejny waypoint do pierwotnego planu lotu,
- dodać waypoint, który nie jest powiązany z żadnym planem lotu, i który mogę wyświetlić na HUD'ie
- tworzyć markpoint'y i na ich podstawie tworzyć nowy plan lotu.
Warto ćwiczyć

Może komuś pomogą moje informacje...
Teraz kolej na szkolenie w wingmanem, później w większej grupie. A jak to opanuję to zgłoszę się na loty online