Autor Wątek: JTAC  (Przeczytany 35389 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
Odp: JTAC
« Odpowiedź #45 dnia: Września 13, 2011, 19:10:45 »
Mylisz trochę pojęcia. Miałeś na myśli waypoint a nie steerpoint. Steerpointem może być zarówno markpoint jak i waypoint. Nazywa się tak aktualnie wybrany punkt do którego lecimy, nie ważny czy będzie nim MP czy WP.
Do samego tematu wątku się nie odniosę bo nie znam się.

Zagapiłem się poprostu, miałem na myśli waypoint, wiem jaka jest różnica między waypointem i steerpointem.

A jeśli trójkącik zniknie a odpaliłeś wcześniej na niego broń to szukaj markpointa "Z".

A co do filmu podanego wcześniej, nie wiem czy pokazuje przesyłanie celów datalinkiem czy tylko broadcasting SPI (dopiero zaczynam oglądać) ale rozśmieszył mnie tekst powiedziany ze stoickim spokojem "the missile warning system has detected where my wingman launched maverick".

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: Września 29, 2011, 09:34:49 »
Witam,

Ostatnio zacząłem ćwiczyć JTAC'a. I chciałem się podzielić wrażeniami, może komuś się przyda.

Zrobiłem sobie misje treningową ustawiłem FAC'a jak trzeba, no i zacząłem trenować...
Datalink opanowałem dosyć szybko, namierzenie czerwonego trójkąta na TDA, przejście na TGP "and fire and forget"  :004:
W połączeniu z oznaczeniem laserem to chyba najprostszy sposób lokalizacji celu.
No ale miałem sporo problemów z opanowaniem wprowadzania koordynatów do CDU. Oglądałem filmy na Youtube, czytałem manuala i inne pdf'y dostępne w sieci i jakoś mi to nie działało. Już myślałem, że to jakiś bug w programie.
Problem polegał na tym, że jak wprowadzałem koordynaty w formacie UTM, to utworzony waypoint znajdował się o jakieś 800nm od rzeczywistego celu, który był oznaczony czerwonym trójkątem. I męczyłem się z tym chyba z trzy godziny. W końcu obejrzałem dokładnie filmy Dragona na Youtube i mnie olśniło. Koordynaty w formacie UTM są podzielone na strefy i odpowiednia strefa powinna być wprowadzona do CDU razem z koordynatami UTM. Mój problem polegał na tym, że ja startowałem z lotniska, które znajdowało się w innej strefie niż mój cel i dlatego przy wprowadzaniu koordynatów UTM miałem ustawioną strefę z miejsca, w którym startowałem. Oczywiście nie trzeba robić korekty strefy o ile cel znajduje się w tej samej strefie co miejsce startu misji.
Ale przy tej okazji potrenowałem sobie trochę obsługę CDU, teraz potrafię:
- dodać kolejny waypoint do pierwotnego planu lotu,
- dodać waypoint, który nie jest powiązany z żadnym planem lotu, i który mogę wyświetlić na HUD'ie
- tworzyć markpoint'y i na ich podstawie tworzyć nowy plan lotu.
Warto ćwiczyć  :002:

Może komuś pomogą moje informacje...
Teraz kolej na szkolenie w wingmanem, później w większej grupie. A jak to opanuję to zgłoszę się na loty online  :001:

Falcon 4 BMS, DCS, FSX, VR: Pimax8KX, TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder, Windows 10 64b, 32GB RAM, AMD Ryzen 5 5600X , RTX3090

« Odpowiedź #47 dnia: Września 29, 2011, 11:35:28 »
Tylko w celu uzupełnienia.
JTAC wysyła również współrzędne w formacie L/L, są one dokładniejsze niż UTM (jeśli dobrze pamiętam to JTAC podaje je w formacie ośmiocyfrowym czyli dokładność 10m. Nie podaje ich głosowo ale można je odczytać w zakładce MSG na prawym MFCD. Przy ich wprowadzaniu nie musisz martwić się w której strefie UTM jesteś. Jedyny minus to trzeba się więcej nastukać w klawiaturę.

« Odpowiedź #48 dnia: Marca 23, 2012, 13:36:57 »
Odświeżam temat nieaktywny od 120dni  :118:

Mam problem. tworze steerpoint na koordynaty które przesłał mi JTAC, naprowadzam TGP i celu nie ma :006:. Po jakimś czasie na obu MFD pojawia się komunikat "NEW TASKING", a u dołu HUD-a "MESSAGE". O co chodzi  :011: :011:
"Jeb*ć, karać, nie wyróżniać. W wolnych chwilach prześladować"

« Odpowiedź #49 dnia: Marca 23, 2012, 21:57:37 »
Ja mam podobny problem w misji "shooting galery". Wpisuje koordynaty podane przez JTAC a TGP wywala mi gdzieś w kosmos. W innych misjach nie mam tego problemu.

Gdy pojawia ci się komunikat "new tasking", wejdź na prawym MFD na stronę "MSG", tam powinna się wyświetlać wiadomość na temat twojego celu. Na dole MFD pojawi się napis "ACK", który trzeba kliknąć żeby potwierdzić odebranie wiadomości.

« Odpowiedź #50 dnia: Marca 24, 2012, 00:00:00 »
Dzięki za odpowiedź. Spróbuje.

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #51 dnia: Marca 24, 2012, 11:58:36 »
Lol. Dobra godzina posta. 00:00:00.

« Odpowiedź #52 dnia: Marca 24, 2012, 16:19:57 »
Lol. Dobra godzina posta. 00:00:00.

Dobry pilot, musi mieć dobre wyczucie czasu   :banan

« Odpowiedź #53 dnia: Kwietnia 11, 2012, 15:23:04 »
Ja mam podobny problem w misji "shooting galery". Wpisuje koordynaty podane przez JTAC a TGP wywala mi gdzieś w kosmos. W innych misjach nie mam tego problemu.

Mam ten sam problem, ktoś wie co z tym zrobić ??

« Odpowiedź #54 dnia: Kwietnia 11, 2012, 16:33:12 »
Jesteś w tej samej strefie UTM co cel? Wyżej masz to wyjaśnione przez Yossariana i post niżej przeze mnie.

« Odpowiedź #55 dnia: Lutego 19, 2016, 17:26:41 »
Myślę, że to świetny temat wraz z tym http://il2forum.pl/index.php/topic,14726.0.html .  Akurat na 6-stą lekcję na YoyoSims :evil:  .  Tak tylko namawiam  :angel: .
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

Poko

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: Lutego 19, 2016, 18:35:00 »
A czemu namawiasz innych? Proponuję byś sam przygotował taką lekcję dla YoyoSims. Człowiek wówczas lepiej poznaje dany temat i ucząc innych sam się uczy. ;)

"Don't ask what community does for you. Ask what you can do for your community" - jakoś tak mawiają. ;D

« Odpowiedź #57 dnia: Lutego 19, 2016, 20:22:32 »
Zrobiłem tak poradnik do odpalenia A-10C i odpalenia awaryjnego silników w powietrzu. Wrzuciłem też link do nich na forum. Problem w tym, że nie znam angielskiego i mogę to zrobić bardzo kiepsko. Lekcje na YoyoSims już są, zatem kontynuacja ich to dla mnie super pomysł. Oglądam tutoriale, tłumaczę sobie w translatorze instrukcję, ale to nie zawsze super wychodzi a wiele ważnych rzeczy umykam gdzieś. Dziś w końcu  udało mi się rozmawiać ze skrzydłowym i co najważniejsze wykonywał moje rozkazy :) Czas na następne rzeczy a takie lekcje dla "ułomnych językowo"  to zbawienie. Oczywiście powiecie, że trzeba się uczyć języków i macie rację, ale nie wszyscy maja do tego talent i zanim bym to zrobił do tego poziomu co jest potrzebny do tłumaczenia takich instrukcji. To pewnie  bym polatał za parę dobrych lat lub wcale.
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #58 dnia: Lutego 19, 2016, 21:21:46 »
Gdzie znajdę informację, w jakiej jestem strefie UTM, lub w jakiej strefie jest cel ? Na mapie nie widzę takich oznaczeń jak 38T czy 37T, nie widzę tez by przy rozmowie z JTAC było mi to podane wraz z koordynatami...
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #59 dnia: Lutego 20, 2016, 00:23:52 »
JTAC chyba nie podaje takiej informacji, ale jeśli nie widzisz celu na 37T to zmień na 38T  :evil: (metoda prób i błędów). Na pewno zadziała, ponieważ Gruzja leży właśnie w tych dwóch strefach :P .

Tutaj mapa z podziałem na 37 i 38 T.
http://forums.eagle.ru/attachment.php?attachmentid=53382&d=1309952159